Cardiologie si nursing în cardiologie ,7 TULBURĂRILE RITMULUI CARDIAC (aritmiile)

VII. TULBURĂRILE RITMULUI CARDIAC (aritmiile)

Ritmul cardiac se află sub dependenţa a două sisteme reglatoare:
  • unul extracardiac (sistemul simpatic şi parasimpatic);

  • altul intracardiac (ţesutul specific). În mod normal, impulsul sinusal care activează atriile şi ventriculii ia naştere în nodulul sinusal (Keith şi Flak), care emite stimuli cu o frecvenţă de 60 - 80/min. Nodulul sinusal imprimă inimii ritmul său, pentru că emite stimulii cu cea mai ridicată frecvenţă, dar şi celelalte zone ale ţesutului specific pot emite stimuli. Nodulul atrio-ventricular produce ritmul numit nodal, iar fasciculul His, ritmul idioventricular. Toate aceste ritmuri cu origine extrasinusală sunt numite ritmuri ectopice (heterotope).

Tulburările de ritm se clasifică în tulburări în formarea stimulilor şi tulburări în conducerea

stimulului. Tulburările în formarea stimulilor sunt tahicardiile şi bradicardiile sinusale şi ritmurile ectopice sau extrasinusale (extrasistole, tahicardii paroxistice, flutter, fibrilaţie atrială).
Tulburările în conducerea stimulilor se numesc blocuri.

Diagnosticul tulburărilor de ritm se poate pune uneori clinic, alteori este necesar un examen electrocardiologic.




1. TULBURĂRI ÎN FORMAREA STIMULILOR


ARITMII SINUSALE

Tahicardia sinusală este o tulburare de ritm manifestată prin accelerarea ritmului cardiac între 100 şi 160/min., frecvenţa fiind regulată şi persistentă. Apare la efort, emoţii, în timpul digestiei, după administrarea unor medicamente (Atropină, Nitroglicerină) sau după abuzul de excitante (tutun, cafea, alcool). Se întâlneşte obişnuit în boli febrile, hipertiroidism, insuficienţa cardiacă, anemii, hemoragii, stări de colaps.

Tahicardia sinusală este în general bine suportată. Uneori bolnavii se plâng de palpitaţii sau de o jenă precordială. Tratamentul de bază este cel cauzal. Ca tratament simptomatic se folosesc sedative (bromuri, barbiturice), Hiposerpil sau Propranolul.

Bradicardia sinusală se caracterizează printr-un ritm regulat, cu o frecvenţă a bătăilor cardiace între 40 - 60/min. Este fiziologică dacă apare la vârstnici, atleţi bine antrenaţi, în somn sau în cursul sarcinii. Poate apărea şi în numeroase stări patologice: hipertensiune intracraniană, icter, febră tifoidă, mixedem, unele infarcte miocardice, intoxicaţii cu plumb sau digitală. Poate fi provocată şi de compresiunea sinusului carotidian sau a globilor oculari. De obicei lipsesc manifestările subiective. Uneori, există ameţeli, lipotimii, foarte rar sincope.

ARITMII ECTOPICE (extrasinusale)

Extrasistolele sunt contracţii premature, anticipate, care tulbură succesiunea regulată a contracţiilor inimii. După locul de origine a stimulilor care le provoacă se deosebesc extrasistole ventriculare (cele mai frecvente) şi supraventriculare (atriale sau nodale). Extrasistolele sunt cele mai frecvente tulburări de ritm şi pot apărea şi la indivizi sănătoşi, după emoţii, efort, tulburări digestive sau



după abuz de ceai, cafea, tutun. Intoxicaţia cu digitală se însoţeşte adeseori de extrasistole. Pot exista extrasistole şi în cardiopatia ischemică, în cardita reumatică, în stenoza mitrală, ca de altfel în cele mai variate boli cardiace. Prognosticul este mai sever când apar după efort la coronarieni trecuţi de 40 de ani, şi în infarctul miocardic, când apar în salve numeroase la bolnavi cu stenoză mitrală (anunţă instalarea fîbrilaţiei sau a flutterului).

