Nutritie si dietetică , C2 ETAPELE STABILIRII UNEI DIETE


În medicină și nutriție, termenul dietă se referă la un regim alimentar special, recomandat fie în cazul unei maladii fie, mai curent, pentru menținerea stării de sănătate, pentru păstrarea sau atingerea unei anumite greutăți corporale etc. O dietă constă practic într-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienți în anumite cantități și din anumite grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele biologice ale individului care urmează dieta și variază de la o dietă la alta.

Etapele stabilirii dietei

1.Caracteristicile generale ale dietei:
O alimentatie sanatoasa echilibrata aduce nutrienti esentiali,fibre - in cantitati necesare pentru mentinerea sanatatii si greutatii normale.
O alimentatie adecvata trebuie sa fie :
- echilibrata
- controlata caloric
- moderata
- variata
- individualizata
Important :- trofinele calorigene = proteine,lipide,glucide
- trofine necalorigene = vitamine,minerale

2.Calculul necesarului caloric

- In functie de activitate:
in repaus absolut-25 calorii/kg corp

in activitate minima-35-40cal/kg corp

in activitate medie-40-45 cal/kg corpIn activitate

activitate intensa-45-60cal/kg corp

(-
In functie de varsta: - vom studia la capitolul respectiv)

Un bolnav in repaus  absolut la pat necesita 25cal/kg corp(de exemplu un bolnav cu greutatea de 60kg necesita 1500cal/24h







3.Distribuirea caloriilor pe cele 3 principii energetice : proteine,lipide,glucide,exprimate in grame

Echilibrul intre principiile nutritive

50-55% hidrati de carbon

10-15% proteine

30-40% lipide

Se asigura echilibrul intre produsele de origine vegetala si animala

40% protein de origine animala

60%proteine de origine vegetala

35%lipide de origine animala

65%lipide de origine vegetala

La calcularea energiei produse de elementele introduse in corpul uman se va tine seama ca o cantitate mica de energie se cheltuieste in timpul digestiei; de aceea valoarea lor calorica se exprima astfel:

-          1g gluciude = 4 calorii

-          1g proteine = 4 calorii

-          1 g lipide = 9 calorii



4. Distribuirea principiilor energetice pe mese
Se va tine cont de faptul ca o persoana trebuie sa primeasca 3 mese principale si 2 gustari : dimineata,pranz,cina,gustarea de la ora 10 si 16.

  • Dimineata – 20% din ratia totala pe 24 h
  • Gustarea de ora 10 – 15% din ratia totala pe 24 h
  • Pranz – 30% din ratia totala pe 24 h
  • Gustarea de ora 16 – 15% din ratia totala pe 24 h
  • Cina – 20% din ratia totala pe 24 h


5.Alegerea alimentelor 

6. Pregatirea corecta a alimentelor = gastrotehnia

Echivalentele alimentare pentru o portie
 






Paine, cereale, orez, paste
  • o felie de paine
  • ½ cana cereale, orez sau paste fainoase (fierte)
  • un biscuit
Legume, vegetale, cartofi
  • ½ cana vegetale proaspete sau fierte
  • o cana legume frunze fierte
  • ½ cana zarzavaturi fierte
  • ¾ cana suc de rosii
  • un cartof mijlociu
Fructe
  • un fruct mediu (mar, banana, portocala)
  • ½ grapefruit
  • ¾ cana suc
  • ½ cana cirese
  • o felie medie de pepene
  • un ciorchine mijlociu de strugure
Carne, peste, fasole boabe, oua
  • 100 g carne gatita
  • un ou
  • ½ cana leguminoase uscate fierte
Lapte, iaurt, branza
  • o cana de lapte sau iaurt
  • ½ cana branza de vaca
  • 50 g telemea











Repartitia macronutrientilor pe 100 grame ( mililitri) de aliment

Cantitatile din acest tabel sunt exprimate pentru 100 de unitati (100g sau 100 ml. pt lichide). Pentru lipide, glucide si proteine, cantitatile reprezinta grame

