Farmacologie generală ,12 Ocitocice si tocolitice


   Ocitocice si tocolitice

OCITOCICE
Stimuleaza musculatura neteda uterina ; ocitocina si PG stimuleaza contractiile fazice, ritmice, ale uterului.Sunt utilizate pentru inducerea si mentinerea travaliului.
Ergometrina si metilergometrina cresc tonusul uterin si sunt folosite in tratamentul metroragiilor postpartum.
Ocitocina
Astazi se foloseste ocitocina sintetica (Oxitocines, Syntocinon).Ocitocina are rol in declansarea travaliului Declanseaza contractiile de tip fiziologic care permit expulzia copilului. Efectul este imediat, cu durata nu foarte lunga. Se administreaza i.m Se poate administra si prin prizare sau sublingual, dar nu este prea eficient.
Indicatii :
- inducerea travaliului pentru o sarcina care nu este la termen, daca exista riscuri majore pentru mama sau fat.
- inducerea travaliului pentru sarcina ce a depasit termenul.
- sustinerea contractiilor uterine, daca sunt ineficiente, la inceputul si in timpul nasterii.
Reactii adverse :
- in caz de supradozare apare hipoxia fetala prin contractia tetanica a uterului care poate micsora periculos circulatia placentara.
- rupturi uterine.
DenoxitocinaEste un derivat de sinteza cu efect mai lent dar de durata mai lunga. Supradozarea provoaca suferinta fetala (hipoxie) si suferinta materna (ruptura uterina).
PGE2 (Dinoproston, Minprostin E2) si PGF2 (Dinoprost, Minprostin F2, Enzoprost)Stimuleaza contractiile fazice ale uterului si provoaca dilatarea colului. Sunt eficace in orice faza a sarcinii.
Provoaca avort in primul si al II-lea trimestru de sarcina si sarcina imatura in al III-lea trimestru.
Indicatii : avort terapeutic daca exista riscuri majore,perfectarea maturarii cervicale in ultimul trimestru de sarcina (dilatarea incompleta),inducerea travaliului la termen,tonefierea uterului, profilaxia hemoragiilor postpartum.Se utilizeaza numai in caz de integritate uterina.
Contraindicatii :- cezariana in antecedente
- contractii normale in timpul sarcinii
Reactii adverse :greata, varsaturi, diaree,cefalee, ameteli,in doze mari spasme uterine.
Dinoprostona se administreaza intravaginal.
Indicatii : inducerea travaliului, maturare cervical, avort terapeutic in trimestru II
Dinoprost se utilizeaza in avorul terapeutic in trimestrul II.
Sulprostona este derivat de PGE2 . Dilata colul uterin inaintea intreruperii chirurgicale a sarcinii. Este folosita pentru avort in trimestrul II si pentru controlul hemoragiilor postpartum.
Metenoprost si Carboprost - sunt utilizate pentru controlul hemoragiilor.
Geneprost si Misoprostol (analogi de PGE1) - se asociaza cu Mifepristona (antiprogestatil) in primele saptamani de sarcina producand avort farmacologic in 95 % din cazuri.
Reactii adverse :dereglari menstruale, greata, voma,dureri abdominale de intensitate mare.
DERIVATI DE ERGOTAMINA
Ergotamina (Ergomet) - creste frecventa si amplitudinea contractiilor uterine si are actiune uterotonica (mareste tonusul miometrului). Are actiune hemostatica uterina

Indicatii :
- tratamentul si profilaxia hemoragiilor postpartum si postavortum.
Se foloseste sub forma de maleat, i.m. sau in urgente in injectii i.v.
Reactii adverse :creste brusc tensiunea arterial,scade circulatia maternofetala cu suferinta fetala,rupturi uterine,traumatizarea fatului,embolie cu lichid amniotic.
Contraindicatii :inducerea travaliului (nu trebuie injectata pana nu apare prima manuta a copilului ),HTA, boli cardiace, AVC in antecedente.
Metilergometrina - produs de sinteza ; este un uterotonic mai activ decat ergometrina.