De obicei extrasistolele nu sunt percepute de bolnav, uneori sunt resimţite sub formă de palpitaţii, ameţeli, înţepături, senzaţia de oprire a inimii, urmată de o lovitură puternică în piept.

La palparea pulsului se constată fie o pulsaţie radială de amplitudine mică, urmată de o pauză mai lungă decât cea obişnuită, numită pauză compensatoare, fie lipsa pulsaţiei radiale când extrasistola este foarte precoce. La auscultarea inimii, extrasistola se traduce fie prin două zgomote premature (anticipate) pe fondul regulat al bătăilor inimii, fie printr-unul singur (când este foarte precoce). Extrasistolele pot fi izolate, sporadice sau pot apărea cu o anumită regularitate: cicluri normale alternând cu extrasistole (bigeminism) sau un ciclu normal alternând cu două extrasistole (trigeminism).

Tratamentul constă în suprimarea excitanţilor (alcool, cafea, tutun), sedative, (barbiturice, bromuri), liniştirea bolnavului.
O atenţie deosebită trebuie să se acorde extrasistolelor ventriculare (E.V.), din cauza riscului de trecere

în tahicardie sau fibrilaţie ventriculară (infarct miocardic, intoxicaţie digitalică, insuficienţă cardiacă). Riscul creşte în cazul E.V. care depăşesc numărul de 5/min., polifocale, precoce sau "în salve". Acestea se tratează cu medicatie antiaritmice (Xilină, Chinidină, Propranolol; În E.V. din intoxicaţia digitalică se sistează administrarea Digitalei şi a diureticelor şi se administrează medicație antiaritmică.

Tahicardia paroxistică este o accelerare paroxistică a bătăilor cardiace, cu început şi sfârşit brusc. Ritmul cardiac este rapid (150 - 220 de bătăi/min.) şi regulat. După locul de formare a stimulilor ectopici se deosebesc tahicardia paroxistică ventriculară şi supraventriculară (atrială sau nodală), diferenţierea făcându-se cu ajutorul electrocardiogramei.

Tahicardia paroxistică supraventriculară este forma clinică cea mai frecventă şi poate apărea deseori pe un cord normal (emoţii, oboseală, tulburări digestive, abuz de cafea, tutun), dar şi în cardiopatii ischemice, cardita reumatică, stenoza mitrală, tireotoxicoză.

Localizarea ventriculară apare excepţional la indivizi normali. De obicei este vorba de boli miocardice grave: infarct miocardic, hipertensiune arterială severă, cardiopatie ischemică gravă, intoxicaţie digitalică.

Simptomele sunt comune. Boala debutează brusc, deseori fără vreo cauză evidentă, uneori după eforturi sau emoţii. Durează minute, ore sau chiar zile. In timpul accesului, bolnavul simte palpitaţii violente, are greţuri sau vărsături. Uneori apar ameţeli, mai rar lipotimii, dureri cu caracter anginos sau chiar colaps. Când criza durează mult, se poate instala insuficienţa cardiacă. Dispare tot brusc, la sfârşitul crizei existând frecvent poliurie.

Tratamentul tahicardiei paroxistice atriale (T.P.A.), se începe cu sedative, Hidroxizin, Diazepam şi manevre de stimulare vagală (compresiune sau masajul sinusului carotidian, cu policele de o singură parte, alternativ, dar niciodată simultan, timp de 10 - 20 sec, cu repetare, compresiunea globilor oculari, manevra Valsalva - expiraţie forţată cu glota închisă - sau Miiller, înghiţirea unui aliment solid, provocarea de vărsături prin excitarea mecanică a peretelui posterior al faringelui cu o linguriţă, ingestie de apă călduţă. În caz de insucces (rareori), se administrează în următoarea succesiune: digitalice injectabile Digoxin sau Lanatosid-C, Cedilanid, Procainamidă, Chinidină, Propranolol.




