Cardiologie si nursing în cardiologie , 13 MOARTEA SUBITĂ

                                   XIV. MOARTEA SUBITĂ



Este oprirea rapidă a vieţii. Când apare într-un ritm foarte scurt, poartă denumirea de stop cardiocirculator.

Etiopatogenie: există 4 mecanisme majore ale morţii subite: fibrilaţia ventriculară, oprirea inimii, tahicardia ventriculară cu contracţii ineficiente şi ruptura inimii. Primele două sunt mai frecvente. Cauza principală este cardiopatia ischemică, dureroasă sau nedureroasă; mai rar, intoxicaţii cu Chinidină sau Digitală, anestezia, manevrele terapeutice sau exploratoare pe torace, şocul, insuficienţa cardiacă gravă etc. Alte mecanisme de moarte subită sunt: ruptura unui anevrism, hemoragia cerebrală etc. în toate formele apar consecinţe grave: deschiderea largă a orificiilor inimii, egalizarea presiunilor arteriale şi venoase intracavitare, asfixia acută.

Simptomele cardinale sunt: oprirea bruscă a inimii, pierderea cunoştinţei, încetarea respiraţiei şi dilataţia pupilelor. In primele 4-5 minute de la debut se constituie moartea clinică, când suferinţa cerebrală este reversibilă prin măsuri de reanimare. După aceasta apare moartea biologică, datorită leziunilor ireversibile la nivelul sistemului nervos. Diagnosticul se bazează pe pierderea cunoştinţei, absenţa pulsului la arterele carotidă şi femurală, oprirea mişcărilor respiratorii ("semnul oglinzii") şi dilataţia pupilelor. Clinic, nu se poate diferenţia fibrilaţia ventriculară de oprirea inimii.Diagnosticul se precizează de ECG.

Tratamentul trebuie instituit urgent, obligatoriu în primele 3-4 minute. Prima măsură este masajul cardiac extern: bolnavul este aşezat în decubit dorsal, pe un plan dur şi plat, cu capul în extensie, pentru asigurarea libertăţii căilor aeriene: la început se aplică 2-3 lovituri cu pumnul în regiunea precordială; dacă nu se obţine răspuns, se începe masajul inimii aplicând transversal podul palmei uneia din mâini pe treimea inferioară a sternului, iar cealaltă palmă se suprapune pe prima, pentru a întări presiunea; reanimatorul se aşază de preferinţă în dreapta bolnavului şi deprimă ritmic, vertical, toracele, cu cele două mâini, cu o frecvenţă, de 70 - 80/min; capătul degetelor nu trebuie să se sprijine la coaste (pericol de fracturi). Concomitent, se face respiraţia artificială "gură-la-gură" ("gură-la-nas", "gură-mască-gură") sau prin mijloace manuale (Silvester). Se va realiza o respiraţie la 5 compresiuni pe stern. Maxilarul inferior al bolnavului va fi propulsat anterior. Este bine ca reanimarea să fie executată de două persoane. Se încetează reanimarea când inima şi-a reluat activitatea (de obicei după 5 - 20 de minute) sau când sunt semne sigure de moarte. Alte măsuri obligatorii în primele 3-4 minute sunt: ventilaţia asistată, oxigenoterapia, posibile însă numai în mediul spitalicesc.Tratamentul, specific principalelor mecansime declanşatoare, se instituie când diagnosticul este precizat. Astfel. în fibrilaţie ventriculară, defibrilarea electrică şi administrarea de Adrenalină, Procainamidă, Xilină, Propranolol; în oprirea inimii - şocuri electrice, Adrenalină i.v. sau intracardiac. Isuprel intracardiac (0,2 mg), Noradrenalină 2-4 mg intracardiac; în tahicardia paroxistică ventriculară cu moarte subită - şocuri electrice sau injectarea intracardiacă de Procainamidă, Xilină sau Propranolol. Când nu se cunoaşte mecanismul, se poate injecta intracardiac Isuprel (1/2 - 1 fiolă) sau, în lipsă, Cofeină 0,2 g.