PROTECTIE SI SECURITATE IN MUNCA
Norme
sanitare antiepidemice in sistemul de sanatate
Infectia
intraspitaliceasca (nosocomiala)
este infectia contactata in spital sau in alte unitati sanitare si se
refera la orice boala datorata micro-organismelor, boala ce poate fi
recunoscuta clinic sau microbiologic, care afecteaza bolnavul,
datorita internarii lui in spital sau ingrijirilor primite, fie ca
pacient spitalizat sau in tratament ambulatoriu, fie personalul
sanitar datorita activitatii sale, indiferent daca simptomele apar,
sau nu, in timp ce persoana respectiva se afla in spital.
▪ Definitia
infectiei nosocomiale se bazeaza pe date clinice, date de laborator
si alte teste de diagnostic. Dovada clinica deriva din observarea
bolnavului sau din analiza informatiilor din foaia de observatie a
pacientului, si alt evidente din salon sau unitate.
▪ Pentru
ca o infectie sa fie dovedita nosocomiala, trebuie sa nu existe
dovada ca infectia era prezenta sau in incubatie, in momentul
internarii in spital. Trebuie considerate ca nosocomiale si
infectiile dobandite in spital dar dignosticate dupa externare.
▪ Nu
se considera infectie nosocomiala, infectia asociata cu o complicatie
sau o extindera a unei infectii prezente la internare daca nu s-a
schimbat agentul patogen, sau daca semnele nu arata o noua infectie.
Fiecare
caz de infectie nosocomiala trebuie dovedit ca se datoreaza
spitalizarii sau ingrijirilor medico-sanitare ambulatorii in
unitatile sanitare.
Prevenirea
infectiilor nosocomiale este un obiectiv permanent a intregii
activitati a spitalului, si se realizeaza in principal prin:
1.
Masuri de igiena spitaliceasca
- conditii de cazare
- microclimat
- alimentatie
- aprovizionare cu apa
- indepartarea reziduurilor
- sterilizare
- curatenie si dezinfectie
2.
Alegerea procedurilor de tratament cu risc minim de infectie
3.
Aplicare tehnicilor aseptice, a masurilor antiseptice
si utilizarea judicioasa
a antibioticelor
Asepsia
este o metoda profilactica
de prevenire, prin care
organismul este ferit de
infectia microbiana si este realizata prin curatenie si sterilizare
Antisepsia
este o metoda curativa
care lupta impotriva infectiilor, prin utilizare de antiseptice.
4.
Aplicarea exacta si prompta a potentialului infectios si
receptivitatii bolnavilor, prin aplicarea masurilor de izolare a
surselor si de protectie a receptivilor.
5.
Supravegherea clinica a bolnavilor pentru depistarea infectiilor
nosocomiale si a celorlalte boli infectioase, supravegherea satarii
de sanatate a personalului, aplicarea masurilor de control,
asigurarea informarii epidemiologice, a inregistrarii analizei si a
raportarii cazurilor.
6.
Asigurarea pregatirii profesionale corespunzatoare a intregului
personal a spitalului.
Scopul
principal al activitatii de prevenire si control a infectiilor
nosocomiale este diminuarea transmiterii parenterale, pe cale
sanguina a HIV si HBV, evitarea izbucnirii epidemiilor si reducerea
mortalitatii prin aceste infectii.
Un
loc important in activitatea asistentului medical trebuie sa-l ocupe
prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale, mai ales in sectiile
de copii, care au rezistenta minima.
06.10.09 Prevenirea
infectiilor intraspitalicesti
Infectiile
intraspitalicesti
sunt de natura infectioasa si se impart in 2 mari categorii:
A.
Boli transmisibile contactate in spital si determinate de germeni
patogeni
B.
Infectia cu germeni conditionat patogeni, care apar la grupuri cu
rezistenta scazuta la infectii (nou nascuti, varstnici, bolnavi
cronici sau cu defecte imune)
Pentru
prevenirea infectiilor intraspitalicesti masurile care se iau, tin
seama de cauza, fracventa,
gravitate
si particularitati
clinico-epidemiologice.
Transmiterea
infectiei se face de la om la om si este un proces tip lant, ce
prezinta 6 verigi.
Fiecare
etapa a lantului depinde de succesul realizarii etapei precedente.
