Nursing in dermato-venerologie




INGRIJIRIREA PACIENTILOR CU INFECTII BACTERIENE – PIODERMITELE


IMPETIGO  este o infectie a pielii, care determina aparitia unor vezicule rosii care se pot sparge, secreta lichid si dezvolta o crusta galbena maronie. Aceste vezicule pot sa apara in orice parte a corpului dar cel mai frecvent apar in jurul gurii si a nasului, este cauzata de streptococci.

FOLICULITA
Initial, foliculita se prezinta ca o zona hiperemica (rosiatica), dureroasa (sau cel putin, sensibila la palpare), centrata de un fir de par sau localizata langa un folicul. Treptat se transforma intr-o pustula continand puroi. Aparitia puroiului se acompaniaza de prurit (de intensitate moderata). Colectia purulenta prezinta de obicei un edem impresionant supraiacent, ceea ce o face sa proemine si mai mult la nivelul tegumentului. este o infectie cauzata de  stafilococ.

FURUNCUL  Furunculul reprezinta o infectie de natura stafilococica a foliculului pilo-sebaceu (implica, deci si firul de par si glandele sebaceeasociate lui). Infectia trece prin toate fazele specifice unui proces inflamator: creste temperatura locala, zona se inroseste, devine dureroasa, edematiata. Treptat se formeaza o colectie locala lichidiana ce devine purulenta in 4-7 zile.
Cele mai frecvente localizari ale furunculelor sunt tegumentele fetei, gatului, regiunii axilare, umerilor si feselor. Daca se formeaza la nivelul pleoapei, se numeste orjelet (urcior).
In cazul in care furunculele apar in grup, situatia devine mai complicata, (atat din punct de vedere al diagnosticului cat si al tratamentului) putand fi de fapt vorba de furunculoza sau carbuncul (furuncul antracoid).

CARBUNCUL  este o infectie a pielii si tesutului subcutanat, produsa de Stafilococcus aureus caracterizata prin infectia profunda a mai multor foliculi pilosi (mai multe furuncule cu canale de drenaj multiple) si necroza tesuturilor afectate. In  general apare in zona cefei si pe fese.

Interventii :
Pacientul va fi educat sa nu distruga peretii protectori indurati care acopera regiunea atinsa in cazul unei infectii cu stafilococi :
- se administreaza antibiotice pe baza de antibiograma  dupa recoltarea secretiei din leziunea respectiva
- se pot aplica comprese umede si calde care favorizeaza vascularizatia si accelereaza absorptia  furunculului sau carbucului;
- la nevoie se poate efctua incizie pentru evacuarea colectiei purulente;
- leziunea va fi pansata;
- se educa pacientul cu privire la igiena, cresterea imunitatii organismului.






INFECTIILE MAINII :


PANARITII   infectie acuta a unui deget de la mana sau, mai rar, de la picior. Panaritiul este o afectiune frecventa, ce decurge din inocularea intr-un deget a unui germene, de cele mai multe ori un stafilococ, de catre o aschie, o intepatura sau printr-o plaga.

Germenii cauzali sunt, de obicei, stafilococi, existenti pe piele. Stafilococul auriu ocupa primul loc, urmat de stafilococul piogen.  Mai rar, se pot datora streptococului, colibacilului, piocianicului sau proteusului.  Acesti germeni pot ajunge in tesuturi favorizati de plagi, excoriatii, arsuri sau igena defectuoasa a mainilor. Un loc deosebit il ocupa microtraumatismele profesionale si manichiura.

Interventii
- se poate face o incizie
- se recolteaza secretia
- se efectueaza antibiograma
- in cazul panaritiului profound se face drenaj, prevenind necroza
- se efectueaza antibioterapie
- se ingrijeste plaga.

MICOZELE infectie provocata de o ciuperca microscopica.  Sunt  infectii cu ciuperci care pot atinge parul, unghiile, pielea glabra (despre plante sau organe vegetale, care sunt lipsite de perișori pe suprafață).

Interventii :
luarea masurilor profilactice
ciorapi din bumbac
igiena picioarelor
spatii interdigitale uscate (umezeala favorizeaza aparitia micozei)
purtare de incaltaminte decupata, perforate in sezonul cald
evitarea incaltamintei de cauciu
se poate aplica pudra de talc, pudra antifungica la nivelul picioarelor
se vor respecta masuri de igiena cu obiecte de igiena proprii
tratament antimicotic : clotrimazol.

DERMATITA DE CONTACT este o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu o substanta iritanta. Dermatita de contact nu este contagioasa si nici nu are potential malign. Tegumentul este afectat in special la nivelul mainilor, talpilor si al regiunii inghinale. Dermatita de contact poate afecta ambele sexe, toate varstele, dar este mai frecventa la femei decat la barbati.
Algoritmul ingrijirii si adecvate si vindecarii consta in:
- autoingrijirea adecvata
- monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos.

Interventii
- luarea unor masuri profilactice(purtarea ciorapilor din bumbac,pastrarea picioarelor curate,spatiile interdigitale uscate);
- vara sa se poarte incaltaminte perforate decupata;
- eviatrea incaltamintei de cauciuc;
- se poate aplica pudra de talc sau pudra antifungica la nivelul picioarelor;
- se vor respecta masurile de igiena;
- se vor purta doar obiecte personale;
- ca tratament cu antimicotice se poate folosi clotrimazol.