Boli metabolice, de nutritie - C7 Hipoglicemiile

Hipoglicemiile

Clinic se descriu două tipuri de hipoglicemii: acute şi cronice; se mai cunosc însa şi hipoglicemii organice şi funcţionale.

Coma hipoglicemică este forma cea mai importantă dintre hipoglicemiile acute, care pot fi uşoare, medii sau grave. În forma uşoară şi medie de comă hipoglicemică domină senzaţia de foame, transpiraţii profuze, vertije, frisoane, tahicardie iar în formele severe tulburările neurologice şi psihice (crampe, parestezii, cefalee, uneori incoerenţă ca la beţie, sau dimpotrivă stări depresive).
Coma hipoglicemică este de obicei profundă, bolnavul este palid sau congestionat, respiraţia este de tip Cheyne-Stockes, hipertensiunea arterială, hipotermia şi tahicardia se întâlnesc în cele mai multe cazuri. Neurologic semnele merg de la mici secuse la convulsii, uneori crize epileptiforme, contracturi puternice cu încleştarea gurii, reflexe vii, uneori paralizii. Semnul Babinski este prezent bilateral.
Diagnosticul diferenţial se face cu:
- coma diabetică care este mai puţin profundă, respiraţia este de tip Kiismaul, se simte mirosul de acetonă la respiraţie, deshidratarea este mai mare, setea intensă şi uscăciunea pielii prezentă. Reflexele sunt abolite. Babinski nu este prezent, iar probele biologice sunt caracteristice
- coma vasculară cerebrală este profundă, apare semne de focar (hemiplegie, Babinski unilateral, reflexe abolite). Aspectul lichidului cefalorahidian confirmă diagnosticul
- coma uremică apare după o evoluţie prelungită a unei boli renale cunoscute. Ureea este crescută iar glicemia normală
- coma hepatică apare după o boală prelungită şi cunoscută, cu semne evidente. Sindromul biologic exclude hipoglicemia.

Hipoglicemiile cronice apar în boli organice sau după un tratament hipoglicemiant lung. Sunt prezente semne de nevroză, etilism, epilepsie etc., şi chiar deteriorare psihică. Tratamentul presupune suprimarea cauzei.

Hipoglicemiile organice se întâlnesc în următoarele boli:
Insulinomul (adenomul insulelor Langerhans). Este o tumoră benignă în care apar semne nervoase şi gastrice, postprandial sau după eforturi, glicemii în timpul crizei sub 0,50g‰, semne care dispar după administrare de glucoza. În general apar semne nevrotice (astenie, torpoare, traspiraţii profuze), semne minore de hipoglicemie (tremurături, paloare, anxietate, foame imperioasă care dispare după ingestie de glucoza). Treptat semnele psihice şi neurologice se accentuează. Apar crampe, parestezii, tremurături, incoerenţă, stări depresive, convulsii, pareze etc. Semnele apar paroxistic, regresia este fără sechele, lipsesc semnele obiective şi apar dimineaţa pe nemâncate sau la trezirea din somn. Cedează prin ingestie de zahăr. Tratamentul este chirurgical.
Alte hipoglicemii organice, apar în: seminomul testicular, adenocarcinomul gastric, adenocarcinomul cecal şi în tumori toracice.

Hipoglicemii funcţionale apar la bolnavii cu gastrectomie şi în următoarele două sindroame:
- Sindromul de evacuare precoce (Dumping sindrom). Simptomatologia este polimorfă: balonări, apăsare epigastrică, greţuri şi vărsături, chiar colici, transpiraţii, astenie fizică, vertije, palpitaţie, etc. Toate aceste semne apar la 15-30 minute după masă, când glicemia este maximă. Glicemia este urmată de o hipoglicemie secundară (cu descărcare de secretină), care explică simptomatologia.
- Sindromul postprandial tardiv care apare la câţiva ani de la operaţie (gastrectomie), cu lipotimii, transpiraţii, ameţeli, cefalee, oboseală marcată. Apare la 2-4 ore după mese. Dacă se ingeră imediat zahăr tulburările dispar.