Dermato-venerologie si nursing specific, C3 INFECŢIILE VIRALE cutanate ... Herpesul simplex


Virozele cu papilomavirusuri
Infecţiile cu papilomavirusurile umane (HPV) sunt foarte frecvente cauzând apariţia de leziuni cutanate sau mucoase care de cele mai multe ori sunt benigne (veruci şi condiloame) dar pot conduce uneori la apariţia de neoplazii (cancerul de col uterin).
HPV au un tropism exclusiv pentru epiteliul malpighian. Virusul este transmis prin contact cu pielea sau mucoasele persoanei infectate, urmând a pătrunde în epiderm la nivelul unei leziuni a stratului cornos. Incubaţia HPV variază între 3 săptămâni şi mai multe luni în funcţie de starea de imunitate a organismului.
1) Verucile vulgare
Verucile vulgare sunt mai frecvente la adolescenţi şi adulţii tineri, infectarea făcându-se direct prin hetero sau autoinoculare fiind favorizatǎ de un microtraumatism al epidermului. Pot fi transmise deasemenea şi pe cale indirectă prin obiecte: pieptene, foarfece, ace de tatuaj, instrumente de manichiură şi pedichiură, instrumente de ras. Verucile vulgare sunt contagioase putând chiar exista mici focare familiale sau în colectivitǎţile de copii.
Clinic se prezintă ca papule infiltrate, cu dimensiuni iniţial mici cât o gămălie de ac, de culoarea pielii, care în evoluţie vor creşte în dimensiuni până la un diametru de 1 cm, devin indurate, cu suprafaţa neregulată, keratozicǎ, de culoare cenuşie, brăzdată de şanţuri Numărul lor variază de la una la câteva la zeci, uneori putând conflua. Nu se asociază cu simptome subiective.
Pot fi localizate oriunde pe tegument dar de obicei pe dosul mâinilor, degetelor, picioarelor, genunchi şi gambe. Localizările periunghiale şi subunghiale sunt dureroase, putând da modificări unghiale.
La nivelul pielii pǎroase, pleoapelor şi gâtului verucile iau un aspect filiform, cu lungimea de 3-5 mm şi extremitatea keratozică. Uneori pe pielea capului şi mai rar pe barbă aspectul este cel al unui buchet de veruci filiforme care sângerează uşor la pieptănat sau bărbierit.
Evoluţia verucilor vulgare este strâns corelată cu reactivitatea imună celulară a individului. La copil verucile vulgare au o tendinţă de regresie spontană. În unele cazuri verucile vulgare pot să apară sau să dispară după şocuri emoţionale.
2) Verucile plantare
Apar la tineri şi adulţi, rareori la copii. Transmiterea se poate face direct prin purtarea încălţămintei persoanelor bolnave sau prin contact indirect din sălile de sport, bazinele de înot, sălile de baie.
Se disting două varietăţi clinice:
    1. veruca plantară profundă este unică şi doar uneori multiple dar niciodată confluente. Leziunea este hiperkeratozică, de coloraţie galben-cenuşie, cu diametrul de până la 1 cm, este dureroasă la presiune şi este înconjurată de un inel keratozic gros.
    2. verucile plantare superficiale şi multiple sunt grupate într-un placard keratozic bombat, dând aspectul de mozaic.
Localizarea lor este îndeosebi la baza degetului mare şi călcâi, iar la persoanele cu picior plat în centrul boltei plantare. Datorită greutăţii corpului evoluează spre profunzime comprimând terminaţiile nervoase şi producând dureri vii la mers.
Diagnosticul diferenţial se face cu durioanele, keratodermiile congenitale, mal perforant plantar, melanomul malign.
3) Verucile plane
Apar îndeosebi la copii pe faţă şi dosul mâinilor, mai rar la adolescenţi şi femei.
Clinic se prezintă ca mici papule plane, rotunde sau poligonale, cu diametrul de câţiva milimetri, de culoare galbenă sau a pielii normale, cu suprafaţa netedă, dispuse liniar de-a lungul unor escoriaţii (semnul Koebner) sau în plaje confluente. Rareori pot fi însoţite de prurit.
În evoluţie verucile plane în general dispar în câteva săptămâni sau luni devenind excepţionale la adolescenţă.
