Anatomia si fiziologia omului, 8 ANALIZATORUL OLFACTIV , ANALIZATORUL GUSTATIV


I.2. ANALIZATORUL OLFACTIV

Analizatorul olfactiv receptioneaza si prelucreaza informatiile referitoare la proprietatile chimice ale unor substante odorante, aflate la o anumita distanta fata de organism.
1. Segmentul receptor este reprezentat de celule olfactive (neuroni bipolari) din mucoasa olfactiva. Aceasta reprezinta o suprafata de 2-3 cm2 situata in dreptul lamei ciuruite a etmoidului, cornetului nazal superior si a unei zone mici din partea posterioara a septului nazal. Mucoasa olfactiva contine celule receptoare (olfactive) si de sustinere.
2. Segmentul intermediar: neuronii bipolari sunt atat receptori cat si protoneuroni ai caii olfactive. Dendritele lor scurte si groase se termina cu cate un buton terminal, o umflatura prevazuta cu 10-20 cili olfactivi. Acestia maresc suprafata de contact cu substantele odorante. Axonii neuronilor bipolari din mucoasa olfactiva formeaza nervii olfactivi, ce strabat lama ciuruita a etmoidului si fac sinapsa in bulbul olfactiv cu deutoneuronul caii olfactive. Axonii deutoneuronilor formeaza tracturile olfactive, care ajung la segmental central.
3. Segmentul central este reprezentat de aria olfactiva din girul hipocampic si de nucleul amigdalian din santul lateral Sylvius.
Simtul mirosului se adapteaza rapid si este slab dezvoltat la om, care poate diferentia intre 2000 si 4000 de mirosuri diferite. Intensitatea senzatiilor olfactive depinde de concentratia substantelor odorante, de gradul lor de solubilitate, de acomodarea mucoasei olfactive si de umiditatea acesteia. Rolul fiziologic al analizatorului olfactiv comporta trei aspecte:
  • prevenirea patrunderii in organism a substantelor daunatoare;

  • aprecierea calitatii alimentelor;
  • declansarea secretiilor digestive.
Factorii de mediu ce actioneaza asupra analizatorului olfactiv pot produce disfunctii de tipul: rinita, guturai, hemoragie (epistaxis), sinuzita.


I.3. ANALIZATORUL GUSTATIV

Analizatorul gustativ receptioneaza si prelucreaza excitatiile determinate de proprietatile chimice ale substantelor sapide solubile care intra in contact cu mucoasa bucala.
1. Segmentul periferic este reprezentat de mugurii gustativi situati in mucoasa linguala, epiglotica palatina, faringiana, labiala si amigdaliana. Mugurii gustativi sunt formati din celule receptoare, in jurul carora se gasesc terminatii nemielinizate ale nervilor ce deservesc sensibilitatea gustativa, celule de sustinere si celule bazale. Mugurii gustative din mucoasa linguala sunt grupati in papile gustative:
  • calciforme- de forma unor cupe, in numar de 9-11, sunt grupate in V la baza limbii;
  • fungiforme- de forma unor ciuperci, in numar de 150-200, sunt asezate pe varful si la marginile limbii;
  • foliate- de forma filelor de carte, sunt asezate pe partile postero-laterale ale limbii;
  • filiforme- prezinta un manunchi de prelungiri filiforme, sunt raspandite pe toata suprafata limbii si contin receptori tactili.
2. Segmentul intermediar este reprezentat de calea gustativa, formata din fibre senzoriale ale nervilor cranieni VII, IX, X. Protoneuronul caii este situate in ganglionii nervosi de pe traiectul nervilor cranieni VII, IX si X.; dendritele lor fac sinapsa cu celulele receptoare gustative, iar axonii fac sinapsa cu deutoneuronul situat in nucleul tractului solitar din trunchiul cerebral. De aici pornesc fibre care impreuna cu lemniscul medial, ajung, dupa incrucisare, la al treilea neuron situat in talamus.
3. Segmentul central se afla in scoarta cerebrala, in portiunea inferioara a girului postcentral.
Omul percepe patru gusturi fundamentale: amar (pe fata dorsala a limbii), acru (pe marginile limbii), dulce (pe varful limbii), sarat (pe partea anterioara a fetei dorsale a limbii).
Bolta palatina percepe mai intens gusturile amar si acid, mai slab gusturile dulce si sarat. Faringele si epiglota percep toate gusturile fundamentale. Simtul gustului prezinta o mare adaptabilitate, de aceea senzatia gustative dispare repede, chiar daca stimulul persista. Sensibilitatea receptorilor gustativi variaza de la un grup de substante la altul. Pentru fiecare substanta exista un prag de excitatie reprezentat de cea mai scazuta concentratie capabila sa produca senzatia gustativa. Pragul de excitatie pentru substantele dulci este mai ridicat decat pentru cele amare. Intensitatea senzatiei gustative depinde de concentratia substantei, de numarul receptorilor si de temperature solutiei (temperature optima este in jur de 24 grade C). Rolul analizatorului gustativ consta in declansarea secretiei de saliva si de sucuri digestive. Alaturi de analizatorul olfactiv, contribuie la reglarea ingestiei de alimente si la impiedicarea patrunderii in organism pe cale digestiva a substantelor nocive si a alimentelor alterate.
Dintre afectiunile cavitatii bucale, mai des intalnite, sunt: stomatitele (inflamatiile mucoasei ce captuseste cavitatea bucala) si glositele (inflamatiile limbii).