Nutritie si dietetică , C4 Combinarea corectă a alimentelor


                            Combinarea corectă a alimentelor 

Principii de bază:

1    Mananca fructele pe stomacul gol.
Intrucat fructele contin apa si zaharuri naturale, nu este nevoie de timp pentru digestia lor in stomac, ele trec repede din stomac in intestinul subtire.  Daca noi le mancam ca desert, atunci trecerea lor din stomac in intestin este oprita de mancare, iar nutrientii din fructe incep sa fermenteze si sa putrezeasca. In acest caz pot apare: durerile stomacale, gaze, balonari, constipatie, diaree, crampe, iar medicii iti recomanda produse antiacide. 
Se pot manca fructele fie in loc de mic dejun, fie intre mese, la cca. 1-2 ore dupa  ce ai mancat alimente bine combinate, fie inainte de masa, dupa care se face o pauza de 30 minute ca fructele sa ajunga in intestin.




  2. Mananca cat poti de mult alimente cu continut ridicat de apa (legume si fructe proaspete)

O zicala  veche spune:”Tu esti ceea ce mananci”, deci ar trebui sa mananci ceea ce esti. Corpul nostru este format in proportie de cca. 70 % din apa, iar apa este prezenta in toate partile lui, ca de ex.:
-         Tesuturi musculare slabe: 75 % apa
-         Sangele: 90 % apa
-         Oasele:13-22 % apa
-         Saliva: 95% apa
-         Limfa: 94% apa
-         Plamanii si creierul:80-92 % apa
-         Ochii: peste 90 % apa (umoarea apoasa 95% apa).

Deoarece corpul este format in cea mai mare parte din apa, este normal ca aceasta sa influenteze sanatatea si functionarea adecvata a acestuia. Apa din alimente duce nutrientii in intestin, apoi prin sange la celula, iar tot aceeasi apa ia toxinele de la celula si le conduce spre sistemul de evacuare din organism. In plus, marea majoritate a legumelor si fructelor sunt alcaline, ceea ce va ajuta sa mentineti un pH alcalin.
  • Fructele si legumele proaspete nu se recomanda a  fi inlocuite cu tablete cu multivitamine, deoarece unii nutrienti sunt distrusi prin procesul de fabricatie si multivitaminele sub forma de tableta nu au apa, deci privezi corpul de apa, iar toxinele nu se elimina corespunzator din celule.
Cu cat sunt preparate mai putin legumele si fructele proaspete, cu atat sunt mai sanatoase pentru organism. Fierberea lor in multa apa si timp indelungat, conduce la pierderea sau distrugerea multor nutrienti, precum si la pierderea apei din acestea, o apa cu caracteristici foarte bune.
  • Legumele se recomanda sa se consume crude sau sa se fiarba in abur sau cat mai putin, cu scopul de a-si pastra valoarea nutritiva.
Fierberea fructelor reduce valoarea lor nutritionala pentru corp, le acidifiaza, iar consumate pot fermenta in stomac si conduce la gaze, durere, balonari, indigestie si diaree
Cateva sugestii pentru obiceiurile culinare:

1. In loc de cartofi pai la masa de pranz, mancati felii de morcovi si castraveti proaspeti.
2.Daca nu v-ati saturat, la sfarsitul mesei mancati putina salata mixta.
3 .Sa aveti un platou cu verdeturi la fiecare masa sau intalnire.
4. Daca copiilor le e foame dupa scoala, dati-le fructe proaspete, in loc de biscuiti, fursecuri, cartofi pai sau alte produse nealimentare.
5. Adaugati cuburi de telina, castraveti, ceapa si ardei la salata de tuna sau de oua.
6. In supa dv. preferata, agitati brocoli, conopida sau varza, sote sau calita putin la abur.
7.Utilizati cutitul si nu presele sau alte aparate pentru taierea legumelor.
8. Ia o ceasca cu fructe proaspete ca prim fel la pranz.
9. Peste spagheti cu rosii, turnati un sos din legumele dv. favorite si le lasati cateva clipe la abur.
10 .Inlocuiti la micul dejun cerealele, painea prajita si ouale cu fructe proaspete.

