Irigoscopia
- Definiţie:
- Examinarea radiologică a intestinului gros se efectuează după administrarea unei substanţe de contrast pe cale orală sau pe cale rectală.
- Tranzitul baritat este examenul radiologic cu administrarea substanţei de contrast – sulfat de bariu suspendat în apă, pe cale orală.
- Irigoscopia este examenul radiologic al colonului cu administrarea substanţei de contrast – sulfat de bariu în suspensie ( 300-500 g BaSO4 în 1000-1500 ml apă la 37° C sau 200 g sulfat de bariu amestecat cu 300 g bolus alba în apă la 37° C), pe cale rectală, prin clismă. Examenul se mai numeşte şi clismă baritată.
- Tehnica tranzitului baritat:
- Se anunţă pacientul cu 2 zile înainte, se explică tehnica, necesitatea şi importanţa ei pentru diagnosticarea bolii
- Se anunţă pacientul ca dimineaţa să nu mănânce şi să nu fumeze.
- Se administrează cu 1-2 zile înaintea examenului, un regim alimentar, neflatulent şi uşor de digerat, format din supe, ouă, pâine prăjită, unt, făinoase, produse lactate
- Seara dinaintea examinării se efectuează bolnavului o clismă evacuatoare.
- În dimineaţa examenului, pacientul este condus la serviciul de radiologie, aşezat sub ecranul radiologic unde i se oferă cana cu suspensia baritată (pregătită înainte).
- La comanda medicului, pacientul va înghiţi sulfatul de bariu suspensie amestecat cu o lingură de lemn.
- După terminarea examinării, pacientul se îmbracă şi este condus la pat. Va fi readus la serviciul de radiologie (conform indicaţiilor medicului), după 24 ore pentru a se urmări umplerea colonului:
- La 2 ore de la începerea examenului pacientul poate să mănânce.
- Normal după 6-8 ore, suspensia de bariu se găseşte în cec şi colonul ascendent, stomacul fiind complet golit.
- După 16 ore suspensia baritată se găseşte în colonul transvers.
- După 24 ore suspensia baritată se găseşte la nivelul sigmoidului, în ampula rectală sau este deja parţial sau total evacuată.
- După tehnică se administrează purgativ (o lingură ulei de ricin sau parafină).
- Pacientul va avea scaunul colorat în alb datorită sulfatului de bariu eliminat.
- Contraindicaţiile tranzitului baritat: pacienţi caşectici, pacienţi în stare gravă, adinamia, tromboze, ileus, perforaţia tubului digestiv, peritonita acută, gravide în prima jumătate a sarcinii.
- Tehnica irigoscopiei
- Se anunţă pacientul cu 2-3 zile înainte, explicându-i tehnica şi necesitatea ei.
- Se administrează regim alimentar de cruţare neiritant, neexcitant, nefermentascibil şi neflatulent format din brânză de vaci, smântână, ouă fierte, carne slabă fiartă, orez fiert, pâine uscată. Cu o zi înaintea examinării, se administrează un regim hidric cu piureuri.
- Se efectuează, după masă, o clismă evacuatoare, şi apoi, se administrează 2 linguri de ulei de ricin (clisma singură elimină numai resturile de materii fecale din rect şi sigmoid).
- Se conduce pacientul la serviciul de radiologie unde va fi ajutat să se dezbrace şi va fi aşezat pe masa de examinare unde se face clisma baritată, după tehnica obişnuită a clismei – la indicaţia medicului radiolog.
- Se întrerupe curentul de lichid ori de câte ori bolnavul are senzaţie de defecare sau la indicaţia medicului (clisma se execută sub ecran radiologic).
- Se întrerupe introducerea substanţei de contrast când bariul a ajuns în cec, se închide rectul cu sonda Strauss, după insuflarea de aer cu pompa şi după introducerea substanţei opace.
- Medicul examinează radiologic modificările anatomice ale colonului.
- După tehnică se solicită pacientului să elimine substanţa de contrast (după terminarea examinării) sau se face o clismă evacuatoare.
- Se face toaleta regiunii perianale, se îmbracă pacientul şi se conduce la pat.
- Irigoscopia se completează la nevoie cu irigografia.
- Metoda Fischer – examenul radiologic cu dublu contrast
- Colonul mai poate fi explorat şi prin metoda cu dublu contrast Fischer.
- Când colonul se umple prin clismă baritată (după terminarea acesteia) pacientul va fi solicitat să evacueze parţial substanţa de contrast sau , închizând rectul cu sonda Strauss, al cărei balon introdus în rect va fi umplut cu aer; se introduc apoi în colon 100 ml aer, cu presiune moderată, controlată sub ecran radiologic.
- Atenţie! Aerul introdus sub presiune poate perfora colonul.
- Observaţii:
- Irigoscopia şi irigografia pun în evidenţă în rectocolita ulcerohemoragică lipsa de haustraţii colice, îngustarea calibrului colic şi aspectul de tub rigid, imagini lacunare datorită prezenţei polipilor sau imagini de “plus de umplere” în ulceraţiile mari.
- De asemenea se pot observa uneori stenoze colice, unice sau multiple.