Boli metabolice, de nutritie - C5 Hiperuricemiile , Guta




             Hiperuricemiile

Prin hiperuricemie se înţelege creşterea valorilor acidului uric în sânge, peste 70mg la litru la bărbaţi şi 60mg la femei.
 Creşterea valorilor uricemiei constituie un factor de risc pentru gută, litiaza renală, nefropatia interstiţială etc. Homeostazia uraţilor plasmatici este menţinută de balanţa dintre aport (intrări) şi excreţie (ieşiri). Acidul uric este produsul de eliminare care rezultă din metabolismul nucleoproteinelor (purinelor).
Aportul rezultă din ingestia de purine, din catabolismul nucleoproteinelor celulare şi din transformarea directă în acid uric, a unei părţi a purinelor sintetizate de organism plecând de la substanţele de care dispune (glicocol, glutamină, acid aspartic).
Eliminările de acid uric, se realizează prin degradare intestinală şi eliminare prin rinichi. Acidul uric se găseşte liber în plasmă. Când ajunge la o limită de concentrare, precipită. Precipitarea în ţesuturi, care provoacă tofii gutoşi, poate fi redizolvată. Aceasta înseamnă că tofii gutoşi pot fi influenţaţi prin tratament. În raport cu mecanismele care determină hiperuricemia, aceasta poate fi primară (idiopatică) sau secundară.                             
Hiperuricemiile primare apar la 3% dintre adulţii bărbaţi (la femei mai puţin); în numeroase cazuri există un factor genetic. Se datoreaza:
- excesului de aport (nucleoproteinele aduse cu alimentele, substanţe uricogene ca alcoolul şi lipidele, catabolismul acizilor nucleici în ţesuturi)
- exagerarea procesului sintezei "de novo" a purinelor
- eliminarea renală şi intestinală insuficientă a acidului uric
- distrugerea insuficientă a acidului uric în organism.
Hiperuricemii secundare apar în:
- supraalimentaţia proteică în special purinică
- boli renale ca insuficienţa renală cronică, boala polichistică renală, pielonefrita cronică etc.
- catabolismul exagerat al nucleoproteinelor celulare (care apare în poliglobulii, anemii hemolitice, sindroame mieloproliferative, mielom, leucoza mieloidă, neoplazii) cu hiperproducţie de acid uric endogen
- hiperuricemia medicamentoasă: după administrarea de diuretice (salidiuretice, diuretice mercuriane, acetazolamidă), după administrare de salicilat de sodiu sau aspirină
- în anumite boli ca diabetul cu cetoacidoză, inaniţie, obezitate.

GUTA

Definiţie
Este o boală metabolică caracterizată biochimic prin hiperuricemie, iar clinic prin manifestări articulare acute sau cronice şi prin leziuni viscerale, în special renale.
Este cea mai cunoscută manifestare a hiperuricemiei. Este o tulburare complexă a metabolismului proteic, asociată cu alterarea metabolismului lipidic şi glucidic.

Etiopatogenie
Incidenţa gutei este variabilă (0,2-0,3 până la 2-5% din totalul artropatiilor reumatice). Sexul masculin este de obicei afectat, începând de la 30-40 de ani. La femei apare de obicei la menopauză, sub forma cronică. Se pare că abuzurile alimentare, sedentarismul sunt factori care pot fi puşi în discuţie. În trecut se întâlnea frecvent în rândul claselor avute. Astăzi se întâlneşte de obicei în straturile profesionale în legătură directă cu supraalimentaţia hiperproteică. Se insistă tot mai mult asupra eredităţii, factorii genetici fiind accentuaţi de condiţiile de mediu şi alimentaţie.
Profilul subiectului cu risc de gută ar fi:
- fiecare al doilea subiect este supraponderal
- 70-100% din subiect au nefropatie când apare primul acces de gută
- la 60-80% din cazuri apare hipertensiunea arterială; un procent similar prezintă tulburări ale metabolismului lipidic; circa 60% dintre gutoşi au o tulburare de tip diabetic.
Anatomie patologică
Leziunea caracteristică constă în formarea unor noduli de mărime variată (de la dimensiunea unei alune la cea a unei caise), localizat la nivelul articulaţiilor sau periarticular (la degete), ori la pavilionul urechii, numiţi tofi gutoşi. Toful gutos conţine acid uric, calciu şi colesterol. Leziunile duc la distrucţii osoase cu formarea de geode.

