Combinarea corectă a alimentelor
Principii
de bază:
1 Mananca fructele pe
stomacul gol.
Intrucat
fructele contin apa si zaharuri naturale, nu este nevoie de timp
pentru digestia lor in stomac, ele trec repede din stomac in
intestinul subtire. Daca noi le mancam ca
desert, atunci trecerea lor din stomac in intestin este oprita de
mancare, iar nutrientii din fructe
incep sa fermenteze si sa putrezeasca.
In acest caz pot apare: durerile stomacale, gaze, balonari,
constipatie, diaree, crampe, iar medicii iti recomanda produse
antiacide.
Se
pot manca fructele fie in loc de mic dejun, fie intre mese, la cca.
1-2 ore dupa ce ai mancat alimente bine combinate, fie inainte
de masa, dupa care se face o pauza de 30 minute ca fructele sa ajunga
in intestin.
2. Mananca cat poti de
mult alimente cu continut ridicat de apa (legume si fructe proaspete)
O
zicala veche spune:”Tu esti ceea ce mananci”, deci ar
trebui sa mananci ceea ce esti. Corpul nostru este format in
proportie de cca. 70 % din apa, iar apa este prezenta in toate
partile lui, ca de ex.:
-
Tesuturi musculare slabe: 75 % apa
-
Sangele: 90 % apa
-
Oasele:13-22 % apa
-
Saliva: 95% apa
- Limfa:
94% apa
-
Plamanii si creierul:80-92 % apa
- Ochii:
peste 90 % apa (umoarea apoasa 95% apa).
Deoarece
corpul este format in cea mai mare parte din apa, este normal ca
aceasta sa influenteze sanatatea si functionarea adecvata a acestuia.
Apa din alimente duce nutrientii in intestin, apoi prin sange la
celula, iar tot aceeasi apa ia toxinele de la celula si le conduce
spre sistemul de evacuare din organism. In plus, marea majoritate a
legumelor si fructelor sunt alcaline, ceea ce va ajuta sa mentineti
un pH alcalin.
- Fructele si legumele proaspete nu se recomanda a fi inlocuite cu tablete cu multivitamine, deoarece unii nutrienti sunt distrusi prin procesul de fabricatie si multivitaminele sub forma de tableta nu au apa, deci privezi corpul de apa, iar toxinele nu se elimina corespunzator din celule.
Cu
cat sunt preparate mai putin legumele si fructele proaspete, cu atat
sunt mai sanatoase pentru organism. Fierberea lor in multa apa si
timp indelungat, conduce la pierderea sau distrugerea multor
nutrienti, precum si la pierderea apei din acestea, o apa cu
caracteristici foarte bune.
- Legumele se recomanda sa se consume crude sau sa se fiarba in abur sau cat mai putin, cu scopul de a-si pastra valoarea nutritiva.
Fierberea
fructelor reduce valoarea lor nutritionala pentru corp, le
acidifiaza, iar consumate pot fermenta in stomac si conduce la gaze,
durere, balonari, indigestie si diaree
Cateva
sugestii pentru obiceiurile culinare:
1.
In loc de cartofi pai la masa de pranz, mancati felii de morcovi si
castraveti proaspeti.
2.Daca
nu v-ati saturat, la sfarsitul mesei mancati putina salata mixta.
3
.Sa aveti un platou cu verdeturi la fiecare masa sau intalnire.
4.
Daca copiilor le e foame dupa scoala, dati-le fructe proaspete, in
loc de biscuiti, fursecuri, cartofi pai sau alte produse
nealimentare.
5.
Adaugati cuburi de telina, castraveti, ceapa si ardei la salata de
tuna sau de oua.
6.
In supa dv. preferata, agitati brocoli, conopida sau varza, sote sau
calita putin la abur.
7.Utilizati
cutitul si nu presele sau alte aparate pentru taierea legumelor.
8.
Ia o ceasca cu fructe proaspete ca prim fel la pranz.
9.
Peste spagheti cu rosii, turnati un sos din legumele dv. favorite si
le lasati cateva clipe la abur.
10
.Inlocuiti la micul dejun cerealele, painea prajita si ouale cu
fructe proaspete.
- Combina adecvat alimentele
Corpul
nostru digera in moduri diferite alimentele.
Legumele
proaspete (fara amidon), cu un continut mare de apa, sunt
“neutre” si trec prin stomac rapid fara sa fie nevoie de enzime
sau numai cu putine enzime.
Alimentele
cu amidon au nevoie de enzime alcaline pentru descompunere, care
incep in gura cu enzimele ptialina si continua in stomac si in
intestinul subtire.
Alimentele
bogate in proteine sunt digerate de acid, acidul clorhidric si de
pepsina secretata de stomac.