Daca se reuseste ruperea acestui lant, boala nu se mai propaga.
Soliditatea lantului depinde de soliditatea verigilor sale.
Masuri ce determina
intreruperea lantului infectios
1.
Respectarea regulamentului privind circuitele functionale al
spitalului.
Circitul
functional reprezinta
sensul de circulatie in interiorul unitatilor sanitare a persoanelor,
materialelor, alimentelor, lenjeriei si instrumentelor.
a.
Circitul septic
– Este sensul de circulatie care indica introducerea grmenilor
patogeni,
generatori de
infectii in interiorul unitatilor sanitare.
b.
Circuitul aseptic
– este sensul de circulatie care asigura conditii de protectie
impotriva infectiilor
in interiorul unitatilor sanitare
Circitele
septice trebuie sa fie separate de cele aseptice. In interiorul
spitalului se impune respectaea urmatoarelor circuite functionale:
- circuitul de intrare si iesire a personalului
- circuitul de primire a bolnavului in spital
- circuitul lenjeriei
- circuitul alimentelor si veselei
- circuitul instrumentelor si materialelor
- circuitul vizitatorilor
2.
Curatenia reprezinta
indepartarea totala a prafului si produselor straine de pe suprafete,
obiecte sau tegumente, odata cu indepartarea produsilor si a
substantelor organice care sunt suport nutritiv pentru microbi.
Aceasta
etapa se aplica inaintea metodelor de dezinfectie si sterilizare, in
intretinerea generala a incaperilor.
Curatenia
se face zilnic si consta din:
cuaratarea
patului, saltelei, pernei, mobilierului, peretilor si chiuvetei.
Materialele
folosite sunt carpe, detergenti, galeti, mopuri. Curatenia incepe
intotdeauna cu spatiile curate, se face zilnic si ori de cate ori
este necesara.
Curatenia
pacientului consta in baia facuta in mod regulat cu apa si sapun,
spalarea parului si schimbatul lenjeriei.
Curatenia
personalului sanitar presupune spalarea mainilor, curatirea
echipamentului de protectie si respectarea metodelor de asepsie si
antisepsie.
Curatenia
are avantajul ca actioneaza asupra microorganismelor.
Metode
de curatenie
1.
SPALAREA – Antrenarea
prin udare si indepartarea pulberilor si substantelor organice,
puterea de spalare depinzand de capacitatea de udare.
Se
realizeaza prin folosirea de apa calda si substante tensioactive. Apa
calda la 35-40° are o putere de spalare superioara, iar inmuierea cu
apa fierbinte la peste 55°C ingreuneaza spalarea deoarece precipita
proteinele si le fixeaza pe suportul de tratat. In
functie de obiectul tratarii la apa calda se adauga in concentratie
de 1-2% carbonat de sodiu sau sapun si detergenti.
Conditii
de eficacitate:
- Utilizarea de apa calda cu calitati chimice corespunzatoare si putere de udare cat mai mare, prin adaosul in cantitati optime de agenti tensioactivi.
- Asocierea spalarii cu metode mecanice (agitare, periere, frecare)
- Respectarea timpilor de inmuiere si spalare, urmata de clatire abundenta.
2.
STERGEREA UMEDA A SUPRAFETELOR
– se utilizeaza pentru intretinerea curateniei intre doua spalari.
Conditii
de eficacitate:
- Utilizarea de carpe sau stergatoare umezite cu solutie sau detergent proaspat
- Schimbarea frecventa a carpelor si a apei de stergere
- Dezinfectia si uscarea carpelor si a recipientelor de curatenie
3.
ASPIRAREA
– Curatenia prin aspirare se recomanda numai cu aspiratoare umede,
cu o constructie care sa permita a fi curatate, dezinfectate si
mentinute uscat dupa utilizare.
4.
METODE COMBINATE PENTRU CURATENIA CABINETELOR SI MOCHETELOR
– · Pot fi utilizate aparate care realizeaza spalarea si
aspirarea umeda. In anumite cazuri se pot recomanda maturatul sau
periatul umed, dar este o metoda eficacitate redusa. Nu se recomanda
maturatul uscat sau scuturatul in locuri circulate sau aglomerate.
·
Curatenia in incaperi trebuie asociata intotdeauna cu aerisirea.
