Semiologie medicală - C10 Simptome cheie


Simptome cheie
Durerea
Durerea reprezinta simptomul ce duce cel mai frecvent pe bolnav la medic.
Durerea este o senzatie neplacuta raportata la un segment corporal, cu o reactive somatic si psihica si reprezentand perceptia unei leziuni existente, posibila sau imaginata.
Caracterele clinice ale durerii:
-topografia durerii, care cuprinde localizarea si iradierea
-cronologia durerii, care cuprinde evolutia ei pe termen scurt si lung
-cantitatea sau intensitatea durerii
-calitatea durerii, modul in care este descrisa sau comparata
-fenomene fiziologice de insotire, ale manifestari ce insotesc aparitia si evolutia durerii
-fenomene psihice de insotire, comportamentul si atitudinea fata de durere
-modalitati de provocare sau usurare a durerii.
Clasificare:

1)Dupa structurile din care se formeaza stimulul dureros se disting urmatoarele clase:
a)Durere periferica- ia nastere in structurile dotate cu inervatie normoceptica. Ea cuprinde:
-durerea somatica superficiala-provina prin stimularea printr-un agent fizic a nociceptorilor pielii. Ea este bine localizata, de regula proportional cu intensitaea stimulului si cu character determinat de agentul stimulator. Pragul durerii cutanate este apropiat intre diferiti indivizi si este scazut prin inflamatie sau denudare a tegumentului.
-durerea somatica profunda-este mai putin bine localizata, segmentara, cu iradiere specifica. Este corelata cu intensitatea stimulului care o produce, care caracter uneori ascutit, de intepatura, alteori pulsatil. Durerea somatica profunda este accentuate de mobilizarea segmentului afectat si cedeaza la repaus.
-durerea visceral- este profunda, difuza (prost localizata), cu iradieri caracteristice in suprafata. Are caractere de crampa, stranger, compresie, arsura si este accentuate de activitatea fiziologica si a viscerelui implicat sau de compresia sa.

b) Durerea neurogena- ia nastere prin modificarea in sistemul nervos a unor impulsuri, care sunt astfel percepute ca durere. Ea cuprinde:
-durerea neurogena periferica (nevritica si nevralgica)- din suferinte ale nervilor periferici (nevrita alcoolica, diabetic, paraneoplazica). Este o durere difuza in interiorul nervilor afectati, uneori declansata de o stimulare banala si cu o intensitate disproportionate fata de aceasta, uneori foarte intense, cu character greu de definit, deseori de arsura.
-durerea central- apare in suferintele sistemului nervos central. Este o durere intense, care apare spontan sau este declansata de stimulari minore.
c)Durerea psihogena
-este o durere imaginara, fara nici o relatie cu un stimul nociv. Durerea psihogena este reala si reprezinta expresia fricii, depresiunii, vinei reale sau imaginare, nevoii de suferinta. Nu se include aici durerea fictive, inexistenta, dar descrisa de bolnav pentru a satisface interese imediate.
2) Cronologia durerii a permis distingerea urmatoarelor tipuri:
a)Dureri de tip acut
-durerea acuta- este o durere cu durata de maximum ore sau zile, de intensitate variata, produsa prin stimulare nociceptiva. Poate reprezenta o urgenta medicala.
-durerea subacuta- are aceleasi caractere si mecanism, dar o durata care se poate intinde pana la 6 luni. Aceasta cifra este empiric aleasa (pornind de la observatii clinice). Nu reprezinta o urgenta.
-durerea recurenta acuta- este o durere produsa prin stimulare nociceptiva continua sau recurenta, produsa prin procese patologice cornice
-durerea acuta continua- este datorata unei stimulari nociceptive continue (exemplu, durerea neoplazica)
b)Dureri de tip cronic- nu au o stimulare nociceptiva evident, fiind psihogene sau neurogene
-durerea cronica benigna- este o durere neneoplazica, cu durata de peste 6 luni si aparent bine tolerate de bolnav.
-sindromul durerii cornice benign netratabile- cuprinde durerea cronica prost tolerate de pacient, durere care devine central existentei si al preocuparii acestuia, impiedicand o viata sociala normala.
