Pneumologie si nursing specific , 6. TUBERCULOZA PULMONARĂ


6. TUBERCULOZA PULMONARĂ

 Definiţie: tuberculoza pulmonară este o boală infecto-contagioasă provocată de bacilul Koch, afectând organismul în întregime, interesând cu precădere plămânul şi având de obicei o evoluţie cronică, pe parcursul căreia se deosebesc două etape: tuberculoza primară şi tuberculoza secundară.   


Etiopatogenie: agentul patogen, bacilul Koch, denumit astfel după numele celui care 1-a descoperit în 1882 (Robert Koch), este un microorganism în formă de bastonaş, cu un înveliş din ceară şi substanţe grase. Se impregnează greu cu coloranţii obişnuiţi, iar odată colorat, se decolorează greu cu alcool sau substanţe acide. Se spune de aceea că bacilul tuberculos este acido-şi alcoolorezistent. Există trei specii de bacii Koch: uman, denumit şi Mycobacterium tuberculosis, bovin şi aviar, utlimul fiind practic fără importanţă în patologia umană. S-a emis şi ipoteza că bacilul Koch poate exista şi sub formă de virus filtrant. De la omul bolnav, mai rar de la bovideele bolnave, bacilii sunt împrăştiaţi prin spută, puroi, urină, lapte etc.

Contaminarea se face:

  • Pe cale aeriană, aproape totdeauna prin bacilul Koch de tip uman. De la bolnavii de tuberculoză şi produsele patologice ale acestora, germenii ajung în organismul indivizilor neinfectaţi (fie direct, prin ploaia de picături bacilifere formată din mii de picături de salivă purtătoare de bacili, inhalate cu uşurinţă odată cu aerul atmosferic, fie indirect, prin particule de praf contaminate în urma depunerii pe jos
şi pe obiecte a picăturilor bacilifere, ridicate apoi în aer şi inhalate în acelaşi mod).

  • Pe cale digestivă, mai rar, prin ingerarea unor alimente infectate (lapte, unt), în special în ţările în care tuberculoza bovină este mai frecventă. Căile cutanate,

transplacentară etc. sunt excepţionale.

Pătrunderea în organism a bacilului Koch determină leziuni anatomice (şancrul de inoculare şi adenopatia satelită), modificări biologice (reacţii la tuberculină pozitive) şi semne clinice inconstante. Ansamblul acestor reacţii este cunoscut sub numele de primoinfecţie. In cele mai multe cazuri, bacilii care pătrund în organism, nu produc nici o tulburare (exceptând pozitivarea reacţiei la tuberculină). Este vorba de tuberculoza-infecţie. În alte cazuri, bacilii se

multiplică, provoacă leziuni, cel mai adesea pulmonare. Aceasta este tuberculoza-boală. Prezenţa bacilului Koch este indispensabilă pentru afirmarea diagnosticului de tuberculoză. Leziunea iniţială (primoinfecţia) este situată aproape întotdeauna în plămâni, bacilul Koch răspândindu-se de aici în organism prin următoarele căi: calea limfatică; calea hematogenă, în care diseminarea bacilului se face prin deschiderea unui ganglion limfatic sau a altor leziuni într-o venă; calea bronhogenă, când bacilii dintr-o leziune activă sunt transportaţi prin bronhii în alte părţi ale aparatului respirator. Bacilul trebuie căutat în expectoraţie şi în lichidul de spălătură gastrică, în cazul tuberculozei pulmonare; în urine în cazul tuberculozei uro-genitale; în lichidul cefalorahidian, în cazul tuberculozei meningiene; în puroiul unui abces, în cazul tuberculozei osteoarticulare sau ganglionare.

Examenul bacteriologic se face de obicei direct, cu coloraţia Ziehl-Nielsen, bacilii apărând sub formă de bastonaşe fine, colorate
în roşu pe un fond albastru. In situaţii speciale, examenul se face fie după omogenizare, metodă care permite concentrarea bacililor, fie prin cultură pe medii speciale, cel mai cunoscut fiind mediul Löwenstein, sau inoculând la cobai produse patologice conţinând bacili tuberculoşi. în principiu se începe totdeauna cu examenul direct şi, dacă acesta este negativ, se recurge, după caz la culturi sau inoculare. Bacilul tuberculos este foarte sensibil la lumină solară, mai ales la razele ultraviolete. Este sensibil de asemenea la căldură şi fierbere; în schimb, rezistă la uscăciune şi frig. Antisepticele acţionează diferit. De obicei, pentru dezinfectarea produselor patologice se foloseşte un amestec în părţi egale de sodă caustică 30% şi crezol 30%, din care se prepară o soluţie apoasă 5%. Se mai folosesc formolul 5% şi acidul fenic 5%.

