Cardiologie si nursing în cardiologie, 2 ENDOCARDITELE




   
                                               II. ENDOCARDITELE

Endocarditele sunt boli inflamatorii evolutive ale endocardului, afectând în principal endocardul valvular.
Se cunosc:

  • Endocarditele bacteriene: endocardita bacteriană subacută (lentă) endocardita bacteriană acută (malignă acută).

  • Endocardite nebacteriene:

  • Endocardite reumatismale; bolile valvulare cronice (stenoza mitrală, insuficienţa aortică), consecinţe obişnuite ale endocarditelor reumatismale, nu se încadrează în grupul endocartidelor decât dacă leziunile sunt active, evolutive;

  • Endocardita trombozantă simplă apare la bolnavii cu afecţiuni caşectizante cronice (cancer, tuberculoză, leucemii) şi se caracterizează prin ulceraţii şi vegetaţii ale endocardului şi embolii în sistemul marii circulaţii.


ENDOCARDITA BACTERIANĂ
Definiţie: proces inflamator endocardic care apare în cadrul unor infecţii generale cu diverşi germeni. Se caracterizează prin manifestări de septicemie, embolii periferice şi leziuni ulcero-vegetante ale endocardului valvular parietal.

Există două principale forme clinice, evolutive:

  • endocardita bacteriană subacută (endocardita lentă), cu evoluţie îndelungată, pato-genic secundară, deoarece grefa septică se constituie pe un endocard anterior lezat (val-vulopatie dobândită sau congenitală);

  • endocardita bacteriană acută (endocardita malignă acută) cu evoluţie rapidă, patogenic primitivă, deoarece grefa septică se constituie pe un endocard anterior normal. Cu excepţia situaţiilor extreme, între cele două forme, nu se mai poate face astăzi o delimitare netă, existând numeroase forme de trecere, similitudini etiologice şi terapeutice.

Patogenie: deşi în scădere, în ultimii ani, endocardita lentă este o boală destul de frecventă. Se întâlneşte mai ales între 20 şi 40 de ani, cu toate că nici celelalte vârste nu sunt cruţate.


Cel mai frecvent agent etiologic este Str. viridans (aproximativ 75%), mai rar entero cocul, stafilococul alb sau auriu, gonococul, pneumococul etc. Existenţa unei cardiopatii anterioare, de obicei reumatismale (stenoză mitrală sau insuficienţă aortică), mai rar congenitală, se întâlneşte aproape totdeauna la această categorie de bolnavi.

Se cunosc şi forme clinice în care infecţia se grefează pe un cord sănătos. Apariţia bolii este favorizată de o serie de factori declanşatori, ca extracţii dentare, amigdalectomii, investigaţii genito-urinare (cateterism vezical, cistoscopie), bronhoscopii, avorturi etc., care fac ca germenii existenţi în diferite focare de infecţie (dentare, amigdaliene, genito-urinare, cutanate, pulmonare etc.) să pătrundă în sânge şi să se grefeze pe valva lezată. În producerea bolii joacă un rol important raportul dintre virulenţa germenilor şi puterea de apărare a organismului. Când puterea de apărare este scăzută şi germenii sunt foarte virulenţi, apare endocardita malignă acută; când forţele de apărare ale organismului sunt mari şi virulenţa germenilor scăzută apar endocarditele abacteriene, iar când forţele de apărare şi virulenţă sunt în echilibru, apare endocardita lentă.

Anatomie patologică: leziunile caracteristice constau în vegetaţii localizate pe valvele mitrale


sau aortice, alcătuite din hematii, leucocite şi fibrină. Vegetaţiile conţin microbi, sunt friabile, se desprind uşor şi provoacă embolii septice în circulaţia mare (splină, rinichi, creier). Desprinderea vegetaţiilor duce la ulceraţii şi perforaţii, cu accentuarea deformărilor valvulare.

