Reumatologie si nursing în reumatologie, C2 POLIARTRITA REUMATOIDA (PR) , SPONDILITA ANKILOPOETICA


POLIARTRITA REUMATOIDA (PR)

   Definitie poliartrita reumatoida sau poliartrita cronica evolutiva este o inflamatie poliarticulara cronica, cu evolutie indelungata cu pusee acute si este localizata cu predilectie la nivelul articulatilor mici ale extremitatilor, simetrice.

Spre deosebire de RAA care,, musca inima si linge articulatiile”, PR nu intereseaza inima, dar,, musca articulatiile si nu le mai lasa pina la distrugerea lor mai mult sau mai putin completa.”

Etiopatogenie

Boala afecteaza mai ales sexul feminin intre 20-40 ani.Un rol adjuvant il joaca clima rece si umeda. Este considerata o boala autoimuna, prin descoperirea factorului reumatoid care este o
imunoglobulina M anti-imunoglobulina G.
4
Simptomatologie
Boala evolueaza in 4 stadii:
-stadiul I polialgic este dominat de durere Apare discreta osteoporoza.

-stadiul II exudativ in care alaturi de durere apare si redoarea articulara, tumefactii si deformari articulare. Osteoporoza este prezenta, apar leziuni distructive intinse, subluxatii, dar capacitatea functionala este inca pastrata.

-stadiul III proliferativ este dominat de atrofii musculare, anchiloze si deformari articulare. Osteoporoza este prezenta, dar capacitatea functionala este limitata.

-stadiul IV terminal apare dupa 15-20 de ani de la debut, bolnavul este invalid si isi petrece toata viata in pat sau in fotoliu, neputindu-se ingriji singur, deoarece infirmitatea este importanta.

Diagnosticul PR.

Este usor de pus in stadiile avansate, dar important este diagnosticul precoce.S-au elaborat criterii de diagnostic si sunt necesare cel putin 4 criterii pt. diagnosticul probabil si 7 criterii pentru unul evident.In practica diagnosticul de PR este sugerat,, cind la o femeie se instaleaza insidios tumefactii dureroase ale articulatiei interfalangiene proximale sau metacarpo-falangiene. cu tendinta de simetrie, insotite de redoare matinala a miinilor, alterarea starii generale si VSH este crescut, chiar daca serologia este negativa.”

In perioada de stare, boala este dominata de manifestarile articulare: dureri, tumefactii, devieri, deformari si anchiloze.Limitarea miscarilor este datorata atit durerilor cit si contractiilor musculare, care contribuyie la deformari si devieri, in primul rind la nivelul articulatiilor metacarpo-falangiene.Apar si atrofii musculare dureroase, modificari de tegumente care devin subtiate, netede, pigmentate, cu unghile friabile, cu nodozitati subcutanate. .La nivelul ochilor apar irite, iridociclite.In perioadele evolutive starea generala se altereaza. Apar subfebrilitatile.

. Examenele paraclinice

-Hemograma arata, leucocitoza discreta. -VSH este multa accelerat 30-80 mm/h. -Factorii antinucleari sunt pozitivi.
-Reactia Waaler-Rose si latex, care evidentiaza factorul reumatoid , sunt pozitive.

-Radiografia osoasa evidentiaza osteporoza, limitata la inceput la nivelul oaselor carpului apoi apar microgeode, iar in fazele avansate dispar spatiile articulare, apar subluxatii si anchiloze osoase.

In stadiul terminal bolnavul este un infirm total casectic, iar procesul inflamator se stinge.

Diagnosticul diferential

Se face cu alte afectiuni reumatice: RAA, lupusul eritematos diseminat, guta pseudoreumatoida, artroze active, reumatismul psoriazic etc.

Evolutie, complicatii, prognostic

Boala are o avolutie indelungata, cronica si poate fi oprita in evolutie in orice stadiu, prin tratament, spontan sau poate evolua spre casecxie si exitus prin complicatii intercurente.Prognosticul este rezervat datorita caracterului invalidant al bolii si depinde de precocitatea diagnosticului si a tratamentului.

Tratament
Este complex si de lunga durata, terbuie sa fie precoce, continuu.si adaptat fiecarui bolnav.

  1. Tratamentul profilactic consta in asanarea focarelor infectioase, pentru evitarea complicatiilor si o mai buna toleranta la factorii terapeutici.