Imunitate şi alergie: prezenţa bacilului Koch în organism modifică profund felul de a reacţiona al acestuia. Este binecunoscut fenomenul Koch, după numele celui care 1-a descris, fenomen aflat la baza noţiunii de imunitate. Astfel, inocularea unor bacili Koch la un cobai sănătos, determină local o reacţie minimă; în schimb, bacilii se răspândesc în tot organismul, provocând o adenopatie generalizată, iar animalul moare în câteva săptămâni. Aceeaşi inoculare făcută unui animal deja tuberculos, provoacă o intensă reacţie locală, care poate merge până la ulceraţie, dar care se vindecă. Iată deci că bacilii Koch au conferit animalului bolnav o stare de imunitate, care se opune înmulţirii şi răspândirii lor în organism, dar şi o stare de hipersensibilitate, de care ţin brutalitatea şi masivitatea reacţiilor la noul contact cu bacili Koch. Această stare particulară pe care o prezintă organismul infectat cu bacili Koch poartă numele de alergie. Deci, termenul de alergie, creat de Pirquet în 1907, arată reactivitatea schimbată a organismului infectat faţă de o nouă infecţie cu B.K. Alergia se cercetează în clinică prin reacţia la tuberculină. Tuberculina este o substanţă care se găseşte în culturile de bacii Koch vechi de 3 - 6 săptămâni şi care rezultă, probabil, din distrugerea bacililor. Injectarea tuberculinei nu produce nici o reacţie particulară la omul neinfectat. Alergia tuberculinică se manifestă prin reacţii locale (la locul de inoculare): edem, eritem şi papulă; reacţii focale (procese congestive la nivelul leziunilor tuberculoase); reacţii generale: febră, dispnee. Rezultă din cele de mai sus că alergia din tuberculoză se caracterizează printr-o stare de hipersensibilitate şi printr-o oarecare imunitate sau rezistenţă a organismului faţă de o reinoculare de bacili.

Factori care contribuie la apariţia bolii: deşi marea majoritate a populaţiei, cel puţin în ţările europene, este infectată de tuberculoză, numai aproximativ 1% contractează tuberculoza-boală. Factorii care contribuie la aceasta, sunt următorii:

  • terenul, care cuprinde ansamblul caracterelor care fac un organism rezistent sau fragil;

  • vârsta, riscul de a contracta boala fiind mai crescut între 0 şi 3 ani, la pubertate, adolescenţă şi tinereţe (15-30 de ani) şi după 50 de ani;
  • caracterul contaminării: masivă, prelungită;

  • scăderea rezistenţei organismului prin subalimentaţie, epuizare fizică sau psihică, teren
tarat (diabet, alcoolism), stări fiziologice (sarcină, alăptare);
  • unele terapeutici, în special corticoterapia;
- apărarea naturală slabă; prin lipsa de contact cu tuberculoza de-a lungul

generaţiilor.

Anatomie patologică: se disting în tuberculoză două tipuri de leziuni: exsudative şi productive, care pot apărea izolate sau asociate.

Leziunile exsudative se caracterizează la început printr-o reacţie inflamatorie banală a alveolelor. Aceste leziuni pot dispărea sau se pot cazeifica. Cazeificarea este o necroză particulară, provocată de bacilul Koch, care transformă ţesuturile într-o substanţă cenuşie-gălbuie, semănând cu brânza, de unde-i vine şi numele. Cazeificarea poate interesa atât leziunile exsudative, cât şi pe acelea productive. Dacă leziunea exsudativă cazeificată intră în contact cu o bronhie, materialul cazeos este eliminat prin expectoraţie, formându-se caverna, care se prezintă ca o lipsă de substanţă, de dimensiuni variabile. Nu totdeauna substanţa cazeoasă se elimină şi apare caverna; uneori se poate fibroza şi calcifia.

Leziunea productivă este tuberculul sau foliculul tuberculos. Acesta, este alcătuit dintr-o celulă gigantă, cu numeroşi nuclei, având aşezate în straturi la periferie, celule numite epitelioide şi celulele numite limfoide. Macroscopic, leziunile productive se prezintă fie sub forma unor focare mici, constituind granulia miliară, fie sub formă de tuberculi miliari. O formă particulară este tuberculomul - o formaţiune rotundă şi bine delimitată, cu diametrul de 1 - 4 cm, care rezultă din unirea mai multor focare nodulare mici. Formele exsudative sau productive pot dipărea complet. Cel mai adesea se cazeifica, se fibrozează sau se calcifiază. Din această cauză, tuberculoza apare fie sub formă de leziuni fibronodulare, fie sub formă de leziuni fibrocalcifiate sau fibrocavitare.

În tuberculoză mai pot apărea şi alte leziuni: adenopatii, emfizem pulmonar, atelectazie,
îngroşări sau aderenţe pleurale etc.




6.1 TUBERCULOZA PRIMARĂ

Definiţie: tuberculoza primară este prima etapă în evoluţia tuberculozei. Infecţia este totdeauna exogenă. Alergia la tuberculină e prezentă: leziunea iniţială o constituie complexul primar, iar leziunile caracteristice sunt adenopatia, inflamaţiile perifocale şi leziunile cazeoase extensive. Evoluţia poate fi acută sau subacută. Diseminările se produc pe cale limfatică şi mai ales, hematogenă în plămân, meninge, oase, seroase, aparat urogenital. Pleurezia apare rar.

Prognosticul este benign atunci când nu apar complicaţii, involuţia leziunilor fiind datorată în general calcifierilor. Principalele aspecte sub care se prezintă tuberculoza sunt: primoinfecţia tuberculoasă, adenopatia traheobronşică şi tuberculoza miliară.



PRIMOINFECŢIA TUBERCULOASĂ

Definiţie: primoinfecţia tuberculoasă este ansamblul manifestărilor clinice, umorale şi anatomice ale unui organism, care suferă pentru prima dată contactul cu bacilul tuberculos.

Etiopatogenie: bacilul Koch pătrunde aproape totdeauna pe cale aeriană, fapt pentru care leziunile apar în marea majoritate a cazurilor în plămâni. Primoinfecţia este caracterizată anatomic

prin şancrul de inoculare, limfagita şi adenopatia hilară satelită, constituind împreună complexul primar, iar din punct de vedere biologic, prin reacţii cutanate la tuberculină pozitive, iar clinic, prin semne de obicei necaracteristice.