·
Ustensilele si materialele de curatenie se depoziteaza in conditii
igienice.
Curatenia
este utilizata in mod obisnuit ca metoda
de decontaminare profilactica
in unele boli transmisibile si este singura
metoda in focare.
DEZINFECTIA
O
metoda de decontaminare
prin care se urmareste distrugerea in proportie de 99–99,99% in
mediul fizic inconjurator a formelor vegetative ale
microorganismelor, in scopul prevenirii infectiei si a bolilor
transmisibile, fiind o
punte de legatura intre asepsie si antisepsie.
Dezinfectantul
– Substanta chimica care poate distruge unele microorganisme
patogene.
Solutia dezinfectanta
este un amestec de lichid bactericid, constituit din doua substante:
una dizolvata si una dizolvanta.
Dezinfectantul se aplica
in cazurile in care curatenia nu elimina riscul de raspandire a
infectiei iar sterilizarea nu este necesara.
In orice actiune de
dezinfectie trebuie sa se aplice metode de protectie a muncii, pentru
a preveni accidentele si intoxicatiile.
Dezinfectia
se poate realiza prin metode fizice si chimice
Metode fizice
1. Prin caldura uscata –
flambarea si incinerarea
2. Prin caldura umeda –
pasteurizarea si fierberea
3. Cu raze ultraviolete
Flambarea–
Utilizata in laboratoare pentru anse, interzisa pentru instrumentarul
chirurgical, fiind ineficace.
Incineararea
– Utilizata pentruobiecte contaminate, fara valoare si reziduuri
septice de la sali de operatie si tratament, piese anatomice
rezultate din interventii chirurgicale, cadavre si cadavre de animale
din laboratoarele de cercetare. De
asemenea in cuptoare speciale se incinereaza si obiecte de unica
folosinta (seringi, ace, perfuzii, manusi)
Pasteurizarea
– O metoda de dezinfectie a lichidelor la temperaturi cuprinse
intre 35-95ºC, la o durata de expunere variabila cu rezistenta
germenilor. Prin pasteurizare sunt distruse 90-95% din
microorganismele patogene.
Dezinfectarea
prin spalare – La
temperaturi de 60-95ºC este un proces complex la care pe langa
actiunea caldurii umede se adauga si actiunea detergentilor sau a
altor substante, cat si actiunea mecanica de spalare. Acest
procedeu se foloseste la spalarea si dezinfectarea lenjeriei,
veselei, sticlariei de alborator si instrumentarului.
Fieberea
– in apa la temperatura de 100ºC, sau utilizarea aburului de 100ºC
realizeaza distrugerea in interval de 10-20 minute, a formelor
vegetative de microorganisme patogene, precum si a unor forme
sporulate mai putin rezistente la temperaturi ridicate.
Fierberea
alimentelor este una din metodele curente de profilaxie a bolilor
transmisibile cu poarta de intrare digestiva. In anumite cazuri
pentru prevenirea acestor boli, apa de baut se consuma fiarta, racita
si aerata.
In
absenta masinilor de spalat cu ciclu de dezinfectie prin caldura,
fierberea este indicata pentru dezinfectarea lenjeriei, tacamurilor
si veselei.
Fierberea
la temperaturi de peste 100ºC se poate obtine prin adaosul unor
substante care ridica punctul de fierbere.
Dezinfectia
cu fierul de calcat – se
face prin caldura umeda care completeaza decontaminarea lenjeriei,
distrugerea formelor vegetative ale bacteriilor in 5-10 secunde si a
sporilor. Metoda
este aplicabila pentru tesaturile care suporta acest tratament si
este eficace daca tesatura tratata este umezita uniform.
Dezinfectia
cu ultraviolete – se
foloseste la dezinfectarea suprafetelor de laborator, sali de
operatii si alte spatii inchise, pentru completarea masurilor de
curatenie si dezinfectie chimice. Se utilizeaza numai lampi
dezinfectiei care pot fi fixe sau mobile.
Spatiul
in care se utilizeaza trebuie sa fie perfect curat, temperatura
mediului sa fie intre 15-30ºC, iar umiditatea de maxim 60%. Numarul
lampilor necesare se calculeaza in functie de debitul de aer
dezinfectat de fiecare aparat. Nu
este permisa expunerea persoanelor la radiatia directa a lampilor cu
ultraviolete.