Simptomatologie: debutul este aproape totdeauna insidios şi se caracterizează prin febră neregulată, astenie, paloare, anorexie şi transpiraţii - semne care apar la un vechi valvular. Semnul revelator este febra - care persistă un timp îndelungat - săptămâni şi chiar luni - până ce diagnosticul se precizează.
În perioada de stare se întâlnesc:

  • simptome generale toxiinfecţioase: febră neregulată, cu frisoane şi transpiraţii, astenie marcată, anorexie cu pierdere în greutate, splină moderat mărită şi dureroasă, dureri musculare şi articulare;

  • simptome cardiace: semnele leziunii valvulare pe care s-a grefat boala; uneori, semne de atingere miocardică (galop, tulburări de ritm) sau coronariană (crize de angor sau infarct miocardic), hipotensiune arterială şi agravare sau instalarea insuficienţei cardiace;

  • manifestări cutanate: paliditate de un galben-murdar, peteşii, erupţii hemoragice pe membre, nodozităţi mici şi dureroase roşii-violacee care apar în pulpa degetelor (noduli Osler), hipocratism digital;

  • semne de embolie în arterele membrelor (durere, paloare, hipotermie şi dispariţia pulsului), în arterele cerebrale (hemiplegie), în artera pulmonară (infarct pulmonar) etc.;
  • semne renale constând în embolii renale (colici violente şi hematurie) sau leziuni de

glomerulonefrită (hematurie, albuminurie etc.).

Examen de laborator: hemocultura este examenul capital. Sângele se recoltează pe mai multe tipuri de medii de cultură, în apogeul febrei şi după frison (în special seara). Se recoltează mai multe hemoculturi (3 - 8 în primele 24 - 48 de ore), înainte ca bolnavul să fi început tratamentul cu antibiotice. Dacă acesta a fost instituit, se sistează şi se recoltează hemoculturi la 24 - 36 de ore de la suprimare. În cazul unor hemoculturi negative, se practică arterioculturi. Există şi cazuri cu hemocultură constant negativă cu prognostic sever.

Diagnosticul pozitiv de endocardită lentă este sugerat de o stare febrilă sau subfebrilă - uneori evidenţiată doar prin termometrizare din 2 în 2 ore - asociată cu paloare, sufluri organice cardiace microembolii septice cutanate (noduli Osler), pulmonare (spute hemoptoice) sau renale (hematurie microscopică), însoţit de splenomegalie.

Diagnosticul diferenţial se face în special cu febra dintr-o cardiopatie valvulară. În acest scop trebuie eliminate afecţiunile febrile intercurente, mai ales endocardită reumatismală, pentru care pledează vârsta mai tânără, poliartritele, absenţa splenomegaliei, a emboliilor şi a hemoculturii pozitive. Tratamentul de probă cu acid acetilsalicilic, Aminofenazonă dă rezultate bune şi rapide în diagnosticul diferenţial.

Forme clinice:

  • endocardită lentă (subacută), care are ca agent etiologic Streptococ viridans (2/3 din cazuri) şi, mai rar (1/3) enterococul, stafilococul alb, hemofilul etc. Grefa septică are punct de plecare de obicei rinofaringian şi se constituie pe un cord deja lezat. Debutul şi evoluţia sunt insidioase; netratată, evoluează letal în săptămâni sau luni. Răspunde bine la antibioterapie (90%), leziunile reziduale fiind minime. Pot apărea recăderi sau accidente tardive embolice (cerebrale sau în membre). Profilaxia este posibilă prin intervenţii chirurgicale;

  • endocardită malignă acută, al cărei agent patogen, în 2/3 din cazuri este stafilococul



auriu, iar într-o treime bacilii gramnegativi (colibacil, proteu, piocianic, salmonele).