Caracterele durerilor permit izolarea unor aspecte tipice:
-Durerea colicativa- este caracterizata prin existenta unui fond dureros de intensitate foarte mica sau mica, suprapus caruia apar exacerbari foarte intense, descries ca torsiune sau crampa. Este durerea tipica afectiunii organelor cavitare, fiind determinate de contractia spastic intense sau de contractia unui perete inflamat. Se descriu colicile intestinala, biliara, ureterala, uterina.
-Junghiul- este o durere bine localizata, intensa, cu caracter pongitiv (de “impunsatura de pumnal”). Apare in fectiuni inflamatorii ale seroaselor, cel mai characteristic fiind junghiul pleural.
-Durerea pulsatila- apare prin procese inflamatorii sau iritative in cavitati inchise sau sub tensiune sau in leziuni arteriale inflamatorii. Se caracterizeaza prin accentuarea sincrona cu activitatea cardiac datorata fie cresterii presiunii in cavitatea inflamata (durerea dentara), fie distensiei arteriale.
-Claudicatia- este o durere resimtita ca o crampa intr-o masa muscular in timpul efortului si care cedeaza imediat la repaus. Se datoreste ischemiei segmentului in activitate.
Durerea extremitatii cefalice- cefaleea
Durerea resimtita la nivelul extremitatii cefalice- cefaleea- se poate datora impulsurilor sensitive provenind de la structure intracraniene sau de la structure externe (incluzand scheletul cranian si coloana cervicala).
Clasificare
Cefaleea poate fi clasificata in functie de mecanism in urmatoarele categorii:
a)Cefaleea vasculara de tip migrenos. Se caracterizeaza prin crize dureroase, cu localizare sau numai debut unilateral, de intensitate si durata variabila, care se repeta la interval variabile. Crizele se insotesc de anorexie, greata, varsaturi, alte fenomene vegetative si sunt deseori familial.
Mecanismul comun acceptat al migrenei este vascular, crizele fiind declansate de vasodilatatie, interesand arterele intra- si/sau extracraniene.
In aceasta categorie sunt cuprinse:
-migrena “clasica”- caracterizata prin existenta unor prodroame ale crizei migrenoase, constand in tulburari vizuale (reduceri de camp visual, scotoame), parestezii localizate la o extremitate, stare confuziva; prodroamele dispar la instalarea durerii si se datoresc unei faze vasoconstrictive initiale, urmata de vasodilatatie.
-migrena “comuna”- mai frecventa, nu are prodroame si este variabila in intensitate, localizare si durata.
-cefaleea cu crize apropiate (cluster headache)- se caracterizeaza prin crize successive de scurta durata, separate prin interval mari de liniste; in timpul crizelor apar fenomene locale vegetative unilateral (lacrimare, rinoree, eritem localizat).
-migrena hemiplegica si oftalmoplegica- cu fenomene neurologice majore tranzitorii intra- si uneori postcritice.
b)Cefaleea musculara de tensiune
Este localizata occipital si datorata contracturii muschilor paravertebrali cervical. Poate fi secundara unei suferinte a coloanei (spondiloza) sau expresia mentinerii psihogene sau impuse professional a unei pozitii tensionate.


c)Cefaleea vasculara nemigrenoasa
Se datoreste vasodilatatiei induse de factori extracranieni (cu axtiune generala); apare in febra, hipercapnie, administrarea de vasodilatatoare (exemplu nitrati), cresteri bruste tensionale care depasesc capacitatea de autoreglare a vaselor cerebrale.
d)Cefaleea de tractiune
Apare prin tractiunea asupra structurilor intracerebrale sensibile la durere.
-o cauza importanta este dezvoltarea de formatiuni intracraniene, cum ar fi tumorile, abcesele, hematoamele cerebrale. Durerea in aceste cazuri nu este produsa de hipertensiunea intracraniana, ci prin tractiune, hipertensiunea intracraniana determinand varsaturi explosive, fara greata. Durerea nu este obligatoriu continua, ci poate avea perioade de accenturare si de acalmie.