TOCOLITICE
Sunt medicamente care provoaca relaxare si impiedica contractiile uterine.
IndicaTII: profilaxia iminentei de avort si a nasterii premature
Agonistii 2 - inhiba contractiile uterine.
Indicatii : sunt utilizate in iminenta de avort, pericol de nastere prematura, hiperkinezie in timpul travaliului si pentru pregatirea operatiei cezariene.
In urgente, se introduc in perfuzie i.v ; pentru intretinerea efectului se recomanda injectii i.m. subcutanata, administrare orala sau rectala.
Reactii adverse :tahicardie, palpitatii,tremor, anxietate, neliniste.
Contraindicatii :cardiopatie ischemica, aritmii,insuficienta cardiac,tireotoxicoza,metroragie.
Se folosesc : Fenoterol, Salbutamol, Terbutalina, Ritadrin.
Alcoolul etilic - in doze relativ mari are proprietati tocolitice marcate. Se administreaza sub forma de solutie 10% in glucoza in perfuzii i.v. In doze mici administrate oral se poate utiliza pentru calmarea durerilor din dismenoree.
MgSO4 - se foloseste in combaterea convulsiilor din eclampsie, cand se produce moartea fatului intrauterin. Este utilizat ca tocolitic in doze mari, fiind mai putin eficace ca Ritradinul.
Supradozarea provoaca deprimare cardiorespiratorie marcata si la mama si la fat, bloc neuromuscular la mama si depresie marcata la mama.
Antiinflamatoarele nesteroidiene - se folosesc : Indometacin, Acid acetilsalicilic, Ibuprofen. Acestea deprima motilitatea uterina probabil datorita inhibarii sintezei prostaglandinelor (PG).
Indicatii : prevenirea nasterii premature,calmarea dismenoreei.
Riscuri pentru copil : enterocolita necrotica, hemoragie intrauterina, moarte si in ultimul trimestru, inchidere prematura a canalului arterial.
Blocantele canalelor de Ca2 de ex. Nifedipina are efect relaxant asemanator Ritadrinului, mai bun ca MgSO4.
Reactii adverse : hipotensiune la mama si risc de hipoxie fetala