Perioada de incubaţie - perioada de timp de la pătrundera bacililor Koch în orgnaism şi până la apariţia modificărilor umorale, anatomice şi clinice - variază de la câteva zile la 3-4 luni, în funcţie de masivitatea infecţiei, virulenţa germenilor şi de rezistenţa organismului. Această perioadă se numeşte antealergică şi sfârşitul ei este evidenţiat prin apariţia reacţiei prozitive la tuberculină. Primoinfecţia survine mai frecvent la vârstele mici şi se întâlneşte din ce în ce mai rar, pe măsură ce se avansează în vârstă. Deşi foarte rară, primoinfecţia poate fi localizată şi în afara plămânului: intestinal,cutanat,bucofaringian etc.

Anatomie patologică: leziunea primitivă este localizată în parenchimul pulmonar şi se numeşte şancru de inoculare. Este un proces mixt - exsudativ şi productiv (bronho-alveolită cazeoasă). Pe căi limfatice, infecţia se propagă la ganglionii hilari, unde constituie al doilea element al complexului primar: adenopatia satelită.

Simptome: primoinfecţia poate fi descoperită, rar, cu ocazia unui simptom funcţional: tusea, uneori datorită apriţiei aşa-numitului "sindrom de impregnaţie bacilară" (astenie, inapetenţă, pierdere ponderală, amenoree, stare subfebrilă) şi cel mai adesea, prin reacţia cutanată la tuberculină, care trebuie practicată sistematic. Elementele diagnosticului sunt: virajul la tuberculină, aspectul radiologic şi depistarea agentului contaminator.

Virajul la tuberculină permite prin el însuşi diagnosticul de primoinfecţie. Reacţia la tuberculină este o metodă de diagnostic, bazată pe riposta cutanată violentă a organismelor hipersensibilizate printr-o infecţie tuberculoasă. Reacţiile negative arată că subiectul (individul testat) nu a fost infectat cu bacilul Koch. Există totuşi câteva excepţii:

  • în timpul perioadei antealergice - fază care se întinde de la contaminarea bacteriologică până la apariţai reacţiei şi care durează în medie de la 3 săptămâni la 3 - 4 luni -individul, deşi infectat, are o reacţie negativă;

  • în cursul unor boli (rujeolă, limfogranulomatoză malignă etc.), datorită anergiei (lipsă de reactivitate) trecătoare;

  • la bolnavii de tuberculoză, fie în cursul tuberculozei miliare, fie în perioada terminală a tuberculozei ulcerocazeoase.

Reacţiile pozitive arată că subiectul, a venit în contact cu bacilul Koch, dar ele nu indică dacă este vorba de o tuberculoză-boală sau de o tuberculoză-infecţie. Mai mult, nu precizează momentul contaminării. În favoarea unei primoinfecţii, pledează trei argumente: vârsta subiectului

  • cu cât acesta este mai tânăr, cu atât există mai multe şanse să fie o primoinfecţie; intensitatea reacţiei - o reacţie flictenulară traduce adesea o infecţie recentă; data virajului la tuberculină (trecerea de la reacţia negativă la reacţia pozitivă); -dacă subiectul a mai avut testări tuberculinice cu rezultate negative în trecutul imediat, se poate situa data primoinfecţiei între ultima reacţie negativă şi primoreactia pozitivă.

Semnele radiologice: şancrul de inoculare şi adenopatia satelită. Şancrul de inoculare este situat la periferia plămânului, mai frecvent în dreapta, apărând sub forma unei imagini fără contur net, de dimensiuni variabile. Cicatrizat sau calcifiat, poate persista ca un nodul dens, opac.

Adenopatia satelită este mult mai adesea vizibilă şi se prezintă sub forma unor opacifieri ovalare, unice sau multiple, bine delimitate, situate în regiunea hilului. Depistarea agentului contaminator este importantă nu numai pentru diagnostic, dar şi pentru sterilizarea sursei de infecţie. Când bolnavul cu primoinfecţie este un nou-născut, agentul contaminator este de obicei mama, tatăl, bunicii; când este un şcolar, trebuie investigaţi şi profesorii. In general, ancheta epidemiologică va cuprinde întregul anturaj al bolnavului, o atenţie particulară acordându-se persoanelor vârstnice; experienţa arată că bătrânii, purtători ai unor vechi leziuni tuberculoase, evoluând fără zgomot,

sunt de obicei surse de contaminare.

Forme clinice.

Primoinfecţia ocultă (latentă) nu se însoţeşte de semene clinice şi uneori nici radiologice, fiind prezente numai semnele umorale (reacţia la tuberculină). Prognosticul este bun.

Primoinfecţia manifestă prezintă, pe lângă semnele umorale şi semne radiologice (complexul primar) şi manifestări clinice care constau în semne de impregnare bacilară şi semne de bronşită difuză. Evoluţia şi prognosticul sunt benigne, leziunile cicatrizându-se.

Primoinfecţia însoţită de manifestări alergice, dintre care cea mai obişnuită este eritemul nodos. Acesta este un infiltrat relativ dur, la început roşiatic, apoi violaceu, dureros spontan şi la presiune, localizat pe faţa anterioară a gambelor, dispărând cam în zece zile. Eritemul nodos poate apărea şi în reumatismul poliarticular acut sau în caz de sensibilizare la sulfamide. Prognosticul este în general bun.

Complicaţii:

Complicaţii congestive, numite epituberculoze: sunt focare congestive pneumonice, dezvoltate în jurul şancrului de inoculare, apărând în săptămânile sau lunile care urmează primoinfecţiei şi se datoresc manifestărilor hiperergice, în care alergia - prin intensitatea sa - devine patologică, depăşind limita unei reacţii de apărare. Tabloul clinic se caracterizează prin febră (38 - 39°), uneori dispnee, stare generală mai alterată. Examenul radiologic evidenţiază opactăţi omogene întinse. Evoluţia este favorabilă, în decurs de câteva săptămâni.