-o alta cauza de tractiune cu cefalee este scaderea tensiunii intracraniene, cum se intampla dupa punctie lombara.
e)Cefaleea de cauza inflamatorie
Apare prin inflamatie, interesand structurile cefalice sensibile. Poate fi:
-inflamatie intracraniana- cum se intalneste in meningite, meningoencefalite, flebite ale venelor intracraniene, hemoragie intracraniana, arterite; cefaleea este simetrica, frontooccipitala, continua.
-inflamatie extracraniana prin cellulite, abcese sau arterite; cefaleea este localizata, cu modificari caracteristice locale.
f) Cefaleea prin nevrite si nevralgii:
-compresia sau tractiunea nervilor senzitivi si cervical prin tumori, traumatisme, inflamatie, boli degenerative spinale (spondiloza, discopatii) da durere in teritoriul de inervatie al ramurii sau nervului afectat prin nevrita.
-nevrita post-herpes zoster da durere in teritoriul ramului afectat de infectia cu virusul varicela- zona in care a aparut erutpia, durerea poate precede aparitia si persista dupa vindecarea eruptiei, ca in toate localizarile zonei zoster.
-nevralgia trigeminala- datorata probabil unor leziuni in ganglionul trigeminal, se caracterizeaza prin dureri deosebit de intense in teritoriul uneia sau mai multor ramuri, provocata sau accentuate prin stimuli de mica intensitate, in zone declansante. Afectare similara poate aparea si in teritoriul glosofaringian (regiunile auriculara si amigdaliana).
g)Cefaleea de conversie sau psihogena
Nu are baza organic evidenta. Este resimtita deseori ca o durere “in casca” sau cu localizare variabila si apare dupa traume psihice sau ca expresie a unor suferinte psihice.

h) Cefaleea de origine nazosinusala
Inflamatia, reactiile alergice, traumatismele, tumorile nasului si sinusurilor paranazale determina cefalee. Localizarea durerii da indicatii privind structurile afectate. Astfel, dureera cu origine in sinusul maxilar este resimtita suborbitar si in zona temporal si orbital, cea cu origine in sinusul sphenoid in vertex, cea cu origine in celulele etmoidale periorbital, cea cu origine in sinusurile frontale in zonal or de proiectie.
i)Cefaleea de origine auriculara- poate avea drept cause:
Leziuni ale urechii externe:
-laziunile pavilionului (degeraturi, traumatisme, condrite, tumori dau dureri clar localizate la locul leziunii).
-leziuni ale canalului auricular extern prin traumatism, otita externa, infectii (furuncul) in zona auriculara dau dureri resimtite in conca.
Leziuni ale timpanului si urechii medii dau dureri periauriculare si mastoidiene
j) Dureri irradiate din zone adiacente
Pot aparea in infectii si tumori invasive nazofaringiene, infectii dentare (pulpite), infectii sinusale, tumori cervicale invasive.
k) Cefaleea de origine oculara:
-Glaucomul acut- da durere periorbitala si ocular intense, ochiul fiind rosu prin vasodilatatie, mai ales periirian.
-Tulburari de refractive (hipermetropia , astigmatismul, nu myopia simpla) dau o durere surda oculara, perioculara si occipital, deseori dupa efort vizual prelungit.
-Papilita, neuroretiniana si nevrita retrobulbara dau dureri perioculare accentuate de miscarile globului
-Infectiile, tumorile si traumatismele oculare dau dureri perioculare si oculare.
i) Cefaleea de origine dentara
Afectiunile dentare acute cu interesarea cavitati pulpare dau durere locala cu character pulsatil, uneori iradiind si in zonele invecinate.
m) Cefaleea de origine osteoarticulara
Afectarea periostului cranian, a ligamentelor si articulatiilor coloanei cervical da cefalee in zona afectata, accentuata de presiune sau miscari.


Palpitatiile
Reprezinta perceperea constienta a activitatii cardiace, normala sau patologica. In mod normal, activitatea cardiac nu este perceputa constient. Scaderea pragului de sensibilitate sau o activitate cardiac anormala ca intensitate sau ritm poate fi insa perceputa si este descrisa sub termenul generic de palpitatii.
Bolnavii cardiaci pot percepe ca palpitatii tulburari ale ritmului cardiac sau, mai rar, cresteri ale intensitatii batailor cardiace.