  1. Tratamentul curativ este

-tratament igieno-dietetic cu repaus la pat 7-8 zile, in pozitie relaxata, decontracturanta. Dieta va fi bogata in proteine, vitamine, saruri minerale.


5

-tratament medicamentos utilizeza mai multe tipuri de medicamente :antiinflamatoare de tipul Aspirinei care este antialgica, antipiretica, antiinflamatoare in doze de 3-4 g/zi Efectul este redus si exista riscul de hemoragii digestive.

Fenilbutazona (brufen si derivatii Voltaren, Indometacin ) antiinflamator nesteroidian administrat 3-6 dg/zi a cite 200 mg sau supozitoare cu 250 mg Da reactii adverse numeroase (digestive, retentie salina) si sunt recomandate in doze de atac 7-10 zile.

Antimalarice de sinteza (Clorochina 300 mg/zi si Hidroclorochina 600 mg/zi) sunt indicate, dar dau si ele reactii adverse de tipul retinopatii, tulburari digestive si nervoase.

-Sarurile de aur –Alocrizina, Solganal B, Mioral, Aurul etc dau reactii adverse de tipul prurit, eritrodermie, stomatita, diaree, nefroza, aplazie medulara.Se administreaza 0,5-1 g aur metalic/saptamina fara a depasi 3-5 cg.

-Imunosupresoarele se bazeaza pe patologia autoimuna.Se utilizeaza Clorambucil 6 tb a 2 mg/zi, Ciclofosfamida 50-150 mg/zi, Methotrexat, Natulan.

-Corticoterapie se recomanda cind tratamentele precedente nu dau rezultate. Se utilizeaza Prednison tab 5 mg pe cale orala sau injectii intraarticulare cu Hidrocortizon, Volon. Se recomanda numai cind este vorba de cazuri cu febra mare, anemie severa, deficit ponderal, forme hiperalgice.Administrarea intraarticulara se indica in forme severe care au contraindicatie calea generala, adjuvant al terapiei de fond, in proceduri ortopedice, pentru reabilitarea si prevenirea deformarilor osoase si articulare. Dozele se scad progresiv pentru a nu duce la corticodependenta. Tratamentul va dura 4-8 sapatamini si pot aparea reactii adverse de tip osteoporoza, retentie de sare, diabet, HTA tromboflebite, tuberculoza, ulcer gastric, complicatii psihice.

Tratament chirurgical se recomanda sinovectomie, adica curatarea articulatiei de mugurii sinoviali si sinoviorteza, adica distrugerea sinovialei inflamate, prin injectarea in articulatie a unor substante.

Tratament ortopedic este mai mult un tratament corectiv indicat pentru corectarea pozitiilor vicioase.

Recuperarea :PR este o boala invalidanta, care poate face ca bolnavul sa devina un dependent social.Recuperarea urmareste prevenirea invaliditatii sau refacerea functionala. Prima etapa consta in determinarea bilantului articular si muscular. Bilantul articular se refera la testarea mobilitatii articulare. Miscarea dintr-o articulatie este ca o pirghie si respectiv mobilitatea se va masura in grade ( 20 ,45 ,). Bilantul muscular se apreciaza clinic, dianometric si electromiografic.In faza exudativa, pe linga tratamentul medicamentos se indica aparate gipsate ,, de postura” cu efect decontracturant, relaxant si antalgic. Repausul articular se face pe plan tare. Imobilizarea treebuie alternate cu miscari izometrice chiar sub aparatul gipsat. Astfel se combate tendinta la atrofii musculare. Pentru prevenirea anchilozei si redoarii musculare la genunchi se aplica saci de nisip deasupra .Medicul fixeaza articulatia in pozitii functionale sin u antalgice.

-Balneofizioterapia cuprinde un complex de metode cum ar fi electroterapia, hidroterapia, hidrokinetoterapia, termoterapia, masaj, balneoterapia si cura balneara.

Electroterapia se aplica bolnavului chiar la pat (diadinamice, ionizari, ultraviolete) Progresiv se adauga solux, masaj cu miscari active facute la pat. Pe masura ce bolnavul se va mobilize se mai adauga hidrokinetoterapia, bai medicamentoase cu sare sau plante care au efect relaxant, antialgic si neurosedativ.In faza stabilizata se indica cure balneare la Baile Felix, Govora, Herculane, Bazna.