MEDICAŢIA CITOSTATICĂ
Chimioterapicele anticanceroase, cunoscute şi sub denumirea de medicamente antineoplazice, antitumorale, citotoxice, citostatice sunt substanţe capabile să blocheze proliferarea celulară în procese proliferative maligne; efectul citotoxic înseamnă omorârea celulei maligne. Principala acţiune a acestor substanţe este cea antitumorală. Însă, în organism pot interfera şi procese fiziologice (cu oprirea acestora), ceea ce determină apariţia efectelor secundare. Zona terapeutică a acestor medicamente este îngustă. La acţiunea citotoxică a citostaticelor sunt expuse nu numai celulele canceroase, ci şi ţesuturile normale care proliferează rapid (măduva hematopoietică, sistemul limfatic, epiteliul digestiv, foliculii piloşi, epiteliul germinativ al gonadelor, structurile embrionare), de aici rezultând şi o multitudine de efecte secundare, care se pot manifesta ca o boală a întregului organism-boala citostatică:
mielosupresia cu apariţia de leucopenie, trombocitopenie, anemie;de aceea, curele cu anticanceroase se fac intermitent cu doze mari o perioadă de timp după care este necesară o pauză ce permite procesul de refacere a unor celule normale şi a apărării imunologice;
căderea părului (alopecia);
inhibarea proliferării mucoasei digestive (a stratului germinativ), cu apariţia de ulceraţii, stomatite, enterite;
greaţă, vomă;
spermatogeneza şi ovogeneza pot fi perturbate atât cantitativ cât şi prin producere de mutaţii (malformaţii). În graviditate au efect teratogen. Prin acţiunea mutagenă au efect cancerigen în anumite condiţii;
efecte metabolice: hiperuricemia, uricozuria, datorită omorârii masive a celulelor;
efectul imunodepresiv poate fi atât nedorit, cu scăderea capacităţii de apărare antitumorală (favorizând astfel proliferarea celulelor maligne şi metastazarea), cu apariţia de infecţii (în special virotice, dar şi bacteriene, micotice sau parazitare) dar poate fi şi dorit (alături de corticosteroizi putând fi utili pentru menţinerea homogrefelor şi a altor ţesuturi transplantate, precum şi în unele boli autoimune)
ANTIMETABOLIŢI Se împart în 3 subgrupe:
a. Antagonişti ai acidului folic Metotrexatul (Antifolan) Administrarea se face oral sau parenteral (injecţii i.m., perfuzii i.v., i-arterial). Se indică în: leucemii limfatice acute; coriocarcinom; alte tumori solide, în asociere cu alte citostatice; ca imunodepresiv la bolnavii cu transplant de maduva
b. Analogi ai bazelor purinice Mercaptopurina (Purinethol) este o substanţă stabilă, care se administrează oral.Azatioprina (Imuran) este un derivat al mercaptopurinei, folosit mai ales ca imunodepresor. 5-Fluoruracil are toxicitate mare. Se foloseşte ca adjuvant (în asocieri).Este greu suportat. Citarabina (Citozin Arabinozid) se indică în leucemii mieloide acute.
c.Compuşi asemănători antimetaboliţilor. Hidroxicarbamida (hidroxiureea) se foloseşte în leucemia granulocitară cronică. LAsparaginaza
SUBSTANŢE ALCHILANTE
a. Beta cloretilamine sau derivaţi de azotiperite Clormetina sau azotiperita este primul medicament citostatic sintetizat.Are efect toxic local puternic, distruge ţesuturile, de aceea se administrează numai pe cale i.v. Se foloseşte în boala Hodgkin.Melfalan (Levofalan) se utilizează larg terapeutic în mielomul multiplu, sarcoame. Clorambucil (Leukeran) este stabil, mai puţin toxic, ceea ce îl face avantajos în folosirea pe cale orală, în condiţii cronice. Indicaţiile majore sunt: leucemia limfatică cronică, boala Hodgkin şi limfoamele nehodgkiniene. Ciclofosfamida este agentul alchilant cel mai folosit terapeutic, administrându-se unic sau în asociaţii polichimioterapice. Se poate administra oral sau parenteral. Pe lângă efectele secundare ca greaţă, vomă, toxicitate mieloidă, are şi un efect secundar caracteristic şi anume cistita hemoragică. Indicaţiile principale sunt limfoamele nehodgkiniene şi boala Hodgkin, mielomul multiplu, carcinoame (pulmonar microcelular, de col uterin, mamar), tumori solide, etc. Se poate folosi şi imunosupresor.
b. Etilenimine: Thio-Tepa (Girostan) se administrează injectabil (i.v. sau intracavitar- în pleură, pericard, peritoneu). Este folosită în cancerul de ovar, de vezică, de sân şi boala Hodgkin. Are toxicitate medulară mare (deprimă puternic hematopoeza).
c. Sulfonoxizi: Busulfan (Citosulfan) este un compus stabil ce se administrează oral. Este de elecţie în leucemia granulocitară cronică.
d. Derivaţi de nitrozouree Lomustin (Nipalkin) este indicat îndeosebi pentru tratamentul tumorilor cerebrale. Streptozocina este un antibiotic cu oarecare selectivitate pe celulele normale şi tumorale de la nivelul insulelor Langerhans. Se indică în tratamentul insulinoamelor.
e. Derivaţi triazenici Dacarbazina se indică în tratamentul tumorilor solide: sarcoame, melanom malign. Procarbazina (Natulan), derivat de hidrazină asemănător se indică în boala Hodgkin, mai ales în scheme polichimioterapeutice.
f. Compuşii de platină - cisplatin se poate folosi ca medicaţie unică sau în combinaţii în tumori solide(ovar, testicul, vezică urinară, ORL).

ANTIBIOTICE ANTICANCEROASE
a. Antraciclinele sunt cele mai importante antibiotice anticanceroase, au culoare roşie. Doxorubicina (Adriamycin, Adriblastin) cu toxicitate mare, se foloseşte larg. Epirubicina (Farmorubicina) se foloseşte injectabil (i.v., perfuzii).
b. Bleomicina se indică în cancere cutanate, de căi urinare
c.Actinomicine: dactinomicina se indică în cancere testiculare(seminom), unde poate avea rezultate bune.
d. Inhibitorii topoizomerazelor: etopozida poate fi utilă în cancerul pulmonar cu celule mici, în cancerul testicular, de sân, boala Hodgkin, hemoblastoze. Tenipozida se indică în limfoamele maligne, tumorile cerebrale maligne, cancerul de vezică urinară.

