NUTRIŢIA
SUGARULUI
Dezvoltarea
normală
a sugarului şi
a copilului mic se bazează
pe un aport
de
substanţe
în concordanţă
cu necesităţile
de creştere,
iar o alimentaţie
dezechilibrată
determină
apariţia
unor carenţe
specifice, existând patologii legate de supraşi
subalimentaţie.
Particularităţi
fiziologice ale perioadei de sugar
Greutatea
noului-născut
este influenţată
de
durata gestaţiei
şi
de creşterea
în
greutate a mamei pe parcursul sarcinii. Creşterea
în greutate după
naştere
depinde
de
factori genetici şi
nutriţionali,
în mod normal dublându-se la 4 luni şi
triplându-
se
la 1 an.
Apa
corporală,
care reprezintă
70% din
greutate la naştere,
scade la 60%
la
1 an, scădere
realizată
mai
ales pe seama lichidului extracelular. La
naştere
funcţia
renală
este imatură.
Rata filtrării
glomerulare e mai scăzută
în primele 9 luni; de
asemenea, capacitatea de concentrare a urinei ajunge comparabilă
cu cea
a
adultului după
6 săptămâni.
Corelând aceste trăsături
specifice cu suprafaţa
corporală
mare
în raport cu greutatea, putem sintetiza cele trei mari
particularităţi
care
determină
vulnerabilitatea copilului în privinţa
echilibrului hidric.
Anatomic,
nou-născutul
are capacitatea gastrică
de 10-20 ml, crescând
progresiv
până
la 200 ml la 1 an.
Recomandări
privind necesarul de nutrienţi
Particularităţile
în nutriţia
sugarului au la bază
următoarele:
• Necesarul
energetic pe kilogram corp este mai mare;
• Necesarul
crescut de principii nutritive cu rol plastic;
Necesar
de alimente adaptat capacităţii
digestive a sugarului;
• Trebuie
promovat principiul de încurajare a menţinerii
alimentaţiei
naturale
pe o perioadă
cât mai lungă,
datorită
avantajelor nutriţionale
şi
afective pe termen lung.
Necesarul
energetic
Necesităţile
energetice exprimate pe kilogram corp sunt de 3-4 ori mai
mari
ca ale unui adult. Metabolismul bazal este mai crescut în această
perioadă,
diminuându-se
apoi în cursul vieţii.
Necesităţile
energetice în primul semestru
sunt
de 110 kcal/kgcorp/zi, iar în al doilea semestru (6-12 luni)
necesarul caloric
este
de 100 kcal/kgcorp/zi. Activitatea dinamică
specifică
a alimentelor la sugar
reprezintă
7-10% din cheltuiala energetică.
La necesităţile
energetice se adaugă
necesarul
pentru creştere.
În primele 4 luni de viaţă,
dar mai ales în prima lună
se
înregistrează
cea mai mare rată
de creştere.
Necesarul
de proteine este
mai mare în această
perioadă
pentru a asigura
atât
homeostazia tisulară,
cât şi
nevoile pentru creştere.
În primele 6 luni necesarul
proteic
este de 1,8-2,3 g/kgcorp/zi pentru sugarul alimentat natural şi
3-3,5
g/kgcorp/zi
pentru cel alimentat artificial; după
vârsta de 6 luni necesarul
proteic
scade la 1,5-2 g/kgcorp/zi.
Necesarul
lipidic
Se
recomandă
un aport minim de 3,5 g/kgcorp/zi şi
maxim de 6
g/kgcorp/zi
(reprezentând 35% din raţia
calorică). O
cantitate mai mică
de lipide
reduce
palatabilitatea alimentelor, iar o cantitate mai mare scade apetitul
şi
poate
determina
cetoză.
Necesarul
de glucide
Glucidele
trebuie să
asigure 30-60% din aportul caloric
în perioada de
sugar.
Din acesta, 37% din aportul caloric al laptelui uman şi
40-50% din conţinutul
caloric
al preparatelor comerciale de lapte este adus de lactoză
şi
alţi
carbohidraţi.
Laptele matern conţine
70% glucide.
Necesarul
de glucide variază
în raport cu vârsta:
– prematur:
6-8 g/kgcorp/zi, datorită
deficitului pasager de lactază;
– dismatur:
18-25 g/kgcorp/zi, aport crescut pentru a putea combate hipoglicemia;
– sugar
şi copilul mic: 12
g/kgcorp/zi.
