CURSURI AMG , GINECOLOGIE - C 1, SIMPTOMELE PRINCIPALE IN GINECOLOGIE

SIMPTOMELE PRINCIPALE IN GINECOLOGIE

DUREREA
Este un simptom important in ginecologie, fiind rezultatul tulburarilor morfo-functionale ale aparatului genital.
Din punct de vedere al localizarii ea poate fi in pelvis, in hipogastru, regiunea pelviperitoneala sau fosele iliace.
Durerea poate fi localizata sau cu iradieri diverse: uneori cuprinde intreg abdomenul.

Mai rar apare izolata, adeseori este insotita de celelalte doua simptome cardinale: leucoreea si hemoragia.
Poate fi continua sau intermitenta. Uneori apare brusc ( in ruptura sau torsiune de organ pelviperitonite, avort, sarcina extrauterina), semnificand o afectiune grava. Alteori cronica, este persistenta, continua sau poate aparea ciclic, cum este dismenoreea.
Durerea are un caracter subiectiv, cu mari variatii individuale, datorita celor doua componente ale sale, senzatia reala si reactia individuala la durere.
Durerea genitala trebuie diferentiata de aceea a organelor veine.

LEUCOREEA
Este o scurgere nesanguinolenta a cailor genitale, putand aparea la orice varsta. Nu este o boala ci o manifestare a unei afectiuni locale si sistemice.
Leucoreea fiziologica alba, redusa, nu pateaza lenjeria si nu e insotita de semne locale. Ea asigura umectarea cailor genitale si apararea impotriva patrunderii microbilor. Este rezultatul secretiei vulvare, vaginale, cervicale si endometriale.
Leucoreea patologica este abundenta, suparatoare, cu un miros neplacut ( fetid in cancer genital, sau de urina de soarece in trichomoniaza). Culoarea poate fi alba, galbuie, verzuie sau rozata. Cauzele pot fi infectiile microbiene, parazitare, micotice, dar si unele afectiuni hormonale cum ar fi hipofoliculinismul, care determina modificari in biologia vaginului.
Secretiile purulente vaginale pot fi rezultatul unor infectii uterine sau provin din afectiuni extragenitale ca osteite, abcese ale sacrului, fasciei inschiorectale, anale sau post aplicatii de substante radioactive.
Hidroreea, rezultat al unui dezechilibru vagosimpatic sau al hiperexcitatiei sexuale, poate aparea in fibrom, cancer de corp uterin, endometrita.
Tratamentul profilactic vizeaza masurile de prevenire legate de contactul sexual, evitarea folosirii lenjeriei de corp a altor persoane. Se recomanda prudenta in administrarea de antibiotice cum ar fi tetraciclina, ce paote produce vaginita prin candida.
Tratamentul curativ este etiologic. Tratamentul leucoreei la gravide ofera un prognostic favorabil daca este precoce si intensiv.

HEMORAGIA
Este unul din semnele cardinale ale patologiei ginecologice. Poate fi in cantitate redusa, ca in chist de ovar, sarcina extrauterina, sau abundenta ca in avorturi, cancer de col, capricioasa ca in endometrita, resturi ovulare.
Sangele poate fi rosu viu ( avort), inchis ( sarcina extrauterina), spalacit si fetid ( cancer genital).
Hemoragia poate fi spontana ( avort, sarcina extrauterina) sau provocata ( traumatisme, cancer de col).
Poate fi insotita de durere ( hemoperitoneu, tensiune de anexe, avort in curs de efectuare, congestie pelviana), anemie ( fibrom submucos, cancer de col, sarcina extrauterina, avort) sau temperatura ( avorturi septce, inflamatii anexiale).
Principalele cauze sunt: avortul, cancerul uerin, inflamatiile uteroanexiale, fibrom pe cale de necrobioza, traumatisme, endometrioze, tumori de ovar, sarcina extrauterina, boli endocrine, boli de sange, boli infectioase.
Tratamentul este cauzal-simptomatic. Se indica preparate de calciu, vitamina K, repaus. In anumite situatii de urgenta, se poate face tamponament vaginal ( mese in vagin).