Farmacologie generală , 6 MEDICATIA APARATULUI RESPIRATOR ANTITUSIVE

MEDICATIA APARATULUI RESPIRATOR
ANTITUSIVE
Antitusivele sunt medicamente simptomatice indicate in tusea uscata, iritanta si in toate cazurile in care tusea poate agrava starea bolnavului. Ele actioneaza deprimand centrul tusei. Antitusivele reprezinta o medicatie simptomatica utila in toate situatiile in care tusea este daunatoare: tusea neproductiva oboseste bolnavul, impidica somnul, accentueaza iritatia mucoasei laringelui si traheei, favorizeaza bronhospasmul.
Codeina , alcaloid din opiu inrudit cu morfina, este antitusivul cel mai folosit. Se administreaza oral sub forma de comprimate sau solutie pentru uz intern, si intra in compozitia unor preparate industriale. Ca efecte adverse usuca secretiile bronsice, favorizeaza bronhospasmul, produce constipatie, iar la doze mari convulsii.
Tussinul si Tussinul forte
Tusea usoara din infectiile cailor respiratorii superioare poate fi calmata prin administrarea de ceaiuri din plante care contin substante mucilaginoase, cu actiune calmanta asupra mucoasei faringiene iritate.
           
MODIFICATOARE ALE SECRETIEI BRONSICE  EXPECTORANTE
Medicamentele expectorante cresc cantitativ secretiile bronsice( secretostimulente) si le fluidifica( secretolitice)
Expectorantele secretostimulente au o eficacitate relativ scazuta. Ele se administreaza asociate in infuzii si siropuri.
Substantele cele mai folosite sunt iodurile de potasiu si sodiu, acetatul de amoniu, benzoatul de sodiu.
Trecidul, sub forma de comprimate sau sirop are o actiune expectoranta slaba. In doze mari are actiune miorelaxanta. Nu se administreaza copiilor sub 5 ani.
                       
Expectorante secretolitice
Actioneaza asupra secretiilor bronsice, producand fluidificarea si eliminarea lor prin tuse.
Bromhexinul, un compus de sinteza, se administreaza oral sub forma de comprimate sau solutie sub forma de aerosoli in traheobronsita acuta sau cronica, si este foarte bine tolerat.
Acetilcisteina se administreaza in aerosoli sau instilatii traheale, in afectiuni respiratorii cu hipersecretie. Este contraindicata la bolnavii asmatici deoarece pot favoriza bronhospasmul. Se gaseste si sub forma de comprimate, comprimate efervescente, pulbere pentru solutie orala.
Ca preparate industriale sunt: Acetilcisteina, Acc, Fluimucil, Carbocisteina, Humex expectorant.
Cresterea hidratarii mucusului prin inhalarea vaporilor de apa sau administrarea aerosolilor cu solutie de clorura de sodiu izotonica calda reprezinta o modalitate simpla dar eficienta de fluidificare a secretiilor si de usurare a eliminarii lor.
                                                     
ANTIASMATICE
In aceasta grupa terapeutica sunt cuprinse substante utile in tratamentul profilactic sau curativ al crizelor de astma bronsic. Indiferent de tipul clinic astmul bronsic se caracterizeaza printr-o scadere permanenta a diametrului bronsic insotita de un proces inflamator la nivelul cailor pulmonare.
In tratamentul astmului se folosesc 3 tipuri de medicamente: bronhodilatatoare, inhibitoare ale degranularii mastocitare, antiinflamatorii.
Aceste trei categorii de medicamente au mecanisme de actiune diferite, ceea ce explica eficacitatea lor in diferite forme clinice ale bolii.
In astmul bronsic pot fi utile expectorantele mucolitice, care fluidifica si usureaza eliminarea secretiilor. In cazul infectiilor sunt indicate antibioticelor. Hipoxemia din criza de astm necesita administrarea de oxigen, iar acidoza metabolica din starea de rau astmatic se combate prin perfuzie de bicarbonat de sodiu.
                              

Bronhodilatatoare

Medicamentele bronhodilatatoare pot actiona prin mecanisme vegetative (simpatomimetice, parasimpatolitice), sau direct pe mucoasa neteda a bronhiilor( Aminofilina).
                               
Bronhodilatatoare adrenergice
Reprezinta grupa de substante cu cea mai mare eficacitate.
Salbutamolul( Ventolin) si Fenoterolul( Berotec) sunt cele mai folosite bronhodilatatoare, datorita eficacitatii crescute, duratei prelungite a efectului( 4 – 8 ore) si actiunii selective pe bronhii, practic lipsite de efecte nedorite cardio – vasculare. Se administreaza sub forma de aerosoli dozati, dar sunt active si in administrare orale.
Isoprenalina( Bronhodilatin) se administreaza sub forma de aerosoli sau comprimare sublinguale. Efectul se instaleaza in 3 – 5 minute si dureaza 30 minute. Este contraindicata bolnavilor cardiopatie ischemica, tulburari de ritm, HTA, hipertiroidism si la batrani.
Adrenalina injectata sc. in doze de 0,5mg poate linisti criza de astm, dar reactiile adverse cardiace limiteaza foarte mult utilizarea ei.
Efedrina se poate folosi limitat ca tratament de fond al astmului bronsic. Poate produce efecte nedorite cardiace si nervoase.
Substante parasimpatolitice (Atropina) au actiune bronhoconstrictoare, au o eficacitate slaba si are dezavantajul ca usuca secretiile si ingreuneaza eliminarea lor.
                            