Metabolizarea
glucidelor necesită
prezenţa
Necesarul
hidric
Apa
are o pondere importantă
în compoziţia
corporală
a sugarului, reprezentând
70-75%
din greutate. Cea mai mare parte a apei este reprezentată
de
lichidul
extracelular, ce poate fi uşor
pierdut. Necesarul de apă
la sugar este de
150-180
ml/kgcorp/zi, adică
10-15% din greutatea corporală,
în timp ce la adult
este
de 2-4%.
Datorită
capacităţii
scăzute
de concentrare, sugarii sunt vulnerabili la deshidratare.
Suprafaţa
corporală
este mai mare ca la adult, ceea ce
implică
pierderi
hidrice
mai mari prin evaporare. Intoxicaţia
cu apă
determină
hiponatremie, astenie,
greaţă,
vărsături,
diaree, poliurie. Această
situaţie
apare când se folosesc
diluţii
incorecte de lapte sau când se administrează
apă
în loc de soluţii
hidroelectrolitice
în
tratamentul diareei.
Necesarul
de vitamine
Suplimentarea
vitaminelor nu trebuie făcută
de rutină
la sugar, cu excepţia
sindroamelor
de malabsorbţie
sau în cazul unor diete particulare. Aportul de
vitamine
din laptele uman este suficient, cu excepţia
vitaminei D (400-800 UI/zi).
NUTRIŢIA
ÎN COPILĂRIE
Particularităţi
fiziologice ale copilului
Perioada
de la 1 an până
la pubertate este o etapă
mai puţin
spectaculoasă
din
punct de vedere al creşterii
în greutate şi
lungime, comparativ cu schimbările
importante
ce au loc în perioada de sugar şi
în adolescenţă.
Creşterea
este înceată
şi
constantă
la şcolari
şi
preşcolari,
rata creşterii
scăzând
semnificativ după
primul an de viaţă.
Dacă
copilul creşte
cu 50% în primul
an,
înălţimea
acestuia nu se dublează
decât la 4 ani. Greutatea de la 2
ani se
multiplică
de 4 ori comparativ cu cea de la
naştere,
iar apoi copilul câştigă
2-3 kg
pe
an până
la 9-10 ani. Creşterea
în înălţime
este de 6-8 cm pe an de la 2 ani până
la
pubertate. Deseori se observă
creşteri
în salturi, perioade ce corespund modificărilor
de
apetit şi
de aport alimentar.
Au
loc modificări
în ceea ce priveşte
proporţiile
corporale. Capul creşte
mai
puţin,
scade creşterea
trunchiului, iar membrele se lungesc.
Compoziţia
corporală
rămâne
relativ constantă
în copilărie.
Adipozitatea
se
diminuă
în primii ani de viaţă,
atingând un minim la 6 ani. Urmează
apoi o
perioadă
de rebound al adipozităţii
care pregăteşte
copilul pentru pubertate.
Necesităţile
energetice şi
de nutrienţi
se menţin
crescute faţă
de adult,
pentru
a acoperi necesarul pentru creştere
şi dezvoltare.
Necesităţile
energetice rezultă
din rata metabolismului bazal, rata de creştere
şi
activitatea fizică.
Intensitatea activităţii
fizice variază
cu vârsta, fiind mai
redusă
la copiii între 2-5 ani decât la
copiii între 6-10 ani.
Necesarul
energetic (NE) se calculează
după
formula:
NE
(kcal/zi) = 1000 + 100 x vârsta (ani)
Aportul
alimentar trebuie să
asigure o proporţie
echilibrată
de principii
nutritive:
15-18% proteine, 25-30% lipide şi
55-60% glucide. Necesarul de lichide
la
aceste vârste este de 80 ml/kgcorp/zi.
Necesarul
de proteine scade de la 1,2
g/kgcorp/zi în prima copilărie
la 1
g/kgcorp/zi
în perioada prepubertară.
Două
treimi din proteine trebuie să
fie de
origine
animală.
Sursa de proteine va fi reprezentată
de lactate 500 ml/zi, carne
75
g/zi, ouă
(un ou la 2 zile). Carenţa
proteică
poate apare la copiii cu diete
vegetariene,
cu
alergii alimentare multiple, cu tulburări
ale comportamentului alimentar
sau
la cei proveniţi
din familii cu nivel socio-economic redus.
Necesarul
de lipide este de 2-3
grame/kgcorp/zi. Lipidele vor proveni din
unt,
smântână,
margarină,
uleiuri vegetale, frişcă.
