Biochimie- Curs 13 ; Biochimia sângelui şi digestiei

 Biochimia sângelui şi digestiei

  1. Biochimia sângelui



Recoltarea probelor

La nou născut prelevarea sângelui se realizează de la nivelul călcâiului folosindu-se un tub mic şi se lasă să picure în acest tub câteva picături de sânge. Pielea la locul puncţiei este dezinfectată şi se puncţionează cu un ac mic, apoi câteva picături sunt captate în tubul respectiv. Când a fost colectată o cantitate corespunzătoare de sânge se opreşte sângerarea prin aplicarea unui tampon şi se face staza pe locul respectiv iar apoi este aplicat un bandaj uşor.

La adult, asistenta medicală va aplica un garou (bandă elastică) la nivelul braţului pentru a opri temporar fluxul sangvin spre venele situate sub nivelul garoului. Acest lucru face posibilă o mai bună vizualizare a venelor şi uşurează introducerea acului, deoarece venele situate sub garou devin mai largi şi nu se sparg uşor.

Locul unde va fi introdus acul va fi sterilizat cu alcool şi apoi se va introduce acul în venă. Trebuie să fie pregătit încă un ac de rezervă în caz că primul nu a fost corect introdus sau din vena respectivă nu vine suficient sânge. După ce acul a fost corect introdus în vena se ataşează de acesta un recipient şi sângele va fi colectat în acest tub. Uneori trebuie să se recolteze în mai multe recipiente.

Atunci când a fost recoltat suficient sânge, garoul poate fi desfăcut. Apoi este aplicat un tampon şi acul se retrage uşor. Se apasă pe locul respectiv, pentru a opri sângerarea, pentru câteva minute şi apoi este aplicat un mic bandaj.

Analiza biochimică

Analiza biochimică a sângelui este o metoda de analiză a nivelurilor glicemiei, a balanţei hidro-electrolitice şi a funcţiei renale.

Glicemia reprezintă cantitatea de glucoză din sânge – glucoza este un tip de zahăr ce asigură energia celulelor organismului.

Electroliţii menţin balanţa hidrică a organismului şi menţin funcţiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contracţia muşchilor şi activitatea creierului. Rinichii reglează balanţa hidrică (reglează cantitatea de apă din organism), de săruri minerale şi filtrează produsele toxice sau alte substanţe ce trebuiesc eliminate din organism.

Analiza biochimica a sângelui este indicată în analize de rutină, în urmărirea efectelor unor tratamente (de exemplu diureticele date pentru afecţiunile cardiace) sau pentru a diagnostica anumite afecţiuni.

Mod de efectuare

Această analiză se face prin recoltarea de sânge dintr-o venă a braţului. În unele cazuri este necesar ca înainte cu 10 sau 12 ore să se întrerupă alimentaţia. Analiza bichimică măsoară:

- Sodiu

1
  • Potasiu

  • Calciu

  • Cloruri

  • Dioxidul de carbon

  • Glucoza

  • Ureea în sânge (BUN)

  • Creatinina.


  1. Biochimia digestiei


Examinări ale tractului digestiv superior


Aceste examinări sunt efectuate fie în cabinetul medicului, fie în camere speciale pentru aceste examinări. Aceste investigaţii nu necesită spitalizarea peste noapte. Examinarea poate fi făcută de un medic radiolog sau de un tehnician radiolog.

Trebuie ca pacientul să îmbrace un halat de spital şi să lase de o parte bijuteriile şi placa dentară, dacă este cazul. Nu se poate fuma sau mesteca gumă în timpul examinării deoarece aceste activităţi stimulează secreţia gastrică şi încetinesc digestia.

Pacientul va sta întins pe o placă, ce transmite razele X, ce va fi adusă în faţa unui aparat de radiologie. Pacientul va sta în siguranţă iar medicul se va asigura de întregul lui confort în momentul schimbării poziţiei. După o examinare radiologică prealabilă pacientul va fi îndrumat să înghită bariul, acest lucru fiind repetat pe toată durata examinării. Medicul va îndruma pacientul cât şi când să bea bariul. La sfârşitul examinării pacientul poate să fi băut între o cană şi două căni şi jumătate cu mixtură de bariu.

Radiologul va urmări trecerea bariului prin tractul digestiv prin intermediul fluoroscopiei şi de asemenea poate efectua şi câteva radiografii. Placa va fi înclinată sub diferite unghiuri pentru o mai bună împrăştiere a bariului. Se va presa uşor abdomenul pacientului cu o curea sau chiar cu mâna examinatorului. Se poate ca medicul să ceară pacientului să tuşească pentru a observa efectul tusei asupra fluxului de bariu.

Dacă se face o examinare în dublu contrast pacientul va sorbi lichidul cu bariu cu ajutorul unui pai sau va lua tablete care eliberează dioxid de carbon la nivelul stomacului. Aerul sau gazele ajută la o mai bună vizualizare a stomacului şi tubului digestiv chiar până în cele mai mici detalii.

Dacă se face examinarea întregului tub digestiv pacientul va înghiţi o soluţie de bariu iar medicul radiolog va urmări pasajul bariului din intestinul subţire în cel gros şi va face radiografii la fiecare 30 de minute.