ALCALOIZI ANTIMITOTICI
Colchicina, datorită toxicităţii nu se mai foloseşte. Alcaloizii din Vinca rosea - vincristin se indică în leucemii limfatice acute, boala Hodgkin, limfoame nehodgkiniene, tumori solide (în asociere). Este mai puţin toxică pentru măduva hematopoietică.Vinblastin se indică mai ales în boala Hodgkin, limfoame nehodgkiniene. Produce deprimarea măduvei hematopoetice.
HORMONI ŞI ANTAGONIŞTI HORMONALI
a.Glucocorticoizii - se pot utiliza în diferite cancere limfatice. Astfel, prednisonul se poate folosi în leucemia acută limfoblastică, leucemia limfatică cronică.
b. Estrogenii (de sinteză) sunt utili în cancerul de prostată avansat. Exemple: dietilstibestrol (Distilben), clanisen.
c. Antiestrogenii se indică în cancerul mamar ,în special sunt eficace în perioada post-menopauză când 75% din tumori conţin receptori estrogenici. Tamoxifenul se administrează oral. Aminoglutetimida are o eficacitate asemănătoare tamoxifenului în cancerul mamar metastatic la femeie în postmenopauză, mai ales în caz de metastaze osoase.
d. Androgenii în doze mari pot fi utili în cancerul mamar la femei, cu metastaze.
e. Antiandrogenii (ciproteron şi flutamid) sunt indicaţi pentru tratamentul cancerului de prostată metastatic.
f. Progestativele (hidroxiprogesteron, medroxiprogesteron) în doze mari pot fi eficace în cancerul endometrial avansat.
g. Analogii agonişti ai gonadorelinei (goserelin, leuprorelin, triptorelin) se utilizează în cancerul de prostată metastatic.
IZOTOPII RADIOACTIVI I 131
Au o perioadă de înjumătăţire de 8 zile, administrat oral în doze foarte mici se acumulează în tiroidă unde emite radiaţii beta şi gama. Radiaţiile beta, puţin penetrabile realizează iradierea locală utila.


IMUNOSUPRESOARELE
I.AGENŢI IMUNOSUPRESORI NESPECIFICI Glucocorticoizi se folosesc în combinaţie cu alte imunosupresive în prevenirea şi tratamentul rejetului organului transplantat (de măduvă hematogenă, de cord). Se mai indică în boli autoimune, în special pentru efectul imunosupresiv, dar şi pentru cel antiinflamator: poliartrită reumatoidă, lupus eritematos, polimiozita, dermatomiozita, vasculitele sistemice, boala Crohn, afecţiuni autoimune oculare, scleroza multiplă, miastenia gravis. Se pot administra sistemic sau topic. Corticoterapia sistemică se poate face i.v. de ex. pulsterapia prin administrarea de metilprednisolon i.v. în doze mari câteva zile (1 g pe priză 3-4 zile succesive), care se repetă după o săptămână. Minipulsterapia presupune administrarea metilprednisolonului 250 mg pe zi, câteva zile succesiv. Se monitorizează greutatea corporală, excreţia de lichide, TA, potasemia, glicemia, coagulabilitatea sângelui. Se administrează dimineaţa. Tratamentul nu se întrerupe brusc, dozele se reduc treptat cu 10%.
II.AGENŢI CARE BLOCHEAZĂ SPECIFIC FUNCŢIA LIMFOCITELOR T Ciclosporina (Sandimun) Este eficace numai dacă se administrează în momentul imunizării. Se indică în prevenirea rejetului organelor transplantate, prevenirea reacţiei grefă contra gazdă în cadrul trasplantului de măduvă şi în unele boli autoimune (poliartrită reumatoidă, glomerulonefrită, boala Crohn, psoriazis). Se administrează oral sub formă de capsule gelatinoase, microemulsii sau în perfuzie intravenoasă. Este greu de mânuit terapeutic: produce nefrotoxicitate dependent de doză, hepatotoxicitate, tremor, convulsii, HTA, hirsutism. Frecvenţa infecţiilor este crescută, creşte riscul limfoamelor maligne şi a leucemiei. Tacrolimus (Prograf) este un antibiotic macrolidic produs de Streptomyces tzukubaensis. Deprimă imunitatea celulară. Se foloseşte pentru prevenirea sau împiedicarea rejetului organelor transplantate şi în afecţiuni autoimune refractare. Se dă oral şi în perfuzie intravenoasă. Este nefrotoxic, produce cefalee, fotofobie, tremor, parestezii, tulburări gastrointestinale, afectare hepatică, scăderea toleranţei la glucoză. Nu se asociază cu ciclosporina datorită riscului mare al nefrotoxicităţii. Sirolimus (Rapamune) sau rapamicina, un analog structural al tacrolimusului se foloseşte în asociere cu ciclosporina pentru prevenirea rejetului alogrefei renale. Efecte adverse: hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, creşte riscul de penumonie interstiţială. Acidul micofenolic, produs de Penicillium stoloniferum, inhibă proliferarea limfocitelor T şi producerea de anticorpi de către limfocitele B, de asemenea inhibă aglomerarea leucocitelor în ţesutul inflamat. Se foloseşte sub formă de micofenolat mofetil (Celcept), care în organism eliberează acid micofenolic. Se dă oral singur sau în asociere cu alte imunosupresive pentru prevenirea şi tratamentul rejetului în transplantul de rinichi. Leflunomida blochează proliferarea celulelor T. Secundar împiedică şi producţia de anticorpi. Are efect bun în poliartrita reumatoidă, ameliorând funcţionalitatea articulară. Este bine tolerată, dar poate produce creşterea tensiunii, rash, ulceraţii bucale, dureri abdominale, afectare hepatică, leucopenie, alopecie. Se contraindică în caz de imunodepresie severă, infecţii grave, insuficienţă renală, hepatică, sarcină, alăptare.

