Farmacologie generală ,11 ANTIHIPERTENSIVE INHIBITOARE SIMPATICE


ANTIHIPERTENSIVE INHIBITOARE SIMPATICE

PRIN ACTIUNE CENTRALĂ


  • aceasta grupă conţine medicamente care acţionează asupra SNC şi determină scăderea tonusului simpaticului periferic, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale; totodată, scăderea tonusului S periferic determină şi scăderea secreţiei de renină , ducând din nou la scăderea TA
Clonidina – este un derivat imidazolic , determină scăderea tonusului S periferic. Intervine şi un mecanism periferic: stimularea rec. 1 adrenergici presinaptici determină scăderea sintezei de catecolamine în periferie.Administrată oral , are efect cam la o oră de la administrare; i.v. are efect mai rapid ( 10 min).Scăderea TA este precedată de o creştere a valorilor tensionale , datorită faptului că medicamentul nu este foarte selectiv pentru receptori şi la concentraţii mari poate să stimuleze şi receptorii 1 postsinaptici  prin vasoconstricţie determină acest vârf de HTA.Durata efectului este variabilă 4-24 h ; diferă de la un pacient la altul, dar este constantă pentru acelaşi pacient. De obicei, se testează durata efectului când se incepe tratamentul.Dacă tratamentul se opreşte brusc după timp îndelungat, apar fenomene de rebound şi creşte TA la valori mai mari decât cele de la începutul tratamentului. Fenomenele de rebound sunt mai puţin importante dacă clonidina se asociază cu alte antihipertensive.
Reacţii adverse : uscăciunea gurii, somnolenţă, sedare, constipaţie.
Clonidina este un antihipertensiv cu eficacitate moderată, folosită în tratamentul formelor medii şi severe de HTA , adesea în asociaţie cu altele. Mai este folosită şi în tratamentul urgenţelor hipertensive. Se administrează oral 0,1-0,3 mg de 2 ori pe zi (se incepe cu doze mici ).
Alfa metildopa -scade debitul cardiac, micşorează rezistenţa periferică ; fluxul sanguin renal se menţine.Latenţa este mai lungă (peste 2 ore ) şi durata de acţiune este mai mare decât cea a Clonidinei (12-24 ore).Este bine suportată. Nu produce fenomene de rebound, iar reacţiile adverse sunt rare.
REACŢII ADVERSE:uscăciunea gurii, constipaţie,sedare, somnolenţă, stare depresivă, fenomene extrapiramidale, fenomene de impotenţă sexuală la bărbaţi.
Eficacitatea este moderată. Metil Dopa este indicată la bolnavii cu HTA moderată sau severă, de obicei în asociaţii ( de ex. cu Furosemid şi Hidralazină).Se administrează oral câte 250 mg - 2 g pe zi. Nu se foloseşte în urgenţele hipertensive.
2. Ganglioplegice
Reprezentanţi: Pentoliniu şi Trimetafan.
EFECTE :
- scad tensiunea foarte mult, cu pronunţat caracter ortostatic
- scad fluxul plasmatic sanguin în anumite organe (rinichi, creier , splină)
- antihipertensive foarte puternice
Frecvenţa mare a reacţiilor adverse, datorită paraliziei neselective a ggl. vegetativi şi caracterul brutal al hipotensiunii, cu scăderea aportului sanguin în anumite teritorii importante, limitează mult utilizarea terapeutică a lor.Se administrează i.v. cu efect rapid ( 1-2 minute) şi durată scăzută a efectului (aproximativ 10 min.). În tratamentul urgenţelor hipertensive se utilizează în perfuzie i.v continuă, iar ritmul perfuziei se reglează în funcţie de tensiunea arterială. Perfuzia se menţine până când un alt antihipertensiv administrat concomitent începe să acţioneze. Sunt utilizate pentru realizarea hipotensiunii controlate în timpul unor intervenţii chirurgicale sângerânde, în urgenţele hipertensive şi pentru tratamentul edemului pulmonar acut.
CONTRAINDICAŢII
Este contraindicat în toate situaţiile în care hipotensiunea poate fi dăunătoare şi trebuie folosit cu multă prudenţă în caz de ateroscleroză, insuficienţă renală, boli cardiace şi hepatice.