Bronhodilatatoare musculotrope
Actioneaza direct pe musculatura bronsica pe care o relaxeaza.
Teofilina este un alcaloid din frunze de ceai, inrudita chimic cu cofeina. Aminofilina( Miofilin) este derivatul solubil al teofilinei. Se administreaza oral in tratamentul de fond al astmului, in doze de 300mg la 8 ore, dupa mese. Reactiile adverse sunt minore pentru dozele uzuale: iritatie, greata, palpitatii, insomnie, nervozitate, convulsii la doze excesive. Se recomanda asocierea cu sedative sau tranchilizante pentru atenuarea efectelor stimulente centrale. In criza de astma bronsic se recomanda injectarea miofilinului iv. foarte lent, in perfuzie timp de 30 de minute. Dozele toxice sunt apropiate de dozele terapeutice, de aceea posologia trebuie individualizata in functie de starea bolnavului si de toleranta clinica. Supradozarea produce accidente grave: hipotensiune, colaps, aritmii, chiar moarte subita.
Pe langa actiunea bronhodilatatoare, aminofilina are si alte efecte terapeutice: stimuleaza centrii respiratori bulbari, produce coronarodilatatie si stimularea inimii, are un efect diuretic slab.
                          Inhibitoare ale degranularii mastocitare
Substantele din aceasta grupa inhiba degranularea mastociteleor, impiedicand eliberarea histaminei responsabila de producerea astmului. Sunt indicate ca tratament de fond in prevenirea  crizelor de astm bronsic, nu sunt utili in criza de astm odata declansata si nu au efect bronhodilatator.
Cromoglicatul de sodiu nu are efecte bronhodilatatoare si nu este activ  dupa ce criza de astm s-a declansat. Actiunea sa se instaleaza de obicei dupa cateva saptamani de tratament. Efectul favorabil este atribuit inhibarii eliberarii de histamina din granulele mastocitelor bronhodilatatoare. Se administreaza in aerosoli sub forma de pulbere, cate o inhalatie la 4 ore.
Eficacitatea sa este evidenta la bolnavii cu astm alergic, la care se micsoreaza frecventa si intensitatea crizelor.
Ketotitfenul are proprietati si indicatii asemanatoare cromoglicatului, fata de care are avantajul ca se administreaza oral.
Medicatia antiinflamatoare
In formele grave, rezistente la tratamente obisnuite, glucocorticoizii, reprezinta un mijloc terapeutic de rezerva de o eficacitate deosebita.
In crizele severe de astm se injecteaza lent Hidrocortizon hemisuccinat 100 – 500 mg la 2 – 8 ore timp de 1 – 2 zile. In astmul cronic se administreaza Prednison oral, initial in doza mare, apoi se reduce treptat la 1 comprimat pe zi , dimineata dupa micul dejun. Reactiile adverse sunt cele ale cortizonilor.
Problema cea mai importanta este instalarea corticodependentei, de aceea trebuie sa se recurga la aceaste preparate numai in cazul ineficientei altor medicamente.
Utilizarea preparatelor cortizonice locale, sub forma de aerosoli, cum este Beclometazona, este avantajoasa pentru ca actiunea se limiteaza la bronhii, fara efecte sistemice nedorite si fara pericolul corticodependentei. Ca reactii adverse aceste preparate pot favoriza aparitia candidozei buco - faringiene.
Preparatele injectabile intravenos cu actiune rapida sunt indicate in crizele de astm severa sau in stare de rau astmatic. Preparatele injectabile intramuscular au actiune lenta si prelungita. Sunt avantajoase pentru cure de cateva saptamani, atunci cand boala se agraveaza. Se pot utiliza metilprednisolon acetat sau triamcinolon acetonid in cure de 1 – 4 saptamani
Cuprinde: - ANTITUSIVE
- EXPECTORANTE
- ANTIASTMATICE
ANTITUSIVE
Mecanism de actiune:
- Deprima :-centrul tusei
- receptorii sensitivi din mucoasa respiratorie
Clasificare: - OPIOIDE
- NEOPIOIDE
ANTITUSIVE OPIOIDE
  1. Opiul si Morfina
Actiune f-dinamica: - antitusiva
- analgezica
- tranchilizanta
Indicatii: - cancer bronhopulmonar
- anevrism de artera aorta
- infarct pulmonar
Efecte adverse: - dependenta
- deprimarea centrului respirator → stop respirator !
2. Codeina (Metilmorfina) – CODENAL, CODEINA FOSFAT
Actiune f-dinamica: - antitusiva
- analgezica
- sedativa slaba
3. Noscapina – TUSAN
~ Codeina, dar NU deprima centrul respirator
efect analgezic
4. Dextrometorfan – TUSIN, HUMEX
ANTITUSIVE NEOPIOIDE
1. GLAUCINA
• act. antitusiva slaba, de scurta durata
2. CLOBUTINOL – TABCIN, TUSSAMED
antitusiv cu actiune centrala indicat in tusea neproductiva, jenanta
3. BUTAMIRAT – SINECOD, TUSOSEDAL
indicat in - tusea iritativa
- bronhoscopie
4. OXELADINA – PAXELADINE
• preferat in pediatrie
Vitaminele
-sunt substante organice necesare pt. buna functionare a organismului
-sunt introduse in organism prin intermediul alimentelor ,unele fiind sintetizate si in organism:vitamina K,D3,PP,biotina,vit.B6.etc.
Clasificare:
-vitamine liposolubile(care se dizolva in lipide-grasimi,uleiuri):A,D,E,K,F
-vitamine hidrosolubile(care se dizolva in apa): B1,B2,B3 sau PP,B4,B5,B6,B8,B9,B12 si vit C si vit P

Vitaminele liposolubile

Vitamina A(retinolul):în paranteză denumirea chimică !!!!!
-organismul nu sintetizeaza vit.A,dar poate transforma provitaminele in vit.A
-este necesara pt. formarea pigmentilor fotosensibili in retina
-are proprietati anticanceroase
-sunt implicate in procesele imune si in apararea antimicrobiana stimuland formarea de anticorpi
-este necesara pt. cresterea oaselor si tesuturilor moi
_este necesara pt. reproducere si dezvoltare embrionatra
-intervine in metabolismul steroizilor si sinteza colesterolului
-influenteaza functia tiroidei si glandelor sexuale
    Indicatii;
-Intarzierea cresterii la copii,dermatoze,infectii si inflamatii ale mucoaselor,tulburari digestive cronice,cecitate nocturna in ciroza biliara primara
     Reactii adverse:
-oboseala,iritabilitate,greata,voma,ingrosarea oaselor lungi si incetarea cresterii etc
     Necesarul zilnic:
-copil pana la 1 an:0,375mg
-copil 1-10 ani:0,4-0,7mg
-barbati:1mg,femei:0,8mg,femei insarcinate:1,3mg
-femei care alapteaza:1,2-1,3mg
     Produse:
-vit. A 50.000 ui cps. moi;vit.A picaturi orale,combinatii cu ulei de peste sau cu vit.D
Vitamina D2(ergocalciferol)si D3(colecalciferol)
-este implicata in homostazia calciului si fosfatilor prin influentarea absorbtiei,mobilizarii din oase,eliminarii renale a acestora
-se sintetizeaza prin expunerea la soare
-se fol. in prevenirea si tratarea starilor cerentiale(hipovitaminozei)D.
     Indicatii:
-rahitism,osteoporoza,hipocalcemie,hipoparatiroidie,tuberculoza cutanata
    Analogi:
-ergocalciferol,dihidrotahisterol,alfacalcidol,paricalcitol,calcitriol
   R.A:
-calculi renali,HTA,calcifierea arterelor,intarzieri de crestere la copii,astenie,etc.
    Necesarul zilnic:
-copil<1 an:0,0075-0,010mg
-copil 1-10 ani:0,010mh
-barbati:0,003-0,010mg
-femei:0,005-0,010mg
-femei insarcinate:0.010mg
-femei care alapteaza :-,010mg.
VIt.E (tocoferol)
-vitamina antihemoragica sau vitamina coagularii
   Indicatii:
-hemoragii,dupa administrarea oprala timp indelungat a unor antibiotice si chimioterapice cu spectru larg care pot distruge flora saprofita,sindrom de malabsorbtie,afectiuni hepatice in care nu se pot forma prefactorii    R.a:
-adm.i.v: inrosirea fetei,bronhospasm,hipoTA,trebuie inj.lent
  Necesarul zilnic:
-copil<1an:0,005-0,01mg;femei:0,045-0,065mg;femei gravide:0.065mg;femei care alapteaza_0,065mg
-se administreaza p.o si inj.=> ca atare sub forma de fiole(fitomenadiona)in combinatii cu alte vit.
Vitamina F(formată din acizi grasi polinesaturati:acidul linoleic,linolenic,arahidonic.
Vitamina K(naftochinonă) este vitamina antihemoragică,dirijează sinteza protrombinei.


