Reumatologie si nursing în reumatologie, C3 REUMATISME ARTICULARE DEGENERATIVE


REUMATISME ARTICULARE DEGENERATIVE

  I ARTROZE

Definitie este un proces cronic, de uzura, la nivelul articular, spre deosebire de artrite unde inflamatia este acuta.

Etiologie Sunt incriminati mai multi factori:

-virsta: artrozele apar mai frecvent la femei dupa 40 de ani, iar la barbati dupa 55-60 ani.Pot pare si la persoane tinere, chiar adolescenti.

-traumatismul fie un traumatism unic major (accidente, contuzii, fracturi), fie microtraumatisme, repetate, continue, deobicei de natura profesionala (incarcatori, perforatori cu ciocanul pneumatic, strungari, sportivi).

-factori metabolici:


  1. obezitatea supune sistemul osos la un efort deosebit, exercitind o presiune continua asupra articulatiei si osului.Astefel apar artrozele soldului, genunchilor, coloanei vertebrale, gleznelor.

  1. guta : prin precipitarea acidului uric la nivelul articulatilor, favorizeaza deteriorarea lor

-tulburarile de statica atit cele congenitale cit si cele traumatice duc la continuarea procesul artrozic.

-factorii endocrini cum ar fi insuficienta ovariana, insuficienta tiroidiana, menopauza determina obezitate si favorizeaza artrozele.

-factorii meteorologici cu frig, umezeala duc la tulburari vasomotorii si favorizeaza procesele degenerative articulare. Astfel se explica de ce in tarile cu clima rece morbiditatea prin boli cronice reumatismale este crescuta.

-infectiile specifice (tbc, sifilis) sau nespecifice determina artrite si care cu timpul duc la artroze. -tulburarile circulatorii determina dereglari ale irigatiei locale ale tesuturilor ce pot duce la degenerescenta articulara.

Anatomie patologica

Leziunile din artroze constau in erodarea si distrugerea cartilajului articular, apoi hipertrofia cu proliferarea osului si formarea de excrescente osoase numite osteofite.Suprafetele articulare se

freaca una de alta, producind o iritatie 
mecanica, 

caredetermina o inflamatie cronica locala . 9
Simptomatologie

Semne subiective: durerea articulara apare la miscare, spre deosebire de durerea din artrite care apare atit la miscare cit si in repaus. Durerile apar dimineata, cu ocazia primelor miscari, cind articulatile par ,,intepenite”, dispar in restul zilei si reapar seara odata cu oboseala generala

.Numim aceste articulatii ,,ruginite”.
Semne obiective

  1. limitarea miscarilor datorita faptului ca prin hipertrofie si osteofitoza suprafetele articulare nu se mai adapteaza perfect si apare durerea ce limiteaza miscarile.

  1. crepitatile sau cracmentele sunt zgomote fine sau grosiere care apar la palpare.Se explica prin traumatizarea suprafetei osoase, datorita disparitiei cartilajului articular.

  1. deformarea articulatiei cu marirea in volum datorita hipertrofiei si osteofitelor.
Semne radiologice In artroze apar:

-osteoporoza, adica rarefierea sau decalcificarea osoasa, uneori geodica. -osteoscleroza, adica un proces de condensare osoasa

-osteofitoza, adica aparitia de excrescente osoase numite osteofite ,,pinteni” sau ,,cioc de papagal” care se unesc si formeaza sindesmofite. Se limiteaza pina la disparitie linia interarticulara.

Semne de laborator
-VSH si leucicite sunt normale

-acidul uric si colesterolul pot fi crescute

Forme clinice
-Poliartrozele cuprind mai multe articulatii

-forme localizate, mai frecvent la articulatiile care sustin greutatea corpului si traumatismul este mai puternic (sold, genunchi, coloana vertebrala).

   1 COXARTROZA

Definitie

Este artroza coxo-femurala, cea mai importanta dintre artroze pentru ca duce la deficiente in stabilitatea si mobilitatea bolnavului.

Etiolopatogenie

  1. senila datorita involutiei articulare la care se asociaza obezitatea si diabetul sau ortostatismul prelungit.

  1. forma traumatica se explica printr-un traumatism major de tip fractura de sold sau existenta unor anomalii congenitale de tipul luxatii sau subluxatii congenitale, coxa vara, coxa valgum

Simptomatologie

Bolnavul prezinta dureri la nivelul soldului cu limitarea miscarilor uzuale; nu poate sta picior peste picior, nu poate sa se incheie la pantof (,,semnul pantofului”), nu poate incrucisa picioarele. Se pot percepe cracmente palpatoriu sau auditiv.

Semne radiologice

Se observa pocese de deteriorare articulara la cei doi poli ai articulatiei coxo-femurale cu osteofitoza, osteocleroza si subtierea liniei interarticulare.

Evolutie

Are un caracter progresiv si duce la deformarea bazinului, scurtarea membrului inferior si a celeilalte articulatii prin suprasolicitare.Impiedica mersul si duce la imobilizarea bolnavului.Are caracter ireversibil si cel mai invalidant.

