Dermato-venerologie si nursing specific, C5 Tuberculoza cutanată


Tuberculoza cutanată constituie o formă rară de manifestare a tuberculozei luând forme clinice variate determinate de modul de invadare a pielii de către bacilul Koch, de virulenţa germenului şi de imunitatea organismului. Tuberculozele cutanate sunt produse de Mycobacterium tuberculosis.
Clasic, tuberculozele cutanate se împart în tuberculoze tipice şi tuberculoze atipice:
  • Tuberculozele cutanate tipice sunt reprezentate de: şancrul tuberculos, lupusul tuberculos, tuberculoza verucoasă, ulcerul tuberculos şi goma tuberculoasă (scrofuloderma).
  • Tuberculozele cutanate atipice, denumite şi tuberculide, sunt cauzate fie de un număr foarte mic de bacili, fie de o hipersensibilizarea a pielii faţă de un focar tuberculos visceral. Ele pot fi tuberculidele papulo-necrotice, lichenul scrofulosorum, eritemul indurat Bazin, eritemul nodos.
Lupusul tuberculos
Lupusul tuberculos reprezintă forma cea mai frecvent întâlnită, fiind o tuberculoză cutanată endogenă care apare la subiecţii contaminaţi anterior cu bacilul Koch şi prezentând sensibilitate la tuberculină. Inocularea cutanată a bacililor se face din focare de tuberculoză pulmonară sau ganglionară, dar şi prin inoculare exogenă.
Debutează în 80% din cazuri înaintea vârstei de 12 ani, apărând rar după 30 de ani. Evoluţia lupusului tuberculos este cronică, desfăşurându-se pe o durată de zeci de ani, şi este caracterizată prin ulceraţii întinse şi mutilante la pacienţii netrataţi. Termenul de „lupus” provine tocmai de la acest aspect distructiv ca şi „muşcǎtura de lup”. Localizarea de elecţie a lupusului tuberculos este la nivelul feţei îndeosebi pe nas, obraji, urechi.
Leziunea elementară este tuberculul lupic sau lupomul situat în dermul profund ca un nodul rotund, cu diametrul de 3-4 mm, de consistenţă moale, cu o culoare roşie-gălbuie ca „marmelada de mere”. Aspectul de marmeladă de mere este şi mai evident la vitropresiune. În mod obişnuit, lupomul are tendinţa de a persista, de a se înmulţi, de a conflua cu elementele învecinate formând placarde care se extind prin periferie în timp ce centrul devine atrofic.
Diagnosticul este sugerat de aspectul clinic şi este confirmat de examenul histopatologic. Histologic, se formeaza un granulom tuberculos cu celule gigante, celule epiteloide si zone de necroza de cazeificare. Bacilii tuberculoşi sunt prezenţi, dar în număr foarte mic. IDR la tuberculina este pozitivă. De multe ori lupusul tuberculos coincide cu o tuberculoză pulmonară.
Există posibilitatea apariţiei neoplaziilor, precum carcinomul spino-celular, pe leziunile de lupus tuberculos mai ales pe cele tratate prin radioterapie.
Scrofuloderma (goma tuberculoasă)
Goma tuberculoasă ia naştere prin extinderea la nivelul pielii, pe cale limfatică sau prin contiguitate, a unui focar tuberculos subiacent (ganglionar sau osteo-articular latent). În general sunt afectaţi ganglionii limfatici din regiunea gâtului, axile, inghinal, presternal.
Debutul este în general lent şi nedureros. Leziunea iniţială se prezintă ca un nodul subcutanat ferm, iniţial mobil şi acoperit de un epiderm moale. În scurt timp nodulul creşte, se inflamează, devine sensibil, aderă de piele şi ia o culoare roşie-violacee. Aproape concomitent centrul devine fluctuent şi se ramoleşte. Urmează perforarea şi formarea unei ulceraţii adânci, cu fundul murdar, cu marginile neregulate. Cicatricile secundare gomelor sunt vicioase, cu bride fibroase. Goma tuberculoasă cutanată poate fi solitară sau multiplă.
Scrofuloderma are o evoluţie lentă în luni şi ani de zile, cu pusee repetate.
Tratamentul tuberculozei
Tratamentul tuberculozei cutanate este identic cu cel al tuberculozei localizate la alte organe. Tuberculostaticele cel mai frecvent utilizate sunt: rifampicina, izoniazida, etambutolul şi pirazinamida. Schemele terapeutice folosite au o durată de 6 sau 9 luni.