Metastază septică apare în cursul unei septicemii, pe un cord anterior normal (rar lezat), având ca poartă de intrare un focar septic cutanat, rinofaringian, pulmonar, biliar, urinar, uterin. Produce ulceraţii mutilante, ireversibile, ale valvelor. Tabloul clinic este dominat de starea septică dramatică cu embolii periferice, atingerea cordului exteriorizându-se discret. Sfârşitul este letal în 1 - 3 săptămâni. Antibioterapia este inoperantă în 75% din cazuri. În situaţii rare, în care infecţia este lichidată, persistă o insuficienţă cardiacă gravă şi riscul emboliilor;

  • endocardită reumo-septică, care este o realitate clinică şi constă în asocierea endocarditei lente cu o endocardită reumatismală;

  • endocardită cu hemocultură negativă - afecţiune din ce în ce mai rară, care se datoreşte tratamentelor îndelungate cu antibiotice şi nerespectării tehnicilor de recoltare a hemoculturii.

Evoluţie: astăzi, datorită antibioticelor, evoluţia este mult mai bună decât în trecut. Totuşi, boala - chiar vindecată - afectează sever, în timp, starea bolnavului datorită sechelelor renale (nefrita cronică), arteriale (hemiplegii, tromboze), insuficienţelor cardiace şi recidivelor.

Prognosticul este în general rezervat; mai grav la bătrâni, în formele cu hemoculturi negative, cu leziuni renale severe sau embolii grave.

Profilaxie: deoarece endocardita lentă se grefează de obicei pe o cardiopatie valvulară sau congenitală, se recomandă ca asanarea focarelor de infecţie (extracţii dentare, amigdalectomie, intervenţii uro-genitale şi investigaţiile intracavitare) să se facă sub protecţie de antibiotice: Penicilină, Ampicilina, Eritromicină, după caz.
Tratamentul trebuie să fie precoce, masiv şi asociat.

Tratamentul igieno-dietetic constă în repaus la pat, regim hipercaloric, bogat în proteine şi vitamine (C şi A), dietă săracă în sare (în insuficienţă cardiacă).

Tratamentul etiolgic se bazează pe antibiotice alese după antibiogramă. Se asociază antibiotice bactericide: Penicilină G, parenteral sau în perfuzie venoasă continuă, Oxacilină, Cefalotină cu

Streptomicină, Kanamicină sulfat, Gentamicină. Se începe cu un tratament de atac timp de 2 - 3 săptămâni. De obicei se folosesc 2 antibiotice, dar în situaţii grave, se asociază chiar 3. În cazul hemoculturilor negative se începe tratamentul cu Penicilină + Streptomicină. Când poarta de intrare este rinofaringiană, se administrează Penicilină + Kanamicină sulfat; când este biliară, urinară sau uterină - Ampicilina + Gentamicin. În formele grave din cursul septicemiilor cu germeni neidentificaţi se asociază Penicilina G + Oxacilină + Gentamicin. Când diagnosticul de endocardita este incert (reumatic sau bacterian), se instituie timp de 7 zile un tratament antireumatic. Dacă nu se obţin rezultate, se consideră endocardita ca fiind bacteriană şi se aplică tratamentul adecvat. În formele reumo-septice, tratamentul este mixt (reumatismal şi bacterian).


2.ENDOCARDITE NEBACTERIENE


2.1. ENDOCARDITA REUMATISMALĂ

Definiţie: endocardita reumatismală este o endocardita nebacteriană, principala manifestare a reumatismului articular acut (R.A.A), căruia îi conferă nota de gravitate.