Vitaminele hidrosolubile

Vitamina B1 (tiamina)
_este implicata in transformarea glucidelor in lipide,favorizeaza depunerea glicogenului in ficat,transforma acidul piruvic in aminoacizi,sintetizeaza acetilcolina,este implicata in transmisia sinaptica,moduland activitatea unor canale membranare.
Vitamina B2(riboflavina)
-ind. pt. a preveni si trata deficitul acestei vit.care se intalneste rar,dar si pt. cazurile in care apar deficite complexe cu a altor vit. din grupul B.Deficitul se caracterizeaza prin:buze uscate,stomatita,seboreea fetei,dermatite,lacrimare,astenie,anemie,neurologie 
,insuficienta hepatica avand rol hepatoprotector,eczeme,stomatite,irite,conjunctivite,anemii,boli infectioase
   Se gaseste asociata cu alte vitamine in anumite produse sub forma de caps.(comprimate)
Vitamina B3(niacina)-vit,antipelagra (acid nicotinic)Vit PP
-are efecte trofice pe tubul digestiv si SNC
-doze mari de caid nicotinic scad TG, LDL, VLDL,imbiband fluxul de acizi grasi liberi din tesutul adipos,are si proprietati vasodilatatoare
   Idicatii:
-pelagra,hipolipemiant in tratamentul diferitelor tipuri de dislipidemii,in tulburari de corculatie periferica si cerebrala inclusiv in tulburari de circulatie retiniana si sfera ORL
Vitamina B5(acid pantotenic) are rol in metabolizarea grăsimilortroficitatea pielii,a unor mucoase și a părului.
 Vitamina B6(piridoxina)
-roulu sau principal este in metabolismul aminoacizilor si substantelor proteice,este implicata in biosinteza hemului,are o actiune usor anticoagulanta(la doze mari),este factor de crestere pt.microorganisme si intervine in  dezvoltarea celulelor tumorale.
     Indicatii:
-pelagra,insuficienta renala,alcoolism,femei gravide,ciroza,sindrom de malabsorbtie,anemii hipocrome microritare,infectii,refacerea florei intestinale dupa antibiotice cu spectru larg,hepatita,diabet zaharat,afectiuni neurologice si cutanate,etc.
Vitamina B8(biotina,vit.H) 
Indicatii:
-carenta vitaminica,adjuvant in afectiuni muco-cutanate,la diabetici non-insulinodependenti care  nu sunt tratati cu sulfamide hipoglicemiante,pt a scadea nivelul  glicemiei 
Vitamina B12(ciancobalamina) 
este implicata in transformarea ac,folic in folinic si respectiv in sinteza nucleoproteinelor,a ADN-ului,in cresterea si maturarea celulara,influenteaza activitatea maduvei hematopoietice,respectiv hematopoieza,mentine troficitatea mucoasei digestive,protector hepatic prin sinteza metioninei
     Indicatii:
-anemii megaloblastice,neuropatii la alcoolici,diabetici,pacienti cu scleroza in placi,nevralgii,sciatica,afectiuni psihiatrice,ciroza,hepatita,tulburari de crestere,malnutritie.!!!-nu se administreaza la cei cu tumori,deoarece poate creste sinteza de ADN
Vitamina B9(acid folic) 
-vit.din grupul vitaminei B
Indicatii:
-tratam.carentelor,a al anemiei megaloblastice(dar pot aparea agravari neurologice),la femei insarcinate pt.reducerea riscului de malformatii,pt.prevenirea cancerului de colon si de san

VITAMINA C (acidul ascorbic)
-carente
Nu este sintetizata la om,provine doar din aport exogen,favorizeaza absorbtia fierului,favorizeaza depunerea calciului in oase,are efect antioxidant,scade permeabilitatea si creste rezistenta capilara,inhiba agregarea plachetara,intervine in transformarea caidului folic in ac,folinic,stimuleaza formarea glucocorticoizilor,are actiune antialergica,favorizeaza vindecarea ranilor,are rol in procesele de aparare imuna etc.
Indicatii:
-in stari gripale,astenie, anemie asociata cu fier,in diateze hemoragice,in osteoporoza si fracturi,in sarcina
  intra intr-o serie de preparate in asociere cu :calciu,fier,lecitina,vit.E,alte vit.,subst.analgezice-antipivetice,antihistaminice H2,pseudoefedrina,etc,in preparate pt. raceala si gripa. 

Medicatia aparatului digestiv

.ANTIULCEROASE SI ANTIACIDE.
Medicamentele antiulceroase favorizeaza vindecarea ulcerului activ si previn recaderile.
Antiacidele sunt medicamente care scad cantitatea de acid clorhidric din cavitatea stomacului.
Antiacidele pot fi:
-sistemice(alcalinizante-bicarbonatul de sodiu)
-partial sistemice(neutralizante-carbonatul de calciu,derivati din magneziu,hidroxidul de aluminiu)
-nesistemice(neutralizante-fosfat de aluminiu)
-adsorbante(derivatii de bismut si silicati)
Indicațiiii :
-gastrita hiper-acida
-ulcer gastric si duodenal
-esofagita de reflux
-pirozis(durere puternica in capul pieptului)
Se administreaza pt. a calma temporar durerile epigastrice existente sau a le preveniprin cresterea pH-ului intragastricsi impiedicarea activitatii pepsinogenului.
Nu influenteaza cicatrizarea ulcerului,actiunea este de scurta durata(10-20min)daca se administreaza pe nemancate si poate ajunge pana la 2 ore daca sunt administrate dupa masa.
Se evita asocierea acestora cu alte medicamente pentru a nu le influenta absorbtia.Alcoolul,cafeaua,tutunul scade efectul antiacidelor.
Contraindicatii;

Medicamente ANTIULCEROASE:
Antiulceroasele actioneaza pt inhibarea secretiei gastrice(antihistaminice H2,inhibitoare ale pompei de protoni,pirenzepina)si favorizeaza cicatrizarea(citrat de bizmut,sucralfat) sau prin actiunea antibacteriana fata de Helicobacter Pilory.
Antihistaminicele H2:-sunt indicate in ulcer gastro-duodenal justificata administrarea lor dupa eradicarea Helicobacter Pilory pt. a evita o recidiva;in sindrom Zollinger Ellison(cancer,tumora la stomac);esofagita de reflux;in prevenirea hemoragiilor digestive superioare,in unele interventii chirurgicale;asociate pentru tratamente scurte cu antiinflamatoare steroidiene(AIS) si antiinflamatoare nesteroidiene(AINS),durata tratamentului este de 8 saptamani;gastrita,pirozis,prevenirea ulcerului de stres.