4) Condiloamele acuminate (vegetaţiile veneriene)
Condiloamele acuminate sunt întâlnite la ambele sexe în perioada vieţii activă sexual. Sunt considerate o boală cu transmitere sexuală cauzată în principal de HPV serotipurile 6, şi 11, dar posibil şi de alte serotipuri, cu menţiunea că HPV 16, 18, au potenţial oncogen şi sunt incriminate în declanşarea cancerului de col uterin.
Incidenţa într-o continuă creştere în ţările dezvoltate fac din condiloamele acuminate cea mai frecventă afecţiune cu transmitere sexuală. Afectează cu predilecţie vârstele de 16-25 ani.
Condiloamele acuminate la debut au aspect fie de mici papule roz, fie de excrescenţe filiforme cu bază de implantare mică şi tendinţă la dezvoltare verticală. În evoluţie cresc pe verticalǎ şi iau aspectul unor tumorete roz, sesile sau pediculate, cu consistenţă moale. Suprafaţa devine neregulată, cu aspect de „conopidă”, sau cu formaţiuni filiforme ascuţite pe suprafaţă dând aspectul de creastă de cocoş.
În general formaţiunile au tendinţă la creştere îndeosebi verticală. Când se ajunge la aspectul de tumoră, suprafaţa este încrucişată de multiple şanţuri care delimitează mici arii de aspect granulos, justificând termenul de formaţiune conopidiformă. În anumite localizări umiditatea produce maceraţie şi miros dezagreabil. Netratată se dezvoltă exuberant luând aspectul de tumori gigante.
La bărbat localizarea de predilecţie este faţa internă a prepuţului, fren, şanţul balano-prepuţial şi mai rar pe gland. La femei condiloamele vulvare sunt localizate pe labiile mari şi mici, clitoris, vestibul. Formele extensive se întind la vagin, perineu şi regiunea perianală, impunând un examen ginecologic şi anal complet.
Frecvenţa ridicată şi riscul de transformare malignă a condiloamelor colului uterin impune depistarea lor prin efectuarea frotiului cervical (testul Papanicolau) la toate femeile în perioada de activitate genitală, în particular celor expuse bolilor cu transmitere sexuală.
Diagnosticul diferenţial al vegetaţiilor veneriene se face cu condiloma lata din luesul secundar.
Tratamentul infecţiilor cu HPV
Tratamentul infecţiilor cu HPV nu este specific, scopul acestuia fiind distrugerea leziunilor macroscopice vizibile. După îndepărtarea leziunilor virusul persistă în epidermul sănătos conducând la recidive frecvente.
Verucile cutanate ale copilului au o evoluţie favorabilă, involuând aproape întotdeauna spontan. La adult involuţia este mai rară, impunând măsuri terapeutice adaptate.
  1. Tratamentul verucilor cutanate
  • Distrugerea chimică prin substanţe keratolitice este simplă şi nedureroasă, necesitând aplicarea zilnică, timp de mai multe săptămâni, a preparatelor cu acid salicilic, acid lactic, uree.
  • Crioterapia este simplă şi puţin dureroasă. Foloseşte aplicaţii cu azot lichid sau masaj cu zăpadă carbonică. Semnul îngheţării este albirea leziunii cu depăşirea marginii sale cu 2-3 mm. Verucile plane se tratează prin aplicaţii scurte de 10-15 secunde, fără presiune, iar pentru restul verucilor aplicaţii repetate de 30-90 secunde.
  • Electrocauterizarea este metoda cea mai frecventă de tratament. Necesită anestezie locală prealabilă cu xilină
  • Laserul cu CO2 este eficace dar lasă cicatrici, necesitând şi anestezie locală.
  • Dinitroclorbenzenul este utilizat în tratamentul verucilor multiple.
  1. Tratamentul condiloamelor
    1. Tratamentul preventiv al acestora constă în protecţia raporturilor sexuale cel puţin pe durata tratamentului până la vindecarea celor doi pacienţi.
    2. Tratamentul curativ:
  • Crioterapia cu azot lichid are inconvenientul de a fi dureroasă.
  • Electrocoagularea sub anestezie locală are inconvenientul de a fi dureroasă.
  • Laserul cu CO2 necesită anestezie locală şi lasă o cicatrice.
  • Podofilina în concentraţie de 25-40% se aplică strict pe leziune apoi se spală după 4-5 ore de la aplicare. Podofilina are un efect citotoxic şi distructiv.
  • Podofilotoxina în concentraţie de 5% (Condyline®, Wartec®) este nedureroasă în aplicaţii locale.