Perforaţii gangliobronşice: pot provoca obstrucţii bronşice, iritaţie bronşică (tuse, expectoraţie, hemoptizii), stări febrile, caverne ganglionare etc.

Pneumonii sau bronhopneumonii cazeoase: sunt tuberculoze pulmonare acute, adesea mortale, caracterizate prin leziuni pulmonare întinse, la început exsudative, apoi cazeoase. Apar în lunile care urmează primoinfecţiei, în special la copiii mici lispiţi de rezistenţă, dar uneori şi la adulţi cu rezistenţă scăzută. Debutul este precedat de semne de impregnare bacilară. Starea generală este alterată, febra ridicată şi neregulată. Transpiraţiile nocturne, tusea şi expectoraţia, hemoptizia, dispneea intensă, semnele sindromului de condensare la examenul fizic şi opacităţile intense şi difuze, completează tabloul clinic. Prognosticul este rezervat chiar astăzi, când arsenalul de tuberculostatice este atât de bogat.

Caverne primare: apar prin ulcerarea şancrului de inoculare sau a unei forme evolutive. Diseminări hematogene: pot merge de la formele discrete, constituite din însămânţări

micronodulare ale vârfurilor plămânilor, până la tabloul dramatic al tuberculozei miliare. Uneori apar însămânţări la distanţă în alte organe.



TUBERCULOZA MILIARĂ (GRANULIA)

Este o tuberculoză acută , caracterizată printr-o diseminare pe cale sanguină a bacilului Koch , în plămâni și aproape în toate organele. Apare mai frecvent în continuarea primoinfecției , de obicei la copii și tineri , dar există şi o granulie care complică îndeosebi tuberculoza secundară. Se caracterizează prin noduli miliari, egal dispersaţi în ambii plămâni şi în alte organe. Ca factori declanşatori se pot întâlni surmenajul, subalimentaţia, expuneri prelungie la soare, corticoterapia etc. Debutul este mai rar brusc, de obicie progresiv, cu astenie, inapetenţă, slăbire, febra. În perioada de stare, febra este ridicată (39 - 40°), neregulată, oscilantă, starea generală profund alterată, însoţită de tuse, astenie intensă, polipnee, cianoză, tahicardie şi transpiraţii. Aspectul radilogic, caracteristic , arată prezenţa a numeroase opacităţi micronodulare, de mărimea boabelor de mei, diseminate egal, de la vârf la baze, în ambii plămâni. Există mai multe forme: în forma tifoidică domină tabloul hipertoxic, cu stare tifică şi splenomegalie, similar celui din febra tifoidă;

în forma meningitică, mai frecventă la copilul mic, domină semnele de meningită; în forma pulmonară, asfixică, domină dispneea, cianoza şi asfixia. Înaintea apariţiei antibioticelor, granulia era totdeauna mortală. Astăzi prognosticul este mai favorabil, dar numeroase cazuri evoluează către o tuberculoză ulcerocazeoasă cronică.

Diseminările în alte organe, se produc îndeosebi tot pe cale hematogenă şi cuprind următoarele localizări:

  • diseminări seroase: pleurezie, pericardită, peritonită;

  • diseminări osteoarticulare: morbul Pott (tuberculoză a vertebrelor, coxalgie, tumoare albă a genunchiului;
  • diseminări uro-genitale: tuberculoză renală sau genitală (epididimită, salpingită);

  • tuberculoză a ganglionilor periferici (în special a celor cervicali şi submandibulari), tuberculoză bronşică, laringiană, intestinală etc.



ADENOPATIA TRAHEOBRONŞICĂ

Definiţie: reprezintă o formă clinică aparte, care poate apărea şi în absenţa şancrului de inoculare. Când nu apar complicaţii, evoluează tăcut, adesea fiind descoperită radiologic. Cele mai obişnuite complicaţii sunt: caverna ganglionară, fistulele gangliobronşice şi compresiunea organelor din jur.



TUBERCULOZA SECUNDAR Ă

Definiţie: tuberculoza secundară sau ftizia este o tuberculoză de suprainfecţie (fie endogenă - prin reactivarea leziunilor primare - fie, mai rar, exogenă prin contaminări noi), care debutează prin leziuni nodulare apicale sau infiltrate precoce. Domină fenomenele de imunitate specifică relativă. Leziunea caracteristică este caverna, a cărei evoluţii este cronică. Diseminările sunt de obicei bronhogene; se însoţeşte de pleurezie, iar prognosticul e rezervat.

Etiopatogenie: boala apare de obicei la adult şi debutează frecvent printr-un infiltrat în lobul superior, numit infiltrat precoce. Se datorează fie reinfecţiei endogene, prin scăderea rezistenţei organismului în condiţii precare de mediu (surmenaj, subalimentaţie) sau după boli anergizante, care redeschid focarele ganglionare ale complexului primar, fie reinfecţiei exogene, în care bacilli Koch provin dintr-o suprainfecţie pe cale aeriană.În afara debutului prin infiltrat precoce, tuberculoza secundară mai poate începe cu un complex primar excavat cronicizat cu perforarea unui ganglion într-o bronhie sau cu o diseminare hematogenă în plămâni. Diseminările se fac de obicei pe cale bronhogenă.

Simptome: debutul poate fi asimptomatic, boala fiind descoperită cu ocazia unui control radiologic, sau insidios, cu fenomene de impregnare bacilară: inapetenţă, pierdere ponderală, astenie fizică şi psihică precoce şi constantă, amenoree, subfebrilitate transpirații nocturne, uneori si expectoraţie. Alteori, debutul poate fi acut, brusc, realizînd diferite aspecte: penumonic, pseudogripal, hemoptoic, pleuretic.

