Semiologie medicală - C8 Starea de constiinta


Starea de constiinta

Prin starea de constiinta se intelege gradul de prezenta a individului in mediu, gradul de raspuns la diversi stimuli externi. Starea de constiinta este determinate atat de activitatea corticala, cat si de cea a sistemului reticular al trunchiului cerebral. In determinarea starii de constienta intervin insa si unele functii cerebrale superioare, ca atentia, adica capacitatea de concentrare asupra unei activitati, memoria (care poate fi recenta si de durata, cu mecanisme si posibilitati de afectare diferite) si orientarea, care presupune aprecierea corecta a relatiei cu timpul, spatiul si cu alte persoane si la care participa memoria si atentia. Activitatea superioara, gandirea, cuprinde judecati, posibilitatea gandirii abstracte, capacitatile de calcul si constructive, vorbirea si afectul.
Aprecierea starii de constienta este o necessitate elementara. Sunt descries mai multe trepte de afectare a constientei, dar, in oricare din ele, functiile fiziologice somatice (respiratie, activitate cardiaca etc) sunt aparent neafectate.
-o persoana normal, cu constienta intact este treaza, prezenta in mediu, raspunde correct la stimuli externi, verbali sau senzoriali.

-prima faza de alterare a constientei este obnubilarea. Persoana este somnolenta, cu atentie diminuata, miscari spontane limitate, raspunde la stimuli, inclusive ordine verbale, dar raspunsul este lent, neclar, chiar daca adecvat.
-stuporul- consta intr-o reducere marcata a activitatii mentale si absenta a celei fizice spontane. Persoana nu raspunde la stimuli verbali, dar raspunde la stimuli durerosi, raspunsul fiind lent, putin adecvat- gamete, miscari. Activitatea reflexa este normala.
-coma- reprezinta pierderea complete a starii de constienta, bolnavul neraspunzand nici la stimuli durerosi. In coma superficial activitatea reflexa este pastrata, pentru a fi abolita in coma profunda (coma carus).
Modificari comune ale activitatii mentale
-Orientarea temporospatiala – poate fi prezenta la bolnavii obnubilati sau pierduta la bolnavii constienti. Gradul dezorientarii este diferit, unele persoane putand , de exemplu, sa-si reaminteasca data nasterii, dar sa nu stie anul in care se afla in prezent. Orientarea temporospatiala se determina intreband bolnavul data, locul in care se afla etc. La unii bolnavi, dezorientarea poate atinge si recunoasterea familiei sau a altor persoane cunoscute.
-Vorbirea- ca forma de activitate superioara, poate fi afectata. In primul rand trebuie diferentiate disfonia sau afonia, care se datoresc afectarii laringeului (inclusive inervatia sa). Articulatia si limbajul sunt corecte, dar vocea si-a pierdut volumul, este bitonala sau tagusita. Cauzele sunt laringite, tumori laringiene benign sau maligne sau pareze/paralizii ale nervilor motori laringieni.
-disatria-este o afectare a vorbirii in care limbajul este correct, dar capacitatea de articulatie este afectata prin boli central sau periferice interesand inervatia motorize a organelor conexe fonatiei (buze, limba, val palatin, faringe). Bolnavul nu articuleaza sunetele correct, cuvintele pot fi, de aceea, dificil de inteles, dar sunt corecte ca sens.
-afazia-este o perturbare a limbajului prin afectare corticala. Se disting:
-afazia motorize sau expresiva (Broca), in care bolnavul nu poate repeat cuvintele spuse de examinator sau numi corect obiecte, desi intelege si executa ordine motorii
-afazia senzoriala sau receptiva (Wernicke), in care bolnavul nu intelege cuvintele vorbite sau scrise si , deci, nici comenzile.
Bolnavul cu afazie tip Broca are o vorbire lenta, laborioasa, negramaticala, dar cu cuvinte semnificativ corecte.

Cel cu afazie tip Wernicke are o vorbire rapida, dar incomprehensibila, deoarece cuvintele nu au sens, sunt prost formate (parafazie) sau aparent inventate.