R.A.A. se defineşte ca fiind o "boală care este o urmare a infecţiei cu streptococi din grupa A, în care se observă una sau mai multe din următoarele manifestări majore: poliartrită acută mobilă, cardita, coree, noduli subcutanaţi, eritem marginat. Bolnavul este expus la recăderi şi aceste recăderi pot agrava leziunea cardiacă (O.M.S). Leziunile endocardice coexistă frecvent cu cele miocardice şi pericardice, constituind pancardita. Importanţa carditei reumatismale rezultă din faptul că peste 40% din totalul bolilor cronice de inimă sunt de origine reumatică, iar înainte de vârsta de 30 de ani - 90%. R.A.A. (febră reumatică, reumatism infecţios, reumatism Bouillaud) apare la orice vârstă, dar cu incidenţă maximă între 5 şi 15 ani. Este o boală poststreptococică, cu patogenie alergică. Rolul streptococului hemolitic din grupul A este dovedit de angina streptococică ce precedă boala (evidentă clinic în 40% din cazuri şi bacteriologic, în 100%) şi de eficacitatea profilaxiei de lungă durată cu Penicilină, care reduce mult frecvenţa recidivelor. Patogenia alergică se explică prin sensibilizarea organismului prin atacul exercitat de streptococii β-hemolitici din grupa A. Intervalul liber dintre angina sau faringita iniţială şi puseul acut reumatismal - interval în care se produc anticorpii -pledează pentru rolul alergiei. Se pare că un rol important îl deţine existenţa unei coincidenţe antigenice între streptococ şi muşchiul cardiac. În acest mod, anticorpii produşi de streptococ ar hipersensibiliza inima şi vasele , cu apariţia autoanticorpilor anti-miocard.

Anatomie patologică: iniţial apar leziuni conjunctive subendocardiace, urmate de depuneri succesive de fibrină pe marginea valvelor; leziunile uşoare se pot vindeca, dar cele severe şi repetate duc la fuziunea comisurilor, cicatrice, fibrozarea valvelor şi apariţia de stenoze sau insuficienţe valvulare. La nivelul miocardului, apare leziunea specifică - granulomul reumatic. Miocardul este afectat cel mai frecvent, urmat fiind de endocard şi mai rar de pericard.

Simptomatologie: R.A.A. este precedat de o angină sau faringita, însoţită de febră, leucocitoză şi prezenţa streptococului hemolitic în exsudatul faringian urmată după 1-3 săptămâni de atacul reumatismal. Diagnosticul bolii se face pe baza criteriilor stabilite de Jones: prezenţa a două semne majore (cardită, poliartrită, coree, eritem, marginat, noduli subcutanaţi) sau a unuia major şi a două minore (antecedente de R.A.A., artralgii, febră, prelungirea intervalului P - Q pe electrocardiogramă, semne umorale - V.S.H. accelerată, leucocitoză, proteină C-reactivă -, evidenţa unei infecţii streptococice în antecedente -angină + creşterea titrului ASLO sau cultură din exsudat faringian cu streptococ prezent).

Febra şi poliartrita domină simptomatologia. Poliartrita este mobilă şi are caracter inflamator, leziunea cardiacă apare insidios la 8 - 10 zile de la debutul puseului, afectând endocardul, miocardul şi pericardul, izolat sau împreună. Afectarea cordului este mai frecventă la copil şi adolescent. Când R.A.A. se manifestă cu poliartrită, diagnosticul este facil. Când apar numai semne de cardită sau forme fruste de poliartrită, boala poate să nu fie identificată, cardită fiind diagnosticată ulterior, în stadiul de valvulopatie cronică.

Semnele majore ale carditei sunt: sufluri semnificative, tahicardie, tulburări de ritm, mărirea volumului inimii, decompensare cardiacă, frecătură pericardică. Ele traduc suferinţa celor trei tunici ale inimii. Leziunile endocardului sunt localizate în special la valvele mitrală (50%) şi aortică (20%), izolat sau împreună (30%) şi rar la celelalte. Endocardita reumatismală se exteriorizează prin asurzirea zgomotului I, apariţia de sufluri (în ordine: suflu holosistolic la apex, suflu mezodiastolic apical, suflu diastolic pe marginea stângă a sternului) şi schimbarea caracterului suflurilor preexistente. Pericardita, a cărei frecvenţă este redusă (10%), este în mod curent ignorată. Atingerea miocardului, întotdeauna prezentă în cazurile severe, realizează sindromul miocardic: mărirea inimii, ritm de galop, insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm (tahicardie, extrasistole, fibrilaţie atrială) şi de conducere (prelungirea

intervalului P - R). Suflurile caracteristice leziunilor valvulare constituite apar după un anumit interval: suflu sistolic de insuficienţă mitrală, după 2-3 săptămâni; cel diastolic de insuficienţă aortică, după 1-3 luni; iar cel de stenoză mitrală, după luni şi chiar ani de zile. Suflurile sistolice funcţionale regresează după cedarea febrei; cele organice se menţin. Tabloul clinic este completat de creşterea intensă a V.S.H., de hiperleucocitoză, de creşterea fibrinogenului, de prezenţa streptococului hemolitic în faringe în timpul anginei şi de creşterea titrului ASLO în timpul puseului acut.