  1. Combina adecvat alimentele

Corpul nostru digera in moduri diferite alimentele.
Legumele proaspete (fara amidon), cu un continut mare de apa,  sunt “neutre” si trec prin stomac rapid fara sa fie nevoie de enzime sau numai cu putine enzime.
Alimentele cu amidon au nevoie de enzime alcaline pentru descompunere, care incep in gura cu enzimele ptialina si continua in stomac si in intestinul subtire.
Alimentele bogate in proteine sunt digerate de acid, acidul clorhidric si de pepsina secretata de stomac.
Daca se amesteca un acid cu o baza, ele se neutralizeaza reciproc. Acelasi lucru se intampla in stomac, atunci cand enzimele alcaline si cele acide sunt amestecate, ele se neutralizeaza reciproc si ca rezultat este ca digestia este ingreunata sau oprita in totalitate. Daca in stomac nu exista enzime digestive, atunci alimentele stau acolo 6, 8, 12 ore sau mai mult si fermenteaza, putrezesc pana cand sunt fortate sa treaca in intestinul subtire de urmatoarele alimente. Iar rezultatul este: gaze, arsuri, crampe, diaree, balonare, meteorism etc., combinat cu epuizare energetica si somnolenta.
Proteinele concentrate si produsele cu mult amidon nu pot fi digerate in stomac in acelasi timp.

Cum nu trebuie sa combinam alimentele:
- pui cu orez
- hamburger si cartofi pai
- spagheti si carne tocata
- peste si orez
- friptura de porc cu cartofi la cuptor
- ciolane de porc cu cartofi pai
- curcan cu tochitura
- carne de vita si piure de cartofi
- friptura inabusita si taitei (paste)
- carne de vita si cartofi fierti
- oua si toast
- sandviciuri cu carne (vita, porc, sunca, curcan, peste)
- sunca si cartofi frantuzesti.

Alimentele de mai sus sunt combinate gresit si ele reprezinta o reteta pentru durere si dezastru digestiv(  dureri de cap, oboseala cronica, raceli frecvente, nas curgator, edeme pe piele,  dureri de spate etc).
Iubitorii de carne de vita, de pui, de porc, etc, pot combina cu legume care nu contin amidon si o salata. Pentru curcan cu tochitura, pur si simplu se renuntata la tochitura sau la cartofii pai, fierti. Se pot combina cu varza.
Ouale pentru mic dejun, se pot preparaomleta cu legume  sauteed care nu contin amidon si se renunta peste painea prajita. 

Pentru usurinta , alimentele sunt impartite in trei grupe:

Grupa A: legume cu un continut ridicat de apa, neutre, care merg cu orice
Grupa B: Alimente care contin mult amidon
Grupa C: Alimente cu proteine concentrate.

Deci se pot combina: A + B, A + C, dar nu B cu C.

A
Legume cu continut ridicat de apa
B
Produse cu amidon mult
C
Proteine
Anghinare
Sparanghel
Broccoli
Varza de Bruxelles
Varza
Conopida
Telina
Castraveti
Vinete
Usturoi
Fasole verde
Ierburi, proaspete
Verdeturi, toate felurile
Salata verde, toate felurile
Ciuperci
Okra
Ceapa
Patrunjel
Ardei
Ridiche
Rubarba
Spanac
Suc de fruncte, verde si galben
Rosii
Dovlecei


Suc de ghinda
Alcool (bere, vin, lichior)
Covrigi
Fasole (toate, cu exceptia celei verzi)
Sfecla
Fasole neagra
Paine, toate felurile
Grau
Suc de nuci
Morcovi
Cipsuri
Naut
Porumb si faina de porumb
Biscuiti
Cereale boabe
Kasha
Leguminoase
Linte (rosie si verde)
Fasole Lima
Macaroane
Pastarnac
Paste
Mazare si pastai de mazare
Mamaliga
Cartofi, toate categoriile
Quinoa
Orez, toate tipurile
Prajituri de orez
Rutabaga
Tocatura
Cartofi dulci
Napi
Castane de apa
Suc de fructe de iarna
Bame

Avocado*
Carne de vita
Branzeturi
Pui
Mezeluri
Lactate
Rata
Oua
Peste
Sunca
Hot dogs
Alune (toate tipurile)*
Unt de alune *
Arahide*
Unt de arahide*
Masline (toate tipurile)*
Porc
Iepure
Seminte (toate tipurile)*
Carnati
Fructe de mare
Crustacee
Boabe de soia*
Produse din soia (tofu, paine si biscuiti din soia)*
Curcan
Vitel
Carne de vanat
Vanat salbatic

*Acestea sunt proteine vegetale si pot fi combinate cu produsele cu amidon.


Proteinele vegetale
Tofu, un produs derivat de la boabele de soia, este tehnic o proteina, dar ea este alcalina si nu acida. Deci se poate combina cu orice. La fel si produsele din coloana C marcate cu  *.
Deserturi
- Ia desert numai o data pe luna sau cu ocazii rare (ziua de nastere, vacanta etc.)
- Ia o bucatica mica.
- Desertul se ia la minim 3 ore dupa o masa, in care ai combinat bine alimentele.
-  Asigura-te ca urmatoarea masa are cel putin 50% apa, pentru a permite curatarea intestinului.

