Dermato-venerologie si nursing specific, C4 INFECŢIILE BACTERIENE SI PARAZITARE ALE PIELII - Erizipelul ,Furunculul , Scabia, Pediculoza


Streptocociile cutanate
Streptocociile cutanate sunt afecţiuni care au ca agent etiologic în majoritatea cazurilor streptococul β hemolitic de grup A. Streptococul patogen se întâlneşte frecvent ca saprofit la omul sănătos în faringe, fosele nazale, cavitatea bucală dar, doar pe perioade scurte de timp. Leziunile cutanate cu streptococi patogeni apar după contactul cu un bolnav, cu un purtător sănătos de streptococi patogeni sau prin creşterea agresivităţii streptococilor proprii.
Impetigo streptococic sau impetigo contagios
Impetigo streptococic este o afecţiune foarte contagioasă, care apare îndeosebi la copiii preşcolari şi şcolari, evoluând sub formă de mici epidemii. Agentul patogen cel mai frecvent este Streptococcus pyogenes de grup A, inclusiv tulpinile nefritigene.
Debutează cu o pustulă sau o bulă, cu halou inflamator, care se rupe şi lăsǎ o eroziune care va fi acoperită de o crustă galbuie, dulce, numitǎ crustă melicerică. Frecvent se asociază cu pustule foliculare datoritǎ asocierii infecţiei cu stafilococ. Localizarea cea mai frecventă este pe faţă – peribucal, perinazal, regiunea auriculară, şi mai rar pe trunchi, membre, pielea păroasă a capului.
Vindecarea spontană se poate obţine în 2-3 săptămâni, fǎrǎ cicatrice, dar apar noi leziuni prin autoinoculare, cu evoluţie îndelungată şi risc crescut de apariţie a complicaţiilor la distanţă (glomerulonefrita acută poststreptococică).
Tratament local: se aplică comprese umede cu soluţii slab antiseptice (acid boric 1-2%, permanganat de potasiu, cloraminǎ) pentru îndepărtarea crustelor. După liniştirea procesului exsudativ se vor aplica unguente cu antibiotice (neomicină, gentamicină, kanamicină, bacitracină, acid fucidinic) şi coloranţi (violet de genţiană 1% - pioctaninǎ, soluţie Castelani). Se impune menţinerea unei igiene riguroase, tǎierea scurtǎ a unghiilor, baie zilnicǎ.
Tratamentul sistemic se face cu antibiotice antistreptococice şi antistafilococice pe cale generală timp de 7-10 zile: peniciline antistafilococice (oxacilinǎ), cefalosporine (cefalexin, cefuroxime), macrolide (eritromicină, roxitromicină, azitromicinǎ).

 Ectima streptococică
Ectima streptococică este o infecţie a pielii de tip ulceros produsă de streptococ (şi stafilococ). Se localizează mai ales la nivelul membrelor inferioare şi apare la persoane cu igienă deficitară, caşectice, cu tulburări circulatorii venoase ale membrelor inferioare şi la copii.
Debutează sub forma unor mici bule sau pustule localizate pe o zonă eritematoasă, care în câteva zile ulcerează şi formează o crustă neagră-cenuşie care se poate îndepărta descoperind o ulceraţie cu margini proeminente, cu fundul acoperit de un puroi galben-verzui.
Se vindecă cu cicatrice hiperpigmentate. Leziunile sunt de obicei multiple, recidivante, având capacitate de autoinoculare.
Tratamentul constă în antibiotice pe cale generală şi topice cu antibiotice şi coloranţi. Evoluţia este trenantă chiar şi sub tratament.

