Nutritie si dietetică , C1 ALIMENTATIA SANATOASA


ALIMENTATIA SANATOASA

Alimentatia sanatoasa nu presupune ca anumite alimente sa fie interzise,iar altele obligatorii.Trebuie doar sa existe un echilibru intre alimentele din dieta,avand drept scop obtinerea si mentinerea unei greutati corporale normale,cresterea calitatii vietii si minimalizarea riscului aparitiei bolilor.

Varietatea alimentelor consummate permite organismului sa primeasca toti nutrientii esentiali,in special vitamine si minerale necesare mentinerii sanatatii.

Piramida alimentelor “ reprezinta exprimarea grafica a recomandarilor nutritionale,a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie consummate zilnic pentru a mentine starea de sanatate.Ea subliniaza echilibru,varietatea si moderatia cu care este necesar ca alimentele sa fie consummate,oferind posibilitatea alegerii in functie de cultura,obiceiuri familiale,religie,costul si disponibilitatea alimentelor,alergii si intolerante alimentare.
Consumand alimente din toate etajele piramidei,se realizeaza un aport adecvat de proteine,lipide , glucide,vitamine si minerale.Nu este adecvat sa sarim mese,mai ales micul dejun,care este foarte important.
Alaturi de o alimentatie sanatoasa,activitatea fizica efectuata zilnic aduce reale beneficii,scazand riscul de aparitie a obezitatii,diabetului zaharat si bolilor cardiovasculare,a osteoporozei si cancerelor.

Pentru buna functionare a organismului este necesar un aport constant de energie.Aceasta energie este asigurata de catre glucide,lipide si proteine continute in alimente.Ea este exprimata in calorii sau jouli,astfel :
1 gram proteine = 4 calorii
-1 gram glucide = 4 calorii
-1 gram lipide = 9 calorii
- 1calorie = 4,18 jouli.
Necesarul zilnic de energie pentru o persoana depinde de greutate,activitatea fizica depusa,sex si varsta.
Fiecare organism are nevoie de un minim de calorii pentru mentinerea vietii (respiratie,digestie,circulatia sangelui,adaptarea la temperatura externa,etc).
Desfasurarea activitatii zilnice necesita energie suplimentara care se obtine prin consumul caloriilor.Cu cat ne miscam mai mult ,cu atat se consuma mai multe calorii.
Echilibrul energetic inseamna sa mancam atat cat consumam.Surplusul de energie din alimente se depune in mare parte sub forma se tesut gras.
Greutatea ideala se apreciaza folosind :
- Indicele de masa corporala (IMC), : IMC = G(in Kg) / I²(m² ) ,G = greutatea actuala ;
I = inaltimea.
- Circumferinta abdominala – trebuie sa fie < 80 cm la femei si < 94 cm la barbati.
Orice valoare mai mare a IMC sau/ si a Circumferintei abdominale inseamna suprapondere sau obezitate si implica risc crescut de aparitie a bolilor cronice,deci ar trebui tratate la medicul nutritionist.
Pentru persoanele sedentare,se recomanda cel putin 30 minute de activitate fizica moderata zilnic,care poate fi reprezentata de : mers pe jos in ritm alert,alergat usor,dansat,mers pe bicicleta,gradinarit,inot,gimnastica aerobica,orice sport de echipa (fotbal,baschet,handbal,etc).
Activitatile profesionale ,din punct de vedere al consumului energetic,se clasifica in :
  • activitati usoare : functionari,avocati,medici,profesori,arhitecti ;
  • activitati medii : muncitori in industria usoara,studenti,agricultori- munci mecanizate,militatri,comercianti ;
  • activitati grele : anumite categorii de agricultori,forestieri,militari in campanie,mineri,otelari,turnatori,atleti,dansatori ;
  • activitati deosebit de grele : atleti,taietori de lemne,constructori (femei).

Decalogul alimentatiei sanatoase :
  1. pastreaza-ti placerea de a manca,dar nu trai pentru asta
  2. consuma alimente variate in cantitati corespunzatoare
  3. alimenteazate astfel incat sa-ti mentii greutatea normala
  4. consuma cu precadere cereale (mai ales integrale) si derivati
  5. consuma o cantitate mare de legume (prefera pe cele colorate :verzi,rosii,portocalii) si cateva fructe in fiecare zi
  6. consuma zilnic cel putin 8 pahare de apa,pe care nu o inlocui cu bauturi carbogazoase/ dulci
  7. consuma alcool cu moderatie sau deloc (rar si putin)
  8. evita alimente care contin o cantitate mare de grasimi (mai ales saturate si trans),prajeli si alimente tip fast-food
  9. consuma produse zaharoase rafinate doar ocazional- nu sunt necesare pentru o alimentatie sanatoasa
  10. evita excesul de sare.