INHIBATOARE ALE POMPEI DE PROTON ALE POMPEI DE PROTONI
Actiune si indicatii la fel ca la antihistaminice H2
Ex:omemprozol(omeran,omez),esomeprazol(nexium),pantoprazol(controloc),lansoprazol(lanzur).
Atat antiulceroasele cat si antiacidele produc efect rebount(de ricoseu)la intreruperea brusca sau dupa tratamentul indelungat cu aparitia perforatiei.
Alte medicamente pt. ulcer peptic si boala de reflux esofagian BRGE:sulfacrat(protector fata de actiunea  acidului clorhidric,ale pepsinei,a sarurilor biliare si este indicat numai in nisa ulceroasa(perforatie a stomacului)
Antiflatulente sunt substante de sinteza sau naturale ce elimina excesul de gaze din intestin,pot fii:
-adsorbante:carbunele medicinal
-tensioactive:dimeticona:sabsimplex,espumisan
-stimulante ale motilitatii intestinale:carminative vegetale:uleiuri volatile,plante vegetale(menta)
Sunt indicate in meteorism si flatulenta
ANTISPASTICE:
Actiunea antispastica repr.profilaxia,prevenirea spasmului(o contractura de tip spastic a muschilor netezi)
Medicamentele spasmolitice inlatura contractura musculara spastica si durerea ce o insoteste provocand relaxarea musculara.
Ex.:butilscopolamoniu(scobutil),oxibutinin(driptane),fentipramida,fitofenona,algocalmin,fentipranol,nebeverina(colosspasmiu),papaberina,drotaverina(no-spa).
LAXATIVE-PURGATIVE:
Medicamente ce actioneaza local la nivelul intestinului si sunt utile in tratamentul constipatiei.
LAXATIVE:
-De volum(maresc volumul continutului intestinal):
a)substante mucilaginoase:semintele de in,semintele de psylla,tarate de grau
-Lubrefiante si emoliente(inmoaie continutul intestinal):uleiul de parafina
-Laxative pt.uz rectal(administrate intrarectal):glicerina supozitoare.
PURGATIVE:
-osmotice(fluidifica si cresc volumul continutului):saruri de magneziu,lactuloza(duphalac),macrogoli(forlax).
AANTIEMETICE:
Antiemetice
Combat voma si sunt folosite in voma care constituie o problema pentru pacient si trebuie combatuta in raul de miscare profilactic,in sindromul MEnier,in greata,in voma produsa de chimioterapice,anticanceroase si boala de iradiatie profilacti si curativ:
ex.:clorcromazina,proclorperazina(emetiral),metoclopramid,donperidona(motiliu),ondasetron,granisetron,tropisetron,prometazina(romergan),carminative vegetale.
Antidiareice si antiinflamatoare intestinale reduc consistenta scazuta,volumul si nr. scaunelor..
Ex:
-loperamid(imodiu)
-antiinflamatoare intestinale:a)corticosteroizi locali:gudesomid(gudenofalk,mesalazina,sulfasalazina,propolis)
Terapia hepatică și biliară
Acizii biliari au efecte coleretice(stimuleaza secretia biliara)si colecista-chinetice(stimuleaza secretia bilei si motilitatea vezicii biliare)favorizand absorbtia grasimilor,a colesterolului,a vitaminelor glicosolubile.Contribuie la mentinerea tranzitului intestinal normal.

Hepatoprotectoare:au actiune trofică si protectoare asupra celulei hepatice,intervin în sinteza unori proteine si scad amoniemia care tinde sa creasca în insuficienta hepatică.
HHapia hepatica:
-arginina(Arginină sorbitol)
-acid aspartic(Aspatofort)
-metionina (Metaspar)
-silibina(Silimarina,Lagosa)Terapia bilei  :
-fosfolipide sunt indicate in hepatite cronice si steatoza biliara
-Esentiale forte,FarcovitB12

DiureticeDiureticele sunt substanțe care stimulează procesul de formare a urinei. Aceste medicamente acționează la nivelul rinichiului. Medicamentele din acestă grupă sunt folosite pentru eliminarea excesului de apă și sare în stările edematoase prin eliminarea unei urine abundente, bogate în sare.

Clasificare

Se pot clasifica in funcție de mai multe criterii:

Mecanism de acțiune

Diuretice de ansa

Acționează la nivelul segmentului ascendent al ansei lui Henle inhibând reabsorbția de Na+, K+, Cl-. Au un efect diuretic foarte intens crescând foarte mult eliminarea de sare și apă. Aceste diuretice sunt folosite cel mai frecvent ca tratament de urgență în edem pulmonar acut și criza hipertensivă (pe cale intravenosă) sau ca tratament cronic în insuficiența cardiacă, edeme.
Exemple: Furosemid,  Bumetanid, Torsemid

Diuretice tiazidice

Acționează la nivelul ansei lui Henle împiedicând reabsorbția de Na+ și Cl- cu o creștere consecutivă a eliminării urinare de K+. Efectul diuretic al tiazidelor este mai puțin intens decât cel al diureticelor de ansă. Se administrează ca tratament cronic al insuficienței cardiace, hipertensiunii arteriale, edemelor cardiace, renale sau hepatice.

Diuretice antialdosteronice

Acționează prin blocarea receptorilor pentru aldosteron (Spironolactona), sau ca antagoniști ai aldosteronului(Triamteren și amilorid) ca urmare, scade reabsorbția tubulară deNa+ și scad eliminarea urinară de K+. Sunt indicate în stările de hiperaldosteronism.

Diuretice inhibitoare ale anhidrazei carbonice

Scade formarea de acid carbonic, iar apoi scade disponibilul de ioni de hidrogen pentru schimburile Na+/H+ la nivelul tubului contort distal și la nivelul canalului colector.
Exemplu: Acetazolamida

Diuretice osmotice

Substanțe care filtrează glomerular, rămân în urină și rețin echivalentul osmotic de apă. Provoacă eliminarea unei cantități mari de apă. Sarea eliminată este ușor crescută față de o eliminare normală.
Exemple: Manitol, Izosorbid

Efect asupra potasemiei !!!.

-Diuretice care elimină potasiu FUROSEMID !!
Puternic:tiazide
Mediu: diuretice de ansă, inhibitorii anhidrazei carbonice
-Diuretice care rețin potasiu SPIRONOLACTONA !!
antialdosteronice competitive și de efect

Intensitatea efectului diuretic

  • Eficacitate mare: diuretice de ansă - furosemid
  • Eficacitate medie: tiazide
  • Eficacitate slabă: Inhibitorii anhidrazei carbonice, Antagoniștii aldosteronului

Durata acțiunii

  • Durata scurtă(<6h): Diuretice de ansă (2-6h)
  • Durată medie (6-24h):
Tiazide: hidroclorotiazida, ciclopentiazida, butizida (8-12h)
Antagonisti de efect ai aldosteronului: triamteren (6-10h), amilorid (24h)
  • Durată lungă (>24h)
Tiazide : ciclotiazida (24-36h)
Sulfonamide heterociclice : clortalidon, clopamid, indapamid (24-36h)
Antagoniștii competitivi ai aldosteronului : spironolactona