3. Blocantele terminaţiilor simpatice
GUANETIDINA
EFECTE
- este un antihipertensiv foarte intens ; hipotensiunea produsă are pronunţat caracter ortostatic. Se produce bradicardie, scăderea debitului cardiac, diminuarea slabă a rezistenţei periferice.
-scade fluxul plasmatic cerebral şi renal.
Absorbţia digestivă este incompletă, iar disponibilitatea prezintă variaţii mari de la o persoană la alta ( 3-30 % din doza administrată). Este antihipertensiv de rezervă folosit în cazurile de HTA severă sau când nu avem o altă soluţie. De obicei se asociază cu alte antihipertensive.
Dozarea este dificilă datorită absorţiei inegale şi a hipotensiunii ortostatice. Se începe de la doze mici în mg şi dozele se cresc progresiv în funcţie de valoarea TA măsurate în ortostatism.
REACŢII ADVERSE - sunt frecvente :
- ischemie în teritoriile afectate de ateroscleroză
- lipotimie
- colaps ortostatic
- inhibarea ejaculării şi diminuarea libidoului
- retenţie hidrosalină
- congestie nazală
- diaree
- bradicardie
CONTRAINDICAŢII
- aritmii
- cardiopatie ischemică
- ateroscleroză
- deficite de pompă cardiacă
- astm bronşic
- feocromocitom
REZERPINA (Hiposerpil, Raunervil) - alcaloid din plante de genul Rauwolfia.
Administrat oral efectul este lent (deci este nevoie de timp pentru a se epuiza rezervele de catecolamine) - este maxim la aproximativ 2 săptămâni de la prima administrare şi se menţine timp îndelungat (aproximativ 2 săptămâni după oprirea tratamentului ). Dacă se administrează doze foarte mari, de ex. 2,5 mg o dată efectul este mai rapid (aproximativ 1 oră). În cazul injectării i.m. efectul este mai intens, mai rapid şi mai de scurtă durată.
REACŢII ADVERSE
- uscăciunea gurii
- congestie nazală
- diaree
- sedare, somnolenţă, depresie
- poate să agraveze ulcerul gastric sau duodenal ; la câinele de experienţă produce ulcer.
CONTRAINDICAŢII

- ulcer, colită ulceroasă
- insuficienţă cardiacă
- insuficienţă renală severă
- epilepsie
- sarcină, alăptare.
Se foloseşte în tratamentul formelor moderate şi severe de HTA în asociaţii cu alte antihipertensive. În urgenţe hipertensive se administrează i.m. Dozele obişnuite : 0,25-0,5 mg oral o dată pe zi.

4. Blocante -adrenergice
TOLAZOLINA şi FENTOLAMINA
Nu sunt practic antihipertensive.
Scad TA în feocromocitom (tumoră secretantă de catecolamine). Efectul este caracteristic, fiind folosite ca test de diagnostic.
INDICAŢII
- feocromocitom
- în tratamentul HTA din feocromocitom la bolnavii care nu pot fi operaţi .
- pentru prevenirea crizelor hipertensive în cursul intervenţiilor chirurgicale din feocromocitom.
PRAZOSIN (Minipress) - derivat de chinazolină.
Prazosinul scade TA în toate cazurile.
REACŢII ADVERSE
- hipotensiune ortostatică, mai puţin intensă decât cea dată de ganglioplegice şi Guanetidină; dar, hipotensiunea ortostatică este foarte importantă la primul contact al pacientului cu medicamentul (fenomen de primă doză)  prima oară se administrează sub control medical .
- poate provoca fenomene de incontinenţă urinară mai ales la bărbaţi.
Prazosinul are eficacitate moderată, dar este mai mare decât a Rezerpinei şi Clonidinei.Se administrează de regulă în asociaţii, în formele moderate şi severe. Se începe cu doze mici (0,5 mg) care cresc progresiv. Doza utilă obişnuită este 5-10 mg/zi. Dacă fenomenele de hipotensiune se repetă se recomandă administrarea seara la culcare.

5. Beta blocante
Sunt antihipertensive cu efect moderat folosite în toate formele de hipretensiune arterială singure sau în asociaţie cu un diuretic sau alte medicamente antihipertensive.
REACŢII ADVERSE
- agravarea blocurilor AV
- decompensarea insuficienţei cardiace.
- agravarea astmului bronşic
- arterite sau ishemie periferică
- tendinţă crescută la hipoglicemie a bolnavilor diabetici
Sunt considerate antihipertensive de primă alegere.
ALTE INDICAŢII
- crizele hipertensive din feocromocitom (în asociaţie cu  blocante)
- angină pectorală
- aritmii ectopice
CONTRAINDICAŢII
- astm bronşic
- insuficienţă cardiacă necontrolată
- bloc AV de grad mare
- bradicardie marcată
- afecţiuni vasculospastice.
Întreruperea bruscă a tratamentului poate determina agravarea anginei infarctul miocardic la bolnavii cu cardiopatie ischemică, aritmii severe.