Lepra

 Lepra este o boalǎ infecţioasǎ produsǎ de Mycobacterium leprae sau bacilul Hansen. Lepra este cunoscutǎ încă din antichitate ca fiind una dintre cele mai cumplite boli. Lepra are o evoluţie endemicǎ în anumite zone ale lumii (Africa Ecuatorialǎ – 4 milioane, India – 3,5 milioane). În ţǎrile dezvoltate nu se gǎsesc decât cazuri sporadice, când boala este adusǎ de turişti.


Sursa de contaminare este reprezentată de bolnavii cu lepră, principalul produs de diseminare fiind secreţia nazală: prin strănut, tuse, vorbire. Bacilul Hansen este secretat şi în leziunile cutanate ulcerate, în salivă, materiile fecale, urină, secreţie vaginală, lichid spermatic. Bacilii Hansen rămân viabili câteva zile în mediul ambiant în praf, pe îmbrăcăminte şi obiecte. Poarta obişnuită de intrare este reprezentate de mucoasa nazo-faringiană. Riscul cel mai mare de infecţie îl au copiii sub 5 ani, adulţii malnutriţi, cu condiţii precare de igienă, ce trăiesc în aglomeraţiile umane.


Contagiozitatea leprei este foarte scǎzutǎ. Contaminarea este strâns legată de contactul direct şi îndelungat între cei ce răspândesc boala şi cei susceptibili. Perioada de incubaţie este lungă, în medie de 3-5 ani, dar cu limite mai largi între 2 şi 15 ani.
Lepra debutează cu semne prodromale nespecifice: febră intermitentă sau subfebrilitate, mialgii, artralgii, nevralgii, epistaxis repetat. Starea generală se alterează progresiv.
Există două forme clinice principale (polare) de lepră:
  • Lepra lepromatoasă este forma mai gravă, cu contagiozitate crescută, ce afecteazǎ indivizii cu rezistenţǎ scǎzutǎ la boalǎ. Clinic se manifestă prin lepride plane sau papuloase, dar îndeosebi prin noduli sau placarde difuze. Leproamele, leziuni caracteristice acestei forme, sunt reprezentate de noduli reliefaţi, roşietic-arămii sau bruni, nedureroşi, de consistenţă fermă. Localizarea de elecţie o repezintă faţa: fruntea, sprâncenele, spaţiile intersprâncenoase, nasul, buzele, urechile, realizând aspectul de facies leonin. În evoluţie leproamele pot ulcera devenind foarte contagioase. Pielea este uscatǎ, fǎrǎ sudoraţie datorită distrugerii glandelor sudoripare. Evolueazǎ cu pusee periodice de agravare şi extindere a leziunilor şi lasǎ importante mutilaţii cutanate, osoase şi viscerale. Evoluţia este gravă fiind letală în 1-5 ani în lipsa tratamentului.
  • Lepra tuberculoidă este forma mai blândă de lepră, cu contagiozitate mai redusă. Clinic, la nivel cutanat, se caracterizează prin lepride, noduli emisferici izolaţi (leproame) sau placarde proeminente sau infiltrate, de coloraţie roşie-violacee, având periferia micropapuloasă sau nodulară şi evoluţie excentrică. Leziunile cutanate sunt anestezice prin pierderea sensibilităţii nervoase. Manifestările nervoase sunt precoce, constante şi importante. Sunt afectaţi nervul sciatic popliteu extern, nervul cubital şi nervii plexului cervical, De asemenea se asociază atrofii musculare (ghiară cubitală), tulburări trofice (mal perforant plantar) sau mutilări.
Diagnostic
Diagnosticul se stabileşte pe baza frotiului din ulceraţiile cutanate colorat Ziehl-Nielsen, pe intradermoreacţia la lepromină (reacţia Mitsuda), examenului histopatologic al unui fragment de biopsie cutanată sau nervoasă. Intradermoreacţia la lepromină este un test destinat să aprecieze rezistenţa organismului faţă de infecţia cu bacilul Hansen. Testul este negativ la nou- născut şi în general la persoanele din regiuni indemne la lepră. Intradermoreacţia la lepromină este intens pozitivă în lepra tuberculoidă, rezistenţa fiind satisfăcătoare faţă de infecţie, şi este negativă în lepra lepromatoasă bolnavii neavând capacitatea de apărare.
Tratament
În tratamentul leprei se folosesc: rifampicina (cea mai activă împotriva bacilului Hansen), dapsona, etionamida sau clofazimina. Tratament se întinde pe o perioadă de minim 6 luni în lepra tuberculoidă şi de minim 2 ani în lepra lepromatoasă, dar mai sigur până la negativarea examenelor bacteriologice (practic toatǎ viaţa).