  • 5-fluorouracilul 5% (Efudix®) se foloseşte topic în condiloamele acuminate.
  • Imiquimodul (Aldara®)
 Herpesul simplex
Herpesul simplex este cauzat de virusul cu acelaşi nume: virusul herpes simplex. Au fost identificate două tipuri serologice de HSV: tipul 1 (HSV-1) şi tipul 2 (HSV-2). HSV-1 produce de obicei herpesul labial şi herpesul cu alte localizări cutanate. HSV-2 produce herpesul genital. Primoinfecţia cu HSV-1 apare de obicei la copilul cu vârsta între 6 luni şi 4 ani, când anticorpii materni au dispărut.
Transmiterea se face prin contactul direct cutaneo-mucos cu o persoană care excretă virusul. La locul inoculării cutaneo-mucoase a virusului apar leziunile specifice ale primoinfecţiei herpetice. Ulterior virusul va migra pe nervii senzitivi până în ganglionii nervoşi unde rǎmâne în stare latentă pentru tot restul vieţii, reinfectând pielea în momentele de scădere ale imunităţii organismului când apare herpesul recidivant.
Primoinfecţia herpetică
  1. Primoinfecţia cu herpesul simplex tip 1 se produce de obicei în primii 3-4 ani de viaţă, când sistemul imunitar al copilului este imatur. Cele mai multe primoinfecţii sunt asimptomatice.
Manifestările primoinfecţiei cu herpes simplex tip 1 debutează ca o gingivo-stomatită acută sau ca o angină herpetică, la circa 3-5 zile de la contaminare. Starea generală este afectată, cu febră >39°C, cefalee, dureri bucale care împiedică alimentaţia, hipersalivaţie. Mucoasa bucală este inflamată, cu prezenţa veziculelor caracteristice, care se rup şi lasă eroziuni dureroase cu contururi policiclice. Se însoţeşte de adenopatie inflamatorie cervicalǎ sau submaxilarǎ. Asociate leziunilor bucale pot exista şi leziuni peribucale. Durerile dispar spontan într-o săptămână, cu cicatrizare în 2-3 săptămâni.
Studiile serologice au arătat o seropozitivitate pentru herpes simplex tip 1 la 90-100% dintre adulţi, dar numai 10% vor face herpes recidivant
    1. Primoinfecţia cu herpes simplex tip 2 se produce la adultul tânăr, după debutul vieţii sexuale. Uneori primoinfecţia poate fi şi neonatală, nou-nǎscutul infectându-se în timpul naşterii de la mama cu herpes genital.
La femeie vulvovaginita reprezintă manifestarea cea mai frecventă. Puseul este adesea precedat de astenie, durere, prurit, parestezie sau senzaţie de arsură, disurie. Labiile mari şi mici sunt inflamate, cu prezenţa de vezicule care se sparg rapid dând naştere unor eroziuni aftoide, confluente, foarte dureroase însoţite de disurie. Leziunile se pot extinde şi pe rădăcina coapselor, regiunea pubiană, fese. Evoluţia primoinfecţiei genitale este rezolutivă în 1-2 săptămâni.
La bărbaţi manifestǎrile sunt mult mai atenuate. Clinic sunt prezente veziculo-pustule pe un fond eritematos care evoluează rapid spre ulceraţii confluente înconjurate de un halou inflamator. Leziunile sunt localizate pe gland, prepuţ şi teaca penisului. Adenopatia inghinală bilaterală este mai puţin frecventă şi mai puţin dureroasă decât la femeie.


Herpesul recidivant
După vindecarea primoinfecţiei herpetice se instalează o imunitate persistentă doar la 1% din cazuri. Se trece într-o stare de infecţie latentă, urmată de infecţii recurente în momente de scǎdere tranzitorie a imunitǎţii celulare. Ritmul de apariţie a recidivelor este variabil de la un individ la altul. Recidivele sunt mai frecvente în cazul localizărilor genitale. Apariţia recidivelor este favorizate de infecţii febrile, stress, emoţii, modificări fiziologice (menstruaţie), lumina solară, traumatisme, raporturi sexuale (herpes genital).
