Ghimbirul

Planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice.

Ghimbirul – este o planta aromata care contine numeroase vitamine si uleiuri volatile concentrate intr-o buna masura in radacina acestuia.

Ghimbirul este o sursa excelenta de vitamina E, fibre alimentare, vitamina B6, fier, magneziu si potasiu.


Ghimbirul din rizomi , poate fi consumnat in cantitati juste si crud , nu este toxic!



Continut in vitamine/100g:
Vit A (Retinol) 147 UI
Vit C (Ac. ascorbic) 7 mg
Vit E (Tocoferol) 18 mg
Vit K 0.800 mcg
Vit B2 (Riboflavina) 0.200 mg
Vit PP (B3 – Niacina) 5.200 mg
Vit B6 (Piridoxina) 0.800 mg
Vit B9 (Ac. folic) 39 mcg

Continut in minerale/100g:
Calciu 116 mg
Fier 11.500 mg
Magneziu 184 mg
Fosfor 148 mg
Potasiu 1343 mg
Sodiu 32 mg

Zinc 4.700 mg

Substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt compuși specifici numiți gingeroli, fenoli, ulei volatil.

Ghimbirul este folosit,  ca antidot în caz de rău de mare. Este întrebuințat,  pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație. Ghimberul acționează și împotriva stărilor de vomă, grețurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. În caz de greață, se ține în gură, sub limbă, o bucățică de rădăcină de ghimbir. Senzația de greață și vomă va dispărea imediat.

De mii de ani gingerul este folosit in medicina orientala pentru tratamentul astmului, respiratiei greoaie, retentiei de apa, durerilor de urechi, in cazurile de greata sau voma.. In prezent doctorii homeopati recomanda gingerul pentru afectiuni hormonale/sexuale.

Pentru sosuri si garnituri la minut gen stir-fry, gingerul se foloseste cel mai bine ras cu razatoarea mica, si inabusit. Bucatelele taiate de un centimetru grosime se pot folosi la mancaruri fierte indelung cum ar fi ciorbele, supele si rasolul. Nu este necesar sa cojiti gingerul foarte tanar sau proaspat, dar este bine sa o faceti daca nu doriti cresterea exagerata a diurezei. 

Chiar daca unoeri cantitatea de ginger dintr-o mancare nu are un efect imediat si miraculos, insa folosit in mod constant are avantajul de insanatosire si prevenire a imbolnavirilor pe termen lung.

1 – taiati 2-3 cateva feliute de ginger si fierbeti intr-o cana cu apa vreme de 10 minute si beti ceaiul rezultat; effect: indeparteaza edemele, linsteste starea de voma, sau tuse si incalzeste trupul.

2 – zdrobiti 100 g de ginger si fierbeti in 3 cani de apa vreme de 10-15 minute: folositi lichidul pentru masajul trupului; efecte: induce transpiratia si scade febra in starile de raceala cu dureri musculare si frisoane;

3 – zdrobiti si faceti un suc din 20 – 30 grame de ginger; amestecati cu miere sau zahar brun in 2 cani de apa fierbinte si beti cate o cana pe zi; efecte: alina tusea;

4 – mancati jumatate de lingurita de ginger ras prin razatoarea mica; efecte: alina indigestia;

5 – zdrobiti si faceti un suc din 10 grame de ginger; amestecati cu sucul de la o portocala sau lamaie; efecte: a) alina raul de miscare, sughitul si starea de voma; b) remediu pentru intoxicatiile alimentare;

6 – fierbeti 2 g de ginger uscat sau 7 g ginger proaspat (cantitatea maxima pentru o zi!) cu zahar brun si beti fierbinte acest ceai; efecte: indeparteaza simptomele de raceala cum ar fi durerile abdominale, febra, durerile de cap etc.

7 – fierbeti 4 grame de ginger proaspat cu coaja de la un sfert de portocala (eventual uscata – este mai eficienta! ) si beti acest ceai; efecte: alina greata si starea de voma dat de raceala sau gripa.
Contraindicatii: Gingerul se va folosi cu mare precautie in caz de sarcina.
Ghimbirul ucide celulele canceroase


Un studiu recent realizat evidentiaza efectele benefice ale ghimbirului in cazul cancerului ovarian, prin distrugerea celulelor canceroase. Potentialul pe care il are ghimbirul in lupta impotriva cancerului nu se limiteaza doar la moartea celulelor canceroase, ci are rolul si de a impiedica rezistenta acestor celule in fata tratamentelor anticanceroase, problema cea mai frecventa in cazul chimioterapiei