În
medicină și nutriție, termenul dietă se referă la un
regim alimentar special, recomandat fie în cazul unei maladii fie,
mai curent, pentru menținerea stării de sănătate, pentru
păstrarea sau atingerea unei anumite greutăți corporale etc. O
dietă constă practic într-un set de reguli alimentare, reguli care
impun consumul de nutrienți în anumite cantități și din anumite
grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele
biologice ale individului care urmează dieta și variază de la o
dietă la alta.
Etapele
stabilirii dietei
1.Caracteristicile
generale ale dietei:
O
alimentatie sanatoasa echilibrata aduce nutrienti esentiali,fibre -
in cantitati necesare pentru mentinerea sanatatii si greutatii
normale.
O
alimentatie adecvata trebuie sa fie :
-
echilibrata
-
controlata caloric
-
moderata
-
variata
-
individualizata
Important :-
trofinele calorigene = proteine,lipide,glucide
- trofine necalorigene = vitamine,minerale
2.Calculul
necesarului caloric
-
In
functie de activitate:
in repaus absolut-25 calorii/kg corp
in activitate minima-35-40cal/kg corp
in activitate medie-40-45 cal/kg corpIn activitate
activitate intensa-45-60cal/kg corp
(- In functie de varsta: - vom studia la capitolul respectiv)
in repaus absolut-25 calorii/kg corp
in activitate minima-35-40cal/kg corp
in activitate medie-40-45 cal/kg corpIn activitate
activitate intensa-45-60cal/kg corp
(- In functie de varsta: - vom studia la capitolul respectiv)
Un
bolnav in repaus absolut la pat necesita 25cal/kg corp(de
exemplu un bolnav cu greutatea de 60kg necesita 1500cal/24h
3.Distribuirea
caloriilor pe cele 3 principii energetice :
proteine,lipide,glucide,exprimate in grame
Echilibrul
intre principiile nutritive
50-55% hidrati de carbon
10-15% proteine
30-40% lipide
50-55% hidrati de carbon
10-15% proteine
30-40% lipide
Se asigura echilibrul intre produsele de origine vegetala si animala
40% protein de origine animala
60%proteine de origine vegetala
35%lipide de origine animala
65%lipide de origine vegetala
La calcularea energiei produse de elementele introduse in corpul uman se va tine seama ca o cantitate mica de energie se cheltuieste in timpul digestiei; de aceea valoarea lor calorica se exprima astfel:
- 1g gluciude = 4 calorii
- 1g proteine = 4 calorii
- 1 g lipide = 9 calorii
4.
Distribuirea principiilor energetice pe mese
Se
va tine cont de faptul ca o persoana trebuie sa primeasca 3 mese
principale si 2 gustari : dimineata,pranz,cina,gustarea de la
ora 10 si 16.
- Dimineata – 20% din ratia totala pe 24 h
- Gustarea de ora 10 – 15% din ratia totala pe 24 h
- Pranz – 30% din ratia totala pe 24 h
- Gustarea de ora 16 – 15% din ratia totala pe 24 h
- Cina – 20% din ratia totala pe 24 h
5.Alegerea
alimentelor
6.