Palpitatiile sunt descrise diferit, in functie de substratul lor (tipul tulburarii de ritm), dar si de capacitatea de observatie, imaginatia si sensibilitatea individuala.
Astfel ele pot fi descrise ca: “zbatere a inimii in piept”, “rostogolire a inimii”, “gol in piept”, “bataie cardiaca puternica”, “batai cardiace puternice, regulate sau neregulate”, “falfait precordial”, dar si ameteala trecatoare, “cap greu”, “gol in cap” etc.
In descrierea si interpretarea palpitatiilor intereseaza urmatorii parametrii:
-modul de descriere (senzatia izolata de scurta durata sau acces mai mult sau mai putin prelungit)
-frecventa aproximativa (sapida sau lenta) si regularitatea ritmului in timpul unui acces de palpitatii
-debutul si finele accesului (brusc sau insidious)
-circumstantele de aparitie sau factori care declanseaza palpitatia sau accesul de palpitatii
-manevre care opresc accesul (varsatura, tuse, manevra Valsalva)
-simptome de insotire (angina, dispnee, sincopa dupa inceputul accesului).
Palpitatii izolate percepute ca o bataie puternica, o lovitura, o rostogolire sau un gol in piept semnifica extrasistole. Bolnavul percepe de obicei bataia postextrasistolica, in care pauza precedent mai lunga a dus la o umplere ventriculara mai mare si la o bataie mai puternica sau pauza postextrasistolica sau uneori chiar extrasistola.
Aparitia acestui tip de palpitatie in repaus semnifica de regula o scadere a pragului de sensibilitate, cu absenta unei suferinte cardiace, iar aparitia la effort poate avea, dar nu obligatoriu, o semnificatie de boala. Astfel de palpitatii pot aparea si dupa exces de cafea, fumat sau alcool.
Aparitia unor palpitatii cu ritm regulat, uneori descrise ca o falfaire neregulata, accentuate sau resimtite numai la efort caracterizeaza fibrilatia atriala cronica sau permanenta.
Un acces de palpitatii resimtite ca batai rapide, regulate, care apar brusc, fara cauza aparenta si cedeaza spontan sau la manevre de stimulare vagala caracterizeaza tahicardiile paroxistice supraventriculare cu participare nodala. Asemenea accese sunt deseori urmate de poliurie tranzitorie.


Febra
Febra se defineste ca o crestere anormala a temperaturii corpului datorita unei modificari in mecanismul central de reglare a temperaturii corpului. Ea trebuie deosebita de hipertermie, care reprezinta o crestere a temperaturii corpului peste valoarea de reglare printr-o perturbare a pierderii de caldura (termolizei).
Tehnica masurarii si temperature normal
Temperatura se masoara cu termometrul medicinal, care are o scara limitata intre 34 si 42°C si are ca particularitate faptul ca este astfel construit, incat lichidul indicator (mercur) sa nu poata reveni spontan la temperature mai joase dupa masuratoare.
Temperatura se poate masura axilar, inghinal, bucal sau anal.
Temperatura normala axilara si inghinala (externa) este sub 37°C (valoarea medie reala este 36,8 + 0,4°C, iar valoarea anterior mentionata este o aproximare stabilita in urma cu 120 ani), iar cea bucala sau anala (interna) sub 37,5°C. In acelasi moment, diferenta intre temperature externa si cea interna nu depaseste 4 diviziuni de grad.
Temperatura are o variatie normal in cursul zilei, avand valoarea cea mai joasa dimineata sic ea mai ridicata in partea a doua a dupa-amiezii. Diferenta circadiana nu depaseste de obicei un grad.
Masurarea de regula a temperaturii se face axilar. Pentru a obtine un rezultat correct trebuie ca axial sa fie uscata (bolnavul netranspirat sau sters in axiala), iar contactul termomentrului cu tegumentele sa fie bun pe toata durata masuratorii. De aceea, bolnavii inconestienti, agitate, neatenti sau cu defecte motorii trebuie ajutati si supravegheati pe durata masuratorii. Termometrul trebuie mentinut in axiala intre 6 si 10 minute, corect fiind ca dupa acest interval sa se citeasca valoarea temperaturii si sa se mai mentina termometrul inca 1-2 minute. Daca de la recitire, valoarea este aceeasi, atunci ea poate fi inregistrata, daca este mai mare, se repeta procedura, pana la obtinerea unei valori stabile.