Daca
se amesteca un acid cu o baza, ele se neutralizeaza reciproc. Acelasi
lucru se intampla in stomac, atunci cand enzimele alcaline si cele
acide sunt amestecate, ele se neutralizeaza reciproc si ca rezultat
este ca digestia este ingreunata sau oprita in totalitate. Daca in
stomac nu exista enzime digestive, atunci alimentele stau acolo 6, 8,
12 ore sau mai mult si fermenteaza, putrezesc pana cand sunt fortate
sa treaca in intestinul subtire de urmatoarele alimente. Iar
rezultatul este: gaze, arsuri, crampe, diaree, balonare, meteorism
etc., combinat cu epuizare energetica si somnolenta.
Proteinele
concentrate si produsele cu mult amidon nu pot fi digerate in stomac
in acelasi timp.
Cum
nu trebuie sa combinam alimentele:
-
pui cu orez
-
hamburger si cartofi pai
-
spagheti si carne tocata
-
peste si orez
-
friptura de porc cu cartofi la cuptor
-
ciolane de porc cu cartofi pai
-
curcan cu tochitura
-
carne de vita si piure de cartofi
-
friptura inabusita si taitei (paste)
-
carne de vita si cartofi fierti
-
oua si toast
-
sandviciuri cu carne (vita, porc, sunca, curcan, peste)
-
sunca si cartofi frantuzesti.
Alimentele
de mai sus sunt combinate gresit si ele reprezinta o reteta pentru
durere si dezastru digestiv( dureri de cap, oboseala cronica,
raceli frecvente, nas curgator, edeme pe piele, dureri de spate
etc).
Iubitorii
de carne de vita, de pui, de porc, etc, pot combina cu legume care nu
contin amidon si o salata. Pentru curcan cu tochitura, pur si simplu
se renuntata la tochitura sau la cartofii pai, fierti. Se pot
combina cu varza.
Ouale
pentru mic dejun, se pot preparaomleta cu legume sauteed care
nu contin amidon si se renunta peste painea prajita.
Pentru
usurinta , alimentele sunt impartite in trei grupe:
Grupa
A: legume cu un continut ridicat de apa, neutre, care merg cu orice
Grupa
B: Alimente care contin mult amidon
Grupa
C: Alimente cu proteine concentrate.
Deci
se pot combina: A + B, A + C, dar nu B cu C.
A
Legume cu continut ridicat de apa
|
B
Produse cu amidon mult |
C
Proteine |
Anghinare
Sparanghel
Broccoli
Varza de
Bruxelles
Varza
Conopida
Telina
Castraveti
Vinete
Usturoi
Fasole
verde
Ierburi,
proaspete
Verdeturi,
toate felurile
Salata
verde, toate felurile
Ciuperci
Okra
Ceapa
Patrunjel
Ardei
Ridiche
Rubarba
Spanac
Suc de
fruncte, verde si galben
Rosii
Dovlecei
|
Suc de
ghinda
Alcool
(bere, vin, lichior)
Covrigi
Fasole
(toate, cu exceptia celei verzi)
Sfecla
Fasole
neagra
Paine,
toate felurile
Grau
Suc de
nuci
Morcovi
Cipsuri
Naut
Porumb si
faina de porumb
Biscuiti
Cereale
boabe
Kasha
Leguminoase
Linte
(rosie si verde)
Fasole
Lima
Macaroane
Pastarnac
Paste
Mazare si
pastai de mazare
Mamaliga
Cartofi,
toate categoriile
Quinoa
Orez,
toate tipurile
Prajituri
de orez
Rutabaga
Tocatura
Cartofi
dulci
Napi
Castane de
apa
Suc de
fructe de iarna
Bame
|
Avocado*
Carne de
vita
Branzeturi
Pui
Mezeluri
Lactate
Rata
Oua
Peste
Sunca
Hot dogs
Alune (toate tipurile)*
Unt de
alune *
Arahide*
Unt de
arahide*
Masline
(toate tipurile)*
Porc
Iepure
Seminte
(toate tipurile)*
Carnati
Fructe de
mare
Crustacee
Boabe de
soia*
Produse
din soia (tofu, paine si biscuiti din soia)*
Curcan
Vitel
Carne de
vanat
Vanat
salbatic
*Acestea
sunt proteine vegetale si pot fi combinate cu produsele cu amidon.
|
Proteinele
vegetale
Tofu,
un produs derivat de la boabele de soia, este tehnic o proteina, dar
ea este alcalina si nu acida. Deci se poate combina cu orice. La fel
si produsele din coloana C marcate cu *.
Deserturi
- Ia desert numai o data pe luna sau
cu ocazii rare (ziua de nastere, vacanta etc.)
-
Ia o bucatica mica.
-
Desertul se ia la minim 3 ore dupa o masa, in care ai combinat bine
alimentele.