Necesarul de acizi graşi
esenţiali
este
de 1-3% din totalul caloriilor.
Necesarul
de glucide este de 10 g/kgcorp/zi.
Acestea vor fi furnizate de
pâine
şi
produse de panificaţie
(150 g/zi), paste făinoase,
prăjituri,
fructe, legume.
Se
preferă
pâinea intermediară
mai bogată
în vitamine din grupul B.
Minerale
şi
vitamine
Fierul
– copiii între 1 şi
3 ani au risc de anemie feriprivă.
Anemia feriprivă
este
una din cele mai frecvente carenţe
nutriţionale,
determinând tulburări
de
comportament
şi
o rezistenţă
scăzută
la infecţii.
Fierul este un cofactor al enzimelor
ce
intervin în metabolismul mediatorilor dopaminergici şi
serotoninergici.
Alimentaţia
poate fi insuficientă
în ceea ce priveşte
aportul de fier, absorbţia
acestuia
fiind influenţată
de alimentul din care provine.
Calciul
este necesar pentru mineralizare şi
menţinerea
creşterii
osoase.
Aportul
recomandat de calciu este de 500 mg/zi la copilul de 1-3 ani şi
800 mg/zi
la
copilul în vârstă
de 4-8 ani. Necesarul de calciu este
influenţat
de rata de
absorbţie
a acestuia şi
de factori din dietă:
aportul proteic, vitamina D, fosfor. Din
cantitatea
ingerată
se absorb aproximativ 100 mg/zi la
copilul de 2-8 ani. Aportul
de
calciu are o influenţă
redusă
pe rata excreţiei
sale urinare în perioadele de
creştere
rapidă,
copiii având nevoie de 2-4 ori mai mult calciu/kgcorp decât
adulţii.
Magneziul
– necesarul mediu este de 5
mg/kgcorp/zi. În perioada prepubertară,
când
creşterea
este accelerată,
necesarul de magneziu creşte
la 5,3 mg/kg
corp/zi.
Vitamina
D este necesară
pentru absorbţia
intestinală
a calciului şi
depozitarea
acestuia
în os. Suplimentarea cu vitamină
D se face în sezonul neînsorit
până
la vârsta de 5-7 ani.
NUTRIŢIA
ADOLESCENTULUI
Adolescenţa
este una din cele mai provocatoare perioade ale dezvoltării
umane,
vârstă
de
graniţă
în
care apar caracterele sexuale secundare şi
se desăvârşeşte
în
cea mai mare parte modelarea viitorului adult. Caracteristice acestei
etape
sunt:
•
creşterea
necesarului de nutrienţi
datorită
dezvoltării
şi
creşterii
rapide
în
înălţime;
•
au
loc modificări
ale obiceiurilor alimentare şi
ale stilului de viaţă;
•
pot
apărea
necesităţi
suplimentare în anumite situaţii
particulare:
sport,
sarcină,
tulburări
ale comportamentului alimentar, consum de
alcool
şi
droguri.
Caracteristici
fiziologice
Pubertatea
este procesul fiziologic de transformare a copilului în adult.
Are
loc o creştere
accelerată
staturală
(20% din înălţime)
şi
ponderală
(50% din
greutate).
Această
creştere are loc
în 5-7 ani, iar o parte importantă
a acesteia în
18-24
de luni.
Fetele
încep pubertatea cu 2 ani mai devreme decât băieţii.
În cursul pubertăţii
au
loc schimbări
ale compoziţiei
corporale.
Necesităţile
energetice variază
în funcţie
de vârstă,
sex, gradul activităţii
fizice
şi
stadiul maturizării
sexuale. Metabolismul bazal este crescut, datorită
creşterii
tisulare, ceea ce determină
necesitatea unui aport energetic cu
50%
mai
mare ca al adultului. Necesarul caloric trebuie să
asigure atât activitatea
fizică
cât şi
necesităţile pentru
creştere (se adaugă
25 kcal/zi pentru procesul de
creştere).
Necesarul
de proteine este legat mai mult de
stadiul de dezvoltare decât
de
vârsta cronologică.
Aportul mediu recomandat de proteine este de 45-72 g/zi.
Un
aport redus de proteine conduce la încetinirea creşterii
şi
la o scădere
a masei
musculare
şi
poate să
apară
în cazul utilizării
unor diete restrictive, a tulburărilor
de
comportament alimentar sau a unor afecţiuni
cronice. Aportul excesiv de proteine
poate
interfera cu metabolismul calciului şi
creşte
necesarul de lichide.