TEHNICI DE NURSING SI INVESTIGATII ,3 ASIGURAREA CONDITIILOR DE IGIENA SI CONFORT , Poziţiile pacientului în pat

CAPITOLUL 2
ASIGURAREA CONDITIILOR DE IGIENA SI CONFORT

Mediul securizant este mediul care reduce la minimum riscurile de rănire, accidente, infecţii, reacţii nedorite la tratament, asigură intimitatea pacientului. Mediul terapeutic de protecţie are rolul de a crea o ambianţă plăcută, care are acţiune favorabilă asupra sistemului nervos central şi izolează pacientul de condiţiile negative ale mediului, posibil suprasolicitant sau epuizant al scoarţei cerebrale.
● Caracteristicile mediului securizant:
  • nevoile umane pot fi satisfăcute
  • riscurile fizice, chimice sunt diminuate
  • riscurile de transmitere a agenţilor patogeni şi parazitari sunt minime
  • măsurile de igienă sunt respectate
  • poluarea este minimă
● Efectele asigurării unui mediu securizant:
În spital
  • reducerea duratei de spitalizare
  • diminuarea frecvenţei accidentelor asociate şi riscului de urmări judiciare
  • reducerea numărului de îmbolnăviri profesionale
  • scăderea costului global al serviciilor de sănătate
La domiciliu
  • reducerea riscului de accidente şi îmbolnăviri, de apelare la serviciile de sănătate
  • promovarea sănătăţii.
Asigurarea mediului terapeutic de protecţie presupune:
  • crearea unei ambianţe plăcute în spital – holuri, coridoare, saloane aranjate cu flori, curate
  • înlăturarea excitanţilor auditivi, vizuali, olfactivi
  • pregătirea psihică a pacientului înaintea efectuării oricărei tehnici de nursing
  • asigurarea odihnei pasive şi active a pacientului
  • prezenţa permanentă a asistentei în preajma pacientului
  • atitudinea de bunăvoinţă, solicitudine, răspuns prompt la chemarea pacientului şi familiei acestuia.


Patul pacientului: - pregătirea şi schimbarea patului
- poziţiile pacientului în pat
- schimbările de poziţie ale pacientului
Pregătirea şi schimbarea patului

Din cauză că pacientul îşi petrece majoritatea timpului de boală şi de convalescenţă în pat, acesta trebuie să aibă anumite calităţi.
Calităţile patului: să fie comod, să prezinte dimensiuni potrivite care să satisfacă atât cerinţele de confort ale pacientului, cât şi ale personalului de îngrijire: lungime 2 m, lăţime 80-90 cm, înălţimea de la duşumea până la saltea de 60 cm; să-i permită pacientului să se poate mişca în voie, să nu-i limiteze mişcările, să poată, la nevoie, să coboare din pat, să poată sta în poziţie şezând, sprijinindu-şi picioarele comod pe podea; asistenta să poata efectua tehnicile de îngrijire, investigaţiile şi tratamentul cât mai comod; uşor de manipulat şi curăţat; confecţionat din tuburi uşoare din metal (vopsite în alb); aşezat pe rotiţe prevăzute cu cauciucuri, sau pe dispozitiv de ridicat prevăzut cu rotiţe.
Calităţile somierei (partea principală a patului): trebuie să fie confecţionată din sârmă inoxidabilă, să fie puternică, elastică, bine întinsă, pentru a nu ceda sub greutatea pacientului.
Tipuri de paturi
- simplu, cu somieră dintr-o singură bucată
-simplu cu rezemător mobil
-cu somieră mobilă
-ortopedic-cadranul somierei confecţionat din mai multe bucăţi
-universal
-universal pentru tratament ortopedic cu somieră mobilă
-pentru secţiile de traumatologie
-diferite tipuri pentru terapie intensivă, cu apărătoare demontabilă
-închis cu plasă
-pentru sugari şi copii-cu gratii mobile prevăzute cu dispozitive de siguranţă
Accesoriile patului
Salteaua va fi confecţionată din burete, material plastic, care se curaţă şi se dezinfectează mai uşor; salteaua poate fi din cauciuc sau din material plastic, umplute cu apă sau cu aer, având avantajul că permit umflarea succesivă a compartimentelor după necesitate (pentru prevenirea escarelor).
