Dermato-venerologie si nursing specific, C10

Ulcerul de gambă
Ulcerul de gambă se defineşte ca o pierdere de substanţă localizată la nivelul membrelor inferioare, cu afectarea epidermului şi dermului, având o evoluţie cronică şi recidivantă, fără tendinţă spontană de vindecare.
În marea majoritate a cazurilor (>90%) constituie complicaţia unei boli vasculare subiacente. Alte cauze ale ulcerelor de gambă sunt: de natură infecţioasă (ectima, goma TBC, goma sifilitică, lepra, micoze profunde), de natură hematologică (anemii hemolitice, poliglobulii, trombocitoze), de natură neurologică (mal perforant plantar), ulceraţii din colagenoze şi vascularite, edeme (de origine cardiacă, renală), tumori (carcinom, sarcom, melanom, limfom), traumatisme fizice.
Există trei forme ale ulcerelor de origine vasculară:
  • ulcere de origine venoasă (70-80% din cazuri);
  • ulcere de origine arterială (20%);
  • angiodermita necrotică.
   Ulcerele de origine venoasă
Incidenţa ulcerului venos creşte cu vârsta fiind maximă la vârsta de 60-80 de ani.
Fiziopatologie

Ulcerul venos reprezintă faza tardivă de evoluţie a insuficienţei venoase cronice. Aceasta poate fi secundară varicelor hidrostatice sau de origine posttrombotică. Mult mai rar cauza este o insuficienţă valvulară profundă primitivă. Hiperpresiunea venoasă va conduce la dilatări permanente ale venelor dermale care devin vizibile prin epiderm. Aceste vase numite telangiectazii au o culoare roşie sau albăstruie în funcţie de gradul de dilatare şi de profunzimea la care se găsesc, fiind dispuse în evantai.
Hiperpresiunea venoasă este responsabilă de distensia capilară cu trecerea în spaţiul interstiţial a plasmei, macromoleculelor şi celulelor. Capacitatea de absorbţie a vaselor limfatice este în cele din urmă depăşită facilitând apariţia edemelor. Fibrina formată din fibrinogenul care este polimerizat formează veritabile manşoane în jurul capilarelor care împiedică schimburile nutriţionale. Încetinirea fluxului sanguin la nivelul capilarelor favorizează agregarea hematiilor care pot obstrua lumenul capilar.
Clinic
Ulcerul venos debutează ca o mică ulceraţie, înconjurată de vezicule, care treptat se măreşte. În faza finală ulcerul venos are o formă ovală sau de „hartă geografică”, cu dimensiuni variabile, putând cuprinde întreaga circumferinţă a gambei. Marginile ulcerului venos sunt neregulate. Fundul leziunii este de obicei puţin adânc şi rareori este acoperit de o escară necrotică sau să se vizualizeze tendoanele. Iniţial fundul ulceraţiei este de aspect fibros, gălbui, cu apariţia ulterioară a ţesutului de granulaţie. Poate să existe o secreţie bogată a ulceraţiei de coloraţie verzuie, urât mirositoare (bacilul piocianic), care să cauzeze pruritul tegumentului periulcerativ.
De obicei ulcerul venos este o leziune unică dar uneori sunt multiple, localizate cel mai frecvent la nivelul maleolei interne sau perimaleolar.
Ulcerul venos de obicei nu este dureros, în schimb ulcerele profunde, îndeosebi cele localizate perimaleolar, sunt cele mai dureroase. În cazul în care durerea este severă trebuie luată în discuţie posibilitatea infecţiei sau asocierea unei arteriopatii. De obicei pacientul acuză greutate şi durere la nivelul gambelor, agravate de ortostatism precum şi prezenţa edemului vesperal.
Pielea periulcerativă
În periferie pielea prezintă stigmatele insuficienţei venoase cronice care asociate pot fi prezente la acelaşi pacient:
  1. Dermatita de stază (eczema varicoasă) este reprezentată de plăci eritemato-scuamoase, pruriginoase, debutând adesea la nivelul maleolei interne cu extindere apoi pe gambă.