Simptomatologie
Se deosebeşte guta articulară şi guta abarticulară.

Guta articulară
Este forma clasică, obişnuită. Cuprinde patru etape în evoluţia sa:
1. Preguta adică predispoziţia la gută, clinica asimptomatică, egală cu hiperuricemia familială.
2. Accesul acut de gută apare de obicei la 50 de ani la bărbaţi şi 60 de ani la femei. Se delimitează factori favorizanţi şi factori declanşatori.
- factorii favorizanţi sunt: profesiunile expuse la abuz alimentar, deci la consum crescut de purine (bucătari, ospătari, mezelari, măcelari), microtraumatisme repetate, abuz de alcool sau băuturi acidulate cu acid carbonic, efortul fizic şi şederea îndelungată la pat, expunerea la frig şi umiditate, reacţii alergice, infecţii acute, intervenţii chirurgicale, surmenaj fizic şi intelectual, cure termale, roentgenterapie, eliminare urinară scăzută de acid uric.
- factorii declanşatori sunt: fie creşterea bruscă a uricemiei peste 6,4mg%, fie eliberarea în articulaţii de cristale din tofii cartilaginoşi sau sinoviali, care determină o reacţie inflamatorie acută.
Prodroamele apar la 65% dintre bolnavi. Acestea sunt: iritabilitate, astenie, insomnie, cefalee, constipaţie, anxietate, dureri gastrice, anorexie, colici ureterale, disurie, poliurie, frisoane, febră. Hiperuricemia poate lipsi în timpul accesului.
Localizarea accesului acut este 70% din cazuri monoarticulară. Cu timpul accesele se înmulţesc şi prind şi alte articulaţii. Clinic accesul acut începe brusc, de obicei în plină noapte, rareori spre dimineaţă. Durerea este violentă, insuportabilă, localizată articular în 80% din cazuri la articulaţia metatarsofalangiană a degetului mare, halucele. Local se constată tumefacţie rapidă, turgescenta venelor, tegumente calde şi foarte dureroase la cea mai mică mişcare sau la atingere, coloraţie roşie-violacee. Dintre manifestările generale apar: febră, frisoane, tahicardie, cefalee, greaţă, vărsături, uneori flebită în jurul articulaţiei. Durerile se reduc în timpul zilei şi uneori, după 5-10 zile, criza poate disparea fără tratament.
Cu timpul crizele devin mai frecvente, mai prelungite, mai puţin dureroase. Adeseori prind şi alte articulaţii. Se descrie o formă supraacută, o formă atenuată şi mai rar forme poliarticulare.
Perioadele dintre atacuri sunt asimptomatice, deşi boala progresează.
3. Stadiul cronic, astăzi mai puţin întâlnit, se caracterizează prin accese frecvente la intervale tot mai scurte, prin prezenţa tofilor gutoşi la nivelul articulaţiilor şi prin apariţia artropatiilor uratice. Artropatiile apar la picior, gleznă, genunchi, mână, cot, pumn. Depunerea de uraţi provoacă leziuni degenerative, cu apariţia de artroze secundare, cu deformări şi anchiloze fibroase, cu tumefieri şi dureri permanente sau exacerbate de mişcări. Bolnavul poate deveni un adevărat invalid.
Tofii gutoşi se datoresc depunerii de acid uric în ţesutul mezenchimal, atât în părţile moi cât şi pe oase. Se dezvoltă pe nesimţite, şi apar în 50% din cazurile de gută. Uneori preced cu 1-2 ani primul atac. Tofii sunt granuloame nodulare şi se datoresc precipitării cristalelor de uraţi, au dimensiuni variabile, de la o gămălie de ac până la un ou de găină. Sunt moi sau pietroase şi uneori se inflamează sau se ulcerează.
4. Instalarea nefropatiei si nefrolitiazei renale.