     Erizipelul
Erizipelul este o infecţie bacteriană acutǎ a straturilor profunde ale pielii (dermul profund şi hipodermul superficial) pornind de la reţeaua vaselor limfatice. Agentul etiologic cel mai frecvent izolat este Streptococul β hemolitic de grup A.
Factori favorizanţi ai apariţiei erizipelului sunt: tulburările circulatorii venoase şi limfatice ale membrelor inferioare, edemele gambei de cauză cardiacă, diabetul zaharat, alcoolismul, denutriţia, desocializarea.
Poarta de intrare a infecţiei streptococice poate fi: o escoriaţie, o înţepătură de insectǎ, o arsură, o plagă chirurgicală, un abord venos, cicatricea ombilicală la nou-născuţi, micoze, ulceraţii cutanate, infecţii ale mucoaselor (rinită, faringită, amigdalită, otită, conjunctivită).
Localizările cele mai frecvente ale erizipelului sunt membrele inferioare (70-88%) şi faţa (6-19%).
Manifestări clinice
Debutul erizipelului este brutal cu frison solemn, febră 38-400C, cu alterarea stǎrii generale, cefalee, greţuri, vărsături. După 24-48 de ore, în zona afectată, apare un placard roşu, edemaţiat, dureros, cu suprafaţa lucioasă, bine delimitat de un burelet proeminent, semn caracteristic erizipelului. Edemul este mai accentuat în localizările la nivelul feţei, scalpului şi pavilionului urechii. Placardul se extinde lent prin periferia sa până la 10-15 cm sau mai mare. Se asociază cu limfangită şi adenopatie regională inflamatorie.
În lipsa tratamentului erizipelul involuează spontan în 1-3 săptămâni prin reducerea eritemului şi apariţia unei descuamaţii lamelare specifice infecţiei streptococice.
Există şi forme clinice mai grave precum: erizipelul bulos, erizipelul necrotic, erizipelul flegmonos. Datorită persistenţei porţii de intrare erizipelul poate recidiva şi fiecare recidivă va agrava tulburările circulatorii limfatice şi vor conduce la limfedem cronic şi elefantiazis.
Paraclinic erizipelul se însoţeşte de VSH crescut, leucocitozǎ cu neutrofilie.
Diagnostic diferenţial
Erizipelul trebuie deosebit de celulita acută, de tromboflebita superficială sau profundă, de înţepături de insecte, de herpesul zoster, de dermatita de contact.
Tratament
Tratamentul de elecţie al erizipelului este penicilina G în doză de 2-10 milioane ui/zi injectabil intramuscular, fracţionatǎ la 6 ore, timp de 7-10 zile. Necesitǎ testare în prealabil la penicilinǎ toate persoanele care nu sunt cunoscute cu antecedente alergice la penicilinǎ!
Ca alternativă la penicilină se pot folosi cefalosporinele. Cei alergici la peniciline vor fi trataţi cu macrolide (eritromicină, azitromicină, roxitromicină).
Pentru atenuarea manifestǎrilor inflamatorii se recomandă tratament antiinflamator cu corticosteroizi (prednison 10-20 mg/zi).
Local se aplică comprese umede şi reci, schimbate la 1-2 ore, timp de 2-3 zile (cu atenţie pentru a nu se macera tegumentul) cu acid boric 1-2%, cloramină, rivanol, permanganat de potasiu, ser fiziologic. După liniştirea procesului inflamator se pot aplica coloranţi. Se recomandă repaus la pat cu imobilizarea segmentului afectat.
Este obligatoriu tratamentul porţii de intrare şi a afecţiunilor asociate (tinea pedis, ulcerului de gambă).


Stafilocociile cutanate
Stafilocociile cutanate au ca agent etiologic Staphilococcus aureus. Multe persoane sunt purtătoare de stafilococi patogeni la nivelul foselor nazale, regiunii inghinale şi perineului. Unii sunt purtători intermitenţi, alţii permanenţi. Mediul spitalicesc este favorabil, 25-30% dintre bolnavi fiind purtǎtori ai acestor germeni.

   Foliculita superficială
Foliculita superficială este cea mai simplă infecţie stafilococică care afectează ostiumul folicular, cu localizare pe orice zonă păroasă a corpului: scalpul la copii, barba şi membrele la bărbaţi.
Apar ca mici pustule sau papulo-pustule inflamatorii, cu un halou eritematos, centrate de un fir de păr, izolate sau grupate. După câteva zile pustulele se rup sau se usucă formând cruste.
Se vindecă spontan în 7-10 zile dar în lipsa tratamentului apar noi leziuni.
Tratament
Tratamentul constă în evacuarea colecţiei purulente urmată de tamponare cu soluţie de alcool iodat 1%, coloranţi (violet de genţiană 1% - pioctaninǎ, soluţie Castelani). După calmarea procesului exsudativ se aplică topice cu antibiotice. Nu necesită tratament sistemic.
Sicozisul stafilococic
Sicozisul stafilococic este o infecţie a feţei de tip foliculită profundă localizată pe barbă şi mustaţă, ce apare pe un teren debilitat.
Se prezintă clinic sub forma unor papulo-pustule inflamatorii, centrate de un fir de păr, care prezintă în afara colecţiei purulente superficiale şi un nodul în profunzimea foliculului pilos. În evoluţie cuprinde şi grupurile foliculare vecine rezultând plăci eritematoase, infiltrate pline de pustule şi cruste brun-cenuşii diseminate neregulat pe zonele păroase ale feţei.
Sicozisul stafilococic trebuie diferenţiat de sicozisul tricofitic (micoză inflamatorie a bărbii) în care firele de păr cad uşor.
Tratament general se face cu antibiotice antistafilococice, iar local se aplică comprese umede pentru înlăturarea crustelor. Se evacuează pustulele şi se badijonează cu alcool iodat, coloranţi sau antibiotice. Bărbieritul este interzis pentru a evita autoinocularea. Părul va fi tăiat cu foarfeca, iar firele afectate se epilează manual.
Orjeletul
Foliculita genelor sau urciorul este o infecţie acutǎ profundă a foliculului pilos al genelor sub forma unei nodul inflamator care va abceda. Se extrage firul de păr cu penseta şi se aplică o soluţie antiseptică şi unguent cu antibiotic.