Dezinfectia
prin mijloace chimice –
au un rol bine definit in ansmblul deprevenire si combatere a bolilor
transmisibile, in aplicarea masurilor de dezinfectie si impune
respectarea unor criterii care conditioneaza eficienta lor:
·
factorii care influenteaza
comportarea dezinfectantelor chimice
·
criteriile de alegere ale
dezinfectantelor si regulile generale de utilizare a lor
Criteriile
de alegere sunt:
- spectrul si puterea germicida
- numarul initial de bacterii de pe suportul de tratat
- natura suportului, temperatur, concentratia, volumul, Ph-ul, timpul, eficacitatea, usurinta de preparare, economicitatea
Regulile
generale de utlizare:
- dezinfectia profilactica copleteaza curatenia dar nu o suplineste si nu poate inlocui sterilizarea
- eficienta dezinfectiei este conditionata de o curatenie riguroasa prealabila
- dezinfectia chimica se aplica numai in cazurile in care nu se poate practica dezinfectia prin caldura umeda
- - in dezinfectia chimica se utilizeaza un numar redus de dezinfectante cu spectru larg bactericid si virulicid
- in preparea si utilizarea dezinfectantelor sunt necesare cunoasterea exacta a concentratiei in substanta activa, folosirea de recipiente curate si utilizarea solutiilor in ziua respectiva
- pentru dezinfectia in focar se utilizeaza dezinfectante cu actiune asupra agentului specific
- utilizarea dezinfectantelor se face in conditii de protectie a muncii care sa previna accidentele si intoxicatiile
Cloramina
B – contine 20-25% clor
activ si este o pulbere cristalina alba sau foarte slab galbuie cu
miros de clor, gust amar si neplacut.
Este
solubila in alcool, glicerina si aps. Incalzita se descompune cu
explozie.
Are
efect bactricid si virulicid, indicata in dezifactia suprafetelor si
obiecatelor pentru pavimente, lenjeriei de corp si de pat, jucarii si
obiecte de sticla, vesela si termometre. Solutia de cloramina se
schimba la 12h. Se poate mai folosi ca antiseptic pentru dezinfectia
mainilor.
Tinctura
de iod si betadina –
solutii ce elibereaza iod care are o toxicitate redusa si o actiune
germicida cu spectru larg, efectul instalandu-se rapid
Formolul
– o solutie transparenta, incolora, cu miros intepator care se
amesteca in orice proportie cu apa si alcoolul.
Are
un spectru larg bactericid, virulicid, si fungicid.
Timpul
de actiune in operatiunile este de 6-24h.
Este
folosit in special pentru conservare in recipiente bine astupate si
pastrate la o temperatura de sub 10ºC.
Toxicitatea
sa este foarte mare si poate da frecvent intoxicatii.
Simptome
ale intoxicatiei:
iritatia
mucoaselor, tulburari de vedere, migrene, senzatia de constrictie
toracica, palpitatii, edem sau spasm glotic.
Metodele
folosite in dezinfectia cu formol sunt pulverizarea si vaporizarea
sau inmuierea
Pulverizarea
– o metoda usor de aplicat dar slab eficienta.
Pentru
a realiza o pulverizare corespunzatoare, trebuie respectate
urmatoarele masuri:
Etanseizarea
incaperilor, incalzirea lor la 22ºC, umiditatea de 80-90% iar
cantitatea de solutie sa fie de 40-60ml/m²
Vaporizarea
– se efectueaza cu un aparat de formolizare si se impun urmatoarele
masuri:
Stabilirea
volumului incaperii, etanseizarea usilor si ferestrelor, acoperirea
prizelor, protejarea aparatelor electronice, asezarea saltelelor si
pernelor suspendate sau oblic.
Pregatirea
aparatelor se face in exterior iar teava de iesire a vaporilor se
introduce prin orificiul cheii. Aparatul se mentine in functiune pana
se evapora cantitatea de formol necesara. Incaperea ramane inchisa
6-24h, iar dupa acest interval se deschid usile si ferestrele, se
aeriseste 2-4h.