BAUTURI

Apa: 1,5 – 3 litri de apa cu urmatoarele caracteristici:
  • Alcalina, adica pH  mai mare decat 7,3 ph
  • Dimineata, pe stomacul gol se bea cca. ½ litri de apoi nu se mananca nimic cca. 30-45 minute. 
  • Apa se bea numai intre mese si nu la mese.
  • Seara inainte de culcare se bea 2-3 cani de apa, cu un gand bun.






Evitati painea alba care este ca o otrava.

4.     Evita produsele de origine animala si alimentele procesate
Nici exagerarea pentru un regim vegetarian nu este buna. Trebuie gasit un optim intre obiceiuri si o combinare echilibrata a alimentelor.
Produsele procesate reprezinta cel mai daunator atac la adresa sanatatii. Prin procesarea produselor, cum ar fi fierberea, albirea, uscarea, fragmentarea, uscarea prin inghetare, evaporarea etc. se pierd si se distrug foarte multi nutrienti.
Produsele procesate contin multe substante chimice adaugate pentru conservare. Ele nu contin cantitatea necesara organismului de nutrienti si apa. Fast food este similar cu produse procesate si de aceea trebuie evitate in alimentatia noastra
5.   Mentine un pH alcalin (ideal este 7,35 cat este pH sangelui, care este o constanta).
pH sau concentratia de ioni de hidrogen se masoara pe o scara de la 1 la 14,  7 fiind neutru, iar sub 7 este acid  iar solutia este lipsita de oxigen si peste 7 este alcalin, iar ca cat valorile sunt mai apropiate de 14 cu atat in solutie sau apa exista mai mult oxigen.
Daca o dieta este bogata in alimente care produc acid cum sunt: produse animale, zahar, cafea, sifon si alimente procesate, pun o presiune enorma asupra organismului pentru a regla pH. Ca sa poata face acest lucru, corpul foloseste resursele proprii de substante alcaline cum sunt sodiul, potasiul, magneziul si calciul, care practic sunt “furate” de la oase si organele vitale, cu consecintele de rigoare.
In cazul acidifierii organismului, fie prin ganduri, stari negative, fie prin apa si mancare, fie datorita mediului inconjurator,  corpul se lupta sa scape de acizi pe doua cai:
      - prin eliminarea lor
      - prin neutralizarea lor.
Eliminarea acizilor se face prin urina, cu ajutorul rinichilor, precum si prin expiratie cu ajutorul plamanilor.
Neutralizarea acizilor in organism se face cu ajutorul substantelor alcaline, luate de la organe si tesuturi, cum sunt: sodiu si potasiu, magneziu de la muschi si asa apar spasmele musculare si calciu de la oase si dinti si apare osteopenia, osteoporoza, calculi renali, calculi biliari si ficatul marit.

Mentinerea unui pH alcalin se face prin:
     -ganduri si stari pozitive si bune
     -sa mananci o dieta cu 70-80 % produse alcaline si 30-20% produse acide si sa combini corespunzator alimentele.
Proteinele  de origine animala sa le reduci la cca. 6 %.

Se recomanda ca pregatirea alimentelor sa se face in vase din fonta, sau din otel inoxidabil. Vasele din aluminiu nu sunt recomandate, ele fiind asociate cu boala Alzheimer. Evitati sa le folositi, la fel si foliile de aluminiu.

Daca aveti alergie la ceva, nu le mancati.
Portiile nu trebuie sa fie mari.
Trebuie sa mananci pana iti astamperi foamea.
Poti manca mai putin dar de mai multe ori pe zi.
Salata se recomanda sa se manance cu 10-20 minute inainte de felul principal si nu impreuna cu acesta.
Poti folosi condimente in proportii adecvate.
Asculta-ti corpul, care iti va spune ce ii place sau nu.
In combinarea corecta a alimentelor trebuie sa cunoastem care alimente sunt alcaline, neutre si acide, care alimente creaza acid si care reduc acidifierea in organism.





ALIMENTE CARE CREAZA ACID IN ORGANISM

Acid slab
Acid
Foarte mult acid
Orz
Bas
Afine
Paine,  secara
Paine, grau
Paine, integrala
Orez brun
Grau
Unt
Lapte batut
Cereale, integrale
Scoici
Cacao
Ulei de grau
Branza
Smantana, frisca
Peste, apa rece
Platica
Faina de orez brun sau mei
Fructe, uscate, cu exceptia strugurilor
Suc de fructe, procesat
Granola, indulcita
Miere, procesata
Kasha, crupe de hrisca
Untura
Margarina
Mei
Stridii
Paste, din cereale integrale
Stiuca
Prune
Seminte de dovleac
Quinoa
Orez, basmati
Orez, brun
Orez, prajituri
Lapte de orez
Secara
Paine de secara
Ulei de sofran
Somon
Ulei de sesam
Alac
Ulei de floarea soarelui
Seminte de floarea soarelui
Ceai, negru
Pastrav
Peste de vanat
Carne de vanat
Iaurt




