CURSURI AMG , GINECOLOGIE - C 7, Cancerul glandei mamare

Cancerul glandei mamare


Generalităţi
Cancerul de sân, reprezintă aproximativ o treime din totalul cancerelor apărute la femei şi este considerat a doua cauză de deces prin cancer la femeile între 35 55 de ani, după cancerul pulmonar.
Este un cancer hormono dependent, dozarea receptorilor făcându se în tumora primitivă, ganglioni sau metastaze. Cazurile receptor pozitive răspund la hormono terapie şi au un prognostic mai bun.
Caracteristic pentru cancerul glandei mamare este prezenţa metastazelor microscopice la distanţă încă din stadiile incipiente.
Factori de risc
Vârsta – considerat cel mai important factor de risc; doar 1% din totalul cancerelor de sân apar la femei sub 25 de ani, dar după 30 de ani se înregistrează o creştere bruscă, pentru ca incidenţa crescută să se înregistreze între 45-50 de ani iar maximul incidenţei se înregistrează la grupa de vârstă 55-65 de ani .
Istoric familial şi personal – femeile ale căror mame sau surori au avut cancer de sân bilateral în premenopauză au un risc crescut cu 40 50% în cursul vieţii, iar dacă în premenopauză cancerul de sân a fost unilateral riscul este de 30%. Femeile cu cancer de sân în antecedente au un risc de 50% de a dezvolta un cancer microscopic la sânul controlateral.
Patologia mamară benignă (mastoza fibrochistică, hiperplaziile canalelor galactofore şi lobulare) numai în cazurile în care prin biopsie sunt detectate proliferări celulare, hiperplazii atipice, se poate vorbi de un risc real.

Dieta, obezitatea şi consumul de alcool – consumul exagerat de grăsimi, proteine animale, obezitatea în special în postmenopauză, precum şi alcoolismul cresc riscul apariţiei cancerului mamar.
Factori endocrini exogeni – nu s a certificat direct că folosirea îndelungată (> 10 ani) a contraceptivelor orale creşte riscul apariţiei cancerului mamar, dar este unanim acceptat că este prudentă evitarea utilizării prelungite a contraceptivelor orale.
Factori endocrini endogeni – cu cât perioada reproductivă a unei femei este mai lungă, cu atât riscul acesteia de a dezvolta un cancer de sân este mai mare.
Hiperprolactinemia – prolactina este implicată în carcinogeneza şi în stimularea creşterii tumorale.
Alţi factori implicaţi – traumatisme locale, expuneri prelungite la razele solare, stress ul psihic.
Principiile examenului clinic
Inspecţia – iniţial se realizează în poziţie şezândă, cu braţele pe lângă corp apoi ridicate după care se indică de către examinator aşezarea braţelor pe şolduri, apoi se trece la inspecţia tegumentelor în decubit dorsal. Se urmăreşte prezenţa anomaliilor cutanate (edem, retracţii tegumentare, asimetrii, inflamaţii) sau anomaliilor mamelonare (devieri, retracţii, inflamaţii, eroziuni).
Palparea – se execută bilateral şi se explorează spaţiul delimitat de stern, marginea anterioară a marelui dorsal, claviculă, şanţul submamar, prelungirea axilară. Mâna palpatorie are degetele apropiate (mână plată) şi examinează fiecare cadran şi mamelonul (pentru a evidenţia eventualele scurgeri). În cazul depistării unei formaţiuni se precizează caracterele ei: sediul, consistenţa, dimensiunea maximă, limite, mobilitate (manevra Tillaux), eventuala dispariţie a paralelismului pliurilor cutanate. Se procedează şi la explorarea ariilor ganglionare axilar, supraclavicular, mamar extern, scapular inferior, subclavicular. Bilantul examenului clinic se încadrează în clasificarea TNM :
Tx – tumora primară nu poate fi apreciată.
To – nu există evidenţe ale tumorii primare.
Tis – carcinom in situ: carcinom intraductal, carcinom lobular in situ sau boala Paget a mamelonului fără tumoră palpabilă.
T1 – tumoră până la 2 cm în diametrul cel mai mare.
T1a – 0,5 cm sau mai mică.
T1b – mai mult de 0,5 cm, dar nu mai mare de 1 cm în diametrul cel mai mare.
T1c – mai mult de 1 cm dar nu mai mare de 2 cm în diametrul cel mai mare.
T2 – tumoră mai mare de 2 cm dar nu mai mult de 5 cm în diametrul cel mai mare.
T3 – tumoră mai mare de 5 cm în dimensiunea cea mai mare.
T4 – tumoră de orice mărime cu extensie directă la peretele toracic sau piele.
T4a – extensie la peretele toracic.
T4b – edem (inclusiv „coaja de portocală“), ulceraţia pielii sânului sau noduli cutanaţi prezenţi la acelaşi sân.
T4c – ambele (T4a şi T4b).
T4d – carcinom inflamator (mastita carcinomatoasă). Se caracterizează clinic prin sân mărit, tensionat, dureros, cald, eritematos, mamelon retractat, tumoră greu de identificat sau neidentificabilă şi paraclinic prin absenţa febrei şi a leucocitozei, Pev2 (semne inflamatorii evidente) şi Pev1 (dublarea volumului tumorii în 6 luni, fără alte semne), evoluţie fatală cvasiconstantă.
Tratament
Chirurgical – de elecţie se practică mastectomia radicală modificată ce combină mastectomia totală cu disecţia axilară păstrând marele pectoral. Alte tipuri de intervenţii – mastectomia simplă (care îndepărtează ţesutul mamar în întregime, împreună cu fascia marelui pectoral), mastectomia parţială (la femei ce doresc să şi păstreze sânul) completată cu disecţie axilară şi radioterapie. Ca regulă însă, rămâne realizarea disecţiei axilare şi a limfadenectomiei.
Radioterapia – dozele folosite în terapia curativă a carcinomului mamar sunt diferite în funcţie de stadiul evolutiv, dar în general, aceasta necesită doze mari de radiaţii. Iradierea trebuie făcută asupra sânului şi ariilor ganglionare, protejând ţesuturile normale. Pentru creşterea eficienţei radioterapiei, în cazul tumorilor voluminoase, se foloseşte iniţial chirurgia. Indicaţiile radioterapiei cuprind: leziuni în cadranele interne sau centrale în special cele cu ganglioni pozitivi; tumori cu diametre mai mari de 5 cm; confirmare histologică a penetraţiei limfatice sau invaziei peretelui toracic; boala reziduală.
Radioterapia este combinată cu chirurgia şi / sau chimioterapia în scopul eficientizării tratamentului cancerului mamar.
Chimioterapia – se poate utiliza monochimioterapia sau polichimioterapia (cu rezultate superioare), citostaticele folosite fiind: Ciclofosfamida, Methotrexatul, 5 Fluorouracil, Adriamicina, Vinblastina.
Hormonoterapia – progestativele de sinteză manifestă acţiuni antiproliferative şi antiestrogenice. Mai frecvent folosiţi sunt: medroxiprogesteron acetat, megestrol, tamoxifen, aminogluthetimid, antiprogesteronice, în cazurile cu receptori pozitivi.

Tumori benigne ale aparatului genital feminin