Nutritie si dietetică , C5 PIRAMIDA ALIMENTARĂ

  PIRAMIDA ALIMENTARĂ



Indicaţiile piramidei sunt exprimate în porţii de alimente, al căror consum zilnic va furniza toţi nutrienţii esenţiali.


Piramida alimentară cuprinde:
1. Paine ,cereale,orez si paste (6 – 11 portii pe zi)
2. Legume si vegetale (3- 5 portii pe zi)
3.Fructe (2- 4 portii pe zi )
4.Lapte si derivate (2 – 3 portii pe zi)
5. Carne ,peste,oua (2 -3 portii pe zi)

Consumând alimente din toate grupele piramidei se realizează un aport adecvat de macro şi micronutrienţi. Piramida alimentară subliniază echilibrul, varietatea şi moderaţia cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate, punând accent pe consumul cerealelor, legumelor şi fructelor. Aceste alimente stau la baza dietelor sănătoase, deoarece au un conţinut scăzut în grăsimi saturate, colesterol, zahăr şi sodiu. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate în proteine (lapte, brânză, peşte, carne şi produse din carne cu un conţinut scăzut în grăsimi), reprezentate grafic în al treilea nivel al piramidei, punându-se accent în ultima perioadă pe consumul cărnurilor albe în defavoarea celor roşii (care tind să urce în partea superioară a piramidei).
Vârful piramidei, având cel mai mic volum, este reprezentat de grăsimi şi de produse zaharoase. Această porţiune nu are ataşate recomandări în ceea ce priveşte numărul de porţii, ci doar menţiunea de a fi consumate rar şi în cantităţi mici.
De asemenea, se recomandă reducerea cantitaţii de sare, iar alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici.
Piramida alimentară are la bază capacitatea de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a reduce riscul unor boli cronice cum sunt boala coronariană, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat şi unele forme de cancer.
Piramida oferă posibilitatea alegerii alimentelor din fiecare grupă reprezentată, putându-se crea combinaţii în funcţie de preferinţele individuale. În cazul în care una din categoriile de alimente nu poate fi consumată, este necesar ca nutrienţii furnizaţi de respectiva grupă să fie aduşi din alte produse. De exemplu, carnea şi peştele reprezintă surse majore de fier, zinc şi vitamine din grupul B în majoritatea dietelor.
Dacă sunt evitate alimentele de origine animală, acestea trebuie furnizate de alte alimente, precum cerealele îmbogăţite în fier,spanac,fasoleuscată, linte, mazăre.




Pe lângă aceste recomandări dietetice, activitatea fizică este incredibil de benefică. A fost demonstrat faptul că mişcarea regulată scade riscul anumitor boli cronice cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral,
cardiopatia ischemică, diabetul zaharat tip 2, cancerul de colon şi osteoporoza.
Astfel, este recomandat ca adulţii să facă cel puţin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.




REGULI pentru o alimentaţie sănătoasă:
1. Păstrează plăcerea de a mânca. Alimentaţia sănătoasă nu presupune ca anumite mâncăruri să fie interzise, iar altele obligatorii. Trebuie doar să existe un echilibru între alimentele din dietă.
2. Consumă alimente variate. Cu cât varietatea alimentelor consumate este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toţi nutrienţii esenţiali.
3. Alimentează-te corespunzător şi menţine-ţi greutatea normală. Supragreutatea atrage după sine o multitudine de probleme de sănătate.
4. Consumă o cantitate mare de cereale. Pâinea integrală şi neagră, orezul sau pastele făinoase nu constituie alimente hipercalorice, dimpotrivă, aceste alimente aduc nutrienţi importanţi şi fibre alimentare, conferă saţietate fără un aport de grăsimi.
5. Consumă o cantitate mare de fructe şi legume. Aceste alimente sunt importante surse nutritive şi furnizează în acelaşi timp antioxidanţi importanţi, ce protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a neoplaziilor.
6. Consumă alimente cu o cantitate mică de grăsimi. Consumul excesiv de grăsimi produce creşterea nivelului seric de colesterol şi al riscului pentru apariţia obezităţii şi bolilor cardiovasculare.
7. Consumă doar ocazional produse zaharoase rafinate. Aceste alimente au o valoare energetică foarte mare, dar un conţinut nutritiv relativ scăzut.
8. Consumă alcool cu moderaţie sau deloc. Consumul cu regularitate al unor cantităţi excesive atrage riscuri substanţiale.
9. Menţine echilibrul între aportul alimentar şi activitatea fizică. Pentru a reduce riscul de apariţie a bolilor cronice, precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, boala coronariană, diabetul zaharat de tip 2 sau diferite tipuri de cancere, este recomandat să se facă mişcare în fiecare zi