  1. ANTIHIPERTENSIVE CARE ACŢIONEAZĂ DIRECT PE FIBRELE MUSCULARE ALE VASELOR
Aceste substanţe scad tensiunea prin vasodilataţie arteriolară directă.
HIDRALAZINA şi DIHIDRALAZINA (Hipopresol) sunt compuşi cu structură hidrazino-ftalazinică. Scad TA prin vasodilataţie. Hipotensiunea corespunde scăderii rezistenţei vasculare periferice şi se datorează predominant dilataţiei arteriolare.
Micşorarea TA declanşează o reacţie simpatică cu tahicardie, creşterea debitului cardiac şi hipersecreţie de renină. De asemenea, prin sistemul renină-angiotensină-aldosteron se produce vasoconstricţie şi reţinere de Na şi apă. Toate aceste reacţii reflexe nu contracarează complet efectul de scădere a TA, deci pe ansamblu, TA scade.
Tahicardia reflexă produsă de administrarea Hidralazinei poate fi importantă (creşte tendinţa de consum de O2 a miocardului ) şi poate agrava o cardiopatie ischemică ; putem contracara, însă, tahicardia reflexă asociind Hidralazină cu  blocant. De asemenea, reţinerea secundară de Na şi apă, poate determina edeme ; acest fenomen poate fi compensat de asocierea cu diuretice.
De exemplu, asocierea Hidralazină cu  blocant şi diuretic este avantajoasă pentru că: are efect mai mare faţă de efectele luate separat, asupra TA, iar în plus, îşi compensează reciproc reacţiile adverse. Acest tip de asociere rezolvă peste 90% din cazurile de HTA


Fluxul sanguin este crescut în teritoriile : splanhnic, renal, coronarian şi cerebral. Mărirea circulaţiei renale este avantajoasă la bolnavii cu insuficienţă renală.
Administrate oral hidralazinele au disponibilitate relativ mică (30-50%) datorită metabolizării la primul pasaj hepatic . Epurarea se face predominant prin N acetilare ; activitatea enzimei acetilante prezintă variaţii individuale mari.
Hidralazina se foloseşte în formele moderate şi severe de HTA. Se începe cu 10 mg de 2 ori pe zi şi dozele se cresc progresiv până la cel mult 200 mg pe zi ; administrată oral, efectul apare la 1-2 ore şi durează 6-8 ore.
REACŢII ADVERSE – sunt relativ frecvente :
  • cefalee (de intensitate moderată şi dispare în timp); uneori este foarte intensă, cu caracter pulsatil, cu aspect migrenoid şi se impune renunţarea la medicament.
  • ameţeli, tahicardie, palpitaţii.
  • greaţă
  • tremor, parestezii
  • congestie nazală, lacrimaţie.
  • edeme
Dozele mari, administrate îndelungat pot provoca sindromul lupoid reversibil.
Hidralazina se foloseşte în asociaţii, foarte rar ca tratament de primă intenţie în monoterapie.
MINOXIDILUL este vasodilatator musculotrop mai intens decât Hidralazina . Nu se foloseşte niciodată singur, deoarece are risc crescut de reţinere de apă şi Na, şi de agravarea cardiopatiei ischemice. Ca reacţii adverse, poate produce hipertricoză (probabil datorită vasodilataţiei şi hrănirii crescute a firului de păr. Se foloseşte în formele severe de HTA, în diverse asociaţii şi de obicei înlocuieşte Hidralazina când aceasta s-a dovedit ineficace.
NITROPRUSIATUL de Na (Nitrofericianura de Na) – are efect foarte intens prin vasodilataţie directă, cu scăderea marcată a TA care se asociază întotdeauna cu tahicardie reflexă intensă.Injectat i.v. are efect rapid (1 minut), iar durata efectului este scurtă (2-10 minute). Se foloseşte în tratamentul urgenţelor, în perfuzie i.v. continuă cu debit reglabil care se menţine până când un alt antihipertensiv îşi face efectul.
REACŢII ADVERSE :
  • tahicardie reflexă care poate agrava cardiopatia ischemică.
  • se poate transforma în tiocianaţi (substanţe methemoglobinemiante) astfel încât durata perfuziei nu trebuie să fie foarte lungă.
  • dozele mari pot produce confuzie mintală.

