OFTALMOLOGIE SI NURSING ÎN OFTALMOLOGIE , C3 Hipermetropia



Hipermetropia reprezinta o afectiune care se manifesta prin vedere incetosata. Persoanele ce sufera de hipermetropie vad bine la distanta si vad obiectele departate mai aproape decat sunt in mod obisnuit, desi tulburarile sunt si la nivelul vederii de aproape si la vederea la distanta.

Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in a focaliza imaginile apropiate si nu pot realiza activitati precum cititul sau cusutul. Desi defectele ce cauzeaza aceasta boala pot fi prezente de la nastere (de exemplu aplatizarea corneei sau glob ocular scurt), lungirea globului ocular in copilarie poate corecta tulburarile de vedere. 


Pe masura ce se inainteaza in varsta ochiul isi pierde capacitatea de acomodare (modificare a diametrelor sau a formei lentilelor oculare asa incat imaginea sa se focalizeze pe retina). Hipermetropia este de cele mai multe ori evidenta dupa varsta de 40 de ani, cand ochii pierd capacitatea de acomodare. Tulburarile de focalizare datorate varstei, ce poarta denumirea de prezbitie, determina ca hipermetropia sa devina aparenta
Cauze
Hipermetropia apare atunci cand razele luminoase ce patrund in ochi se focalizeaza in spatele retinei(in mod normal ele trebuie sa se focalizeze pe retina). Aceasta afectiune este cauzata de un glob ocular cu diametru antero-posterior mic, o cornee ce are curbura mica sau cristalinul este impins spre posterior in interiorul ochiului.

Hipermetropia este de obicei congenitala, o persoana cu rude ce au hipermetropie au riscul mai mare de a dezvolta la randul lor afectiunea.
Hipermetropia apare din copilarie, dar pana la varsta de 40 de ani procesul de acomodare corecteaza tulburarile de vedere. Capacitatea de focalizare a obiectelor de aproape se pierde cu varsta, atat la persoanele cu hipermetropie, cat si la miopisi la emetropi –acest lucru poarta numele de presbitie.
Aceasta tulburare poate fi determinata de retinopatie, tumori oculare si dizlocari de cristalin.

Simptome
Principalul simptom al hipermetropiei este vederea incetosata, in special pentru obiectele de aproape.
Pot de asemenea sa apara:
-vedere incetosata, in special in timpul noptii
-cefaleefrecventa (durere de cap)
-durere si tensiune oculara
- dificultate in a mentine randul atunci cand citeste sau tendinta de a citi acelasi rand de mai multe ori
Copii care au hipermetropie de cele mai multe ori nu au manifestari, totusi unii pot manifesta :
-cefalee frecventa
-isi freaca ochii des
-nu manifesta un interes prea mare pentru citit
- au dificultati de citit.
Investigatii
Un consult oftalmologic de rutina include:
-istoricul medical al pacientului (alte boli ale pacientului) si examenul fizic
-istoricul medical al familiei pacientului
-teste vizuale (acuitatea vizuala, campul vizual, refractia oculara)
-tonometrie, masurarea presiunii intraoculare
- oftalmoscopia, care permite vizualizarea fundului de ochi si a altor componente oculare, utilizand un ansamblu de lentile care maresc imaginea si o sursa de lumina
Pentru a diagnostica hipermetropia se instileaza in ochi substante cicloplegice, pentru a dilata pupila si a minimaliza acomodarea.
Depistarea precoce a hipermetropiei se face prin testarea acuitatii vizuale in special in cadrul examenelor generale din copilarie.
Tratament 

Majoritatea persoanelo cu hipermetropie nu necesita tratament.
Ochelarii sau lentilele de contact imbunatatesc vederea atunci cand aceasta este alterata.
Prin corectarea cu lentile sau ochelari imaginea se va focaliza pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt prima optiune terapeutica a hipermetropiei, ambele sunt eficiente, au un risc mai mic si sunt mai ieftine decat procedeele chirurgicale.
Procedeele chirurgicale urmaresc modificarea suprafetei corneene, asa incat imaginea sa se formeze direct pe retina.

PRESBITISM- fenomenul de diminuare a puterii de acomodare a ochului datorat imbatrinirii, din cauza pierderii progresive a elasticitatii cristalinului odata cu inaintarea in varsta la care se adauga , ca factor agravant, pierderea puterii de contractie si relaxare a muschilor ciliari( muschi ce controleaza bombarea cristalinului).
Presbitismul nu este o boala ci o conditie care se intampla mai devreme sau mai tarziu cu oricine. Simptomele apar intre 40-50 ani. Pentru cei care vad bine la distanta , primele semne constau in dificultatea citirii literelor marunte, in special cand lumina este de slaba intensitate sau se manifesta prin fenomenul de obosire a ochilor dupa perioade de citit indelungate.
Presbitismul se manifesta prin pierderea calitatii vederii in doua cazuri distincte: la distanta( miopia) si/sau la apropiere( hipermetropia).
Tratament
Presbitismul nu poate fi trat, dar pierderea abilitatii de focalizare a ochilor poate fi corectata prin folosirea de lentile de corectie , fie sub forma ochelarilor ori a lentilelor de contact. Daca persoana in cauza sufera si de deficienta de refractie, atunci corectia se poate face folosind fie lentil bi-sau trifocale, fie lentile progresive. Pe masura inaintarii in varsta , odata ce fenomenul presbitismului se amplifica, corectia vederii consta in ajustarea continua a lentilelor la noua situatie.

Exista astazi o gama larga de microinterventii chirurgicale pe ochi care pot reda vederea normala, pentru cei care nu vor sa foloseasca ochelari sau lentile de contact.