Tabloul clinic este mai puţin zgomotos decât în cadrul primoinfecţiei şi cu durată mai scurtă. Apariţia erupţiei este precedată de nişte semne prodromale: mâncărime, arsură, iritaţie, mai rar durere, ce apar cu câteva ore înaintea erupţiei. Erupţia debuteazǎ cu o placǎ eritematoasǎ care se acoperǎ apoi de vezicule mici cât o gǎmǎlie de ac, grupate în buchet, şi uneori bule prin confluarea veziculelor. Veziculele se rup lǎsând eroziuni care ulterior se acoperǎ de cruste serohemoragice ce se eliminǎ în câteva zile, lǎsând în urmǎ pete eritematoase sau pigmentate ce se atenueazǎ progresiv. Recidiva apare de obicei în acelaşi loc cu cel al primoinfecţiei. Semnele generale sunt absente sau minime (subfebrilitate, mici adenopatii).
Complicaţii
Uneori leziunile herpetice se pot suprainfecta. La 10-14 zile după o recidivă herpetică poate să apară eritemul polimorf.
Foarte rar pot infecţia cu virusul herpes simplex se poate complica cu meningo-encefalită, hepatită sau afectare bronho-pulmonară îndeosebi la persoanele imunodeprimate.
Herpesul genital şi sarcina
Herpesul neonatal este foarte grav putând conduce la moarte sau sechele neuropsihice. Infecţia neonatală este dată în două treimi din cazuri de HSV-2. În cazul unei primoinfecţii herpetice genitale la o femeie gravidă se impune naşterea prin cesariană. O recidivă de herpes genital în săptămâna care precede naşterea impune de asemenea cesariana, dar prescrierea aciclovirului rămâne de discutat.
Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului de herpes simplex examenul clinic este de regulǎ suficient, rareori fiind necesare investigaţii paraclinice: izolarea virusului prin culturǎ şi tipaj, examen histopatologic, citodiagnosticul, imunofluorescenţa, examenul serologic evidenţiazǎ anticorpii antiherpes şi titrul lor.
Tratamentul herpesului simplex
În tratamentul sistemic al herpesului simplex se utilizează analogi nucleotidici care au acţiune virustatică, blocând replicarea lui. Nu au capacitatea de a distruge rezervorul viral aflat în stare de latenţǎ în organism. Cel mai cunoscut medicament din această categorie este acyclovirul (Zovirax, Euvirox):
    • În primoinfecţia herpetică se administrează per os în doză de 5 x 200 mg/zi (la orele 8, 12, 16, 20, 24), timp de 10 zile. Poate fi administrat şi intravenos - 5 mg/kgc/8 ore, timp de 5 zile. Aciclovirul scurtează durata puseului, dar nu influenţează semnificativ apariţia recidivelor ulterioare.
    • În herpesul recidivant se administrează per os în doză 5 x 200 mg/zi timp de 5 zile (la orele 8, 12, 16, 20, 24).
    • Pentru prevenirea recidivelor frecvente (>6 recidive pe an, mai ales în localizarea genitală, sau chiar dacǎ sunt <6 recidive pe an dar cu afectare oculară) se impune administrarea a 800 mg/zi (2 x 400 mg) a la long un an sau mai mult.
    • În recidivele rare este suficient doar tratamentul local cu acyclovir imediat ce apar semnele prodromale, prin aplicaţii din 2 în 2 ore ale unguentului cu aciclovir, putându-se obţine scurtarea sau chiar cuparea puseului.
Tratamentul local cu unguent cu acyclovir este indicat în orice formă de herpes ca tratament adjuvant sau ca tratament unic. Nu este indicat tratamentul local în localizarea genitalǎ, unde poate cauza dermatite de contact.
Alte virustatice utilizate în tratamentul infecţiilor herpetice sunt: valaciclovirul (în primoinfecţie în doză de 2 x 1000 mg/zi timp de 10 zile, în recidive 2 x 500 mg/zi timp de 5 zile), famciclovir (2 x 125 mg sau 2 x 250 mg timp de 5 zile), penciclovir topic, foscarnetul (folosit la indivizii imunocompromişi în caz de rezistenţă la tratamentul virustatic obişnuit).
În cazul unor recidive foarte frecvente, supărătoare, se pot administra vaccinuri antiherpetice. Aceste vaccinuri scad numărul recidivelor şi severitatea puseelor.


 Herpesul zoster

Herpes zoster este o afecţiune neurocutanată cauzată de virusul varicelo-zosterian.