Anestezicele locale sunt substanţe care introduse în imediata apropiere a formaţiunilor nervoase, într-un teritoriu circumscris, suprimă excitabilitatea şi conductibilitatea elementelor nervoase cu care ajung in contact, împiedicând procesul de excitaţie-conducere, fără lezarea fibrelor nervoase. Acţiunea lor este temporară şi complet reversibilă.
Anestezia locală permite intervenţii chirurgicale mici, de scurtă durată ca şi unele manevre endoscopice. Poate fi utilă pentru calmarea temporară a unor dureri localizate, ca şi pentru privarea temporară a unor structuri periferice de controlul nervos. Anestezicele locale provoacă insensibilitate fără pierderea conştienţei, fără deprimarea centrală a circulaţiei şi respiraţiei, fiind mai puţin agresive pentru organism decât anestezia generală.
Efectele generale - anestezicele locale pot avea 3 tipuri de efecte sistemice şi anume: central-nervoase, vegetative şi cardiovasculare. Absorbindu-se de la locul de aplicare, ele provoacă fenomene de excitaţie centrală, urmată de deprimare. Aceste efecte pot duce la simptome toxice grave. Încetinirea absorbtiei prin asocierea unor vasoconstrictoare permite prelungirea acţiunii locale şi atenuează efectele resorbtive. În acest scop se utilizează de obicei adrenalina (1/20.000, 1/200.000), care permite rămânerea anestezicului la locul de injectare.
a) la nivelul sistemului nervos central se pot produce fenomene de excitaţie şi deprimare, uneori o stare confuzională (asemănătoare ebrietăţii), după care poate urma coma şi în final paralizia centrilor respiratori.
b) la nivelul sistemului nervos vegetativ produc un răspuns vasodilatator, hipotensor, având şi o oarecare acţiune antispastică la nivelul musculaturii netede.
c) la nivelul aparatului cardiovascular produc deprimarea miocardului prin inhibarea excitabilităţii. În supradozare, deprimarea miocardului poate fi severă. Dar acest efect se valorifica terapeutic în aritmii cardiace. Utilizări terapeutice: se utilizează pentru combaterea sau prevenirea durerilor: anestezia operatorie într-o zonă circumscrisă; anestezia terapeutică (blocajurile nervoase în traumatisme, afecţiuni articulare, blocajul plexurilor simpatice); în sindroame ischemice periferice; pentru efecte sistemice.
Tipuri de anestezie locală: !!!
-anestezia de suprafaţă (de contact), când substanţa badijonată pe mucoase şi plăgi, acţionează în primul rând asupra terminaţiilor nervoase;
-anestezia de infiltraţie,(strat cu strat) cand anestezicul este injectat în spaţiile interstiţiale, acţionând asupra tuturor elementelor nervoase în zona respectivă.
-anestezia de conducere, realizată prin injectarea soluţiei anestezice în vecinătatea unui trunchi sau plex nervos (anestezie tronculară, plexală);
-anestezia rahidiană când substanţa se injectează in spatiul subarahnoidian, în lichidul cefalorahidian, sau epidurală (peridurală), în jurul spaţiului epidural de unde, apoi, difuzează.
-anestezia intravenoasă, intraarterială, pentru scăderea sensibilităţii receptorilor reflexogeni în peretele vascular (actiune endoanestezică).
Simptomele intoxicaţiei - apar în caz de supradozare, la aplicarea pe mucoase inflamate, sau în caz de injectare accidentală intravenoasă. Se manifestă prin senzaţie de amorţeală periorală şi a limbii, răcire a extremităţilor, cefalee frontală şi senzaţie de cap gol. SNC iniţial este stimulat apare hiperexcitabilitate, tremurături, delir şi convulsii. Apoi apare o stare de deprimare a SNC cu ataxie, confuzie, deprimarea respiraţiei şi comă. Moartea survine prin paralizia respiraţiei. Tratamentul se face cu diazepam şi succinilcolină.

ANESTEZICE LOCALE DE TIP ESTER
Benzocaina (Anestezina) este esterul etilic al acidului para-aminobenzoic Substanţa este insolubilă în apă. Se poate utiliza numai pentru anestezia de suprafaţă, mai ales pe plăgi şi ulcere, sub forma de pulbere, emulsie, unguent in concentraţii de 1-20%, sau ca supozitoare şi comprimate în doze de 200-300 mg pentru o dată. Pe cale orală, comprimatele pot fi utile inclusiv în dureri epigastrice.
Procaina (Novocaina) din punct de vedere chimic este esterul acidului p-amino-benzoic cu dietilamino-etanol, folosit sub forma de clorhidrat. A fost introdusă în terapie in 1905. Are o toxicitate mică; ca anestezic local, procaina este mai puţin activă decât cocaina, dar şi mai putin toxică. Se pretează pentru toate formele de anestezie locală cu excepţia anesteziei de suprafaţă. Efectul anestezic este de scurtă durată (30-60') pentru că se absoarbe rapid din cauza vasodilataţiei. Procaina se foloseşte în concentraţie de: 0,5 -1% pentru anestezia prin infiltraţie, 1- 2% pentru anestezia de conducere, 4% în stomatologie, 8% pentru rahianestezie. Infiltraţiile cu procaină se practică şi în scop terapeutic în spasme vasculare, anurie reflexă, contracturi musculare, leziuni traumatice ale aparatului locomotor.
Tetracaina (Dicaina) are potenţă mai mare decât procaina pentru anestezia de suprafaţă şi tronculară. Durata acţiunii este de 2-3 ore. Toxicitatea este mult mai mare. Se foloseşte ca anestezic de suprafaţă în concentraţii de 0,2-2% în bronhologie şi O.R.L.
ANESTEZICE LOCALE DE TIP AMIDĂ
Lidocaina (Xilina) este anestezicul cel mai frecvent utilizat. Are potenţa mai mare ca procaina de 4 ori pentru anestezia de suprafaţă şi de 2 ori pentru anestezia tronculară. Are o acţiune de durată mai lungă decît procaina (1-2 h). Se pretează pentru toate tipurile de anestezie. Se foloseşte în soluţie 0,5 -1% pentru infiltraţii, 1-2% pentru anestezia de conducere, 2- 4% pentru anestezia de suprafaţă a mucoaselor, 4-5% pentru rahianestezie. Se asociază frecvent cu adrenalina. Fiind o amidă cu structura chimică diferită de cea a procainei poate fi folosită la bolnavii cu hipersensibilitate alergică faţă de anestezicele din seria esterilor p-amino-benzoici. Alte utilizări: dintre acţiunile sale resorbtive cel mai important efect este cel antiaritmic cardiac, valorificat în combaterea diferitelor aritmii ectopice. Însă, este contraindicată în tulburări de conducere atrioventriculară, respectiv în insuficienţa cardiacă. Xilina intră în unele preparate compuse de uz stomatologic: Stomacain spray şi Dentocalmin.
Mepivacaina este asemănătoare structural şi farmacologic cu lidocaina. Are avantajul că nu este necesară asocierea cu adrenalina, fiind preferată la persoanele la care aceasta este contraindicată.
Bupivacaina (Marcaine) se foloseşte în concentraţie de 0,5% simplă şi 0,25% în combinaţie cu adrenalină. Este asemănătoare mepivacainei. Se foloseşte pentru anestezie locală de durată mai lungă (4-8 h). Acţiunea şi toxicitatea este mai marcată.
Percaina are potenţa şi toxicitatea cea mai mare. Se poate folosi pentru anestezia de suprafata pe leziuni tegumentare şi pe mucoase.
Cincocaina se găseşte în prepartatul combinat Dixidextracaină, care mai conţine xilină şi Dextran 70.
Articaina (Ultracain) sub formă de fiole cu concentraţia 4% simplă sau în combinaţie cu adrenalina. Produce anestezie cu o durată de 45 minute. Se foloseşte în stomatologie. Ropivacaina (Naropin) are acţiune proprie vasoconstrictoare si nu necesită asociere cu adrenalina.
Prilocaina este asemănătoare xilinei, se foloseşte pentru suprafaţă, infiltraţie şi conducere.

