Reumatologie si nursing în reumatologie , C1 Reumatismul articular acut (RAA)


REUMATOLOGIA







REUMATOLOGIA este ramura medicinii care studiaza bolile reumatismale, afectiuni caracterizate din punt de vedere clinic prin manifestari articulare si care au ca substrat anatomopatologic o leziune a tesutului conjunctiv.Reumatism vine de la cuvintul grec rheuma=curgere, cuprinde un grup de afectiuni care intereseaza predominent articulatiile.Termenul vrea sa sugereze caracterul curgator, fluxionar sau chiar migrator al manifestarilor articulare.

Manifestarile reumatice sunt foarte variate si sunt determinate de cauze microbiene sau nemicrobiene, cauze autoimune sau necunoscute.

Semne si simptome

-durerea in reumatismul articular acut este caracteristica:poliartrita mobila, fugace, care intereseaza mai multe articulatii in acelasi timp,mai ales articulatiile mari, cu caracter inflamator,miscarile articulare sunt foarte dureroase.

Poliartrita reumatoida se manifesta initial cu polialgie. Se adauga redoare articulara, tumefactii si deformari articulare, care intereseaza articulatiile mari.

In spondilita ankilopoetica durerea este sacro-iliaca,surda, in repaus si nocturna,. intereseaza articulatiile mici.

In artroze durerea apare la miscare, diminiata, dispare in timpul zilei si reapar seara, articulatii sunt ,, ruginite’’.

-redoare apare in perioada secundara, dar si tertiara a luesului, cu prinderea unei singure articulatii sau poliartritica

In spondilita ankilopoetica mobilitatea coloanei vertebrale este redusa.

-tumefactia este prezenta in artrite, cind se dezvolta o inflamatie locala cu edem, dar in artroze apare hipertrofie osoasa si osteofite.Rar apar hipertrofii musculare, datorita invaliditatii articulare..

-congestia este un semn local care apare in afectiuni ca reumatismul articular acut, artrite, poliartritei reumatoide etc.

-ankiloza apare in artrita tuberculoasa Atrofii, subluxatii si anchiloze apar in stadiul III. al poliartritei reumatoide. In artroze apare limitarea miscarilor datorita osteoporozei si a osteofitelorApar si crepitatii sau cracmente deoarece a disparut cartilajul articular.

-deformare osoasa apare in artrita luetica, in stadiul tertiar leziunile sunt sclero-gomoase mutilante.

In poliartrita reumatoida stadiul IV. bolnavul devine un invalid , dupa 15-20 de ani de boala cu deformari articulare si anchiloze care il tintuiesc la pat.

In spondilita ankilopoetica bolnavul prezinta cifoza si stergerea lordozei fiziologice.

-febra este constanta la copii si adolescentii cu reumatismul articular acut. Apar pusee de hipertermie la fiecare atingere a unei noi articulatii, dar cedeaza la tratamentul cu salicilati sau corticoterapie.






                                           Reumatismul articular acut (RAA)


Definitie este o boala generala cu caracter infecto-alergic, care evolueaza in pusee acute, separate prin perioade de latenta, avind ca manifestari generale:poliartrita acuta, cardita, coree, noduli subcutanati si eritem marginal.

Etiopatogenie boala este urmarea unei infectii cu streptococ β hemolitic de grupa A care determina o angina streptococica, infectii rino-faringiene sau o scarlatina ce precede boala. Patogenia alergica se explica prin sensibilizarea organismului de catre streptococi β hemolitici de grupa A. Un rol important il coincidenta antigenica intre streptococ si muschiul cardiac. Anticorpii antistreptococici duc la paritia de autoanticorpi anti-miocard, vase, articulatii.

Factorii favorizanti: terenul, respectiv organismul infantil -alimentatia carentiala,

-oboseala si surmenajul

-factorii de mediu: frigul, umezeala -bolile anergizante generale.
Boala apare la orice virsta, dar are incidenta maxima intre5-15 ani.

Simptomatologie

Manifestarile clinice sunt precedate de o angina eritematoasa sau pultacee cu 10-18 zile.Urmeaza o perioada de vindecare aparenta de 1-3 saptamini

Perioada de stare se manifesta cu semne generale: febra este constanta la copii si adolescentii cu reumatismul articular acut. Apar pusee de hipertermie la fiecare atingere oboseala, paloare, transpiratii, oligurie.

-Manifestarile articulare domina tabloul clinic si constau din dureri articulare vii, tumefactie usoara, roseata si caldura locala.Artrita afecteaza mai ales articulatiile mariale membrelor inferioare, apoi ale celor superioare.Durerea este mobila, fugace, suferinta trec de la o articulatie la alta.Semnele articulare pot lipsi la copilul mic.