Primoinfecţia cu virusul varicelo-zosterian se numeşte varicela. Varicela este o afecţiune a copilăriei, 90% din cazurile de varicelă aparând la copiii sub vârsta de 10 ani. Varicela poate să fie sau nu aparentă clinic. În urma varicelei apar anticorpi specifici ce conduc la dispariţia manifestărilor clinice dar nu înlătură complet virusul din organism. Acesta migrează pe traiectul nervilor senzitivi până în ganglionii nervoşi, unde rămâne în stare de latenţă pentru tot restul vieţii pentru a se reactiva în anumite condiţii, în special de scădere a imunităţii celulare a organismului. Această reactivare endogenă a virusului varicelo-zosterian poartă denumirea de herpes zoster sau zona zoster.
Herpesul zoster este o afecţiune îndeosebi a adulţilor cu preponderenţă după 50 de ani. Herpesul zoster are o incidenţă crescută la persoanele care prezintă o imunitate celulară scăzută precum persoanele în vârstă, persoanele infectate cu HIV sau alte cauze de imunosupresie (transplante de organe, neoplasme, intervenţii chirurgicale, radioterapie). În general afecţiunea apare o singură dată în viaţă, dar poate recidiva la persoanele sever imunocompromise.
Manifestări clinice
În momentul reactivării virusul îşi va relua replicarea în ţesutul nervos şi va produce o reacţie inflamatorie ganglionară (ganglionită). Răspunsul inflamator şi necroza neuronală vor cauza o nevralgie severă. Virusul va migra apoi de-a lungul terminaţiilor nervoase senzitive din piele, proliferează şi determină o erupţie eritemato-veziculară.
Prin urmare herpesul zoster debutează cu durere care precede erupţia cu 1 până la 3 zile, rareori după o săptămână sau chiar mai mult. Adesea foarte intensă, aceasta se manifestă ca o durere continuă sau ca o arsură, având o distribuţie caracteristică în bandă, cu uşoare iradieri în zonele limitrofe. Durerea poate fi spontană sau provocată. Deseori este dificil de diferenţiat de durerea provocată de un infarct miocardic acut, de o nevralgie intercostalǎ, colicǎ renalǎ sau biliarǎ, lombosciaticǎ. Uneori durerea poate fi însoţită şi de alte simptome prodromale: febră, cefalee, astenie.
Erupţia cutanată constă în apariţia unui eritem unilateral (care se opreşte la linia medianǎ), cu dispoziţie în bandă fiind localizat strict pe traiectul unui dermatom (teritoriu cutanat inervat de un nerv senzitiv). Cele mai frecvent afectate dermatoame sunt cele toracice (T3 - 50%), trigeminal (20%) şi lombare (L3 - 10%). Apariţia erupţiei face posibilă punerea diagnosticului de herpes zoster. Iniţial sunt prezente macule şi papule eritematoase pe fondul cărora după 12-24 ore se formează vezicule perlate, mici, cu conţinut serocitrin, izolate sau grupate în ciorchine (uneori pot conflua în bule). Veziculele se transformă în 3-4 zile în pustule care la rândul lor se vor crustifica în 7-10 zile. Crustele vor cădea după 16-20 zile lăsând rezidual pete hiperpigmentate sau hipopigmentate care în parte pot dispărea cu timpul.
Durerea acută dispare în mod normal în momentul căderii crustelor. Nevralgia postzosteriană sau algia zosteriană cronică este definită ca durerea care persistentă după căderea crustelor. Nevralgia postzosteriană este întâlnită la 10-15% din pacienţii cu herpes zoster. Nevralgia postzosteriană apare predominant la persoanele în vârstă fiind neobişnuită la pacienţii cu vârste sub 50 de ani. Incidenţa algiei postzosteriene poate ajunge la >50% la pacienţii peste 60 ani şi la >75% la cei peste 70 de ani. Nevralgia scade în intensitate cu trecerea timpului, dar uneori rămâne intensă şi persistentă, chiar toată viaţa, împiedicând efectuarea activităţilor normale şi tulburând somnul.
O localizare deosebită a herpesului zoster este la nivelul nervului trigemen în special a ramurii oftalmice. Clinic se manifestă prin edem palpebral accentuat, cu afectarea conjunctivei şi corneei (keratită interstiţială), cu tulburări de vedere. Este obligatoriu consultul oftalmologic.
Apariţia herpesului zoster la tineri poate constitui un prim semn al infecţiei HIV.