Pregatirea corecta a alimentelor = gastrotehnia
Echivalentele alimentare
pentru o portie
Paine, cereale, orez, paste
- o felie de paine
- ½ cana cereale, orez sau paste fainoase (fierte)
- un biscuit
Legume, vegetale, cartofi
- ½ cana vegetale proaspete sau fierte
- o cana legume frunze fierte
- ½ cana zarzavaturi fierte
- ¾ cana suc de rosii
- un cartof mijlociu
Fructe
- un fruct mediu (mar, banana, portocala)
- ½ grapefruit
- ¾ cana suc
- ½ cana cirese
- o felie medie de pepene
- un ciorchine mijlociu de strugure
Carne, peste, fasole boabe, oua
- 100 g carne gatita
- un ou
- ½ cana leguminoase uscate fierte
Lapte, iaurt, branza
- o cana de lapte sau iaurt
- ½ cana branza de vaca
- 50 g telemea
Repartitia macronutrientilor pe
100 grame ( mililitri) de aliment
Cantitatile din acest tabel sunt exprimate pentru 100 de
unitati (100g sau 100 ml. pt lichide). Pentru lipide, glucide si
proteine, cantitatile reprezinta grame
Denumire |
Calorii |
Proteine |
Lipide |
Glucide |
|
||||
Carne - peste si preparate |
||||
Carne de curca |
179 |
24.5 |
8.5 |
0 |
Carne de miel |
260 |
18 |
20 |
0 |
Carne de oaie |
181 |
17 |
12 |
0 |
Carne de porc grasa |
340 |
15 |
30 |
0 |
Carne de porc slaba |
142 |
20.4 |
6.3 |
0 |
Carne de pui |
142 |
21 |
6 |
0 |
Carne de vaca grasa |
277 |
12 |
24.5 |
0 |
Carne de vaca slaba |
104 |
20.4 |
2.2 |
0 |
Crap |
104 |
18.9 |
2.8 |
0 |
Ficat de porc |
146.2 |
19 |
3 |
6 |
Hering in sos tomat |
170 |
16.2 |
10.4 |
1.8 |
Heringi |
167 |
18 |
10 |
0 |
Heringi in ulei |
325 |
13.7 |
28.9 |
0 |
Icre crap |
192 |
19.5 |
12.1 |
0 |
Macrou in sos tomat |
164 |
14.5 |
10.6 |
1.6 |
Macrou in ulei |
259 |
16.2 |
20.7 |
0 |
Parizer |
290 |
10.2 |
26.8 |
0 |
Pateu de ficat |
261 |
19.6 |
19.5 |
0 |
Salam de vara |
519 |
20 |
47 |
0 |
Stavrid |
114 |
21 |
3 |
0 |
Stavrid in sos tomat |
125 |
15.5 |
6.6 |
0 |
Fructe proaspete |
||||
Cirese |
21 |
1 |
0.3 |
18 |
Grapefruit |
30 |
0.5 |
0.2 |
6.5 |
Lamai |
36 |
0.9 |
0.7 |
6.2 |
Mandarine |
40 |
0.8 |
0.1 |
8.7 |
Mere |
67 |
0.3 |
0.5 |
15 |
Pere |
79 |
1 |
1 |
16 |
Portocale |
47 |
0.8 |
0.2 |
10.1 |
Prune |
89 |
0.6 |
0.1 |
21 |
Struguri |
93 |
2.1 |
1.7 |
18 |
Fructe uscate |
||||
Stafide |
306 |
2.5 |
0.5 |
71 |
Grasimi |
||||
Margarina |
764 |
0 |
82.5 |
0 |
Smantana |
297 |
2.5 |
29.5 |
3 |
Ulei floarea soarelui |
930 |
0 |
100 |
0 |
Ulei soia |
930 |
0 |
100 |
0 |
Unt |
721 |
6 |
74 |
2 |
Untura de porc |
927 |
0.2 |
99.5 |
0 |
Lapte si preparate |
||||
Branza de burduf |
369 |
27.4 |
27.4 |
0.5 |
Branza de vaca |
155 |
13 |
9 |
4.5 |
Branza topita |
366 |
7 |
36 |
0.9 |
Cascaval |
233 |
25 |
19 |
1 |
Iaurt |
50 |
3.2 |
2.6 |