-Manifestarile cardiace: cardita reumatismala poate reprezenta uneori singurul semn al reumatismului. Apare de la inceputul primului atac si dureaza 1-2 saptamini dupa ce au disparut semnele articulare. Clinic se manifesta cu jena precordiala, palpitatii, dispnee, hipotensiune, iar la auscultatie zgomotele cardiace sunt asurzite sau apar sufluri.

-Manifestarile neurologice realizeaza coreea acuta Sydehamin in care exista si leziuni pe creier.Clinic se caracterizeaza prin miscari involuntare, dezordonate, rapide, de amplitudini diferite, localizate la membre, mai ales cele superioare si la fata (miscari coreice).Dispar in somn si sunt exagerate de efortul fizic si intelectual, emotii.In caz de reumatism cerebral bolnavul prezinta delir, confuzie, insomnie, anxietate ,hipertermie.

-Manifestari cutanate: nodozitati de marimea bobului de mazare, nedureroase, periarticulare, eritem nodos, eritem marginat.

-Manifestari viscerale: pot aparea pneumonie, pleurezie, peritonita, hepatita, pancreatita, nefrita, poliviscerita

Examenele paraclinice

-Hemograma arata anemie normocroma, leucocitoza cu neutrofilie, limfopenie, monocitoza, eozinofilie.

-VSH este multa accelerat (40-50 mm/h) si scade paralel cu evolutia bolii.

-Fibrinogenul este crescut ( N=100-200 u/ml) ajunge la valori de 1000-1200 u/ml.Titrul se mentine ridicat 4-6 luni si este unul din testele importante pentru evolutie, diagnostic si tratament. -Exudatul nazo-faringian poate evidentia prezenta streptococului β hemolitic de grupa A la debutul bolii.


-Radiografia pulmonara evidentiaza hipertrofia cordului, manifestari specifice de pericardita, leziuni mitrale, aortice, pneumonie, pleurezie.

-Electrocardiograma evidentiaza leziuni miocardice.

Evolutie

RAA se caracterizeaza printr-o tendinta la recidive, mai ales in primii 5 ani.La fiecare recidiva, se reactiveaza focarele vechi si se produc leziuni cardiace, cu afectare valvulare definitive care pot evolua cu insuficienta cardiaca.

In forma obisnuita de boala un tratament corect aplicat duce la vindecare fara sechele.

Tratament
Se face obligatoriu in spital si cit mai precoce

In faza acuta se indica masuri igieno-dietetice cu repaus la pat obligatoriu cel putin 3-4 saptamin si apoi mobilizare treptata , sub controlul VSH.Reluarea activitatii fizice se face in 2-3 luni, in functie de evolutie.Alimentatia este hidrolactica in primele 2 zile, apoi lacto-fainoso-vegetarian si apoi o alimentatie bogata in legume si fructe, proteine animale si sarac in grasimi si sare.

Tratamentul medicamentos urmareste sterilizarea infectiei streptococice si prevenirea recidivelor.Se administreaza peniciline de sinteza 7-10 zile in spital si apoi tratament oral inca 7 zile. Tratamentul de intretinere se face cu Moldamin 5 ani ,1 flacon /luna.

Tratamentul cu antiinflamatoare se face cu preparate de salicilati, amidopirina, corticoterapie timp de 4-6 saptamini. Se administreaza Prednison 2 mg/ kg corp/24 ore timp de 2-3 saptamini si apoi, 1 mg/ kg corp /24 ore inca 2-3 saptamini, cu scaderea treptata a dozelor. Atentie la regimul alimentar care este obligatoriu desodat, bogat in proteine si sarac in grasimi si glucide.

In caz de insuficienta cardiaca se administreaza tonice cardiace, oxigen, repaus la pat, dietata hiposodata etc.

Dispensarizarea bolnavului se face cel putin 5 ani.Dupa puseul acut timp, cel putin 3 luni se face control clinic lunar + VSH, EKC, ASLO, fibrinogen, exudat faringian. Apoi controlul medical se face la 3 luni, timp de 1 an, cu repetarea acelorasi investigatii.Se continua tratamentul cu Moldamin la copil in doza de atac 1 flacon la 7-10zile si apoi 1 flacon /luna. Timp de 5 ani, iar la adolescenti sau adulti tratamentul de intretinere dureaza cel putin pina la 18 ani sau cel putin 2 ani. La copii predispusi la angine repetate, conditii neigienice de locuint etc. se recomanda asanarea focarelor amigdaliene, a vegetatiilor adenoide sub protectie de antibiotice.


Bibliografie

  1. Manual de medicina interna pentru cadre medii-C. Borundel, Editura medicala 1979
  2. Mica enciclopedie de boli interne –Gh. Mogos Editura stiintifica si enciclopedica , 1987
  3. Indreptar de pediatrie pentru cadre medii –M.Filon, Edit. Medicala ,1978
  4. Dictionar medical-Valeriu Rusu, Edit .Medical,2001