Dezinfectia
prin inmuiere – solutia
de formol poate fi folosita si la dezinfectia prin inmuiere, insa in
mod obisnuit se folosesc preparate pe baza de formol.
NITRAT
DE ARGINT – Substanta ce se prezinta sub forma de cristale
alb-negricioase, iar solutia de nitrat de argint se prepara punand 1g
de pulbere in 100ml de apa distilata. In solutie concentrata este
toxic iar in concentratie mai mare de 2-3% este caustic.
ACIDUL
BORIC – Se gaseste sub forma de cristalemici si se intrebuinteaza
ca atare sau sub forma de solutie 2-4%. Este un antiseptic slab, care
se utilizeaza mai ales pentrucombaterea infectiilor cu bacilul
piocianic. Prezenta acestui bacil este recunoscuta in plaga dupa
culoarea verde pe care o au compresele imbibate cu puroi.
DEZINFECTIA
TEGUMENTULUI
Este
o etapa obligatorie inaintea executarii unor tehnici precum injectii,
punctii, si interventii chirurgicale. In functie de tehnica executata
dezinfectia este de tip 1, 2 sau 3.
TIP
1 – se face in cazul unui risc redus de infectie. Este indicata in
infectia intradermica, subcutanata, intravenoasa si in recoltarile de
sange.
Tehnica
– se aplica dezinfectant pe piele cu un tampon imbibat, durata de
actiune fiind de 30sec.
TIP
2 – se aplica in cazul unui risc mediu de infectie. Este indicata
in cateterizarea venelor in vederea perfuziei continue, injectia
intramusculara si recoltarea sangelui pentru hemocultura.
Tehnica
– se curata pielea cu tampon imbibat in dezinfectant apoi cu un
tampon steril, efectuandu-se inca odata acelasi procedeu. Durata de
actiune este de 30sec.
TIP
3 – se aplica in cazul unor infectii de risc mare si este indicata
in interventii chirurgicale si punctii.
Tehnica
– se curata pielea cu apa si sapun, se epileaza si se degreseaza,
se aplica dezinfectantul de 2 ori la interval de 2,5 minute. Durata
totala de actiune este de 5 minute. Persoana care executa dezinfectia
de tip 3 poarta manusi sterile.
CURATENIA
GENERALA SI DEZINFECTIA CICLICA A SALOANELOR
consta
in spalarea cu apa calda si detergent lichid dezinfectant, a
ferestrelor, usilor, lambriurilor, mobilierului si pavimentului.
Dezinfectia
se face prin pulverizare si stropire
a suprafetelor mobilierului, saltelelor, paturilor, pernelor, cu
solutie de formol sau alte dezinfectante. Curatenia si dezinfectia
curenta consta in indepartarea prafului si a reziduurilor solide si
se face prin metode care evita impurificarea aerului.
Spalarea
pavimentului
se face cu apa calda si detergent folosind 2 galeti, una pentru
solutie curata si alta in care se descarca. Spalarea se face cel
putin de 2 ori pe zi, sau ori de cate ori este nevoie. Mobilierul
se
curata cu carpe curate, umezite in solutie de dezinfectant care vor
fi schimbate la fiecare salon. Este interzisa folosirea pentru
curatenia mobilierului a carpelor si recipientelor intrebuintate la
curatenia pavimentului. Dupa efectuarea curateniei, galetile se spala
si se dezinfecteaza cu solutii clorigene si se tin uscate pana la
urmatoarea utilizare. Chiuvetele
se intretin prin spalare cu apa si detergent.
CURATENIA
SI DEZINFECTIA BLOCURILOR OPERATORII SI A SALILOR DE NASTERE
La
sfarsitul programului operativ se face stergerea almpii scialitice cu
o bucata de panza curata inmuiata in solutie dezinfectanta.
Mobilierul se curata cu apa si detergent iar dupa uscare se sterge
cu o panza inmuiata in dezinfectant.
Salile de operatie si
salile de nastere se curata si se dezinfecteaza dupa fiecare operatie
sau nastere. Dezinfectia ciclica se face saptamanal in ziua de repaus
a salii prin formolizare sau cu alte dezinfectante. In actiunile de
curatare si dezinfectie sunt cuprinse atat salile de operatie cat si
cele de spalare a instrumentarului, cele de spalare chirurgicala si
echipare sterila. Aparatura din blocurile operatorii se
decontamineaza prin demontarea si curatarea minutioasa si
dezinfectare iar orice piesa care suporta sterilizarea se
sterilizeaza.