-
Asigura-te ca urmatoarea masa are cel putin 50% apa, pentru a permite
curatarea intestinului.
BAUTURI
Apa:
1,5 – 3 litri de apa cu urmatoarele caracteristici:
- Alcalina, adica pH mai mare decat 7,3 ph
- Dimineata, pe stomacul gol se bea cca. ½ litri de apoi nu se mananca nimic cca. 30-45 minute.
- Apa se bea numai intre mese si nu la mese.
- Seara inainte de culcare se bea 2-3 cani de apa, cu un gand bun.
Evitati
painea alba care este ca o otrava.
4.
Evita produsele de origine animala si
alimentele procesate
Nici
exagerarea pentru un regim vegetarian nu este buna. Trebuie gasit un
optim intre obiceiuri si o combinare echilibrata a alimentelor.
Produsele
procesate reprezinta cel mai daunator atac la adresa sanatatii. Prin
procesarea produselor, cum ar fi fierberea, albirea, uscarea,
fragmentarea, uscarea prin inghetare, evaporarea etc. se pierd si se
distrug foarte multi nutrienti.
Produsele
procesate contin multe substante chimice adaugate pentru conservare.
Ele nu contin cantitatea necesara organismului de nutrienti si apa.
Fast food este similar cu produse procesate si de aceea trebuie
evitate in alimentatia noastra
5.
Mentine un pH alcalin (ideal este
7,35 cat este pH sangelui, care este o constanta).
pH
sau concentratia de ioni de hidrogen se masoara pe o scara de la 1 la
14, 7 fiind neutru, iar sub 7 este acid iar solutia este
lipsita de oxigen si peste 7 este alcalin, iar ca cat valorile sunt
mai apropiate de 14 cu atat in solutie sau apa exista mai mult
oxigen.
Daca
o dieta este bogata in alimente care produc acid cum sunt: produse
animale, zahar, cafea, sifon si alimente procesate, pun o presiune
enorma asupra organismului pentru a regla pH. Ca sa poata face acest
lucru, corpul foloseste resursele proprii de substante alcaline cum
sunt sodiul, potasiul, magneziul si calciul, care practic sunt
“furate” de la oase si organele vitale, cu consecintele de
rigoare.
In
cazul acidifierii organismului, fie prin ganduri, stari negative, fie
prin apa si mancare, fie datorita mediului inconjurator, corpul
se lupta sa scape de acizi pe doua cai:
- prin eliminarea lor
- prin neutralizarea lor.
Eliminarea
acizilor se face prin urina, cu ajutorul rinichilor, precum si prin
expiratie cu ajutorul plamanilor.
Neutralizarea
acizilor in organism se face cu ajutorul substantelor alcaline, luate
de la organe si tesuturi, cum sunt: sodiu si potasiu, magneziu de la
muschi si asa apar spasmele musculare si calciu de la oase si dinti
si apare osteopenia, osteoporoza, calculi renali, calculi biliari si
ficatul marit.
Mentinerea
unui pH alcalin se face prin:
-ganduri si
stari pozitive si bune
-sa mananci o
dieta cu 70-80 % produse alcaline si 30-20% produse acide si sa
combini corespunzator alimentele.
Proteinele
de origine animala sa le reduci la cca. 6 %.
Se
recomanda ca pregatirea alimentelor sa se face in vase din fonta, sau
din otel inoxidabil. Vasele din aluminiu nu sunt recomandate, ele
fiind asociate cu boala Alzheimer. Evitati sa le
folositi, la fel si foliile de aluminiu.
Daca
aveti alergie la ceva, nu le mancati.
Portiile
nu trebuie sa fie mari.
Trebuie
sa mananci pana iti astamperi foamea.
Poti
manca mai putin dar de mai multe ori pe zi.
Salata
se recomanda sa se manance cu 10-20 minute inainte de felul principal
si nu impreuna cu acesta.
Poti
folosi condimente in proportii adecvate.
Asculta-ti
corpul, care iti va spune ce ii place sau nu.
In
combinarea corecta a alimentelor trebuie sa cunoastem care alimente
sunt alcaline, neutre si acide, care alimente creaza acid si care
reduc acidifierea in organism.