  2. Dermatita pigmentată purpurică (ocră) debutează cu macule roşii-violacei care confluează în placarde mari localizate la nivelul maleolei interne şi feţei anterioare a gambei. În evoluţie culoarea devine brună datorită depozitelor de hemosiderină.
  3. Hipodermita acută şi subacută se manifestă ca şi placarde eritemato-edematoase, infiltrate, slab delimitate, dureroase, cu apariţie progresivă, localizate deasupra maleolei cel mai frecvent intern. În evoluţie episoadele de inflamaţie vor conduce la apariţia lipodermatosclerozei. Aceasta se manifestă ca o retracţie tegumentară scleroasă, indurată, pigmentată, care strangulează treimea inferioară a gleznei dând aspectul de sticlă răsturnată.
  4. Un edem de origine venoasă poate fi asociat tulburărilor trofice. În cazul unui sindrom postflebitic vechi edemul gambei devine cronic şi dur.
Explorări paraclinice
Ecografia Doppler a venelor membrelor inferioare.
Evoluţie
Ulcerele venoase corect tratate au un prognostic imediat favorabil, dar recidivele şi cronicizarea sunt frecvente.
Complicaţii
  1. Eczema de contact se manifestă sub forma unui eritem veziculos, pruriginos, limitat la început în zona de aplicare a topicului dar ulterior cu posibilitatea de diseminare la distanţă. Principalele alergene incriminate sunt balsamul de Peru, neomicina, baneomicina, anumite antiseptice, lanolina, parfumuri şi conservanţi.
  2. Suprainfecţia microbiană - prezenţa germenilor pe un ulcer nu reprezintă un fenomen patologic. În anumite situaţii ulcerul poate reprezenta poarta de intrare pentru o infecţie cutanată: erizipel, fasceita necrotizantă, tetanos.
  3. Hemoragia poate apărea în caz de rupere a unei dilataţii varicoase. Compresia prelungită şi ridicarea membrului poate fi eficientă pentru oprirea hemoragiei venoase.
  4. Cancerizarea apare rar pe ulceraţii cronice cu evoluţie îndelungată. Semnele care pot să atragă atenţia sunt: cronicitatea ulcerului fără ameliorare în ciuda tratamentului, apariţia durerilor, hemoragia locală sau burjonarea excesivă.
Tratamentul ulcerului varicos
Tratamentul ulcerului varicos este complex, de lungǎ duratǎ şi trebuie sǎ se adreseze atât factorilor determinanţi, cât şi a celor favorizanţi. Tratamentul ulcerului varicos cuprinde urmǎtoarele etape:
I.Corectarea stazei venoase este absolut obligatorie pentru reuşita tratamentului:
1. Clinostatismul prelungit sau repausul la pat, evitarea ortostatismului prelungit şi a profesiilor care presupun acest lucru sau chiar schimbarea locului de muncǎ.
2. Tratamentul compresiv sau contenţia elasticǎ externǎ cu feşe elastice, ciorapi elastici, îndeosebi în tratamentul ambulator sau dupǎ vindecarea ulceraţiei cu rol preventiv. Dispozitivul de compresie se monteazǎ dimineaţa, înainte de ridicarea din pat (când flebedemul este redus), se menţin pe tot parcursul zilei, permiţând efectuarea normalǎ a activitǎţilor cotidiene, şi se scoate seara.
3. Diureticele pot fi utilizate pentru grǎbirea reducerii edemelor.
4. Scleroterapia constǎ în injectarea unei substanţe iritante la nivelul unei vene ce produce o reacţie inflamatorie endotelialǎ urmatǎ de trombozǎ şi obliterarea definitivǎ a acesteia. Întotdeauna sclerozarea varicelor se asociazǎ contenţia elasticǎ.
5. Tratament chirurgical – excizia dilataţiilor varicoase sau aplicarea grefelor de piele.
II. Debridarea ulcerului (curǎţirea lui) este necesarǎ în special în cazul ulcerelor cu fundul acoperit de detritusuri tisulare, sfaceluri sau secreţii purulente.
