Examinarea eddoscopică a colonului. rectoscopia
- Definiţie:
- Anuscopia este explorarea endoscopică a canalului anal şi a porţiunii inferioare a ampulei rectale făcută cu ajutorul unui aparat numit anuscop. Prin anuscopie se pot face mici intervenţii chirurgicale: incizii sau extirpări de polipi, recoltări, biopsii, administrare de medicamente.
- Rectosigmoidoscopia este explorarea endoscopică a segmentului terminal al tubului digestiv cu ajutorul unui aparat numit rectoscop, pentru evidenţierea modificărilor mucoasei până la o adâncimea de 30 cm de la orificiul anal (ampula rectală şi ultima parte a sigmoidului).
- Rectoscopul este un sistem de tuburi metalice de diametre diferite : trei tuburi mai înguste (16-20 mm diametru) pentru explorări, şi unul mai gros (24 mm diametru) pentru tratamente. Are un orificiu lateral de poate fi închis etanş în timpul introducerii în rect şi prin care se pot executa intervenţiile intrarectale sub controlul endoscopului (prelevări biopsice, cauterizări etc.).
- Colonoscopia este examenul endoscopic de vizualizare directă a colonului cu ajutorul unui aparat numit colonoscop - cu ajutorul lui se vizualizează colonul sigmoid, descendent, transvers şi ascendent, până la cec.
- Colonoscopul este un tub din fire optice flexibile, lung de 135-185 cm. Colonoscopul se poate adapta şi la camera video, cu posibilitatea urmăririi imaginilor obţinute pe un ecran.
- Tehnica efectuării rectosigmoidoscopiei:
- Se informează pacientul în ce constă explicând tehnica, necesitatea şi importanţa ei pentru stabilirea diagnosticului.
- Cu 2 zile înaintea examinării, pacientul va ingera o alimentaţie lichidă (supe, ciorbe, lapte, ceai, suc, apă).
- În seara precedentă examenului, se fac 2 clisme evacuatoare simple / înalte, a câte 2 litri de apă la 37º C fiecare, la interval de 1 oră.
- În dimineaţa intervenţiei, cu 2-3 ore înaintea examenului, se efectuează din nou 2 clisme evacuatoare pentru a îndepărta complet resturile de materii fecale sau exsudatele patologice.
- Se dezbracă regiunea inferioară a trunchiului, se ajută pacientul să se aşeze pe masa de examinare, în poziţie genupectorală, cu uşoară lordoză a regiunii lombare, se acoperă pacientul cu un câmp steril prevăzut cu un orificiu care să lase descoperită regiunea anală.
- Se montează corpul rectoscopului şi se racordează la sursa de lumină.
- Se verifică funcţionalitatea dispozitivului optic, se unge tubul rectoscopului cu vaselină şi se oferă medicului mănuşile sterile (pentru efectuarea tuşeului rectal), apoi, asistenta serveşte medicul cu alte mănuşi sterile şi îi oferă tubul rectoscopului pentru a fi introdus în rect.
- După introducere, se extrage mandrenul aparatului şi se fixează corpul aparatului la tubul intrarectal (medicul urmează să examineze mucoasa rectosigmoidiană).
- Se insuflă aer cu ajutorul pompei (dacă medicul o solicită).
- Se pregătesc tampoane cu soluţie de sulfat de magneziu şi se oferă medicului (dacă le solicită cu scopul îndepărtării eventualelor obstacole create prin contracţia spastică a părţilor examinate).
- La nevoie, se folosesc tampoane uscate, pentru îndepărtarea resturilor de materii fecale
- Se preia tubul extras de medic la terminarea examenului.
- Pacientului i se face toaleta regiunii anale imediat după îndepărtarea tubului, îndepărtându-se mucozităţile şi resturile substanţei lubrefiante, se transportă la salon.
- Dacă s-au făcut însămânţări bacteriologice, se pregătesc materialele pentru laborator (se completează buletinul de recoltare cu datele de identitate ale pacientului şi cu examenul cerut) şi se transportă imediat la laborator.
- Se curăţă mecanic rectoscopul, se spală bine şi se dezinfectează şi se pregăteşte pentru sterilizare cu Glutamaldehidă sau CIDEX şi alcool de 90°
- Tehnica efectuării colonoscopiei
- Se explică necesitatea tehnicii, durata, efectele neplăcute (senzaţia de presiune, durere).
- Trei zile consecutiv, seara şi dimineaţa, se efectuează câte 2 clisme evacuatoare simple, înalte, la interval de 1 oră, a câte 2 litri de apă la 37° C pentru fiecare; ultima clismă se face în dimineaţa examenului, cu 3-4 ore înainte.
- În prima zi şi a doua seară de pregătire se administrează un purgativ
- În cele trei zile de pregătire pacientul va ingera doar alimentaţie lichidă.
- La nevoie i se pot administra lichide prin perfuzie intravenoasă în scopul combaterii sau prevenirii deshidratării.
- Seara înaintea examenului, se dă un somnifer, iar în dimineaţa examinării i se injectează 1 fiolă Diazepam şi 1 fiolă Scobutil cu 30-60 minute înaintea începerii colonoscopiei.
- La efectuarea colonoscopiei participă două asistente: prima linişteşte pacientul, îl roagă să coopereze şi, pe cât posibil să se relaxeze (informarea anterioară îl face mai cooperant şi mai tolerant faţă de efectele neplăcute ale tehnicii), urmăreşte funcţiile vitale ale pacientului, îl aşează în decubit lateral stâng, cu genunchii flectaţi şi îl acoperă cu un câmp steril, prevăzut cu un orificiu central (în timpul examinării, la solicitarea medicului, poziţia pacientului poate fi schimbată dintr-un decubit în altul, pe măsură ce sonda înaintează).
- A doua verifică colonoscopul, asigurându-se ca acesta să fie adaptat corect la sursa de lumină şi ca insuflaţia şi aspiraţia să fie bune, lubrefiază vârful tubului cu vaselină şi medicul în introduce încet în anus cu multă grijă ca să nu ajungă vaselina pe lentila aparatului, fapt care ar împiedeca vizibilitatea.
- După tehnică pacientului i se face toaleta regiunii anale, imediat după îndepărtarea tubului, îndepărtându-se mucozităţile şi resturile substanţei lubrefiante.
- Se transportă pacientul în salon. la patul său.
- Dacă s-au făcut însămânţări bacteriologice, se pregătesc materialele pentru laborator şi se trimit imediat.
- Se curăţă mecanic şi chimic colonoscopul, se spală bine şi se dezinfectează, se pregăteşte pentru sterilizare cu Glutamaldehidă sau CIDEX şi alcool de 90°.
- Incidentele şi accidentele întâlnite în colonoscopie:
- Sângerare.
- Dureri abdominale violente.
- Perforaţii.
- Tahicardie.
- Stop cardiac reflex.
- Contraindicaţiile colonoscopiei:
- Operaţii abdominale recente.
- Diverticuluza acută.
- Boli ulceroase.
- Hernii ombilicale.
- Ascite masive.
- Persoane confuze, necooperante.