Paine
Zahar brun
Hrisca
Somn
Cereale, comerciale, pentru copii
Branza, moale, mozarella
Cirese, acre
Pui
Cafea, normala sau decafeini- zata
Paine de grau
Faina de grau
Grau, procesat (popcorn)
Biscuiti, grau integral sau secara
Branza grasa
Rata
Oua
Faina, de orz, secara, grau
Fructe, conservate, toate felurile
Gatorade
Grile de grau
Halibut
Gem, dulceata
Jeleu
Ketchup
Miel
Maioneza
Lapte, brut, neprelucrat
Melasa
Midii
Mustar
Tarate de ovaz
Carne, organe
Alune
Unt de alune
Ulei de alune
Nuci, pecan
Muraturi, dulci
Seminte de pin
Fistic
Popcorn
Iepure
Zahar brut
Condimente, murate
Rhubarb
Orez, alb
Visine
Frisca
Lapte de soia
Bauturi  pentru sport- energizante
Zahar, brun
Zahar, brut
Zahar, alb
Tortilla de grau
Ton
Curcan
Vitel
Otet
Vitamin Water
Orez alb
Vin, toate sortimentele
Nuci



Indulcitorii artificiali
Aspartam
Sunca
Produse coapte, gatite
Carne de vaca
Bere
Biscuiti
Paste Bologna
Paine alba
Negrese
Prajituri, toate tipurile
Bomboane, toate tipurile
Crap
Branza, de vaca
Chipsuri, toate tipurile
Ciocolata
Cafea, expreso
Mezeluri
Prajituri tip fursecuri
Chipsuri de porumb
Sirop de porumb
Carne de vita conservata
Ulei de seminte de bumbac
Couscous
Crab, rac, homar
Biscuiti, alti sau sarati
Afine
Sos de afine
Crema din oua si lapte
Delicatese din carne
Gogosi
Faina, alba, soia, orez alb
Suc de fructe, indulcit
Must
Alune
Sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza
Sandwiciuri cu carnati.
Hot dogs, frankfurteri
Inchetata
Liquor
Homar
Macaroane cu branza
Pasca
Lapte, cu exceptia celui de capra
Paste si taitei
Pastrama
Placinta, toate tipurile
Carne de porc
Produse procesate
Pudding
Zaharina
Salam
Sare de masa, iodata
Carnati
Sifon, apa carbogazoasa
Pestele sabie
Tortilla, din faina alba.







       




  ALIMENTE CARE TE AJUTA SA ELIMINI ACIDUL DIN ORGANISM


Putin alcaline
Alcaline
Foarte alcaline
Anghinare
Avocado
Banane
Sfecla
Fasole neagra
Alune braziliene
Varza, toate tipurile
Ulei de ricin (canola)
Morcovi
Caju
Conopida
Cirese
Castane
Cidru, mere
Scortisoara
Nuci de cocos
Ulei de nuci de cocos
Ulei de ficat de cod
Porumb, proaspat
Vinete
Ulei si seminte de in
Suc de fructe, proaspat
Lapte de capra
Miere
Ridichi
Fasole
Linte
Ciuperci
Ovaz
Faina de ovaz
Masline
Portocale
Piersici
Mazare
Ananas
Cartofi
Orez, salbatic
Rutabaga
Seminte de susan
Tofu
Rosii
Napi
Migdale
Mere
Sfecla
Mure
Pepene galben
Telina
Curmale
Smochine
Struguri
Fasole verde
Ierburi, uscate si mirodenii, cu exceptia sarii si curry
Kiwi, fructe
Sirop de artar
Pepene verde
Papaya
Pere
Piper, negru
Muraturi  cu marar
Cartofi, dulci
Struguri
Zmeura
Sirop de orez
Sos de soia
Mirodeniile, cu exceptia sarii si curry
Germeni
Capsuni
Ceai, verde
Dovlecei



Sparanghel
Frunze de sfecla
Brocoli
Castraveti
Andive
Salate verzi
Chimen dulce
Usturoi
Radacina si ceai de ghimbir
Grapefruit
Ierburi, proaspete
Suc de legume, proaspat
Napi
Praz
Lamaie
Portocale
Mango
Frunze de mustar
Ulei de masline
Ceapa
Patrunjel
Ardei
Ridiche
Spanac
Ceai de ghimbir
Nasturel
Fasole galbena, proaspata.