Kineziterapia este terapia prin ,,miscare”, fie prin miscari active, active-pasive (miscari ajutate sau asistate) si cu opunere de rezistenta. Totdeauna se incep cu miscari active si nu pasive, care forteaza articulatia si activeaza inflamatia. Miscarile active fac apel la starea reala a articulatiilor la fel si hidrokinetoterapia, care au efect pozitiv asupra psihicului. Se pot utiliza unele aparate ca bicicleta ergonomica, planseta cu rotile, talpa cu arc, scripetii etc.. Miscarile cu rezistenta se indica

in faza stabilizata folosindu-se contra greutati , care redau si cresc 
forta musculara 
Este obligatoriu
incalzirea musculara ,care se poate face si prin termoterapie( solux, parafina).Miscarea izometrica intretine forta musculara, iar cea izotonica amplitudinea de contractie, mobilitatea si finetea. Ergoterapia sau terapia ocupationala constituie anticamera reintegrarii bolnavului in munca. Se indica diverse meserii: legatul cartilor, cartonajul, tesutul covoarelor, impletitul, munca de artizanat. Tot in aceasta perioada se realizeaza readaptarea la deprinderi si gesturi uzuale si profesionale (toaleta zilnica, mersul, scrisul, desenul).Reintegrarea in munca se face in acelasi loc de munca sau alta munca mai usoara, adecvat stadiului in care boala a putut fi stabilizata.
 SPONDILITA ANKILOPOETICA

Definitie este o boala inflamatorie a coloanei vertebrale, avind substrat genetic si imunitar, predominanta la barbatul tinar, cu debut la articulatiile sacro-iliace si cu extindere de la coloana lombara la coloana cervicala, cu evolutie progresiva catre anchiloze si deformatii.

Etiologie


Se considera ca este vorba de o interactiune intre factorii infectiosi pe un teren alergic predispus( prezenta antigenului HLA –B 27 la 90% din cazuri). Boala apare cu precadere la barbati (90%) si cel mai adesea inainte de 30 de ani.

Factorii favorizant sunt conditiile meteorologice si climatice ,traumatisme minore, stresul si diferitele infectii.

Simptomatologie

Initial boala se manifesta necaracteristic cu dureri lombare si sciatalgii. Lombalgia este persistenta, se intensifica in timpul noptii si dureaza citeva luni, putind fi singurul semn de boala. Sciatalgia este deobicei fesiera si nu depaseste spatiul popliteu, uneori trece de la un membru la celalalt (sciatica in bascula).

Pot apare artrite ale gleznelor, genunchilor, soldurilor, umerilor, ale articulatilor intercostale exacerbate de miscarile respiratorii, tuse, stranutAlgiile coloanei vertebrale au un caracter progresiv si se insotesc cu semne generale: febra moderata, pierderea discreta in greutate,

Apare cifoza progresiva cu rectitudinea coloanei vertebrale toracale si cervicalesi prinderea frecventa a articulatiilor centurii scapulare si pelvieneContractia si atrofia muschilor vertebralireprezinta 2 faze succesive prin care trece musculatura coloanei, ceace limiteaza progresiv miscarile acestora.

Manifestarile generale sunt la nivelul cordului : insuficienta aortica, cardiomegalie, pericardite, la nivelul ochilor irite, iridociclie.

. Examenele paraclinice
-VSH este moderat crescuta

-electroforeza arata hipergamaglobulinemie Hemograma arat uneori anemie hipocroma
-lichidul sinovial arat hipercelularitate

-. prezenta antigenului HLA –B 27 -absenta factorului reumatoid Cresterea complementului -prezent antigenul Chlamidian

-prezente complexe imune circulante

Radiografia osoasa evidentiaza precoce modificari bilaterale ale articulatiilor sacro-iliace.La nivelul corpilor vertebrali apar prelungiri osoase( sindesmofite) ce unesc corpii vertebrali ca niste punti. Sindesmofitele apar prec oce la nivelul coloanei toracale, corpii vertebrali prezinta leziuni de osteoporoza.In fazele avansate , calcifierea ligamentelor interapofizare sugereaza aspectul de

,,linii de tranvai”, iar calcifierea ligamentelor mediane sugereaza ,, firul electric”. Frecvent sindesmofitele si calcifierile ligamentelor au aspect de ,, coloana de bambus”.

La nivelul articulatiilor periferice apar modificari asemanatoare cu cele din poliartrita reumatoida.