    2 GONARTROZA

Definitie
Este artroza articulatiei genunchiului, fiind mai frecventa decit coxartroza.

Etiolopatogenie


Aceiasi factori duc la aparitia artrozelor: factori traumatici, anomalii locale de tipul genu valgum si genu varum, picior plat, la care se adauga factori endocrini: obezitate, menopauza etc.

Simptomatologie

Durerea sau gonalgia apare dimineata articulatii ,,ruginite” si dispare la repaus. Sunt limitate miscarile, apar cracmente ce se aud de la distanta.

Semne radiologice
Evidentiaza modificarile din artroze cu ingustarea spatiului articular, osteofitoza etc.

Evolutie
Este cronica si nu are caracterul invalidant ca la coxartroza.

3 ARTROZELE PICIORULUI

Se refera la artrozele tibio-tarsiana, medio-tarsiana, tarso-metatarsiene,artroza metatarso-falangiana a halucelui ce apare la femei si duce la halus valgus, ce necesita tratament ortopedic chirurgical.

Din punct de vedere anatomo-patologic, simptomatologie clinica si modificari radiologice sunt proprii artrozelor, dominind osteofitele calcaniene.

4ARTROZELE TORACELUI
Sunt mai rare si se manifesta cu periartrite. Artrozele apar la solicitari profesionale.

5 ARTROZA UMARULUI Apare la pictori, zugravi.

Caracteristic sunt durerea, cracmentele articulare si limitarea miscarilor.Evolueaza cu blocaj alrticular, reversibil

6 ARTROZA COTULUI

Apare la cei care lucreaza cu perforatoare pneumatice, strunguri si sunt supusi microtraumatismelor permanente ca si la cei care au suferit traumatisme.

7 ARTROZA MIINII

Etiologic tulburarile metabolice, endocrine (menopauza) si unele profesiuni manuale (spalatorese, croitorese, pianisti, violonisti) isi au importanta lor.

8 ARTROZELE FALANGELOR
Clinic apar in aceste artroze noduli.Artroza policelui se numeste rizartroza.

2 SPONDILOZE (ARTROZE VERTEBRALE)
Definitie

Sunt artroze la coloanei vertebrale care intereseaza atit vertebra cit si discul intervertebral, care este format din nucleul pulpos (zona centrala) si inelul fibros (zona periferica)..

Anatomie patologica

Leziunile din artroze apar incepind cu virsta de 30 ani. La nivelul corpului vertebral sunt evidente osteofite si hernierea intraspongioasa, iar la nivelul inelului fibros apar leziuni de degenerescenta si necroza.

Etiologie.

Factorii etiologici sunt aceiasi ca la artroze si specificam ca unele spondiloze apar in anumite profesiuni.

Forme clinice dupa localizare deosebim spondiloza cervicala si spondiloza lombara.
1 SPONDILOZA CERVICALA

Simptomatologie

Apare durerea cervicala, cu redoarea cefei, cracmente la miscari si nevralgii carvico-brahiale, periartrita scapulo-humerala, torticolis, brahialgie, nevralgie Arnold sau nevralgie occipitala, astenie nervoasa..

2 SPONDILOZA TORACALA


Este mai rara si se manifesta cu nevralgii intercostale.O forma special de spondiloza toracala este spondiloza juvenila. Apare la copii inainte de 10 ani, pentru ca intre 10 si 20 ani sa se constituie cifoza

Sunt prezenti noduli Schmorl (nodul herniat) si vertebre cuneiforme, care dau coloanei o rigiditate deosebita.

O alta forma de spondiloza este sindromul Forestier-Rotes, caracterizat printr-o osteofitoza giganta si formarea de punti osoase numite sindesmofite, ce realizeaza un veritabil ,,bambus vertebral”.

   3. SPONDILOZA LOMBARA
Este forma cea mai frecventa, fiind si cea mai mobila

Durerea lomabara sau lombalgia, daca este prezenta da ,,lumbago” Este o durere vie dimineata la miscare sau catre seara, dupa oboseala zilei. Durerea iradiaza caracteristic spre fese sau sacru, alteori spre membrul inferior sub forma de sciatica, nevralgii crurale sau parestezii cutanate, corespunzator lui L4-L5 si L5-S1.

Tratamentul in artroze si spondiloze

1 Se va evalua bilantul articular si muscular, adica se va evalua functionalitatea articulatiei lezate, mobilitatea, forta musculara

2 Se combate durerea, redorile, retractiile si se stabilezeaza artroza cu recistigarea miscarilor. -medicatia algica minora cu antiinflamatoare (acid acetilsalicilic, aminofenazona)

-medicatie pirazolonica (ibuprofen, paduden, fenilibutazona)

-medicatie analgetica si antinevralgica (novocaina, vitamina B1, B6, B12 -medicatie decontracturanta

Balneofizioterapia are largi recomandari, dar nu la formele complicate cardiac, pulmonar.