Diagnostic diferenţial
Herpesul zoster puţin extins trebuie diferenţiat de herpesul simplex (recidive în acelaşi loc). De asemenea herpesul zoster trebuie diferenţiat şi de eczemă sau de erizipel.
Tratamentul herpesului zoster
Tratamentul virustatic este indicat pacienţiilor peste 50 de ani. Pacienţii cu vârsta sub 50 de ani nu au indicaţie decât în caz de durere foarte intensă, de afectare oftalmică sau la imunodeprimaţi. Cel mai important lucru constă în iniţierea lui cât mai aproape de momentul apariţiei erupţii cutanate.
Agentul virustatic de elecţie în herpesul zoster rămâne aciclovirul în doză de 5 x 800 mg, timp de 7-10 zile per os. Aciclovirul scurtează timpul necesar vindecării leziunilor cutanate şi diminuă severitatea durerii acute. Influenţează favorabil şi algia postzosteriană numai dacă este administrat încă din primele 24-36 (72) ore de la apariţia primelor leziuni cutanate.
Poate fi administrat şi intravenos 500 mg/m2/zi timp de 7 zile (3 x 5-10 mg/kgc/zi 7 zile). Efectele secundare (cefalee, greţuri, diaree, toxicitate renală, semne neurologice) sunt minime şi rare la dozele uzuale.
Mai pot fi utilizate în tratamentul herpesului zoster: valacyclovirul (3 x 1000 mg timp de 7 zile), famciclovirul (3 x 500 mg/zi, 7 zile) sau brivudinul (1 x 125 mg/zi 7 zile).
Tratamentul local nu este necesar deoarece influenţează nefavorabil vindecarea.
Unul dintre principalele obiective ale tratamentului în herpesul zoster este reducerea intensităţii şi duratei durerii acute şi prevenirea nevralgiei postherpetice. Deşi nu se ştie dacă tratamentul antialgic intensiv al durerii acute poate influenţa durerea zosteriană cronică, tratamentul antialgic concomitent este indicat.
În faza acută se administrează antialgice-antinflamatorii obişnuite: paracetamol (1-2 g/zi) (eventual asociat cu codeină), algocalmin (1-2 fiole/zi) sau piafen.
În nevralgia postzosteriană persistentă care nu cedează la antialgicele uzuale se recurge la anticonvulsivante (carbamazepina 400-1200 mg), la antidepresive triciclice (amitriptilina sau doxepin) sau la pregabalin (Lyrica®) un antialgic neuropat.
În caz de durere foarte intensǎ, persistentǎ, se poate recurge la: infiltraţii cu xilinǎ ale rǎdǎcinii nervilor afectaţi, infiltraţii cu alcool în scopul distrugerii nervilor, rezecţia lor în cazuri excepţionale.
În herpesul zoster este utilă asocierea vitaminelor din complexul B (B1, B6, B12).


 Moluscum contagiosum
Moluscum contagiosum este o afecţiune virală benignǎ având ca agent etiologic un Poxvirus. Este mai des întâlnită la copii (2-15% dintre copii) cu localizare la nivelul feţei, dar şi la tineri şi adulţi cu localizare în regiunea genitală şi perigenitală, la acestia din urmǎ fiind transmisă pe cale sexuală.


Transmiterea se face prin contact direct fiind favorizată de existenţa unei lipse de substanţă, dar şi prin autoinoculare. Perioada de incubaţie a bolii este de 2 săptămâni – 2 luni.
Clinic se prezintă ca mici formaţiuni papuloase perlate, cu dimensiuni de la 1 mm la 5 mm, în numǎr variabil de la câteva pânǎ la câteva sute, cu suprafaţa netedă, emisferică, cu centrul ombilicat, cu o consistenţă fermă. Au culoarea pielii normale, roz sau translucide. Prin compresie între degete sau înţepare cu vârful unui bisturiu se elimină conţinutul păstos alb-cenuşiu al leziunii (epidermul distrus de virus).
La bolnavii de SIDA leziunile pot fi numeroase şi ajung la dimensiuni mai mari, gigante.
Evoluţia este spontan rezolutivă în aproximativ 6-9 luni, cu posibilitatea de persistenţǎ ani de zile. Persistenţa leziunilor permite înmulţirea lor prin autoinoculare.
Tratament
Tratamentul constă în chiuretarea leziunilor cu chiureta sau exprimare între degete urmată de aplicarea unei picături de alcool iodat, prin electrocauterizare, aplicare de azot lichid.