Flutterul atrial este un ritm patologic atrial, regulat şi foarte rapid (250 - 300/min.). Se întâlneşte rar la indivizi sănătoşi, apărând de obicei în caz de stenoză mitrală, hipertiroidism, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială. Rareori se transmit toţi stimulii atriali ventriculilor, în care caz pericolul de sincopă este iminent. De obicei, numai o parte din stimuli (unul din doi, trei, patru sau cinci) ajung să contracte ventriculii, datorită unui obstacol (bloc) funcţional la nivelul nodului atrio-ventricular. Din această cauză, ritmul ventricular poate fi de 150 - 100 - 75 sau chiar 60 de bătăi/min. De obicei, frecvenţa este de 150 de contracţii/min. Există forme paroxistice şi forme continue. Flutterul atrial este foarte bine tolerat, adeseori bolnavii ignorându-şi suferinţa. Diagnosticul se bazează pe existenţa unei tahicardii regulate, care nu variază cu poziţia, repausul sau exerciţiile fizice. Precizarea se face prin electrocardiografie. Prognosticul depinde de boala cauzală. Uneori, se poate transforma în fibrilaţie atrială. Tratamentul de elecţie este şocul electric. În absenţă, se administrează Digitala injectabilă singură sau asociată cu un betablocant, uneori cu Chinidină.

Fibrilaţia atrială este o tulburare de ritm cu o frecvenţă ventriculară de obicei rapidă, neregulată şi variabilă. Apare în diferite boli ale inimii, obişnuit în caz de stenoză mitrală, cardiopatie ischemică, hipertiroidism, etc. In cursul fibrilaţiei, atriile sunt lipsite de contracţii propriu-zise, centrul ectopic emiţând stimuli cu o frecvenţă de 400 - 600/min. Desigur că nu toţi stimulii pot ajunge la ventriculi.

Există forme paroxistice cu frecvenţă cardiacă mare, care au aspectul clinic al tahicardiei paroxistice. Fibrilaţia permanentă este mai obişnuită şi se caracterizează prin pulsaţii radiale şi bătăi cardiace neregulate ca intensitate şi frecvenţă. Din cauza acestei totale neregularităţi, boala se mai numeşte şi aritmie completă. Numărul pulsaţiilor radiale este aproape totdeauna inferior numărului contracţiilor cardiace, fenomen numit deficit al pulsului. T.A. este dificil de luat, tensiunea sistolică variind de la o sistolă la alta. De obicei nu apar simptome funcţionale, cu excepţia formelor paroxistice. Există şi forme bradicardice. Fibrilaţia atrială cu ritm ventricular de peste 100/min. conduce de obicei la insuficienţă cardiacă.

Tratamentul urmăreşte fie convertirea în ritm sinusal prin şoc electric, fie rărirea ritmului ventricular la 60 - 70 de bătăi/min., prin blocarea nodului atrioventricular cu Digitală injectabilă

(Digoxin, Lanatosid-C, 0,4 mg, repetat la 2 - 3 ore până la doza totală de 1,2 - 1,6 mg). În F.A. cu ritm ventricular foarte rar se opreşte Digitala şi se administrează, după caz, Cofeină sau Atropină.

Flutterul ventricular este o tulburare paroxistică de ritm cu frecvenţa medie de 180 -250/min.; apare în infarctul miocardic, sau blocul A-V complet, cu tablou clinic dominat de slăbiciune mare, ameţeli, sincopă după 20 sec, convulsii şi incontinenţă după 40 de secunde. Tratamentul de elecţie - şocul electric - trebuie aplicat imediat. Dacă aceasta nu este posibil, se administrează intravenos Xilină, Procainamidă, Propranolol sau Tosilat de bretiliu.