Formele abarticulare apar sub forma afectării tendinoase, ale aponevrozelor palmare şi plantare, uneori ca localizări musculare (mialgii difuze care cedează la tratamentul cu uricozurice). Alteori sub formă de localizări hipodermice, flebite, nevralgii, arteriopatii etc. Teoretic orice ţesut poate fi impregnat cu acid uric.


Diagnostic pozitiv
Diagnosticul de guta se bazeaza pe cinci caracteristici:
1. cresterea nivelului seric al acidului uric (hiperuricemie)
2. crize artritice repetate cu prezenta uratilor in lichidul sinovial
3. aparitia tofilor gutosi
4. afectiuni renale
5. nefrolitiaza urica

Complicaţii
Litiaza urică apare în 25% din cazuri. Poate să apară şi în formele abarticulare şi uneori chiar în cazurile cu valori normale ale uricemiei. Factorul esenţial este ph-ul urinar acid, care cedează greu la alcalinizarea urinei. Riscul major este infecţia urinară mult mai frecventă decât la alte forme de calculoză renală.
Nefropatia interstiţială gutoasă apare la circa 20% dintre bolnavi. Poate apărea şi în cazuri de simple hiperuricemii şi poate surveni chiar în afara litiazei urice. Afectarea renală se manifestă prin proteinurie, leucociturie şi uneori hematurie microscopică. Se asociază adesea cu hipertensiunea arterială. Uneori evoluează către insuficienţa renală.

Tratament
1. Tratamentul accesului gutos se face cu:
Colchicina (folosită de peste 2000 de ani), administrată în comprimate de 1mg, pornind de la 4mg în prima zi, 3mg a doua zi, 2mg a treia zi etc. Dozele se scad în raport cu evoluţia şi se administrează de obicei două săptămâni, uneori mergând cu doze mici de 1-2mg/zi până la 6 luni. Accesul acut dispare în mod obişnuit în 4-8 zile. Se poate administra şi i.v.
Fenilbutazona şi derivatul său Oxifenilbutazona dau rezultate superioare. Se administrează 0,5-1g/zi, 5-6 zile, oral sau i.m. Efectele secundare sunt mai reduse ca cele care apar după Colchicina.
În atacurile severe, se administrează 40-50u.i. A.C.T.H. la 12 ore i.m., sau Prednison 20-40mg în 24 de ore.
Agenţii uricozurici (Probenecid şi Sulfinpirazona) sau inhibitorii xantinoxidazei (Allopurinol) sunt mai indicaţi în formele cronice sau între crize.
Se completează tratamentul cu repaus la pat, regim lacto-fructo-vegetarian, hipocaloric şi bogat în lichide.
2. Tratamentul hiperuricemiilor şi al gutei între crize:
Regimul va fi hipocaloric, hipolipidic şi cu restricţie calorică globală. Normalizarea greutăţii scade până la 2mg% hiperuricemia. Se interzic viscerele. Se interzic de asemenea alimentele excitante, alcoolul, condimentele, cafeaua şi ceaiul şi în general alimentele bogate în purine (ficat, creier, icre, rinichi, extracte de carne, sardele, mezeluri). Sunt permise zilnic până la 200mg de purine. Se vor evita glucidele, grăsimile şi proteinele în exces. Se recomandă ingestia de 2-3 litri lichide în 24 de ore.
Medicaţia:
Colchicina este mai puţin indicată (1 mg Colchicina timp mai îndelungat).
Uricozuricele, ca Probenecidul (Benemid), Sulfinpirazona (Anturan), şi derivaţii de benzofuran: Benziodarona, Benzarona (Amplivix, Fragivix), Benzbromarona, pot fi utile. Uricozuricele scad glicemia prin creşterea eliminării urinare de acid uric.
Uricostaticele, dau rezultate superioare; dintre acestea se folosesc: Acidul orotic, care blochează acidul uric; inhibitorii xantinoxidazei, care se administrează în doze de 100mg zilnic (uneori 400 mg), sub formă de Allopurinol, (Zyloric sau Milurit) şi Tiopurinol.
Uratoxidaza, este cel mai puternic uricostatic, scăzând cel mai mult uricemia.
Ca medicaţie adjuvantă se administrează Fenilbutazona (6-8 zile, 300-800mg/zi), Indometacin, Ibuprofen, Prednison, deci medicaţia antiinflamatoare.