  • Autolitică – se spalǎ ulcerul cu apǎ oxigenatǎ şi se şterge cu o compresǎ sterilǎ, urmatǎ de aplicarea unor comprese umede cu soluţie de acid boric 3% sau permanganat de potasiu 1‰ sau cu soluţie cloramină sau cu soluţie nitrat de argint 0,5% sau ser fiziologic, schimbate de 1-2 ori pe zi, sau aplicarea pansamentelor cu substanţe hidrocoloidale - granule de dextran (Debrisan) care scad exsudaţia şi favorizează granulaţia, sau pansamente cu substanţe hidratante – pomadǎ cu uree 10%.
  • Chimică - dacǎ depozitele de pe fundul ulcerului sunt fibroase, aderente, se aplicǎ enzime proteolitice: tripsina, α chemotripsina (Iruxol), Elaze, Catalaza, Amilaza.
  • Mecanică – dacǎ este nevoie se face debridarea chirurgicalǎ (bisturiu, foarfece, pensǎ) sau chiuretarea ţesuturilor necrotice sau devitalizate.
III. Tratamentul antiinfecţios se face în prezent doar pe cale generalǎ şi numai în cazurile în care s-au izolat din ulcer germeni potenţial patogeni, când ulcerele asociazǎ fenomene locale sau generale de tip infecţios, când ulcerele se extind rapid în prezenţa unei flore patogene, când ulcerele sunt acoperite de puroi şi sfaceluri degajând un miros dezagreabil. Antibioterapia locală nu este indicată în ulcerul varicos deoarece favorizeazǎ eczematizarea şi selectarea de suşe rezistente.
IV. Tratamentul cicatrizant şi epitelizant. Tratamentul cicatrizant constǎ în stimularea proliferǎrii ţesutului conjunctiv care sǎ umple lipsa de substanţǎ, uşurând epitelizarea. Dintre substanţele cicatrizante amintim: nitratul de argint 1%, sulfat de cupru 0,5-1%, pomada Mikulicz (cu balsam de Peru şi nitrat de argint), soluţie hialuronat de zinc (Curiosin), pulbere sau granule cu dextran (Debrisan), hematii de viţel (Actovegin gel, cremă, unguent).
Tratamentul epitelizant are drept scop accelerarea procesului de acoperire a suprafeţei ulcerului cu epiderm. În acest scop se utilizeazǎ pelicule absorbante şi epitelizante (Syspur-Derm), pelicula de hidroxid coloidal (Duo-Derm, Biofilm), comprese cu medii de culturǎ pentru celule, culturi de keratinocite, aplicarea unor preparate care conţin factori de creştere (bFGF, insulinǎ), grefe de piele - autogrefe în lambouri sau „în pastilă” dupǎ pregǎtirea în prealabil a ulceraţiei (fundul ulceraţiei sǎ fie roşu, granulat, fǎrǎ depozite).
V. Tratamentul vascular
1. Flebotonicele – Detralex – scad permeabilitatea capilarǎ şi creşte rezistenţa acestora. Detralexul creşte tonusul venos, stimulează drenajul limfatic, influenţează favorabil microcirculaţia, cu o posologie de 2 x 1 cpr/zi.
2. Vasodilatatoare sunt utile în ulcerele însoţite de arteriopatii, la persoanele în vârstǎ, cele asociate cu spasme arteriale, ulcere cu capilarite trombozante. Cel mai des utilizat este pentoxifilinul 2-3 x 100-400 mg/zi.
3. Sulodexidul (Vessel Due F) este o moleculǎ heparin-like cu activitate profibrinoliticǎ şi antitromboticǎ, reducând riscul microtrombozelor capilare, venoase.

VI. Corectarea tulburǎrilor organice asociate este absolut necesarǎ într-o serie de cazuri: insuficienţa cardiacǎ, diabetul zaharat, HTA, obezitatea, insuficienţa renalǎ, boli hepatice.