Fibrilaţia ventriculară este o gravă tulburare de ritm, caracterizată prin contracţii ventriculare ineficiente, rapide şi necoordonate. În absenţa tratamentului medical, sfârşitul este letal. Diagnosticul exact se poate face numai prin ECG. Clinic, se manifestă prin slăbiciune extremă, ameţeli, sincopă, convulsii, incontinenţă, moarte subită. Apare în boli cardiace grave (cardiopatie ischemică, infarct miocardic), intoxicaţia cu Digitală, Chinidină, anestezice, intervenţii pe cord etc.

Tratamentul trebuie instituit de urgenţă, obligatoriu în primele 4 minute de la instalare. Constă în şocuri electrice, masaj cardiac extern, cu o frecvenţă de 70 - 80/min. (precedat de 2 - 3 lovituri cu pumnul în regiunea precordială), combinat cu respiraţie artificială, la nevoie "gură-la-gură" , eventual



respiraţie asistată prin intubaţie traheală. În absenţa defibrilatorului se administrează, intracardiac, Adrenalină 0,5 ml 1% (sau i.v.), Procainamidă (200 - 400 mg), Xilină (150 - 200 mg), Propranolol (2 - 4 mg). Pentru prevenirea recurenţelor de fibrilaţie ventriculară, se administrează Procainamidă, Xilină, Chinidină, betablocante.




2. TULBURĂRI ÎN CONDUCEREA STIMULILOR

În mod curent se numesc blocuri şi se datoresc întreruperii sau încetinirii conducerii undei de excitaţie (stimulului).

După locul obstacolului, există blocuri sino-atriale (nodul sinusal), blocuri atrio-ventriculare (nodul Aschoff-Tawara) şi blocuri de ramură (obstacol) pe una din ramuri.

Blocul sino-atrial nu se poate diagnostica decât electrocardiografic şi se traduce prin lipsa din când în când a unei sistole complete, pauza care rezultă fiind exact dublul unui ciclu cardiac normal.

Apar rar şi este de obicei benign. Uneori poate produce sincope sau crize Adams-Stokes. În aceste cazuri se administrează Atropină, Efedrină, Izoproterenol.

Blocul de ramură este o tulburare de obicei gravă, întâlnindu-se rar la indivizi sănătoşi, în general apare în caz de cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, valvulopatii aortice, stenoză mitrală, cardită reumatică etc. Diagnosticul se precizează electrocardiografic.

Blocul atrio-ventricular (blocul A-V) este o tulburare de conducere relativ frecventă, caracterizată prin întârzierea sau absenţa răspunsului ventricular la stimulul atrial. Forma cea mai simplă este blocul A-V incomplet, de gradul I, care constă în întârzierea conducerii atrio-ventriculare. Pe electrocardiogramă se notează prelungirea intervalului P-R. Apariţia sa în cursul reumatismului articular acut semnifică atingerea miocardică. În formele mai avansate - apare blocul A-V de gradul al II-lea - numai unul din doi, trei sau patru stimuli atriali ajung la ventriculi. Ritmul cardiac este lent (35 -

40/min.), dar simptomele funcţionale lipsesc. Când blocul de gradul al II-lea este instabil, în perioada de trecere către blocul complet pot apărea ameţeli sau sincope. Cea mai gravă formă este blocul A-V de gradul al III-lea, sau complet, caracterizat prin întreruperea totală a transmiterii stimulilor de la atrii la ventriculi. Datorită acestui fapt intră în joc automatismul centrilor ventriculari, care emit stimuli proprii cu o frecvenţă de 30 - 40/min. Inima se găseşte sub influenţa a doi centri: un centru sinusal, pentru atrii şi un centru ventricular, pentru ventriculi.