Furunculul
Furunculul este o infecţie stafilococică acută, profundă, necrozantă a foliculului pilos, a glandei sebacee şi a ţesutului conjunctiv perifolicular. Afectează cu precădere copiii, adolescenţii şi adulţii tineri.
Factorii predispozanţi ai furunculului sunt portajul cronic al stafilococului auriu (în fosele nazale, perineu, axile), igiena precară, diabetul zaharat, deficienţele imune, obezitatea.
Un furuncul debutează cu prurit şi apariţia unei pustule mici, centrate de un fir de păr. Aceasta devine rapid dureroasă, infiltrată, cu prezenţa unui nodul în profunzime, înconjurat de edem. Se formează astfel o proeminenţă roşie, dureroasă, cu o pustulă în vârf. Se poate însoţi de febră. În 5-7 zile leziunea se deschide şi se scurge un puroi galben, cremos, amestecat cu sânge, pentru ca ulterior să se elimine bourbionul (miezul necrotic al furunculului), lăsând o ulceraţie crateriformă care se vindecă cu o cicatrice deprimată. Localizările cele mai frecvente ale furunculelor sunt faţa, fesele, coapsele, umerii, ceafa.
Furunculoza
Furunculoza este o stare morbidǎ caracterizată prin prezenţa concomitentă sau succesivă a mai multor furuncule, timp de luni sau ani de zile. Este favorizată de igiena deficitară, deficienţe imune, alcoolism, diabet zaharat, caşexie, portaj cronic al stafilococului sau fǎrǎ o cauzǎ evidentǎ.
Stafilococia (furunculoza) malignă a feţei
Se vorbeşte de furunculoză malignă a feţei când furunculele se localizează în jumătatea superioară a feţei, îndeosebi la nivelul buzei superioare.
Se caracterizează clinic prin edem masiv al feţei care modifică fizionomia (buza cu aspect de „buză de tapir”). Netratată infecţia se poate propaga de-a lungul venelor faciale spre sinusurile venoase ale creierului provocând tromboflebita acestora: cu stare generală alterată, febră, semne neurologice şi evoluţie spre septicemie cu prognostic sever.
Tratamentul furunculului
În stadiul incipient se poate încerca tratament abortiv cu alcool iodat. Când furunculul este deja constituit se încearcă grăbirea colectării şi eliminării bourbionului prin aplicarea de pansamente umede cu antiseptice. După colectare, dacă boubilon-ul nu se elimină spontan, se va încerca extragerea sa cu o pensă sau prin incizie chirurgicală sub anestezie locală. După îndepărtarea sfacelurilor se fac spălături abundente cu soluţii antiseptice (apă oxigenată, rivanol, permanganat de potasiu) apoi ulceraţia restantă se badijonează cu un colorant şi se aplică pulberi cu antibiotice.
Antibioterapia antistafilococică sistemică este obligatorie. În stafilococia malignǎ a feţei se instituie tratamentul antibiotic injectabil de urgenţǎ.
Este interzisă traumatizarea (stoarcerea) furunculelor, mai ales a celor faciale, pentru că acest fapt conduce la diseminarea infecţiei pe cale sanguină.
Hidrosadenita
Hidrosadenita este o infecţie stafilococică a glandelor sudoripare apocrine, cu localizare în regiunile axilară, inghinală, mai rar perimamelonară.
Debutează ca noduli subcutanaţi, inflamatorii, dureroşi, ce cresc în dimensiuni (cât o nucă), devin aderente la piele, fluctuente, abcedează şi elimină o cantitate redusă de puroi cremos.
Leziunile se vindecă dar frecvent apar altele prin autoinoculare, boala evoluând timp îndelungat. Se vindecă cu cicatrici vicioase, hipertrofice sau cheloide.
Tratament
Tratamentul constă în antibioterapie sistemică de lungǎ duratǎ până la rezorbţia totală a nodozităţilor. La nevoie în formele cronice recidivante se va recurge la incizie şi drenaj cu excizia nodulilor fibroşi şi a fistulelor sub protecţie antibioticǎ.