În perioada de stare, un caracter particular îl prezintă febra, la început discretă, vesperală, iar mai târziu ridicată, depăşind 39° şi destul de bine suportată de bolnav. Tusea, care la început este uscată şi apare în accese, constituie simptomul fundamental. Uneori se însoţeşte de vărsături. Expectoraţia este redusă, în fazele de remisiune şi abundentă în perioadele active (de obicei mucopurulentă, verzuie, cu miros fad). În scuipătoare are aspect floconos sau de monede (spută

numulară). Uneori este striată cu firişoare de sânge. Durerile toracice pot lispi, dar se întâlnesc în formele pleuretice şi în complicaţiile pleurale Dispneea există destul de des, depinzând de întinderea leziunilor. În pneumotoraxul spontan apare brusc şi este intensă. Hemoptizia este un simptom frecvent. Poate fi: minimală (spute hemoptoice) , apărând în faza de debut a bolii (hemoptizii revelatoare) sau în tuberculozele fibroase: mijlocie (până la 1 litru), ţinând câteva zile sau săptămâni; fulgerătoare , provocînd moartea bolnavului în cîteva minute, prin asfixie sau șoc. Se pot întâlni sindroame de condensare, cavitare, semne de emfizem sau de bronşită, uneori doar câteva raluri crepitante, alteori numai modificări ale murmurului vezicular.

Examenul radiologic este absolut indispensabil pentru precizarea diagnosticului. Aspectele obișnuite sunt : infiltrate , sub formă de opacități rotunde sau ovalare situate , de obicei , subclavicular , opacități omogene lobare sau segmentare , opacităţi nodulare, opacități liniare și imagini cavitare.

Examenele de laborator: în tuberculozele active, viteza de sedimentare este accelerată, dar o viteză normală nu exclude existenţa unei tuberculoze evolutive. Hemoleucograma arată obişnuit hiperleucocitoză, mai rar anemie. Examenul bacteriologic cuprinde cercetarea bacilului Koch în spută, în lichidul de spălătură gastrică şi la nevoie, în secreţia prelevată prin bronhoscopie.

Trebuie folosite toate tehnicile pentru descoperirea bacilului Koch, inclusiv cultura sau inocularea la cobai. Se spunea înainte, că nu se poate pune diagnosticul de tuberculoză, înainte de punerea în evidenţă a bacilului Koch. Astăzi se ştie că, sub influenţa tuberculostaticelor, bacilii pot dispărea rapid, chiar înintea vindecării. Când examenul direct este negativ , se vor face neapărat o cultură şi o antibiogramă.

Formele clinice se precizează în special cu ajutorul examenului radiologic.

Tuberculoza infiltrativă (infiltratul precoce) este forma obişnuită prin care apare tuberculoza adultului. Debutul poate fi inisdios sau acut . Imaginea radiologică caracteristică , este un infiltrat - o opacitate rotund-ovalară , bine delimitat sau cu marginile estompate. Evoluează spontan spre cazeificare şi excavare.

Tuberculoza fibrocazeoasă cavitară constituie forma comună a tuberculozei adultului. Leziunea caracteristică este caverna, care coexistă cu alte tipuri de leziuni: infiltrate, leziuni bronşice, zone de atelectazie, emfizem, dilataţii bronşice, modificări pleurale. Boala evoluează în puseuri evolutive, care alternează cu perioade de remisiune. Complicaţiile sunt frecvente. Diseminările bronhogene, constituie modul obişnuit de extindere a leziunilor.

Tuberculoza fibroasă este caracterizează prin predominanţa elementelor firboase, care variază de la câteva elemente discrete, până la fibrozarea unui plămân întreg (fibrotorax). Boala evoluează lent şi relativ benign. Evoluţia este de lungă durată, formele grave ducând de regulă la cordul pulmonar cronic.

Alte forme clinice sunt: tuberculoza bronşică, pneumonia şi bronhopneumonia caze-oasă, tuberculoza miliară.

Aspecte particulare ale tuberculozei secundare: tuberculoza pulmonară asociată cu silicoza, constituie silicotuberculoza.

În raport cu vârsta, tuberculoza pulmonară are o evoluţie mai severă la sugari şi adolescenţi. La bătrâni , datorită scăderii rezistenţei organismului, se produc reactivări ale vechilor focare, cu tendinţă la cazeificare şi excavare. Bătrânii pot reprezenta o importantă sursă de infecţie, mai ales purtătorii aşa-ziselor bronşite cronice, în realitate tuberculoze evolutive. Sarcina (în primele luni mai ales) şi alăptarea, prin scăderea rezistenţei organismului, favorizează apariţia tuberculozei pulmonare.

Evoluţia tuberculozei s-a modificat mult sub influenţa tuberculostaticelor moderne. Incorect tratată, tuberculoza secundară (ftizia) durează timp îndelungat, cu perioade de evolutivitate şi perioade de linişte. Tratamentul corect duce de obicei la o evoluţie favorabilă.

Simptomele generale şi funcţionale dispar în câteva săptămâni. Semnele radiologice se modifică mai târziu, începând să se atenueze după 3-4 luni de tratament. Pentru ca bolnavul să-şi reia viaţa normală, temperatura şi viteza de sedimentare trebuie să devină normale, iar imaginile radiologice să dispară sau în orice caz, să nu persiste imagini de pierdere de substanţă. Se spune că tuberculoza pulmonară este evolutivă când se găseşte bacilul Koch în expectoraţie sau în sucul gastric, ori când imaginile radiologice se modifică (se extind sau regresează). Se spune că tuberculoza este stabilizată, când bolnavul nu prezintă semne clinice de tuberculoză, când leziunile radiologice sunt stabile şi sputele nu conţin bacilul Koch la examene repetate.