Blocul complet se caracterizează clinic printr-o frecvenţă joasă,de cca 30/min.,care nu se modifică la efort,febră sau injectarea de Atropină.Diagnosticul se precizează electrocardiografic. Simptomele subiective lipsesc.Totuşi, la bolnavii cu bloc complet, oprirea inimii este totdeauna posibilă, ea putând apărea fie în perioada de trecere de la blocul A-V de gradul al II-lea la blocul complet,fie datorită ritmului prea lent al blocului total,fie prin creşterea exagerată a tonusului vagal,fie la trecerea de la ritm sinusal la blocul total.Oprirea inimii poartă numele de sindrom Adams-Stokes, sindrom care apare brusc, şi care este datorit ischemiei cerebrale, iar manifestările depind de durata pauzei ventriculare. Bolnavul îşi pierde brusc cunoştinţa, este palid, iar pulsul şi zgomotele cardiace sunt absente. După câteva secunde se cianozează, iar respiraţia devine zgomotoasă. Apoi apar convulsii generalizate cu midriază. După 15 - 60 de secunde, bolnavul îşi revine brusc, obrajii devin roşii, pulsul şi



zgomotele inimii reapar. Există şi o stare de rău sincopal , cu crize repetate. Sincopa Adams-Stokes trebuie deosebită de criza epileptică (muşcarea limbii, pierderea urinei), de lipotimii şi come, deoarece tratamentul este diferit.

Etiologia tulburărilor de conducere este variabilă: factori ischemici (cardiopatie ischemică, I.M.), congenitali, inflamatori (endocardită bacteriană, R.A.A., difterie, febră tifoidă), droguri (Digitală, Chinidină), metabolici (hiperkaliemie) etc.

Tratamentul etiologic se adresează cauzei (Tratamentul R.A.A., sistarea Chinidinei sau Digitalei, coronarodilatatoare etc.). simptomatic, în cazurile în care A-V scade sub 35 de bătăi/min., Izuprel, Bronhodilatin, Aleudrin (10 - 20 mg la 3 - 6 ore, sublingual), Atropină (0,5 - 1 mg) Efedrina (25 mg, oral la 6 ore) şi Nefrix. Sincopele Adams-Stokes, când sunt rare şi nu pot fi identificate ECG, se tratează cu Izoproterenol (Bronhodilatin, Izuprel), Atropină, Efedrina sau Nefrix. Când sunt frecvente, la fiecare criză se începe cu măsuri de reanimare (masaj cardiac extern şi respiraţie artificială), stimulare electrică, fie prin defibrilare, fie prin implantare chirurgicală de pacemaker (electrostimulator al cordului). Blocurile A-V apar de obicei în infarcte, miocardite, supradozaj digitalic, după antiaritmice, şi în hiperpotasemie (blocuri acute). Blocurile atrioventriculare cronice pot fi congenitale sau dobândite.

Tratamentul se adresează factorilor cauzali. Blocurile de gradul I nu reclamă decât supraveghere. Cele de gradul II, necesită atropină i.v. 1 mg sau în perfuzie în soluţie glucozată 5%, sau noradrenalină perfuzie. Uneori se administrează corticoterapie. Blocurile A-V de gradul III, pot benefecia de Izoproterenol (Izuprel), 1-2 comprimate sublingual, sau Efedrina 50 mg la 4 - 6 ore. Uneori Nefrix sau alt diuretic Tiazidic şi sedative (Fenobarbital). In cazuri extreme se administrează Adrenalină 0,5 ml din soluţia de l%o, subcutanat la 8 h. Electrostimularea este un procedeu de utilitate deosebită. Stimularea electrică poate fi temporară sau permanentă, când electrozii unui Pace-maker permanent pot fi implantaţi în miocard sau endocavitar. Când stimularea electrică nu este posibilă - Izoproterenol (Izuprel 1-2 mg/300 ml ser glucozat 5% sau 0,4 mg i.v.), Adrenalină (4 ml l%o/l ser glucozat 5%), Noradrenalină (4-8 mg/l ser glucozat 5%), Metaproterenol (Alupent - 5 mg/300 ml ser glucozat 5%), eventual Atropină, Prednison. Prevenirea crizelor se face cu Izuprel (3-4 tabele sublingual), Alupent (2-3 tablete/zi), Efedrina (50 mg x 3/zi), Bronhodilatin (oral 10 mg x 3/zi).