Scabia

 Scabia este o afecţiune parazitară contagioasă cauzată de un parazit obligatoriu al omului numit Sarcoptes scabiae.
Infestarea se face prin contactul direct cu persoana parazitată sau indirect prin contactul cu hainele lui, cu lenjeria de pat. Cea mai frecventă cale de contaminare este cea familială. Perioada de incubaţie a scabiei este în medie de 14 zile, dar putând varia între 3 zile şi 4-6 săptămâni, perioadă în care pacientul este contagios.
Pruritul reprezintă simptomul principal al bolii având câteva caracteristici specifice: exacerbarea nocturnă şi caracterul epidemic cu interesarea mai multor membrii ai familiei sau ai unei colectivităţi.
Erupţia din scabie se prezintă ca leziuni nespecifice sub formă de papulo-vezicule şi leziuni datorate gratajului reprezentate de escoriaţii şi cruste. Semnele specifice scabiei sunt reprezentate de şanţul acarian şi de veziculele perlate. Şanţul acarian are o formǎ liniarǎ, sinuoasǎ, cu lungime de câţiva milimetrii, cu capătul terminal închis şi uşor proeminent la suprafaţa tegumentului (eminenţa acariană), reprezentând locul unde se află parazitul. Veziculele perlate sunt mici ridicături translucide, cu lichid clar, produse de înţepăturile parazitului.
Leziunile de scabie au localizări de elecţie spaţiile interdigitale ale mâinilor, feţele anterioare ale axilelor, periombilical, pliul subfesier şi fesele, la femei zona mamelonară şi perimamelonară, la bărbaţi teaca penisului şi scrotul, iar la copii palmele şi plantele.
Scabia poate prezenta şi o serie de forme clinice particulare. Astfel la persoanele cu o igienă riguroasă leziunile sunt în număr mic, pe prim plan situându-se pruritul nocturn. La persoanele sever imunocompromise leziunile cutanate din scabie sunt foarte extinse şi atipice şi foarte contagioase.
Scabia piodermizată este o complicaţie a scabiei apărută la persoanele cu igienă precară. La aceştia scabia se poate suprainfecta cu streptococi şi stafilococi care vor duce la apariţia de impetigo, ectime, foliculite, furuncule, abcese, hidrosadenite.
Scabia eczematizată reprezintă tot o complicaţie la persoanele alergice după tratament topic cu sulf.
Diagnosticul diferenţial al scabiei se face cu prurigo acut sau cronic, cu dermatita atopicǎ la copil, pediculoza, cu pruritul de altă cauză.
Tratamentul scabiei trebuie să cuprindă pacientul, lenjeria de pat şi corp a acestuia, şi persoanele din colectivitate. Individul contaminat şi contacţii trebuie trataţi concomitent. Lenjeria de pat şi corp sunt decontaminate prin spălare cu maşina la 60° C. Insecticidele sub formă de pudră sunt aplicate pe lenjeria care nu se poate spăla şi care este ţinută în saci timp de o săptămână.
Sulful reprezintă tratamentul cel mai vechi al scabiei utilizat şi în prezent. Se utilizează sub formă de unguente şi mixturi în concentraţie de 10% la adulţi şi 3-5% la copii. Tratamentul constă în aplicaţii timp de trei seri consecutiv, urmate în a patra zi de baie şi schimbarea lenjeriei de pat şi de corp. Sulful este iritant putând cauza dermatite de contact.
Piretrinele reprezintă tratamentul modern al scabiei în aplicaţii unice cu spălare după 12 ore, tratamentul poate fi reluat după o săptămână. Acest tratament poate fi utilizat şi la sugar după 6 luni de viaţă.
Produsul scabicid trebuie aplicat pe toate regiunile corpului inclusiv palmele, plantele, şanţurile retroauriculare, pliul interfesier, unghiile şi chiar pielea păroasă a capului la copil.