Complicaţii: pleurezia purulentă, pneumotoraxul spontan, hemoptizia, pleurita şi pleurezia serofibrinoasă, tuberculoza laringelui, tuberculoza intestinală şi tuberculoza urogenitală.

Prognosticul depinde de natura şi întinderea leziunilor pulmonare şi de modul în care tratamentul este prescris de medic şi urmat de bolnav.

Profilaxia deţine o pondere importantă în combaterea tuberculozei şi urmăreşte următoarele obiective principale:

Întărirea rezistenţei nespecifice a organismului, prin cultură fizică şi sport şi prin îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de mediu.

Întărirea rezistenţei specifice, se obţine prin vaccinarea antituberculoasă, care urmăreşte creşterea rezistenţei la suprainfecţiile cu bacii Koch. Se ştie, din descrierea fenomenului Koch, că un animal infectat cu bacil Koch este refractar la o nouă infecţie, prezentând o stare de imunitate. Vaccinarea se face cu vaccinul B.C.G., numit astfel după Calmette şi Guerin, care, în 1922 - cultivând pe medii specifice cu bilă, bacili bovini 1 virulenţi, - au obţinut bacili care şi-au pierdut virulenţa, dar şi-au păstrat calităţile antigenice, imunizante. Vaccinarea B.C.G. este o metodă care urmăreşte protejarea individului împotriva tuberculozei-boală, conferindu-i artificial o infecţie latentă, care-i dă, fără riscuri, o stare de rezistenţă asemănătoare primoinfecţiei benigne. Se realizează deci o primoinfecţie tuberculoasă neevolutivă, cu instalarea alergiei la tuberculină. Apare astfel o rezistenţă la reinfecţia cu bacili Koch.Vaccinarea B.C.G. s-a practicat la început prin metoda perorală, apoi prin cea percutanată (cu ajutorul unui vaccinostil). In prezent se utilizează metoda intradermică - la fel ca şi testarea tuberculinică -, locul de elecţie fiind regiunea postero-externă şi inferioară a braţului. Vaccinul actual este liofilizat şi se livrează în fiole care conţin 20 de doze. Pulberea care reprezintă vaccinul se diluează cu 2 ml dintr-un solvent special, infectându-se după dizolvare 0,1 ml suspensie intradermic. În ţara noastră, vaccinarea B.C.G. se aplică sistematic tuturor indivizilor anergici de la 0 la 25 de ani, adică celor ce reacţionează negativ la testarea prealabilă cu tuberculină şi care, prin urmare, nu şi-au constituit prin infecţie naturală cu bacil Koch o stare de alergie, respectiv de imunitate. Durata imunităţii vaccinale este de 5 - 7 ani, astfel că vaccinarea se repetă din 7 în 7 ani. Apariţia alergiei posvaccinale la tuberculină, se testează după 6-8 săptămâni. O vaccinare eficientă duce la apariţia alergiei în 80 - 90% din cazuri, la scăderea morbidităţii de patru până la zece ori şi a mortalităţii de şase ori, comparativ cu indivizii nevaccinaţi. Lupta în focar, care urmăreşte cunoaşterea şi limitarea sau neutralizarea tuturor focarelor de contaminare, este un alt obiectiv profilactic important. Prin această acţiune se urmăresc:

  • izolarea şi tratarea bolnavilor cu leziuni deschise;

  • sterilizarea sputei prin fierbere cu leşie (sodă 2%) timp de 20 - 30 de minute, cu

  • clorură de var 10 - 20% sau cloramină 5%;

  • sterilizarea veselei, lenjeriei de pat, de corp, a obiectelor şi a hainelor prin fierbere, etuvare sau expunere la soare sau la raze ultraviolete;

  • dezinfecţia încăperii prin văruire, spălarea duşumelelor cu petrol, vapori de cloramină 5% etc.;
  • în sfârşit, izolarea, vaccinarea B.C.G. şi chimioprofilaxia contacţilor, de la caz la caz.


Chimioprofilaxia, altă acţiune profilactică, constă în administrarea de tuberculostatice e(de obicei H.I.N.) populaţiei cu risc crescut de îmbolnăvire sau reactive: copiilor încă neinfectaţi cu tuberculoză, dacă trăiesc în focare de tuberculoză, în iminenţă de a face infecţii repetate, copiilor şi adulţilor cu I.D.R. pozitivă, deci în iminenţă de a contracta tuberculoza-boală etc.

Depistarea şi tratamentul precoce se adresează tuturor cazurilor de tuberculoză, în faze cât mai precoce, adică în stadiul de tuberculoză primară sau în primele faze ale tuberculozei secundare. Depistarea, poate fi:

biologică, şi constă în testarea în masă a tuturor copiilor, adolescenţilor şi adulţilor tineri prin I.D.R. la tuberculinnă. Se consideră pozitive reacţiile în care induraţia dermică depăşeşte diametrul de 9 mm;

radiofotografică, şi constă în examinarea grupelor de populaţie cu risc crescut la îmbolnăvire: bolnavii în supraveghere, foştii bolnavi, contacţii, hiperergicii, sechelerii, copiii, adolescenţii şi tinerii, bolnavii cu simptome respiratorii care durează mai mult de o lună;

bacteriologică, constă în examinarea sistematică a sputei colectate în recipiente speciale de la toţi tuşitorii; examenul direct în lumină fluorescentă şi culturi pe mediul Löwenstein-Jensen.

