OBSTETRICĂ ȘI NURSING SPECIFIC , C4 CANCERUL GLANDEI MAMARE


CANCERUL GLANDEI MAMARE

Frecvenţa. Este o eventualitate clinică rară. Raportat la numărul sarcinilor, frecvenţa medie este de 0,03%.

Diagnostic. În general, diagnosticul este întârziat de modificările glandei mamare induse de sarcină. Cel mai frecvent semn este perceperea unei formaţiuni nedureroase la nivelul sânului.

Examinarea glandelor mamare trebuie să fie efectuată siste matic în cadrul consultaţiei prenatale.

Gravidele vor fi instruite pentru a practica autoexaminarea.

Mamografia nu este foarte utilă datorită densităţii glandulare crescute în timpul sarcinii. Puncţia formaţiunii cu ac fin şi examenul citologic constituie elemente orientative i mportante pentru diagnostic. Biopsia-exereză, cu examen histologic extemporaneu, este necesară pentru stabilirea definitivă a naturii leziunii. După trimestrul I, pentru prelevare, se poate folosi anestezia generală.

Prognostic. O concluzie privind influenţa gravido-puerperalităţii asupra proceselor maligne mamare este greu de formulat. Opiniile mai vechi considerau cancerele sânului, depistate în sarcină, ca fiind cu potenţial malign crescut.


Statistici recente nu ajung la concluzia că sarcina este un factor de prognostic negativ. Prognosticul, în funcţie de stadiu şi vârstă, este comparabil cu cel din afara sarcinii. Opiniile nu sunt unitare. Stadiul bolii în momentul diagnosticului este cel mai important factor de prognostic.

Există, încă, o serie de necunoscute în legătură cu influenţa sarcinii asupra cancerului de sân. Modificările hormonale, imunologice ca şi lipsa dependenţei hormonale (absenţa estrogen-receptorilor) ar conduce la concluzia că întreruperea sarcinii nu influenţează creşterea tumorală şi prognosticul.

Vârsta şi paritatea exercită efecte asupra arhitect urii parenchimului glandei mamare. La nulipare, acest parenchim conţine mai multe structuri nediferenţiate comparativ cu femeile care au născut şi la care, structurile predominante sunt mai bine diferenţiate. Incidenţa cancerului de sân este mai mare la nulipare.

Sarcinile ulterioare tratamentului cancerului de sân nu par s ă afecteze prognosticul. Cu toate acestea, se recomandă evitarea sarcinii 3-5 ani după ce afecţiunea a fost diagnosticată şi tratată.

Este probabil ca neoplaziile maligne mamare să nu influenţeze direct fătul în dezvoltare. Tratament. Terminarea gestaţiei nu ameliorează rata supravieţuirilor. Tratamentul chirurgical

primar se aplică pentru asigurarea unui control local şi regional al bolii. Mastectomia (sau alt procedeu) trebuie practicată imediat după ce s-a stabilit diagnosticul indiferent de vârsta sarcinii (riscul abortiv este redus).

Radioterapia este evitată, iar chimioterapia va fi amânată după trimestrul I. Chiar dacă chimioterapia (practicată în evoluţia tardivă a sarcinii) nu prezintă riscul malformaţiilor congenitale, complicaţii și naşterea prematură sunt mai frecvente.


În stadii avansate, conduita se aplică în funcţie de vârsta sarcinii şi opţiunea gravidei privind evoluţia sarcinii. În primele etape ale gestaţiei va fi recomandată întreruperea pentru că radioterapia şi chimioterapia sunt absolut necesare. Dacă sarcina este în ultima parte a evoluţiei terapia nechirurgicală poate fi aplicată după naştere.