Pernele trebuie să fie în număr de două: una umplută cu iarbă de mare, iar cealaltă din burete, material plastic sau puf. Dimensiunea lor: 55 cm lăţime, 75 cm lungime.
Pătura confecţionată din lână moale, trebuie să se poată spăla uşor.
Lenjeria este bine să aibă cât mai puţine cusături.
Lenjeria necesară: două cearşafuri, doua feţe de pernă, o aleză sau traversă şi muşama. Cearşaful dintr-o singură bucată, dimensiunile 2,60 m x 1,50 m ca să se poată fixa bine sub saltea. Muşamaua confecţionată din cauciuc sau material plastic, cu rol de a proteja salteaua de diferite dejecţii se foloseşte numai la anumiţi bolnavi; dimensiunea 1,50 m x 1,10 m. Aleza ce acoperă muşamaua este confecţionată din pânză; va fi de aceeaşi lungime, însă cu 15-20 cm mai lată decât muşamaua pantru a o acoperi perfect; faţa de pernă, confecţionată din acelaşi material ca şi restul lenjeriei, se va încheia cu şnur pe partea laterală sau fără şnur, cu deschizătura suprapusă.
Utilaj auxiliar: sprijinitor de perne, rezemător de picioare, apărătoare laterale, coviltir sau susţinătorul de învelitoare, mese adaptate la pat, agăţătoarele pentru uşurarea mobilizării active.
Schimbarea lenjeriei în patul fără bolnav
Materialele necesare: cearşaf simplu, cearşaf plic, două feţe de pernă, una-două pături, două perne.
Efectuarea: se îndepărtează noptiera de lângă pat, se aşează un scaun cu spătar la capătul patului. Pe scaun se aşează, în ordinea întrebuinţării, lenjeria curată, pernele, păturile, împăturite corect. Cearşaful se aşează la mijlocul saltelei, se desface şi se întinde o parte a cearşafului spre căpătâiul patului, cealaltă spre capătul opus. Se introduce cearşaful adânc sub saltea la ambele capete. Se execută colţul: persoana aşezată cu faţa spre capătul patului: cu mâna de lângă pat prinde partea laterală a cearşafului la o distanţă egală de la colţ, cu lungimea părţii atârnate şi o ridică în sus pe lânga saltea; partea de cearşaf de sub marginea inferioară a saltelei se introduce sub saltea; se lasa în jos partea de cearşaf ridicată ; se introduce sub saltea partea de cearşaf care atârnă sub marginea inferioară a saltelei; celelalte trei colţuri se fac după aceeaşi procedură. Se introduce apoi sub saltea toată partea laterală a cearşafului începând de la colţurile saltelei; se întinde bine cearşaful să nu prezinte cute. Dacă este nevoie se aşează muşamaua (transversal, la mijlocul patului) şi se acoperă cu aleza.
Apoi se aşează cel de-al doilea cearşaf peste care se întinde pătura; marginea cearşafului dinspre cap se răsfrânge peste pătură. Pentru ca pătura să nu constituie o greutate asupra degetelor picioarelor pacientei, se va face o cută atât din cearşaf, cât şi din patură, astfel: se aşează palma mâinii dinspre picioare pe patură, iar cealaltă mână se introduce sub cearşaf, ridicând cearşaful şi pătura peste palma opusă, formând astfel o cută; se introduce apoi sub capătul de la picoare al saltelei, atât cearşaful cât şi pătura, apoi se aşează colţurile folosind procedura descrisa mai sus. Dacă se foloseşte plicul în loc de cearşaf, atunci pătura se introduce în plic, după ce se îndoaie în lungime. Se aşează pernele introduse în feţele de pernă curate.