ALIMENTE
CARE CREAZA ACID IN ORGANISM
Acid slab |
Acid
|
Foarte mult acid |
Orz
Bas
Afine
Paine,
secara
Paine,
grau
Paine,
integrala
Orez brun
Grau
Unt
Lapte
batut
Cereale,
integrale
Scoici
Cacao
Ulei de
grau
Branza
Smantana,
frisca
Peste, apa
rece
Platica
Faina de
orez brun sau mei
Fructe,
uscate, cu exceptia strugurilor
Suc de
fructe, procesat
Granola,
indulcita
Miere,
procesata
Kasha,
crupe de hrisca
Untura
Margarina
Mei
Stridii
Paste, din
cereale integrale
Stiuca
Prune
Seminte de
dovleac
Quinoa
Orez,
basmati
Orez, brun
Orez,
prajituri
Lapte de
orez
Secara
Paine de
secara
Ulei de
sofran
Somon
Ulei de sesam
Alac
Ulei de floarea
soarelui
Seminte de
floarea soarelui
Ceai,
negru
Pastrav
Peste de vanat
Carne de vanat
Iaurt
|
Paine
Zahar brun
Hrisca
Somn
Cereale,
comerciale, pentru copii
Branza,
moale, mozarella
Cirese,
acre
Pui
Cafea,
normala sau decafeini- zata
Paine de
grau
Faina de
grau
Grau,
procesat (popcorn)
Biscuiti,
grau integral sau secara
Branza
grasa
Rata
Oua
Faina, de
orz, secara, grau
Fructe,
conservate, toate felurile
Gatorade
Grile de
grau
Halibut
Gem,
dulceata
Jeleu
Ketchup
Miel
Maioneza
Lapte,
brut, neprelucrat
Melasa
Midii
Mustar
Tarate de
ovaz
Carne,
organe
Alune
Unt de
alune
Ulei de
alune
Nuci,
pecan
Muraturi,
dulci
Seminte de
pin
Fistic
Popcorn
Iepure
Zahar brut
Condimente,
murate
Rhubarb
Orez, alb
Visine
Frisca
Lapte de
soia
Bauturi
pentru sport- energizante
Zahar,
brun
Zahar,
brut
Zahar, alb
Tortilla
de grau
Ton
Curcan
Vitel
Otet
Vitamin Water
Orez alb
Vin, toate sortimentele
Nuci
|
Indulcitorii
artificiali
Aspartam
Sunca
Produse
coapte, gatite
Carne de
vaca
Bere
Biscuiti
Paste
Bologna
Paine alba
Negrese
Prajituri,
toate tipurile
Bomboane,
toate tipurile
Crap
Branza, de
vaca
Chipsuri,
toate tipurile
Ciocolata
Cafea, expreso
Mezeluri
Prajituri tip fursecuri
Chipsuri
de porumb
Sirop de
porumb
Carne de
vita conservata
Ulei de
seminte de bumbac
Couscous
Crab, rac,
homar
Biscuiti,
alti sau sarati
Afine
Sos de
afine
Crema din
oua si lapte
Delicatese
din carne
Gogosi
Faina,
alba, soia, orez alb
Suc de
fructe, indulcit
Must
Alune
Sirop de
porumb cu continut ridicat de fructoza
Sandwiciuri
cu carnati.
Hot dogs,
frankfurteri
Inchetata
Liquor
Homar
Macaroane
cu branza
Pasca
Lapte, cu
exceptia celui de capra
Paste si
taitei
Pastrama
Placinta,
toate tipurile
Carne de
porc
Produse
procesate
Pudding
Zaharina
Salam
Sare de
masa, iodata
Carnati
Sifon, apa
carbogazoasa
Pestele
sabie
Tortilla, din faina
alba.
|
ALIMENTE
CARE TE AJUTA SA ELIMINI ACIDUL DIN ORGANISM
-
Putin alcaline
Alcaline
Foarte alcaline
AnghinareAvocadoBananeSfeclaFasole neagraAlune brazilieneVarza, toate tipurileUlei de ricin (canola)MorcoviCajuConopidaCireseCastaneCidru, mereScortisoaraNuci de cocosUlei de nuci de cocosUlei de ficat de codPorumb, proaspatVineteUlei si seminte de inSuc de fructe, proaspatLapte de capraMiereRidichiFasoleLinteCiuperciOvazFaina de ovazMaslinePortocalePiersiciMazareAnanasCartofiOrez, salbaticRutabagaSeminte de susanTofuRosiiNapi
MigdaleMereSfeclaMurePepene galbenTelinaCurmaleSmochineStruguriFasole verdeIerburi, uscate si mirodenii, cu exceptia sarii si curryKiwi, fructeSirop de artarPepene verdePapayaPerePiper, negruMuraturi cu mararCartofi, dulciStruguriZmeuraSirop de orezSos de soiaMirodeniile, cu exceptia sarii si curryGermeniCapsuniCeai, verdeDovlecei
SparanghelFrunze de sfeclaBrocoliCastravetiAndiveSalate verziChimen dulceUsturoiRadacina si ceai de ghimbirGrapefruitIerburi, proaspeteSuc de legume, proaspatNapiPrazLamaiePortocaleMangoFrunze de mustarUlei de maslineCeapaPatrunjelArdeiRidicheSpanacCeai de ghimbirNasturelFasole galbena, proaspata.