Denumire
Calorii
Proteine
Lipide
Glucide


Carne - peste si preparate
Carne de curca
179
24.5
8.5
0
Carne de miel
260
18
20
0
Carne de oaie
181
17
12
0
Carne de porc grasa
340
15
30
0
Carne de porc slaba
142
20.4
6.3
0
Carne de pui
142
21
6
0
Carne de vaca grasa
277
12
24.5
0
Carne de vaca slaba
104
20.4
2.2
0
Crap
104
18.9
2.8
0
Ficat de porc
146.2
19
3
6
Hering in sos tomat
170
16.2
10.4
1.8
Heringi
167
18
10
0
Heringi in ulei
325
13.7
28.9
0
Icre crap
192
19.5
12.1
0
Macrou in sos tomat
164
14.5
10.6
1.6
Macrou in ulei
259
16.2
20.7
0
Parizer
290
10.2
26.8
0
Pateu de ficat
261
19.6
19.5
0
Salam de vara
519
20
47
0
Stavrid
114
21
3
0
Stavrid in sos tomat
125
15.5
6.6
0
Fructe proaspete
Cirese
21
1
0.3
18
Grapefruit
30
0.5
0.2
6.5
Lamai
36
0.9
0.7
6.2
Mandarine
40
0.8
0.1
8.7
Mere
67
0.3
0.5
15
Pere
79
1
1
16
Portocale
47
0.8
0.2
10.1
Prune
89
0.6
0.1
21
Struguri
93
2.1
1.7
18
Fructe uscate
Stafide
306
2.5
0.5
71
Grasimi
Margarina
764
0
82.5
0
Smantana
297
2.5
29.5
3
Ulei floarea soarelui
930
0
100
0
Ulei soia
930
0
100
0
Unt
721
6
74
2
Untura de porc
927
0.2
99.5
0
Lapte si preparate
Branza de burduf
369
27.4
27.4
0.5
Branza de vaca
155
13
9
4.5
Branza topita
366
7
36
0.9
Cascaval
233
25
19
1
Iaurt
50
3.2
2.6
4
Lapte de vaca
65
3.5
3.5
4.5
Lapte parf
498
27
24
40
Telemea de oi
305
18.9
24
1
Telemea de vaci
273
19.4
20.4
1
Legume conservate
Ardei
112
1.2
8
8
Bulion de tomate
62
3.6
0
11.6
Castraveti in otet
9
0.6
0
1.5
Fasole verde obisnuita
18
1.1
0.4
2.5
Gogosari in otet
15
0.7
0
3
Mazare verde boabe
72
6.5
0.5
10.8
Pasta de tomate
85
5.4
0
15.4
Tocana de legume
73
1
6
3.1
Varza acra
18
1.2
0
3.3
Vinete in ulei
92
1.8
8
2.4
Legume proaspete
Ardei gras rosu
39
1.3
0.4
7.3
Ardei gras verde
17
1.1
0.2
2.5
Cartofi
88
2
0.2
19
Cartofi noi
80
1.7
0.2
17.4
Castraveti
19
1.3
0.2
2.9
Ceapa uscata
40
1.5
0.2
8
Ceapa verde
20
1
0.2
3
Ciuperci
35
5
0.5
2.3
Conopida
30
2.8
0.3
3.9
Dovlecei
18
0.9
0.1
3.2
Fasole verde
33
2
0.2
5.7
Mazare verde boabe
96
8.4
0.5
14
Morcovi
45
1.5
0.3
8.8
Pastarnac
72
1.4
0.5
15
Patrunjel radacini
20
1.1
0.3
3.1
Praz
54
2.3
0.4
9.9
Ridichi
19
0.3
0.1
3.8
Ridichi de iarna
26
1.3
0.1
4.9
Rosii
20
1.1
0.3
3.1
Salata verde
22
1.9
0.3
2.9
Sfecla rosie
43
1.3
0.1
9
Spanac
25
3.5
0.3
2
Telina radacini
33
1.4
0.3
5.9
Urzici
68
7.9
0.7
7.1
Usturoi
137
7.2
0.2
26
Varza alba
33
1.8
0.2
5.8
Varza Bruxelles
50
4
0.5
7
Varza rosie
33
1.9
0.2
5.6
Leguminoase uscate si oleaginoase
Fasole boabe
303
23
1.7
47
Masline negre
437
20
35
7.2
Masline verzi
177
12.5
10
8.1
Nuci
650
21
59
3.7
Ou
Oua de gaina
171
14
12
0.6
Produse derivate din cereale
Biscuiti
425
8.2
9.5
74
Faina de grau
349
11
1.4
71
Faina de porumb
351
9.6
1.7
72.1
Gris
358
9.4
0.9
75.4
Orez
354
8.1
1.2
75.5
Paine de grau alba
247
7.5
0.4
52
Paine de grau intermediara
234
7.5
0.7
43
Paine de grau neagra
242
8.4
1.2
48
Paine graham
256
9.1
1
51
Paste fainoase cu ou
386
10.2
2.2
79.1
Paste fainoase obisnuite
360
10.9
0.6
75.6
Produse zaharoase
Caramele cu lapte
394
0
0
96
Ciocolata cu lapte
605
6.9
40
50
Dulceata de visine
282
0.77
0
68
Gem de caise
240
0.65
0
58
Gem de visine
250
0.88
0
60
Miere de albine
304
0.5
0
0.2
Zahar
410
0
0
100