OFTALMOLOGIE SI NURSING ÎN OFTALMOLOGIE , C2 VICIILE DE REFRACTIE

CURS 2
VICIILE DE REFRACTIE
Viciile de refractie sunt afectiuni ale ochiului, constand intr-un deficit al dioptrului ocular ce se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, corectabila prin dioptrii.
Viciile de refractie sunt: miopia, hipermetropia si astigmatismul.
Un capitol aparte il reprezinta Presbiopia, care se manifesta tot printr-o scadere de vedere numai la aproape, corectabila prin ochelari, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului dupa varsta de 40 de ani.
MIOPIA
Miopia este un defect al vederii care se manifeste prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare. Aceasta se intampla deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect , atunci cand traverseaza globul ocular se focalizeaza inauntea retinei, permitand doar distingerea obiectelor situate la o distant mai mica. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentil divergente pentru a corecta vederea deplasand focarul pe retina. In jur de 26% din populatia lumii are miopie.
OPTICA





Prima etapa a vederii este crearea unei imagini pe retina, folosind razele paralele ce rezulta din cristalin. Aceasta prima faza este bazata pe legile focalizarii luminii. Un obiect va fi cu atat mai bine definit, cu cat razele sale produc o imagine mai clara pe retina. In emetropie , adica in absenta unor tulburari de refractive, imaginea este focalizata exact pe retina. Im miopi, focalizarea se realizeaza in fata retinei. Punctum remotum( cel mai indepartat punct vazut inca net) situate la 5 m in practica este situate la miopi intre nas si 5 m, in functie de gradul miopiei. Miopia se masoara in dioprtrii, care sunt negative. O miopie de + 2 dioptrii are nevoie de ochelari de corectie de – 2 dioptrii. Determinarea distantei de la punctum remotum ofera, de asemenea, gradul de miopie; gradul de miopie este invers proportional cu distant de la punctum remotum exprimata in metri. Exemplu, in cazul in care cel mai indepartat obiect vazut clar este de 10 cm, deci 0,1 m, atunci myopia este de 10 dioptrii; daca obiectul este situate la 2 metri , atunci miopia este de 0,5 dioptrii.
Cauze

Cele mai multe cazuri de miopie sunt produse de o modificare a formei globului ocular. Acesta la subiectii normali este rotund, dar la cei cu miopie este asemanator ca forma cu un ou. Din aceasta cauza lumina in loc sa focalizeze pe retina (membrana situata la nivelul polului posterior al globului ocular unde se gasesc celule ce receptioneaza semnalele luminoase, care sunt apoi transmise prin intermediul nervului optic la creier unde sunt transformate in imagini), se focalizeaza in fata ei.

Miopia este de obicei o conditie mostenita, astfel un copil are mari sanse de a fi miop daca unul sau ambii parinti sufera de miopie.
S-a crezut mult timp ca miopia este produsa de activitatile care implica folosirea pentru un timp indelungat a vederii de aproape, cum ar fi cititul sau vizionarea programelor de televiziune de la o distanta prea mica. Studii recente au confirmat aceasta afirmatie, dovedind ca persoanele care lucreaza in posturi care implica cititul pentru perioade lungi de timp au miopie in stadii mai avansate decat alte persoane.
Simptome
Miopia este una dintre bolile care produc vederea incetosata, neclara. Persoanele care sufera de aceasta boala pot prezenta:
- dificultati in vederea obiectelor situate la distanta, cum ar fi vederea la tabla la scoala, la televizor sau la ecranele cinematografelor
-reducerea performantelor scolare sau sportive.

Copii mai mici de 8-9 ani nu isi dau seama ca nu pot vedea obiectele situate la distanta, dar parintii sau profesorii pot depista aceasta problema daca copilul:
-priveste aceste obiecte cu ochii usor intredeschisi si cu fruntea incruntata
-tine cartea sau alte obiecte foarte aproape de fata
- sta in bancile din fata clasei, in randurile din fata la teatru sau sta aproape de televizor sau computer
- nu este interesat de sport sau alte activitati care implica o vedere buna la distanta
- frecvent are dureri de cap (cefalee).
Investigatii
Un control de rutina poate detecta miopia sau alte probleme de vedere, ca si alte boli ce afecteaza ochiul.
Un astfel de control cuprinde:
- intrebari despre antecedentele patologice personale si examenul fizic
-teste vizuale: acuitatea vizuala, campul visual si teste de refractie oculara
-examinarea ochiului folosind microscopul si o sursa de lumina
-tonometria prin care se masoara presiunea din interiorul globului ocular
- oftalmoscopia care permite vizualizarea polului posterior al globului ocular.
Tratament
Desi miopia nu poate fi vindecata, tratamentul poate restabili vederea normala sau aproape normala.
Optiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) si interventia chirurgicala.Folosirea ochelarilor este cea mai folosita metoda de tratament.
Lentilele corectoare fac ca lumina care patrunde in globul ocular sa fie focalizata pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt tratamentul preferat pentru cei mai multi pacienti cu miopie. Ambele sunt sigure si eficiente si sunt mai putin riscante si mai ieftine decat interventia chirurgicala.
Scopul interventiei chirurgicale este acela de a corecta tulburarea de refractie prin modificarea formei corneei. Chirurgia corectoare a miopiei este o tehnica relativ noua si cuprinde mai multe tehnici.