In saloanele de nou
nascuti dezinfectia ciclica se efectueaza dupa evacuarea fiecarui
salon in interval de 10-15 zile.
Dezinsectia
– reprezinta totalitatea procedeelor de prevenire si distrugere a
inmultirii insectelor care au rol in transmiterea bolilor infectioase
(muşte, gândaci, ţînţari)
Dezinsectia
profilactica
consta in masurile igienico-sanitare a beciurilor, subsolurilor si in
masuri individuale ale personalului pentru a impiedica dezvoltarea
insectelor.
Dezinsectia se face prin
metode fizice, chimice, si biologice.
Procedee
fizice
– constau in indepartarea mecaica a insectelor, pieptanarea sau
perierea parului, scuturarea lenjeriei, calcarea cu fierul de calcat,
indepartarea resturilor alimentare din incaperi si depozitarea lor
temporara in cutii de resturi alimentare.
Asezarea de plase contra
mustelor si tantarilor la ferestre. Astuparea crapaturilor la
locurile de patrundere a tevilor pentru a impiedica patrunderea si
adapostirea gandacilor.
Pastrarea alimentelor se
face in dulapuri si frigidere bine inchise, in cutii si vase
acoperite.
Se va face golirea
zilnica a noptierelor de alimente si curatarea lor.
Mijloace
chimice
– se utilizeaza substante chimice sub forma de pulberi, solutii
aerosol, gaze cu efect imediat sau prmanent, 1-2 saptamani sau luni,
urmarind distrugerea insectelor.
Deratizarea
– Prin deratizare se intelege totalitatea procedeelor folosite
pentru prevenirea si distrugerea rozatoarelor, care au rol in
transmiterea bolilor infectioase.
Deratizarea
profilactica consta in
masuri luate inca din constructia cladirilor, pentru a preveni
patrunderea rozatoarelor.
Deratizarea de
combatere consta in
folosirea de mijloace mecnico-chimice sau biologice.
Procedee mecanice:
Folosirea de capcane de diferite marimi, cu momeli alimentare, la
care nu se va lucra direct cu mana, mirosul de om alungand
rozatoarele.
Mijloace
chimice:
Folosirea de substante raticide care omoara pe cale digestiva sau
inhaltorie.
GESTIONAREA SI
INDEPARTAREA REZIDUURILOR SI DESEURILOR
Reziduurile
solide colectate din saloane, sali de tratament, sali de operatie,
sali de nastere, se indeparteaza dupa fiecare interventie si se
colecteaza in recipiente impermeabile marcate cu diferite culori.
Spitalele sunt dotate
cu crematorii pentru arderea deseurilor considerate infectate.
Reziduurile
lichide
se indeparteaza prin reteaua de canalizare. Resturile
alimentare
de la pacienti se indeparteaza dupa ce au fost fierte, pentru
distrugerea germenilor patogeni. Recipientele,
containerele colectoare
se spala si se dezinfecteaza dupa folosire. Deseurile
reciclabile
si curate(hartie, plastic) se aduna in containere speciale.
CODUL
DE CULORI PENTRU CONTAINERE
- GALBEN – Pentru deseuri infectioase compuse din sange precum si totalitatea materialelor care au venit in contact cu acesta sau alte lichide biologice. Deseuri din sectiile de hemodializa, instrumentarele intepatoare, taietoare si materiale de unica folosinta (manusi, seringi, bisturie).
- VERDE – folosit la deseuri anatomo-patologice si anatomice precum fetusi, placente, parti anatomice si material biopsic rezultata din blocurile operatorii de chirurgie si obsterica-ginecologie. Parti obtinute din laboratoarele de autopsii, cadavre de animale rezultate in urma activitatilor de cercetare si experimentare.
- ROSU – pentru deseuri cu risc infectios major si pentru cele intepatoare-taietoare, pipete, ace, seringi, lame de bisturiu, sticlarie de laborator sau alta sticlarie sparta, sau care a intrat in contact cu material infectat.
- NEGRU – pentru deseuri nepericuloase, fara risc infectios si cele asimilabile deseurilor menajere.