Temperatura se masoara bucal la bolnavii la care dorim o valoare precisa, timpul de masurare initial fiind de 3-5 minute, iar apoi procedandu-se ca la masurarea axilara. La bolnavii inconstienti, agitate, la copii sau cand se banuieste o tentative de frauda, se recomanda masurarea anala dupa o tehnica similara celei din masurarea bucala.
De regula, temperature se masoara ori de cate ori simptomatologia sugereaza o boala posibil febrile si de rutina la copiii si bolnavii internati.
Frisonul se defineste ca o activitate contractila fina, continua a maselor muscular, care are ca urmare cresterea temperaturii. Simpla senzatie de frig nu este frison.
Aspecte clinice
Febra poate duce la aparitia unor manifestari clinice coexistente.
Cresterea termica se poate asocial cu frison, ca expresie a cresterii termogenezei, daca este suficient de importanta. Cresterile mari si brutale de temperature dau frison foarte intens (“tremura si patul”), cele progressive sau mai mici dau frisoane mici (frisonete), repetate.
Scaderea febrei se face cu transpiratii mai mult sau mai putin abundente, expresie a termolizei.
In cursul unei stari febrile se poate active o infectie herpetica lenta, de asemenea, la unele persoane, poate aparea o albuminurie tranzitorie. Cresterile termice mari pot provoca stari confuzionale mentale si delir, iar la copii, convulsii.
Inregistrara temperaturii zilnice formeaza curba termica
Curba termica a unui bonav recunoaste o perioada de instalare a febrei (stadium incrementi), o perioada de stare (fastigium) si o perioada de revenire la temperature normal (stadium decrementi). Cresterea febrei se poate face brutal sau progresiv, ca si revenirea la normal. In cazul acesteia din urma, se folosesc termenii de scadere in criza (crisis) sau liza (lisis) pentru respectivele modalitati.
Aspectul curbei termice (in special al perioadei de stare) a permis izolarea unor forme tipice de evolutie a starilor febrile:
-febra continua- este acea stare febrile in care variatiile zilnice al temperaturii nu depasec 1°C (febra in platou). Acest tip de de curba febrila este characteristic unor boli infectioase, ca pneumonia, erizipelul, febra tifoida.
-febra remitenta- recunoaste oscilatii zilnice mai mari de 1°C, dara insa a reveni la valori normale. Se intalneste in supuratii, bronhopneumonie, tuberculoza.
-febra intermitenta are oscilatii mari, cu revenire la valori normale intre episoadele febrile. Poate fi sistematizata, revenind la numar fix de zile (exemplu, malarie) sau nesistematizata, in cancer, infectii urinare, angiocolite.
-febra hectica- este o varietate de febra intermitenta, cu variatii zilnice mai mari de 3°C. Se intalneste in septicemia, tuberculoza cavitara.
-febra inversa- recunoaste valori termice mai mari dimineata si se intalneste in tuberculozele grave.
-febra recurenta- se caracterizeaza prin mai multe episoade febrile separate prin perioade de afebrilitate. Se intalneste in unele viroze si spirochetoze.
-febra “in dromader”- este o febra recurenta cu doua episoade febrile prelungite cu ascensiune si scadere progresiva, separate prin perioade de afebrilitate. Se intalneste characteristic in boala Hodkin (febra Pel-Ebstein), dar si in endocardite, bruceloza.
-Febra neregulata-are o curba nesistematizabila. Se intalneste in supuratii sau stari septice.
Uneori, diagnosticul unei stari febrile poate fi o problema diagnostic extreme de dificila. Starile febrile pot fi acute sau cronice. Limita conventional intre aceste categorii este de 10-14 zile. Daca o stare febrile depaseste aceasta limita fara a fi diagnosticata, ne aflam in fata unei febre de origine necunoscuta, care impune o foarte atenta investigatie.