ANESTEZICELE GENERALE
Anestezicele generale sau narcoticele sunt substanţe care provoacă deprimarea funcţiilor SNC manifestată, pentru dozele terapeutice, prin somn narcotic din care bolnavul nu poate fi trezit, analgezie, suprimarea reflexelor viscerale, relaxarea musculaturii striate şi abolirea mişcărilor voluntare. Funcţiile vitale (circulaţia şi respiraţia) sunt păstrate la parametri corespunzători. Mecanismul de acţiune nu este pe deplin elucidat, deprimă zone extinse din SNC - cortex, centri subcorticali, măduva spinării cu excepţia bulbului rahidian - printr-o acţiune fizică nespecifică de modificare a stării lipidice a membranelor neuronale şi astfel stabilizare membranară. La doze terapeutice efectul este reversibil - narcoză chirurgicală, dar în caz de supradozare apar modificări ireversibile - narcoza biologică - cu moarte.
Din punct de vedere clinic există 3 perioade ale anesteziei generale:
perioada de inducţie,
perioada de anestezie chirurgicală şi
perioada de trezire.
Din punct de vedere farmacodinamic sunt 4 faze: faza de analgezie, faza de excitaţie, faza de narcoză chirurgicală propriu-zisă şi faza toxică.
I.Perioada de inducţie a anesteziei generale este caracterizată prin analgezie, amnezie, respiraţie neregulată şi fenomene de excitaţie, datorate înlăturării unor mecanisme frenatoare. Deprimarea centrală este slabă, circulaţia şi respiraţia nu sunt afectate negativ, reflexul de clipire este prezent, bolnavul poate înghiţi. În cadrul inducţiei pot fi separate două faze:
a. faza de beţie (rausch) sau analgezie iniţială se manifestă prin deprimarea progresivă a conştienţei, bolnavul rămânând prezent în mediu (răspunde la întrebări). Pot aparea euforie, stări onirice, halucinaţii, de care ulterior bolnavul nu-şi aminteşte. Percepţia senzorială este păstrată, dar sensibilitatea dureroasă este redusă. Această fază este bine suportată, chiar în condiţii critice şi realizează o analgezie suficientă pentru mici intervenţii chirurgicale (extracţii, stadiul II al travaliului), dar stimulii nociceptivi produşi de traumatism pot avea consecinţe dăunătoare.
b. faza de excitaţie sau delir începe odată cu pierderea conştienţei. Apar fenomene de excitatie psihomotorie: bolnavul poate striga, râde, cânta, vorbi necontrolat. Tonusul muscular este crescut. Amnezia este totală. Respiraţia este rapidă şi neregulată, presiunea arterială uşor crescută, pulsul frecvent. Pupilele pot fi dilatate şi apare nistagmusul (mişcări involuntare de lateralitate a globilor oculari). Uneori pot apare vărsături, mai rar incontinenţă urinară. Durata acestei faze este bine sa fie cât mai scurtă. Prin premedicatie corespunzatoare şi folosirea de substanţe anestezice, pentru inducţie şi menţinere, perioada de excitaţie poate fi scurtată mult.
II. Perioada de anestezie generală propriu-zisă este caracterizată de somnul anestezic, din care bolnavul nu poate fi trezit prin stimuli externi. Analgezia este de bună calitate, celelalte percepţii senzoriale sunt abolite. În fazele avansate respiraţia este deprimată, presiunea arterială scade. Pentru a evita o deprimare centrală prea puternică, intervenţiile se efectuează obişnuit la începutul acestei perioade, completând anestezia cu alte mijloace adjuvante. Simptomele perioadei de anestezie generală evoluează în trei faze: - faza de somn superficial se manifestă prin somn liniştit, analgezie, reflexe spinale prezente, tonus normal al musculaturii. La începutul acestei faze maseterii sunt contractaţi, împiedicând manevra de intubare. Dispare reflexul de clipire la atingerea genelor. Incizia pielii produce tahicardie şi/sau creşterea valorilor tensionale. - faza de somn profund se caracterizează prin disparitia treptată a reflexelor, inclusiv celor spinale şi relaxare musculară. Amplitudinea mişcărilor respiratorii creşte, dar frecvenţa scade. Presiunea arterială poate scădea (în cazul folosirii halotanului). - faza de alarmă se manifestă prin deprimarea progresivă şi marcată a respiraţiei sau hipotensiune severă.
III.Perioada toxică este caracterizată prin deprimarea puternică, până la oprire a respiratiei, colaps. Dispare reflexul fotomotor, poate să se instaleze midriaza fixă - semn de paralizie bulbară (hipoxie celulară). Sfincterele se relaxează, inima se opreşte. Trezirea din narcoză se face în sens invers instalării, reflexele şi funcţiile care au dispărut ultimele se reiau primele. Accidentele narcozei: - în faza de inducţie poate apare apnee reflexă prin spasm laringian, apnee toxică prin căderea limbii - accidente circulatorii: hipotensiune arterială - vomă cu aspirarea secreţiilor şi pneumonie chimică (sindrom Mendhelson) - ileus paralitic - accidente metabolice – acidoză, hiperglicemie - poikilotermie (tendinţa de a prelua temperatura mediului ambiant) - unele sunt inflamabile sau explozibile - pot fi toxice pentru organele parenchimatoase (ficat, rinichi, cord). Prevenirea unor accidente ale narcozei se face prin asa numita premedicaţie sau preanestezie. Se administrează în primul rând atropină pentru scăderea secreţiilor, reducerea greţurilor şi a vomei, combaterea vagotoniei sau a tonusului parasimpatic crescut din timpul anesteziei generale. Se mai administrează apoi substanţe central deprimante pentru a scădea hiperexcitabilitatea SNC: anxiolitice (diazepam); neuroleptice (clorpromazină), prometazină (Romergan). În ultimul rând se administrează analgezice foarte puternice (opioide) pentru a reduce durerea: morfină, petidină (Mialgin), piritramidă sau metadonă (Sintalgon). Clasificare: există 2 grupe principale de anestezice generale – inhalatorii şi intravenoase. Cele inhalatorii sunt gaze şi lichide volatile.