Evolutie, complicatii, prognostic

In mod obisnuit formele moderate de boala au tendinta de a se extinde de la articulatia sacro-iliaca catre regiunea cervicala.Acest proces evolueaza in 10-20 de ani, dar se intilnesc si forme care progreseaza rapid, dar si forme care ramin cantonate la nivelul articulatiei sacro-iliace.Cam 75 % din pacienti pot sa-si continue activitatea.Prognosticul este intunecat de aparitia coxitelor bilaterale sau de instalarea cifozei toracale.Se pot instala insuficienta respiratorie progresiva, luxatii are vertebrelor cervicale cu compresiune medulara si insificienta cardiaca

. Diagnosticul pozitiv
OMS propun e urmatoarele criterii:

-durere lombara inferioara si redoare de peste 4 luni necalmata de repaus -durere si redoare toracica

-limitarea miscarilor coloanei lombare -limitaqrea expansiunii toracice
Irita si sechelele acesteia

-modificari caracteristice ale articulatiei sacro-iliace

Diagnosticul diferential
In formele avansate nu se pun probleme de diagnostic.

In formele incipiente se pune problema unei discopatii lombare si hernie de disc,care apar la 40-50 ani sau dupa traumatisme ,durerile iradiaza pe nervul sciatic: malformatii congenitale ale coloanei vertebrale care se evidentiaza radiologic: morbul lui Pott, de etiologie tbc, cu dureri toracice inferioare si lombare inalte uneori gibozitate, iar radiologic se constata leziuni distrugtive discovertebrale.

Tratament

Este unul simptomatic, antialgic patogenic antiinflamator si un ansamblu de masuri de recuperare.Tratamentul se individualizeaza in functie de evolitie, stadiul bolii si trebuie sa fie durabila pe perioadele evolutive ale bolii.

Tratamentul medicamentos se recomanda antiinflamatoare nesteroidienede tipul Fenilbutazona 600mg/zi 4-5 zile, apoi 400 mg/zi, iar dupa o saptamina 200 mg/zi.Atentie la contraindicatii de tipul ulcer gastro-duodenal, gastroduodenite, reactii alergice si leucopenie.Trebuie sa se administreze exclusiv postprandial eventual se adauga o medicatie antiacida, se reduce sarea din alimentatie deoarece este favorizata retentia hidrosalina si se face hemograma la 3-4 saptamini.

Indometacinul este un puternic antiinflamator, cu o toleranta digestiva mai buna decit Fenilbutazona si cu mai putine reactii adverse. Se administreaza capsule de 25 mg postprandial 3-6 comprimate/zi si dupa 5 zile se reduce doza treptat pina la 50 mg/zi.Pee linga efectele secundare digestive mai pot apare cefalee rebela.

Padudenul sau ibuprofenul dg de 200 mg se administreaza postprandial se administreaza la
inceput 6 dg/zi apoi se scad dozele la 1-2 dg/zi.


Corticoterapia sistemica de tipul Aprednisonului se recomanda in doze moderate de 15-20 mg/zi pe perioade scurte , in formele severe si in complicatiile oculare, cind medicatia antiinflamatoare are efecte nesatisfacatoare..Atingerile articulare rezistente necesita infiltratii intraarticulare cu hidrocortizon de 2 ori/saptamina .

Tratamentul cu agenti fizici balneari si de recuperare

Roentgenoterapia antiinflamatoare in sedinte de citeva zile interval se recomanda cu rezerve datorita riscului de afectare hematogena.Este contraindicata la femei datorita riscului de sterilitate Reducerea si readaptarea functionala se refera la supravegherea posturala menita sa evite marile comlicatii (anchiloze, cifoza toracala, proiectia anterioara a capului).Se recomanda repausul in pat si somnul fara perina , intercalindu-se un pled subtire sub regiunea lombara.Gimnastica medicala se recomanda muschilor paravertebrali pentru a evita atrofia si si a combate cifoza .Miscarile efectuate in bazine cu apa calda sunt mai putin dureroase .Gimnastica respiratorie are un rol capital, asigurind amplitudinea miscarilor toracice si prin acestea o ventilatie corespunzatoare.Exercitiile de gimnastica se fectueaza atit in ortostatism cit si in decubit ventral sau dorsal.


Balneoterapia permite miscari active ale coloanei si mobilizarea soldurilor si a umerilor. Kineziterapia suacvatica si heliomarina al Mangalia, Eforie Nord sau Techighiol au rezultate bune. Tratamentul ortopedic si chirurgical se recomanda artroplastii totale in coxite invalidante.