Formele clinice cele mai frecvente sunt reumatismul cardiac malign (pancardită, cu stare generală gravă), reumatismul cardiac evolutiv, cu evoluţie trenantă, continuă şi prognostic sever, şi forma abarticulară, caracterizată prin absenţa unor nete manifestări articulare.

Evoluţie şi prognostic: la copil predomină localizarea cardiacă, iar la adult fenomenele articulare. În general, ceea ce caracterizează reumatismul articular acut este evoluţia cronică, întretăiată de numeroase puseuri acute. Recidivele sunt mai frecvente la copiii mici şi îndeosebi în primii 5 ani de la debut. Cu fiecare recidivă creşte riscul de prindere a cordului sau de agravare a leziunilor preexistente. Endocardita reumatismală poate evolua spre vindecare completă, dar deseori evoluează spre constituirea unei valvulopatii.

Prognosticul depinde de starea miocardului, de importanţa leziunilor valvulare, de atingerea polivalvulară, de instalarea unei endocardite lente. In general, la copil, este mai grav decât la adult.

Diagnosticul este relativ uşor în prezenţa semnelor caracteristice de reumatism articular acut: poliartrită acută, febrilă, mobilă, cu semnele biologice prezente, în contextul cărora apare o atingere cardiacă. Diagnosticul este mai facil la copii şi adolescenţi.

Se observă în prezent, în special la adult, creşterea formelor clinice atipice, înşelătoare. La adult caracteristicile R.A.A. constau în absenţa coreei şi a manifestărilor cutanate, frecvenţa formelor monoarticulare, numărul redus al recăderilor, atingerea redusă a inimii.

Profilaxia R.A.A. constă în tratamentul continuu cu Penicilină (Moldamin) (benzatin-penicilină) (1 200 000 u, la 14 zile), 5 ani de la episodul acut sau până la 20 de ani. Când suntem absolut siguri de cooperarea bolnavului, se recurge la Penicilina V (2 comprimate/zi). Se practică amigdalectomia şi se asanează infecţiile de focar, dentare, sub protecţie de Penicilină (1-2 milioane u.i./zi, i.m., la 6 ore). Toate infecţiile acute streptococice se tratează cu doze bactericide de penicilină.

Tratament: repausul absolut la pat este obligatoriu. Activitatea se reia după 6 săptămâni când nu a apărut cardita, după 2-3 luni în caz de cardită minimă şi după 3-6 luni urmate de alte (6 - 12 luni de activitate redusă), în cazul carditei severe. Antibioterapia cu Penicilină G (2 milioane u.i./zi, i.m. la 6 ore, timp de 10 zile) (Ampicilina sau Eritromicină în caz de rezistenţă) este obligatorie. În absenţa carditei, se instituie tratamentul antiinflamator cu acid acetilsalicilic (6 g/zi), sub protecţie de antiacide, timp de 2 - 3 luni. Aminofenazona are efecte similare, dar pericolul agranulocitozei îi restrânge utilizarea.

Corticoterapia rămâne tratamentul de elecţie, mai ales în cazurile în care coexistă cardita, la primul puseu şi în cazurile severe. Se administrează Prednison (1-l,5 mg/kilocorp/zi), doza reducându-se săptămânal din a doua săptămână, iar durata tratamentului fiind de 8 -l2 săptămâni. Regimul hiposodat, antiacidele şi clorura de potasiu (2 g/zi) sunt mijloace de protecţie.