DIAZOXIDUL se aseamănă cu diureticele tiazidice. Injectat i.v. in bolus scade TA foarte repede (1 minut), iar durata efectului este variabilă. În primele 30 de min. hipotensiunea are caracter ortostatic pronunţat.Acţiunea antihipertensivă se datorează dilataţiei arteriolare .
REACŢII ADVERSE
  • tahicardie reflexă cu agravarea cardiopatiei ischemice.
  • hipotensiune arterială mult prea severă.
  • are proprietăţi hiperglicemiante (inhibă secreţia de insulină) fiind contraindicată la diabetici.
Diazoxidul se foloseşte în crize hipertensive sau HTA de mare gravitate.
III. BLOCANTELE CANALELOR DE CALCIU
Vasodilataţia produsă este datorată blocării pătrunderii ionilor de Ca în celulele musculare netede ale arteriolelor, determinând relaxarea fibrelor musculare.
Există 3 categorii de medicamente :
  1. Dihidropiridine – grupa Nifedipinelor : Nifedipina, Nisalitina
Au acţiune intensă asupra vaselor şi practic nu acţionează asupra cordului
  1. Grupa VERAPAMILULUI – au structură fenil-alchil-aminică ; au acţiune intensă asupra cordului şi scăzută asupra vaselor. Exemple : Verapamil, Tiopamil, Galapamil.
  2. Grupa DILTIAZEMULUI – au structură benzotiazepinică.
Diltiazemul – acţionează atât pe cord (are efect mai slab decât Verapamilul) cât şi pe vase (efect mai slab decât Nifedipina).
Blocantele canalelor de Ca sunt antihipertensive real eficace.Grupa Nifedipinelor este cea mai rar folosită . Dihiroxipiridinele au mai puţine reacţii adverse şi nu produc bradicardie excesivă, nu produc bloc AV, nu decompensează insuficienţa cardiacă, pot provoca o uşoară tahicardie reflexă.Nifedipina sublingual are efect în 20 min. iar oral, la 1 oră de la administrare. Durata efectului este de aproximativ 8 ore  se administrează de 3 ori pe zi. Se foloseşte ca tratament de primă intenţie în forme moderate şi severe, ca monoterapie sau în asociaţii.
IV. DIURETICELE
Acţionează prin eliminarea de Na şi apă din organism, scad volemia şi implicit TA. Na este un factor important în patologia HTA. Scăderea concentraţiei Na din organism determină întotdeauna scăderea TA.
Medicamentele care scad Na din organism au efect în timp la 1-2 săptămâni de la începutul tratamentului.Se administrează de obicei discontinuu , cel mai frecvent de 2 ori pe săptămână.Sunt larg folosite , ca medicaţie de început , în formele uşoare de HTA şi în asociaţie cu celelalte antihipertensive în formele moderate şi severe.
Hidroclorotiazida( Nefrix )- se administrează oral , 25 mg de 1-2 ori pe zi
REACŢII ADVERSE : scăderea kaliemiei , hiperuricemie , hiperglicemie, hiperlipoproteinemie.Trebuie evitată la bolnavii cu gută şi la diabetici.
Furosemid- este util si la pacienţii cu insuficienţă renală; injectat i.v. este folosit în urgenţe .
Spironolactona- diuretic antialdosteronic , este util la pacienţii la care hidroclorotiazida nu poate fi administrată.

V. ANTIANGIOTENSINELE
A. INHIBITORII ENZIMELOR DE CONVERSIE (IEC)
IEC scad producţia de angiotensină II şi deci, scad tensiunea arterială.
CAPTOPRILUL – este un derivat de prolină.În afara scăderii presiunii arteriale, Captoprilul administrat la hipertensivi favorizează regresia hipertrofiei ventriculare stângi. Fluxul sanguin renal este crescut, fenomen util atât în HTA cât şi la diabetici, unde Captoprilul poate diminua proteinuria şi alte tulburări ale funcţiei renale.Captoprilul este un antihipertensiv eficace utilizat atât în monoterapie, ca medicament de primă alegere, cât şi în asociaţii. Se începe cu doze mici, care se cresc progresiv.
REACŢII ADVERSE
  • uneori, scădere excesivă a TA ; fenomenul este favorizat de deficitul de Na, de aceea, administrarea diureticelor trebuie evitată la începutul tratamentului.
  • tuse şi edem angioneurotic (atribuite bradikininei)
  • hiperkaliemie (nu se asociază cu spironolactonă, nu se suplimentează K).
  • rareori, leucopenie, chiar agranulocitoză (favorizată de doze mari şi de insuficienţă renală), şi afectarea rinichiului.
ENALAPRIL – este un alt inhibitor al enzimei de conversie, bine suportat şi cu efect mai durabil.
B. ANTAGONIŞTI AI ANGIOTENSINEI II
SARALAZINA –introdusă în perfuzie i.v. scade HTA ; se foloseşte în scop diagnostic.
LOSARTANUL (CozaarAre proprietăţi antihipertensive asemănătoare Captoprilului. Spre deosebire de IEC, nu provoacă tuse şi edem angioneurotic.