Educaţia sanitară joacă un rol important în combaterea tuberculozei: pe de o parte, se adresează bolnavilor, pentru a respecta măsurile de preîntâmpinare a răspândirii bolii (protecţia cu dosul palmei sau batista în timpul tusei, utilizarea scuipătorii, veselă şi obiecte de toaletă separate etc.) şi recomandările medicului; pe de alta, se adresează întregii populaţii pentru a se feri de contaminare sau a se prezenta de timpuriu la control.

Tratament:

  • Igieno-dietetic rămâne - cu toate rezultatele remarcabile obţinute prin tuberculostatice - absolut indispensabil pentru terapia tuberculozei. Cura de repaus, aeroclimatoterapia, dietoterapia pot fi considerate încă un tratament de bază în tuberculoză.

  • Repausul poate fi prescris, fie lăsând bolnavul în mediul său, fie în spital sau sanatoriu. Cura de sanatoriu rămâne totuşi superioară, pentru că suprimă riscul contaminării pentru anturaj şi obligă pe bolnav la o disciplină mai strictă. Spre deosebire de trecut, cura de repaus se face astăzi în cadrul unui regim mai moderat, alternând cu un efort dozat, în funcţie de stadiul bolii şi de starea generală a pacientului.

  • Aero-climoterapia nu mai deţine rolul din trecut. Cura de altitudine a rămas un element facultativ. Se pare că altitudinea are un efect tonifiant, fizic şi psihic, prin aerul curat, ozonat, de munte şi cadrul de frumuseţe naturală.

  • Regimul alimentar trebuie să fie variat, bogat în proteine şi vitamine. Trebuie să se evite supraalimentaţia şi regimurile bogate în grăsimi, datorită pericolului apariţiei unor tulburări digestive. Alcoolul şi tutunul trebuie interzise. Un aport de 3

500 - 4 000 cal. este suficient.

  • Psihoterapia este un alt element al tratamentului general. Muzica, filmele, lectura, convorbirile bolnavului cu medicul sunt principalele mijloace.

  • Tratamentul simptomatic şi adjuvant ocupă un loc modest în terapia tuberculozei, deorece majoritatea simptomelor cedează rapid la administrarea tuberculostaticelor.
o Febra se combate cu antitermice.
o Tusea seacă, iritativă, se combate cu preparate de codeină (Codenal), cu sedative

37
(Calmotusin) sau cu tinctură de aconit şi beladonă (Tusomag). Tusea cu expectoraţie nu va fi combătută, dar se uşurează expectoraţia administrând infuzii expectorante

(Sirogal, Sirop expectorant, Sirop de pătlagină).

  1. Inapetenţa se tratează cu tincturi amare, stricnină, preparate de calciu, Madiol etc. Insomnia şi stările de nelinişte se tratează cu Bromoval, Meprobamat, Ciclobarbital sau

Clordelazin.

  1. Hemoptizia - care este şi simptom şi complicaţie - se combate prin repaus total, calmarea bolnavului şi a familiei, uneori pungă de gheaţă pe piept şi abdomen, hemostatice (injecţii cu calciu clorat 10%, Vit. K), injecţii cu extract de hipofiză posterioară, sedative (Bromoval, Bromosedin, calciu bromat).

    1. În situaţii speciale - mici transfuzii repetate (200 - 300 ml), hormoni corticosuprarenali sau pneumotorax. În caz de peneumotorax spontan se calmează durerea cu Codeină sau Morfină, se administrează oxigen şi se evacuează aerul prin aspiraţie continuă. Ca medicaţie adjuvantă, în cazuri speciale se administrează ACTH (în perfuzie) sau Superprednol, sub protecţie tuberculostaticelor şi vitaminoterapiei.

  • Tratamentul etiologic, este indispensabil şi se face cu tuberculostatice, care sunt antibiotice şi chimioterapice active în tratamentul şi profilaxia tuberculozei. După efectul lor terapeutic se împart în trei categorii:

- majore: Izoniazida, Rifampicina, Streptomicina , Etambutol;
- minore: acidul paraaminosalicilic (PAS), Etionamida, Pirazinamida, Morfazinamida;
- de rezervă: Cicloserina, Tiocarlidul, Viomicina.
Tuberculostaticele se folosesc în asocieri (câte 2 - 3), pentru întârzierea instalării

rezistenţei şi asigurarea unui tratament activ. În formele acute, în cazul prezenţei bacilului Koch, la examenul direct în spută, se asociază Izoniazida cu Rifampicina (900 mg/zi). Când bacilul Koch este prezent numai în culturi, se asociază Izoniazida cu Streptomicina (1 g) şi Etambutolul. În formele cronice se administrează Izoniazida cu Streptomicina.

Izoniazida (H.I.N. - hidrazida acidului izonicotinic) este cel mai întrebuinţat tuberculostatic. Se administrează de obicei oral (10 mg/kilocorp/zi), sub forma comprimatelor de 0,050 sau de 0,100 g, dar şi i.m. sau i.v. (fiole de 10 ml), însă niciodată intrarahidian, fiind iritant. Pătrunde bine în L.C.R. în formele cazeoase şi în ganglioni, este bacteriostatică şi bactericidă. Rezistenţa bacilului Koch la Izoniazida apărând repede, trebuie asociată cu alte tuberculostatice. Toleranţa este bună, dar uneori pot apărea inapetenţă, vărsături, constipaţie, icter, convulsii, psihoze, polinevrite, insomnie sau somnolenţă, fenomene alergice. Este indicată în toate formele de tuberculoză pulmonară şi extrapulmonară. Este contraindicată în psihoze, insuficienţa hepatică sau renală.

Streptomicina se administrează de preferat sub formă de Strepancil, în doze de 1 - 2 g/zi, în
2 prize.