Examinarea esofagului poate dura între 10 şi 20 de minute, iar examinarea tubului digestiv superior mai poate dura încă 10 sau 20 de minute. Aceste examinări pot fi făcute în acelaşi timp. Examinarea tubul digestiv superior împreună cu examinarea intestinului subţire poate dura până la 2 ore sau chiar până la 6 ore. În unele cazuri pacientul va fi rugat să se reîntoarcă în spital după 24 de ore pentru a-i mai fi făcute o serie de radiografii.

După ce examinarea a fost încheiată pacientul poate mânca şi bea ceea ce doreşte, asta doar în cazul în care medicul nu va interzice un anumit aliment.

2
Acestuia i se va administra şi un laxativ pentru a elimina mai repede bariul din organism. De asemenea, hidratarea cu foarte multe lichide poate fi de ajutor.

Examinarile tractului digestiv superior sunt folosite pentru următoarele situaţii:

  • determinarea cauzelor simptomelor gastrointestinale cum ar fi: dificultăţile la înghiţire, vărsăturile, regurgitarea alimentelor sau durerile abdominale (inclusiv arsurile sau durerile chinuitoare epigastrice). Aceste simptome pot fi date de o serie de afecţiuni printre care şi hernia hiatală (tip de hernie diafragmatică care apare la nivelul orificiului esofagian al diafragmului şi care constă în hernierea unei porţiuni a stomacului intratoracic)

  • determinarea prezenţei stricturilor, ulceraţiilor, tumorilor, polipilor sau a stenozelor pilorice

  • detectarea zonelor de inflamaţie intestinală, depistarea sindromului de malabsorbţie sau a tulburărilor de motilitate intestinală

  • evaluarea simptomelor de genul pierdere inexplicabilă în greutate sau persistenţa diareei

  • detectarea corpurilor străine inghiţite accidental.


Analiza sucului gastric (stomacal)

Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apĂ, acid clorhidric, pepsinĂ (enzimĂ), mucus Şi minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, În special a acelora care conţin proteine: carne, lapte, ouă. În mod normal sucul gastric este acid. În gastrita cronică, pelagra, în unele anemii, în tumorile stomaculu aciditatea gastrică este scăzută sau chiar lipseşte.

Scăderea acidităţii gastrice se întâlneşte şi la unele persoane sănătoase, mai ales după vârsta de 60 ani, după un stres care poate opri secreţia gastrică, etc. Un suc gastric cu aciditate scăzută nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care conţin proteine. Acestea trecând nedigerate în intestin produc o serie de tulburări digestive (enterocolita).

Creşterea acidităţii gastrice (hiperaciditate) care se întâlneşte în gastritele acute, în ulcerul gastric şi duodenal precum şi la persoanele sănătoase, după o alimentaţie care excită secreţia acidă a stomacului (condimente, alcool, cafea) sau după tutun. Pentru aprecierea gradului de aciditate se dozează acidul clorhidric din sucul gastric. Sucul gastric se recoltează dimineaţa cu un tub subţire de cauciuc care se închide de către bolnav până ajunge în stomac (tubaj gastric). Bolnavul nu trebuie să înghită saliva căci se amestecă cu sucul gastric iar dacă are o proteză dentară mobilă trebuie să o scoată (pericol de înecare). De asemenea, înainte de recoltare nu se vor consuma alimente, băuturi, nu se vor lua medicamente şi nu se va fuma. Pentru a se produce o secreţie gastrică mai mare i se dă persoanei respective să bea o soluţie slabă de alcool sau i se injectează o fiolă de histamină. Sucul gastric se extrage cu o seringă şi se analizează. Aciditatea sucului gastric se exprimă în grame de acid clorhidric la litru (g HCl ‰) sau în ml hidroxid de sodiu normal pe 10 (ml NaOH N: 10). Acidul din stomac poate fi în stare liberă sau legat de alte substanţe.










3








Analiza bilei

Bila este o secreţie a ficatului, care are rolul de a favoriza digestia grăsimilor alimentare. Secreţia biliară mai întâi se colectează într-un rezervor, în vezica biliară şi de acolo se varsă în intestin după necesităţile organismului. În vederea analizelor, bila se recoltează fie în spital, fie în policlinică. Sunt valabile aceleaşi recomandări menţionate la analiza sucului gastric. Extragerea bilei se face cu un tub subţire de cauciuc care se înghite de către bolnav până ajunge în duoden (tubaj duodenal). Cu ajutorul unei seringi se recoltează trei probe de bilă: proba A, care provine din canalul biliar, proba B care provine din vezica biliară şi proba C, care provine direct din ficat. Din lichidul biliar se fac analize microscopice şi bacteriologice. Analizele microscopice urmăresc să descopere leucocite, eritocite, levuri, paraziţi (giardia sau lamblia), care în mod normal nu se găsesc în bilă. Uneori se pot găsi şi cristale care stau la baza formării calculilor biliari. Analizele bacteriologice depistează microbii cauzatori ai infecţiilor biliare.