Cardiologie si nursing în cardiologie ,6 BOLILE CONGENITALE ALE INIMII

               VI. BOLILE CONGENITALE ALE INIMII

Definiţie: bolile congenitale ale inimii sau cardiopatiile congenitale sunt anomalii ale inimii ori ale marilor vase, apărute în timpul vieţii intrauterine. Survin între a cincea şi a opta săptămână de viaţă embrionară, când atriile şi ventriculii sunt separate în două jumătăţi printr-un sept. In etiologia lor intervin factori ereditari şi externi de mediu, dintre care cei mai frecvenţi sunt virozele, înseosebi rubeola, varicela, gripa, medicamentele teratogene şi iradierea mamei, în primele luni de sarcină. Există numeroase clasificări. Cea mai simplă împarte cardiopatiile congenitale în cianogene, în care domină cianoza, şi necianogene.



1.CARDIOPATII CONGENITALE NECIANOGENE

Coarctaţia aortei constă în strâmtarea (stenoza) porţiunii terminale a cârjei aortice, aproape de locul unde ia naştere artera subclavie stângă. Boala se manifestă prin hiperpulsatilitate şi hipertensiune arterială la membrele toracice, circulaţie colaterală intercostală, cu erodarea marginilor inferioare ale coastelor, vizibilă radiologic, şi prin micşorarea sau absenţa pulsaţiilor arterelor femurale. La nivelul cordului se aude un suflu sistolic, care se percepe şi pe faţa posterioară a toracelui, între omoplaţi.Tratamentul este numai chirugical.

Stenoza aortică şi stenoza pulmonară prezintă tablouri clinice asemănătoare formelor dobândite, manifestările clinice fiind în funcţie de gradul stenozei. Tratamentul este chirugical.

Persistenţa canalului arterial este o anomalie congenitală constând în persistenţa acestui canal, care la făt leagă artera pulmonară cu aorta. Se manifestă printr-un suflu continuu sistolic-diastolic cu întărire sistolică, cu intensitate maximă în spaţiile al II-lea -III-lea intercostale stângi, însoţit de freamăt, şi prin semne periferice care sugerează insuficienţă aortică: puls amplu, tensiunea arterială divergentă.Tratamemtul este chirurgical.

Defectul septal ventricular constă în persistenţa după naştere a unei comunicări interventriculare, aproape totdeauna în partea superioară a septului interventricular. Se manifestă printr-un suflu sistolic intens parasternal stâng în spaţiul al III-lea sau al IV-lea, iradiind în toate direcţiile. Este însoţit de un freamăt sistolic, iar la examenul radiologic - în caz de comunicare largă - se constată mărirea inimii şi intensificarea circulaţiei pulmonare.

Defectul septal atrial este persistenţa după naştere a comunicării interatriale. Boala este de obicei bine suportată, iar diagnosticul se bazează pe existenţa unui suflu sistolic slab în cel de al III-lea spaţiu intercostal stâng. Tratamentul este chirurgical.


2.CARDIOPATII CONGENITALE CIANOGENE

Semnul principal al acestui grup de boli este cianoza, care se datoreşte pătrunderii sângelui venos din inima dreaptă în inima stângă. Pentru a se produce acest fenomen este necesar ca presiunile din inima dreaptă să fie mai mari decât acelea din inima stângă şi să existe o comunicare între cavităţile drepte şi stângi.

Tetralogia Fallot este o cardiopatie congenitală, caracterizată prin stenoză pulmonară, comunicare interventriculară, aorta situată în dreapta şi hipertrofia ventriculară dreaptă.
Tabloul clinic este dominat de cianoză generală, mai evidentă la extremităţi, accentuată la efort.




Cianoza apare de la naştere şi progresează cu vârsta. Bolnavii prezintă dispnee la cele mai mici eforturi, la plâns, la frig şi chiar în repaus. Adeseori, copiii iau spontan poziţia pe vine care le îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală. Se mai constată hipocratism digital şi suflu sistolic în spaţiul al Ill-lea intercostal stâng.

Radiologia şi cateterismul precizează diagnosticul. Prognosticul este sever, durata medie de viaţă fiind scurtă.
Tratamentul este chirurgical.
   
   Trilogia Fallot este o anomalie care asociază o stenoză a arterei pulmonare la o comunicare interatrială şi o hipertrofie ventriculară dreaptă. Simptomele sunt asemănătoare tetralogiei, dar mai moderate. Tratamentul este chirurgical.