III.Analogi structurali, antimetaboliţi şi alţi agenţi imunosupresori citotoxici

Azatioprina (Imuran).Se foloseşte pentru efectul imunosupresiv intens şi prelungit. Se indică pentru prevenirea rejetului organelor transplantate - renale, grefă de măduvă osoasă, cardiace; în boli autoimune: lupus sistemic, poliartrită reumatoidă severă, hepatită cronică activă, sclerodermie, dermatomiozită, anemie hemolitică autoimună, pemfigus, sindrom nefrotic. Se alege în formele grave care nu răspund la glucocorticoizi. Reacţiile adverse: toxicitate medulară, leucopenie, trombocitopenie, scăderea toleranţei la infecţii virale, tulburări gastrointestinale, hepatotoxicitate. Dozele se reduc la cei cu insuficienţă renală.
6-mercaptopurina se foloseşte în anemia hemolitică autoimună, glomerulonefrite, purpură trombocitopenică idiopatică, forme corticodependente ale bolii Crohn. Produce depresie medulară, necroză hepatică, tulburări digestive.
Ciclofosfamida este un agent alchilant, care inhibă proliferarea celulelor limfoide şi chiar distruge celulele limfoide proliferante. Se foloseşte în sindromul nefrotic la copil, lupus eritematos sistemic sever, vasculite sistemice, transplanturi de măduvă osoasă. Efecte adverse: leucopenie, cistită hemoragică, cardiotoxicitate.
Metotrexatul Se dă la bolnavii cu transplant de măduvă osoasă, poliartrită reumatoidă, dermatomiozită, psoriazis şi artrită psoriazică.Imunosupresie specifică Medicamente proteine - ţintesc specific receptorii membranari ai celulei sau liganzii lor sunt şi sunt anticorpi tipici sau derivaţi din molecula de anticorp. Muromonab este un anticorp monoclonal murin anti CD3, folosit în episoadele acute de rejet rezistente la glucocorticoizi din transplantul renal.
Rituximab Se foloseşte în tratamentul limfoamelor foliculare avansate rezistente la chimioterapie şi al limfoamelor nehodgkiniene difuze cu celule mari B.

IMUNOSTIMULATOARELE

Sunt medicamente care amplifică răspunsul imun al organismul. Se folosesc în imunodeficienţe, cancer, infecţii virale, fungice. Citokinele