Pediculoza
    Pediculoza se defineşte ca şi infestarea corpului prin păduchi, aceştia fiind insecte hematofage (se hrănesc cu sânge), lipsite de aripi, care depun pe firele de păr ouă numite lindine.
Există 3 tipuri de păduchi care afectează omul: Pediculus capitis care afectează pielea capului, Pediculus corporis care afectează pielea corpului şi Phtirius pubis care cauzează pediculoza pubiană numită şi phtiriază.
Pediculoza capului
Pediculoza capului este cauzată de Pediculus capitis. Păduchii sunt în general puţini (în mod obişnuit găsindu-se 10 paraziţi), în schimb lindinele sunt foarte numeroase. Parazitul are o culoare gri, cu corpul turtit dorso-ventral, prezentând 3 perechi de picioare prevăzute cu gheare folosite pentru a se prinde de firul de păr. Aparatul bucal al păduchelui prezintă o trompă scurtă şi puternică prin care înţeapă pielea şi aspiră sângele.
Pediculoza capului este o afecţiune contagioasă larg răspândită în lume. Transmiterea se poate face prin contact direct cu omul parazitat sau indirect prin şepci, pălării, perii, piaptăne. Pediculoza capului afectează îndeosebi copii. Păduchii sunt localizaţi mai ales în regiunile occipitale şi retro-auriculare.
Pediculoza capului se manifestă prin prurit de intensitate variabilă. În locul unde parazitul îşi înfige trompa pentru a suge sângele ia naştere o papulo-veziculă foarte pruriginoasă datorită hipersensibilizării la saliva păduchelui. Dacă numărul păduchilor este mare eritemul şi pruritul se pot extinde pe ceafă şi umeri realizând un „prurit în pelerină.” Gratajul intens se traduce prin escoriaţii, cu exsudat abundent conducând la eczematizare şi suprainfectare secundară, cu prezenţa la copii a adenopatiei occipitale. Secreţiile produse de aceste leziuni se usucă şi se transformă în cruste care lipesc perii între ei, iar în cazul unei infestări masive şi de durată se formează o calotă formată din peri încleiaţi printre care se găsesc păduchi şi lindine.
Pediculoza corpului
În pediculoza corpului păduchii trăiesc pe haine trecând pe piele doar atunci când se hrănesc. Pediculoza corpului rămâne prezentă în colectivităţile defavorizate care trăiesc în condiţii de mizerie.
Pruritul este localizat în regiunile scapulare şi lombare. Muşcătura parazitului va conduce la apariţia de papule, urmate de escoriaţii, acoperite de cruste hematice, cu posibilitatea suprainfectării. Leziunile au o dispunere în pelerină: pe umeri, gât, regiunea interscapulară, centură.
Pediculoza pubiană
Boala este dată de Phtirius pubis sau păduchele lat. Acesta este mai mic decât ceilalţi păduchi. Trăieşte pe părul din regiunea pubiană şi a perineului, dar poate migra şi pe părul de pe coapse, torace, abdomen, axile, mustaţă, barbă, gene, sprâncene. În schimb pielea capului nu este afectată.
Pediculoza pubiană se transmite prin contact sexual, dar şi indirect prin lenjerie de corp şi pat.
Pruritul regiunii pubiene este simptomul revelator, fiind mai intens noaptea decât ziua, cu prezenţa de escoriaţii postgrataj care se pot suprainfecta. La locul înţepăturii se pot evidenţia papulo-vezicule cu sau fără prezenţa unor pete albăstrui hematice rotunde denumite „pete umbrite”.
Tratament
Medicaţiile utilizate în tratamentul pediculozei trebuie să fie pediculicide şi lenticide. Se utilizează malationul, piretrinele, butoxidul de piperonil, lindanul. Acţionează prin efect neurotoxic asupra parazitului.
Loţiunile constituie forma cea mai indicată de tratament fiind aplicate pe cărările scalpului. Pot fi utilizate şi cremele. Şampoanele sunt mai puţin eficiente datorită contactului insuficient şi diluţiei, putând favoriza apariţia rezistenţei. Pudrele sunt utilizate doar în tratarea lenjeriei.
Durata aplicaţiei este de la 5-10 minute până la 12 ore în funcţie de produs, iar frecvenţa aplicaţilor poate fi unică sau reînnoită ziua următoare şi după 8 zile. Părul va fi pieptănat (periat) cu un piaptăn des, tratat în prealabil cu oţet încălzit. Este necesară decontaminarea piaptănelor, perilor, pălăriilor, şepcilor şi lenjeriei (cearşafuri şi perne) prin pudrarea cu hexaclorciclohexan sau spălare la 60 în maşina de spălat.
Pediculoza pubiană necesită tratarea pacientului şi a partenerului sexual. Este preferabil de a fi tratate în întregime zonele păroase ale trunchiului şi coapselor.
O eventuală piodermizare asociată va fi tratată cu antibiotice pe cale locală şi generală.