I.ANESTEZICELE GENERALE INHALATORII - au structură chimică foarte variată. Ele sunt bine solubile în grasimi (liposolubile).
a)Lichide volatile Eterul etilic (eterul dietilic) a fost primul narcotic utilizat. Este un lichid incolor cu miros pătrunzător, iritant care nu necesită aparatură specială. Este inflamabil şi explozibil. Punctul de fierbere este 35oC, sub influenţa luminii şi a aerului se transformă în peroxizi toxici. Se păstrează în flacoane brune închise ermetic şi învelite cu hârtie neagră. Nu se folosesc flacoane deschise de mai mult de 6 ore. Eterul este uşor solubil în sânge. Narcoza se instalează după o perioadă de inducţie lungă cu fenomene de excitaţie zgomotoase. Trezirea din narcoză este lungă (30-40 min), cu greaţă, vomă. Inhalarea vaporilor produce salivaţie, hipersecreţie în căile respiratorii, greaţă, vomă. Principala complicaţie este bronhopneumonia. Nu este toxic pentru ficat şi organe parenchimatoase (cord). Relaxarea musculară este destul de bună, produce simpaticotonie. Halotanul (Fluotan, Narcotan) este o hidrocarbură halogenată, fluorată, lichid volatil, neinflamabil, neexplozibil. Are punct de fierbere 50oC. Are acţiune narcotică de 4-5 ori mai intensă decât eterul, perioada de inducţie este scurtă 5-7 min, fără fenomene de excitaţie, trezirea fiind uşoară. Analgezia este moderată, relaxarea musculară trebuie completată prin curarizante. Halotanul nu are efect iritant respirator, nu creşte secreţiile traheobronşice, nu produce bronhospasm (se poate folosi şi la bolnavii astmatici). Este cardiotoxic şi hepatotoxic. Produce hipotensiune arterială. Musculatura uterină este deprimată, de aceea nu se foloseşte în obstetrică – risc de hemoragii masive. Un accident rar este hipertermia malignă, de natură idiosincrazică care constă in creşterea marcată a temperaturii şi rigiditate musculară. Asocierea suxametoniului este factor favorizant. Evoluţia poate fi letală. Metoxifluranul (Penthrane) un eter halogenat, este un anestezic foarte activ. Inducţia este de lungă durată (10-15 minute) fapt pentru care se preferă injectarea iniţială de tiopental. Analgezia este de bună calitate, dar pentru relaxarea musculaturii sunt necesare doze relativ mari, recomandându-se asocierea curarizantelor. Deprimarea respiratorie este mai puternică decât pentru halotan. Revenirea din anestezie se face lent, deoarece fiind foarte liposolubil anestezicul se acumulează în ţesutul adipos. Analgezia se menţine câteva ore. Anestezicul este nefrotoxic-probabil datorită fluorurii care se formează prin metabolizare. Enfluranul (Ethrane) este un eter neinflamabil. Are efect asemănător halotanului, producând însă relaxare neuromusculară ca şi eterul. Determină inducţie rapidă şi excitaţie minimă. Trezirea este rapidă. Poate produce deprimare respiratorie şi cardiovasculară, creşterea secreţiilor traheobronşice. Ca efect advers produce excitaţie motorie, chiar convulsii. Isofluranul (Forane) este un izomer al enfluranului, fiind cel mai folosit anestezic general. Este un lichid volatil incolor cu miros de usturoi, neinflamabil şi neexplozibil. Are inducţie şi revenire rapide. Produce relaxare musculară suficientă. Nu deprimă miocardul şi nu-l sensibilizează la acţiunea catecolaminelor, nu este nefrotoxic şi hepatotoxic, nu creşte presiunea intracraniană, fiind preferat în neurochirurgie. Sevofluranul (Sevorane) un compus mai nou, nu irită mucoasa respiratorie. Toxicitatea renală şi hepatică sunt reduse.
b) Gaze Protoxidul de azot (N2O) este un gaz cu punct de fierbere –89 oC ambalat în cilindtri de oţel sub presiune (54 atm). Se administrează prin tehnici cu circuit închis. Nu irită mucoasele, nu este toxic pentru organele parenchimatoase, este puţin stresant pentru organism. Timpul de inducţie este scurt, trezirea este rapidă. Excitaţia este resimţită de bolnav ca un fenomen plăcut cu crize de râs, motiv pentru care este numit şi gaz ilariant. Are şi efect analgezic marcat. Dar este un narcotic slab, nu produce relaxare musculară eficientă. Se foloseşte în narcoza combinată cu O2 în amestec: 65- 85 % N2O şi 35-15% O2, dar şi ca analgezic în obstetrică, schimbarea pansamentelor la arşi, stări terminale. De obicei se foloseşte baronarcoza (cu presiune mai mare decât cea atmosferică). Ciclopropanul este un gaz explozibil, toxic pentru cord. Se foloseşte rar.
II. NARCOTICELE INTRAVENOASE Se folosesc pentru inducerea anesteziei sau pentru realizarea unei deprimări a SNC în completare cu analgezice, neuroleptice, curarizante sau anestezice inhalatorii. Compuşii sunt barbiturice cu acţiune ultrascurtă şi alte structuri.
a) Barbituricele cu acţiune ultrascurtă - sunt compuşi liposolubili, care se folosesc sub formă de săruri solubile în apă ce se dizolvă extemporaneu. Narcoza apare repede în 10-30 secunde, cu fenomene de excitaţie abia schiţate. Efectul narcotic durează 20-30 minute, nu au efect analgezic, pot produce chiar hiperalgezie. După trezire pot determina buimăceală. Relaxarea musculară este trecătoare şi slabă. Pot creşte reflectivitatea laringiană şi traheobronşică, iar în doze mai mari deprimă reflexele respiratorii şi miocardul. De aceea se face o atropinizare prealabilă. În supradozare pot produce paralizia centrului respirator. Se folosesc în intervenţii mici, în narcoze combinate. Suferă fenomenul de redistribuţie, de aceea nu se repetă injectarea într-un interval de 24 de ore. Reprezentanţi: tiopental (Penthotal) conc. 2,5%, hexobarbital, tiobutabarbital, metohexital.
b) alte structuri Hidroxidiona în doză de 0,5-1 g produce un somn cu durată de 30- 60 min. Este bine tolerată la bătrâni. Local este iritantă, putând produce tromboflebită. Propanidid (Epontol) - acţiunea apare în 30 sec, durează 3-5 min. Poate provoca hiperpnee, creşterea tensiunii arteriale. Propofol (Diprivan) - inducţia în 30 sec, durata anesteziei cca 4 min. Poate scădea TA şi determina convulsii. Ketamina (Calypsol) determină anestezie în 30 sec de la injectarea i.v. şi în 3-4 min de la injectarea i.m. Are şi efect analgezic puternic. Trezirea se face în 3-15 min de la injectarea iv, dar analgezia se menţine cca 40 min. Deprimarea central nervoasă este denumită anestezie disociativă, fiind caracterizată de desprinderea din mediu, somn superficial şi analgezie marcată. Este de ales la bolnavii cu risc mare. Poate produce halucinaţii, delir, creşterea TA, creşterea presiunii intracraniene. În doze mici se foloseşte mai nou ca analgezic, mai ales în analgezia preventivă. Diazepamul este un compus benzodiazepinic, care nu are acţiune analgezică. Poate deprima respiraţia. Se injectează lent în doză de 0,5 mg/kgc i.v. Soluţia este iritantă, produce durere sau chiar flebită. Midazolamul (Dormicum) - are un efect rapid, produce narcoză cu durata 45 min pentru endoscopie. Nu este iritant local.
NEUROLEPTANALGEZIA este o formă specială de anestezie intravenoasă în care bolnavul este conştient, indiferent psihic, stabilizat vegetativ şi nu simte durerea. Se realizează prin combinarea unui analgezic foarte puternic (de 100 de ori mai puternic ca morfina) - fentanyl cu un neuroleptic (substanţă central deprimantă) - droperidol în proporţie de 1 la 50. Se foloseşte la bătrâni, taraţi, dar nu la gravide în cezariană deoarece poate deprima centrul respirator al nou-născutului. Este contraindicată la parkinsonieni. Poate fi continuată cu administrarea de alte narcotice (de ex cu protoxid de azot şi O2 în proporţie de 3:1), realizând aşa numita neuroleptanestezie.


