CONDUITA ÎN URGENTE MEDICO - CHIRURGICALE , C9 Principiile îngrijirii de urgenţă în hemoragii


Principiile îngrijirii de urgenţă în hemoragii
După identificarea tipului de hemoragie → arterială, venoasă, capilară, se asigură o poziţie care să mărească cantitatea de sânge, şi implicit de oxigen, către centri nervoşi, rinichi, ficat. Pentru bolnavii conştienţi se indică poziţie decubit dorsal fără pernă cu membrele inferioare ridicate la 30-400, cu capul sub nivelul corpului. Fac excepţie pacienţii cu traumatisme cerebrale. Bolnavul inconştient este aşezat în decubit lateral cu membrele inferioare ridicate la 30-400 cu capul sub nivelul corpului. Aplicarea hemostazei provizorii
pansament compresiv, compresiune la distanţă – în funcţie de mărimea hemoragiei şi localizarea ei. Aplicarea garoului la nivelul membrelor, deasupra sau dedesubtul vasului lezat → notând pe bilet data şi ora aplicării. Oprirea circulaţiei sanguine prin aplicarea garoului se face asigurând păstrarea culorii normale a tegumentelor. Garoul se menţine maxim 2 ore → sau se slăbeşte ligatura timp de 1-2 minute la interval de 15-20 minute (pentru a permite irigarea ţesuturilor). Ridicarea garoului se face treptat pentru a nu se produce şoc prin degarotare. În paralel cu efectuarea hemostazei, în cazurile în care hemoragia a depăşit 700-1000 l la o persoană adultă sau cantităţi mult mai mici la adolescenţi şi copii se va reface masa circulantă. Transportul se face cât mai rapid, respectând poziţia, supraveghind perfuzia şi starea generală a bolnavului continuu. Se recomandă mobilizarea minimă şi evitarea hidratării orale pentru a nu declanşa vărsături. Supravegherea clinică şi paraclinică are în vedere pulsul respiraţia, dacă se poate măsura TA şi asta cu scopul de a interveni imediat în caz de stop cardiorespirator. Pentru uşurarea respiraţiei se vor scoate sau slăbi părţile vestimentare care apasă respiraţiei se vor scoate sau slăbi părţile vestimentare care apasă gâtul, toracele sau abdomenul. Se recoltează sânge pentru determinarea grupului sanguin, hematocrit, hemoglobină, hemoleucogramă. Se încep hidratarea pe cale intravenoasă încă de la locul accidentului. În funcţie de gravitatea hemoragiei se va apela pentru compensarea hemoragiei la soluţii macromoleculare – Dextran 70 (Macrodex), Dextran 70 (Rheomacrodex), soluţii de aminoacizi – Aminofuzin pediatric, Aminoplasmol Lx-10, Aminosteril KE800, Aminosteril L400. Se mai pot administra soluţii de gelatină – Haemacel, Plasmogel, Marisang sau produse de tip Albumină umană. Atunci când nu avem la dispoziţie imediat sânge sau lichidele de substituţie vom aşeza bolnavul în poziţie declivă, cu extremitatea cefalică ai jos decât restul corpului (poziţia Trendelenburg). Membrele inferioare se ridică mult mai sus şi se vor înfăşura cu benzi Esmarch sau feşi de tifon pentru a le goli pe cât posibil de sânge. Dacă se impune transfuzie de urgenţă se poate administra sânge din grupa 0I Rh negativ. Dacă îngrijirile medicale au fost aplicate la timp şi corect în momentul ajungerii la spital starea generală a bolnavului este stabilizată şi se poate interveni pentru a face hemostază definitivă.
Observaţii! Nu se alică garou fără rulou aşezat pe traiectul vasului! Nu se fixează garoul cu nod! Nu se menţine garoul mai mult de 2 ore → pericol de gangrenă. Desfacerea garoului nu se face brusc → pericol de şoc. Totdeauna unui bolnav care a suferit o hemoragie i se va administra oxigen pe sondă nazală sau pe mască, pentru ca hematiile reduse ca număr şi care circulă mai repede decât în mod obişnuit prin plămân să aibă la dispoziţie o cantitate mai mare de oxigen. Îngrijirile medicale se aplică după instituirea hemostazei provizorii.