Rifampicina (Rifadin) este bacteriostatică şi bactericidă. Se administrează de obicei oral, în doze a 0,600 g - 0,900 g/zi (capsule de 0,150 şi 0,300 g). Spectrul de activitate cuprinde bacilul Koch, germeni grampozitivi şi gramnegativi. Rezistenţa se instalează repede. Toleranţa este bună; ca reacţii adverse apar rar: tulburări digestive, icter, reacţii alergice şi leucopenie. Este indicată în tratamentul tuberculozei pulmonare şi extrapul-monare (acute şi cronice), septicemii cu stafilococ şi infecţii biliare.

Etambutolul este tuberuclostatic bacteriostatic. Rezistenţa apare treptat. Ca reacţii adverse se întâlnesc: nevrite optice şi periferice, tulburări digestive şi hepatice. Se administrează în doze de 25 - 40 mg/kilocorp/zi (comprimatele conţin 0,250 g).

Acidul paraminosalicilic (PAS) este activ, dar greu de suportat în dozele terapeutice orale - 10 - 16 g/zi (drajeuri de 0,300 g şi pulbere). Calea i.v. este mai utilizată (perfuzie unică - 15 g PAS

în soluţie/zi). Toleranţa este mediocră. Apar frecvent tulburări digestive, urinare şi alergice. Etionamida (Nizotin), sub formă de drajeuri de 0,250 g şi supozitoare de 0,500 g, în doze

orale de 0,750 - 1 g/zi, este indicată în tuberculoza pulmonară şi extrapulmonară acută şi cronică. Ca reacţii adverse, se întâlnesc tulburări digestive, polinevrite, psihoze, erupţii alergice.

Alte tuberculostatice, utilizate mai rar, sunt: Pirazinamida - cu structură asemănătoare izoniazidei, dar cu activitate mai slabă, şi reacţii adverse relativ frecvente (tulburări digestive, hepatice, urinare, alergice); administrare orală şi prezentare sub formă de comprimate de 0,500 g;

Morfazinamida (Morinamid) - tuberculostatic minor, derivat al pirazinamidei, cu toleranţă mai bună (comprimate de 0,500 g administrate în doze de 2 - 3 g/zi); Cicloserina (Tebemicina) - sub formă de comprimate de 0,250 g administrate în doze de 0,5 - 1,5 g/zi, utilă în tratamentul tuberculozei şi al unor infecţii urinare, activă asupra bacilului Koch, unor germeni grampozitivi şi gramnegativi; Tiocarlidul, în doze de 4 - 6 g/zi (comprimate de 0,500 g), este indicat în tuberculoza pulmonară cronică.

Scheme de tratament:
  • izoniazidă 300mg și rifampicină 600mg , 9-12 luni
  • izoniazidă 300mg și etambutol 15mg/kg , 12-18 luni (mai puțin toxic)

  • izoniazidă 300mg , rifampicină 600mg , pirazinamidă 2g , cu sau fără streptomicină 1g sau etambutol 15mg/kg , 2 luni , urmat de unul din următoarele:

izoniazidă 300mg și rifampicină 600mg , 4 luni

izoniazidă 300mg , rifampicină 600mg și streptomicină 1g de două ori pe săptămână , 6 luni

( stadiu intensive inițial pentru schemă de scurtă durată și suspiciune de rezistență la antibiotic)

  • izoniazidă 300mg , rifampicină 600mg , 1 lună , urmat de izoniazidă 900mg și rifampicină 600mg de două ori pe săptămână , 8 luni.

Colapsoterapia medicală urmăreşte punerea în repaus a plămânului bolnav, prin colabarea (comprimarea) sa spre hil, suprimând astfel traumatismul respirator şi favorizând procesul de cicatrizare. Se realizează prin:

  • pneumotorax artificial, care constă în introducerea unei cantităţi de aer în cavitatea pleurală, prin puncţionare, de obicei în spaţiul al III-lea - al IV-lea intercostal. Se practică în caz de eşec al tratamentului cu tuberculostatice. Metoda se foloseşte mult mai rar decât în trecut. În cazul aderenţelor sau bridelor, care unesc cele două pleure, împiedicând pătrunderea aerului, se procedează la secţionarea acestora cu cauterul, pe cale endoscopică (tehnica Jacobaeus);

  • pneumoperitoneu, care constă în introducerea unei cantităţi de aer în cavitatea peritoneală. Se practică în leziunile situate la baza plămânilor şi pentru combaterea unor hemoptizii.

  • Tratamentul chirurgical se aplică în cazurile nerezolvate prin tratamentul etiologic.

Metodele utilizate sunt:

  • exereza - metodă de elecţie care constă în rezecarea unui segment (segmentectomie), lob (lobectomie) sau chiar a unui plămân (penumonectomie);

  • toracoplastia - folosită când exereza nu este posibilă. Constă în rezecarea unui număr de coaste (3 - 6), obţinându-se colabarea cu retracţia definitivă a plămânului, care favoriează vindecarea leziunilor;

  • pneumotoraxul extrapleural, care constă în introducerea unei cantităţi de aer între pleura parietală şi peretele toracic.

Cultura fizică şi terapia ocupaţională (prin muncă) folosesc ca armă terapeutică efortul fizic dozat, care stimulează capacitatea de apărare a organismului, realizând o tranziţie spre

reîncadrarea în muncă şi constituind o modalitate de recuperare a bolnavului (uneori prin recalificare).

Ultima măsură terapeutică este reîncadrarea în muncă a bolnavilor (reabilitarea). Aceasta începe din momentul internării, sub forma culturii fizice şi a terapiei ocupţionale, şi se continuă progresiv. în unele cazuri se impune recalificare în altă profesie