4 |
Lapte de vaca |
65 |
3.5 |
3.5 |
4.5 |
Lapte parf |
498 |
27 |
24 |
40 |
Telemea de oi |
305 |
18.9 |
24 |
1 |
Telemea de vaci |
273 |
19.4 |
20.4 |
1 |
Legume conservate |
||||
Ardei |
112 |
1.2 |
8 |
8 |
Bulion de tomate |
62 |
3.6 |
0 |
11.6 |
Castraveti in otet |
9 |
0.6 |
0 |
1.5 |
Fasole verde obisnuita |
18 |
1.1 |
0.4 |
2.5 |
Gogosari in otet |
15 |
0.7 |
0 |
3 |
Mazare verde boabe |
72 |
6.5 |
0.5 |
10.8 |
Pasta de tomate |
85 |
5.4 |
0 |
15.4 |
Tocana de legume |
73 |
1 |
6 |
3.1 |
Varza acra |
18 |
1.2 |
0 |
3.3 |
Vinete in ulei |
92 |
1.8 |
8 |
2.4 |
Legume proaspete |
||||
Ardei gras rosu |
39 |
1.3 |
0.4 |
7.3 |
Ardei gras verde |
17 |
1.1 |
0.2 |
2.5 |
Cartofi |
88 |
2 |
0.2 |
19 |
Cartofi noi |
80 |
1.7 |
0.2 |
17.4 |
Castraveti |
19 |
1.3 |
0.2 |
2.9 |
Ceapa uscata |
40 |
1.5 |
0.2 |
8 |
Ceapa verde |
20 |
1 |
0.2 |
3 |
Ciuperci |
35 |
5 |
0.5 |
2.3 |
Conopida |
30 |
2.8 |
0.3 |
3.9 |
Dovlecei |
18 |
0.9 |
0.1 |
3.2 |
Fasole verde |
33 |
2 |
0.2 |
5.7 |
Mazare verde boabe |
96 |
8.4 |
0.5 |
14 |
Morcovi |
45 |
1.5 |
0.3 |
8.8 |
Pastarnac |
72 |
1.4 |
0.5 |
15 |
Patrunjel radacini |
20 |
1.1 |
0.3 |
3.1 |
Praz |
54 |
2.3 |
0.4 |
9.9 |
Ridichi |
19 |
0.3 |
0.1 |
3.8 |
Ridichi de iarna |
26 |
1.3 |
0.1 |
4.9 |
Rosii |
20 |
1.1 |
0.3 |
3.1 |
Salata verde |
22 |
1.9 |
0.3 |
2.9 |
Sfecla rosie |
43 |
1.3 |
0.1 |
9 |
Spanac |
25 |
3.5 |
0.3 |
2 |
Telina radacini |
33 |
1.4 |
0.3 |
5.9 |
Urzici |
68 |
7.9 |
0.7 |
7.1 |
Usturoi |
137 |
7.2 |
0.2 |
26 |
Varza alba |
33 |
1.8 |
0.2 |
5.8 |
Varza Bruxelles |
50 |
4 |
0.5 |
7 |
Varza rosie |
33 |
1.9 |
0.2 |
5.6 |
Leguminoase uscate si oleaginoase |
||||
Fasole boabe |
303 |
23 |
1.7 |
47 |
Masline negre |
437 |
20 |
35 |
7.2 |
Masline verzi |
177 |
12.5 |
10 |
8.1 |
Nuci |
650 |
21 |
59 |
3.7 |
Ou |
||||
Oua de gaina |
171 |
14 |
12 |
0.6 |
Produse derivate din cereale |
||||
Biscuiti |
425 |
8.2 |
9.5 |
74 |
Faina de grau |
349 |
11 |
1.4 |
71 |
Faina de porumb |
351 |
9.6 |
1.7 |
72.1 |
Gris |
358 |
9.4 |
0.9 |
75.4 |
Orez |
354 |
8.1 |
1.2 |
75.5 |
Paine de grau alba |
247 |
7.5 |
0.4 |
52 |
Paine de grau intermediara |
234 |
7.5 |
0.7 |
43 |
Paine de grau neagra |
242 |
8.4 |
1.2 |
48 |
Paine graham |
256 |
9.1 |
1 |
51 |
Paste fainoase cu ou |
386 |
10.2 |
2.2 |
79.1 |
Paste fainoase obisnuite |
360 |
10.9 |
0.6 |
75.6 |
Produse zaharoase |
||||
Caramele cu lapte |
394 |
0 |
0 |
96 |
Ciocolata cu lapte |
605 |
6.9 |
40 |
50 |
Dulceata de visine |
282 |
0.77 |
0 |
68 |
Gem de caise |
240 |
0.65 |
0 |
58 |
Gem de visine |
250 |
0.88 |
0 |
60 |
Miere de albine |
304 |
0.5 |
0 |
0.2 |
Zahar |
410 |
0 |
0 |
100 |
|
|
|
|
|