MEDICAŢIA ANTITROMBOTICĂ
Este indicată pentru tratamentul şi profilaxia afecţiunilor tromboembolice. Cuprinde 3 grupe: antiagregante plachetare, anticoagulante şi fibrinolitice.
ANTIAGREGANTELE PLACHETARE sunt medicamente care pot inhiba agregarea şi alte funcţii ale plachetelor.
Acidul acetilsalicilic sau aspirina are acţiune antiagregantă plachetară de lungă durată. Acţiunea se produce la doze mici: 75-100 mg pe zi (Aspenter). Dipiridamolul se administrează oral. Are şi efect coronarodilatator. Ticlopidina (Ipaton, Ticlid) se utilizează pentru prevenirea trombozelor cerebrale.
Clopidogrel (Plavix) acţionează prin blocarea selectivă şi ireversibilă a receptorilor pentru ADP de la nivel plachetar şi se indică după intervenţii de chirurgie cardiovasculară (by-pass-uri, stent-uri), în prevenirea IMA, accidentului vascular cerebral.
ANTICOAGULANTELE pot acţiona direct prin interferarea cu factorii coagulării, de exemplu heparina şi substanţele ce fixează calciul sau pot acţiona indirect prin interferarea cu sinteza hepatică a factorilor de coagulare importanţi (antivitaminele K).
!!! Indicatiile tratamentului anticoagulant: - anticoagulantele sunt indicate pentru prevenirea si tratarea trombozelor (formarea de cheaguri) vaselor sangvine si a complicatiei lor principale, embolia (migrarea unui fragment de cheag care astupa un vas). Ele sunt prescrise in bolile si in situatiile urmatoare: flebita (tromboza venoasa) si embolie pulmonara; tromboza si embolie arteriala; interventie chirurgicala; imobilizarea membrului inferior (in gips sau imobilizare prelungita la pat); unele boli cardiace (infarct, valve artificiale). Heparina, prescrisa in primul rand in cazurile acute, este inlocuita cu antivitaminele K daca tratamentul trebuie sa se prelungeasca. 

a. Substanţele fixatoare ale ionilor de calciu îşi realizează efectul fie prin precipitare, fie prin complexare şi astfel dispare calciul ionizat. Oxalatul de sodiu precipită calciul şi formează oxalat de calciu. Se foloseşte pentru sângele prelevat pentru examinările de laborator; este toxic pentru organism, putând produce hipocalcemii periculoase. EDTA se foloseşte in vitro. Citratul de sodiu nu are toxicitate mare, deoarece complexează calciul în formă neionizată. În soluţie de 3-3,5 % se foloseşte pentru conservarea sângelui.
b. Heparinele şi heparinoizii sunt anticoagulante directe active in vitro şi in vivo. Heparina standard este o substanţă naturală stocată în mastocite, se obţine prin extracţie din ficat, plămâni. Se foloseşte sub formă de sare de sodiu şi calciu. Dozarea se face în unităţi internaţionale (U.I.) Se administrează parenteral (i.v., s.c). Nu se administrează i.m. datorită riscului producerii hematoamelor locale. Se administrează la interval de 4 ore (pentru dozele mici) sau de 8 ore (pentru dozele mari). Efectul apare imediat si se manifestă prin prelungirea timpului de coagulare. Eficacitatea tratamentului se urmăreşte prin controlul timpului Howell, care trebuie să crească de 2,5–3,5 ori. Indicaţii: chirurgia cardiovasculară, tromboze (coronariene, venoase masive, embolie pulmonară), tromboflebite şi hematoame pentru aplicare locală. Efectele adverse: trombocitopenie, reacţii alergice, alopecie, osteoporoză, sângerări din leziuni preexistente (ulcere). Ca antidot se utilizează sulfatul de protamină. Este contraindicată la alergici, la cei cu hemoragii (ulcer, apoplexie). Se poate folosi la gravide. Doza este de 25 000 - 30 000 U.I. pe cale i.v. Se mai foloseşte preparatul Calciparine s.c. la 12 ore interval. Există şi preparate locale - unguente, creme.
Heparinele cu masă moleculară mică s-au izolat din heparina standard, au efect lent şi de lungă durată, folosindu-se pentru profilaxia trombozelor venoase şi a emboliilor în chirurgia ortopedică, la pacienţi hemodializaţi. Riscul de hemoragii este mic.
Enoxaparina (Clexane) se administrează s.c şi are durata acţiunii de 18 ore.
Nadroparina (Fraxiparine) se administrează într-o doză pe zi. Alţi compuşi: dalteparina (Fragmine), reviparina (Clivarine). Heparinoizii sunt compuşi macromoleculari asemanatori heparinei. La noi în ţară se comercializează preparatul Lasonil unguent, care conţine heparinoid şi hialuronidază, fiind folosit în tromboflebite superficiale, hematoame, contuzii musculare.
c. Antivitaminele K sau anticoagulantele orale interferă cu sinteza unor factori de coagulare la nivelul ficatului. Se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice, unde pot avea loc unele interacţiuni. Medicamentele nu au acţiune în sângele prelevat. Efectul in vivo are un timp de latenţă. Dispariţia efectului de la oprirea administrării necesită 2-10 zile. Pentru controlul efectului anticoagulant se urmăreşte indicele de protrombină (timpul Quick). Nivelul acestuia trebuie să scadă la valori de 20-25% pentru efect sigur (respectiv timpul Quick trebuie să crească). Efectele adverse: hemoragii spontane (epistaxis, hemoragii digestive). Sunt contraindicate la gravide (au efect teratogen), boala ulceroasă, apoplexie, 4-5 zile după naştere şi intervenţii chirurgicale, extracţii dentare. Cel mai utilizat este acenocumarolul (Trombostop), timpul de latenţă a instalării efectului de 1-2 zile, dispariţia efectului în 1-3 zile. Se foloseşte pentru prevenirea trombozelor la cardiaci şi în tratamentul trombozelor venoase profunde, trombozelor arteriale. Antagonizarea efectului în caz de supradozare se face prin administrarea de vitamină K1 (fitomenadionă). Alt compus este warfarina, cu un timp de latenţă de 36-70 ore şi un efect care se menţine 5- 7 zile de la prima doză.

pentru a nu le influenta absorbtia.Alcoolul,cafeaua,tutunul scade efectul antiacidelor.