Principalele cauze (lista nu este exhaustiva) ale starilor febrile sunt:
-infectii,
-cancere,
-limfoame si leucemii,
-boli autoimune si de colagen,
-tromboze venoase
-tireotxicoza
-unele medicamente
Cauzele infectioase (virale, bacteriene sau parazitare) dau stari febrile acute sau cronice, cu aspect diferite in functie de tipul de infectiei.
Posibilitatea unei infectii cu virusul imunodeficientei dobandite (HIV) trebuie tinuta in vedere la orice bolnav cu stari febrile repetate produse de germeni obisnuiti putin patogeni.
Unii bolnavi (in special femei) pot face infectii urinare asimptomatice, la care singura plangere este febra. Daca o bolnava a mai avut infectii urinare, o urocultura se impune in fata oricarei stari febrile.
Angiocolita si colecistita dau stari febrile de tip septic, cu dureri uneori nu foarte intense, dar evidente la examenul fizic, in hipocondrul drept.
Dintre neoplazii, pot fi caracteristic febrile cancerul pulmonary si cel digestiv.
Reactiile alergice, inclusive la medicamente si nu rareori la antibiotic, pot da stari febrile..
In sfarsit, o stare febrile la o persoana cu stare generala buna si investigatie normal trebuie sa trezeasca suspiciunea unei febre factice (adica falsa, provicata) fie cu scop de inselare, fie ca expresie a unei boli psihice.
Vertij
Este o senzatie de deplasare giratorie (rotatorie) a corpului in spatiu sau a obiectelor din mediu fata de individ si semnifica de obicei afectarea sistemului vestibular; el se insoteste de varsaturi si nistagmus (miscari pendulare ale globilor ocular, pe orizontala sau , mai rar pe verticala). Un exemplu comun este vertijul la o persoana normala dupa o rotatie rapida prelungita.




Dispneea
Dispneea se defineste ca perceptia constienta, neplacuta, a efortului respirator.
Modul in care bolnavii descriu existenta dispneei este variabil, fiind des folosite expresii ca: “nu imi ajunge aerul”, “am respiratia grea”, “ma sufor”, “am naduf”, “obosesc” sau alte forme.
Sufocarea, in sens medical, este un termen rezervat impiedicarii schimburilor gazoase la nivel pulmonar, prin impiedicarea circulatiei aerului in caile respiratorii (strangulare, obstructie a cailor respiratorii prin traumatism, edem glotci etc.) sau prezenta de lichid in spatiile aeriene (inec, edem pulmonar).
-dispneea de efort- este termenul ce desemneaza dispneea comuna, care apare sau se accentueaza, indifferent de cauza, in timpul efortului. Gradul de effort la care apare dispneea este de regula proportional cu gradul afectarii functionale determinate de boala cauzala, deci cu gravitatea acesteia.
-dispneea de repaus- este dispneea resmitita si in timpul repausului.
-dispneea de decubit- este dispneea resimtita in pozitia culcat.
-ortopneea- desemneaza situatia in care bolnavul este obligat sa asume pozitia sezand pentru a putea respire fara effort sau cu efort minim. Apare in boli cardiace sau pulmonare.
-trepopneea- desemneaza imposibilitatea de a mentine din cauza dispneei decubitul lateral (aparitia dispneei in decubit lateral). Apare in pleurezii massive si foarte rar in boli cardiace.
-platipneea- desemneaza dispneea in pozitie ortostatica, care se amelioreaza in decubit. Este rara si apare in paralizia diafragmatica.
-tahipneea- desemneaza cresterea frecventei respiratorii (normal 15-18 respiratii/min), iar hiperpneea- cresterea amplitudinii respiratorii.
-bradipneea- este scaderea frecventei respiratorii.
Oboseala- astenia
Oboseala sau asthenia este o senzatie in acceptie medicala diferita de dispnee. Ea poate sa apara in boli neuromusculare (miastenia gravis, miopatii), insuficienta corticosuprarenaliana, boli psihice.
Astenia apare si in insuficienta cardiaca, secundar scaderii debitului cardiac, ca un symptom distinct de dispnee.
Daca bolnavul afirma ca “oboseste la eforturi mici”, trebuie rugat sa precizeze daca oboseala este o lipsa de aer (adica dispnee) sau “oboseala musculara” (astenie).