Schimbarea lenjeriei cu bolnavul în pat
În secţiile unde pacientele sunt în imposibilitatea de a se ridica din pat, în primele zile postoperatorii, asistenta este nevoită de cele mai multe ori să schimbe lenjeria de pat, cu bolnavul în pat. În acest scop asistenta urmăreşte ca bolnavul să prezinte o stare de bine, confort fizic şi psihic, şi o stare de igienă permanentă. Aceasta este o ocazie ca asistenta să comunice cu bolnavul pentru a-i da acestuia posibilitatea să-şi exprime sentimentele, să-şi uşureze starea sufletească, să câştige încrederea acesteia. Este de asemenea o posibilitate de a-l observa, de a-l mobiliza, pentru a preveni complicaţiile, de a-i asigura condiţii corespunzătoare de igienă, de relaxare, de odihnă. Schimbarea lenjeriei patului se face de câte ori este nevoie, de mai multe ori pe zi, dacă este nevoie, dar în general, aceasta se executa dimineaţa, înainte de curăţenie, după măsurarea temperaturii, luarea tensiunii, măsurarea pulsului şi toaleta bolnavului.
Bolnavii din cauza stării generale impuse de boală, nu au puterea necesară de a sta în poziţie şezândă, de aceea tehnica de schimbare a patului cu pacientul în pat, se face întorcându-l în decubit lateral; schimbarea lenjeriei se face în lungimea patului.
Materiale necesare: aceleaşi ca şi pentru pregătirea patului fără pacient. În plus: paravan, sac de rufe, eventual lenjerie curată de corp şi material necesar pentru a spăla pacientul, dacă s-a murdărit.
Lenjeria de pat se aşează pe un scaun în ordinea priorităţii, împăturită în felul următor: pătura şi cearşaful de sub pătură se împăturesc fiecare în trei sub formă de armonică; aleza se rulează împreună cu muşamaua în lungime; cearşaful se rulează în lungime.
Se evită curenţii de aer, se asigură intimitatea bolnavului, ferindu-l de priviri indiscrete, se asigură măsurile privind asepsia.
Se anunţă bolnavul asupra procedeului, se linişteşte şi se asigură că manopera va fi făcută cu blândeţe, că nu va fi mişcat inutil, că manevrele nu-i vor cauza dureri, solicitându-i-se cooperarea.
Efectuarea: se face de către două asistente aşezate de o parte şi de cealaltă a patului. Bolnavul rămâne acoperit până la schimbarea cearşafului de sub pătură. Marginile cearşafului murdar se desfac de sub saltea de jur împrejur.
Asistenta din partea dreaptă prinde pacientul cu mâna dreaptă în axila dreaptă, îl ridică uşor, iar mâna stângă o introduce sub umerii acestuia, sprijinindu-i capul sub antebraţ. Apoi cu mâna dreaptă (retrasă de sub axilă) trage uşor perna spre marginea patului, bolnavul fiind deplasat uşor în aceeaşi direcţie. Se aşează apoi în dreptul genunchilor bolnavului, introduce mâna stângă sub genunchii acestuia flectându-i puţin , iar cu mâna dreaptă îi flecteaza uşor gambele pe coapse. Din această poziţie, se întoarce bolnavul în decubit lateral drept , sprijinindu-l în regiunea omoplaţilor şi a genunchilor. Bolnavul se menţine acoperit. Asistenta din partea stângă rulează cearşaful împreună cu muşamaua şi aleza murdară până la spatele bolnavului; sulul de lenjerie murdară se află în acel moment alături de sulul lenjeriei curate. Pe jumătatea liberă a patului, se derulează cearşaful curat, muşamaua şi aleza pregătite mai înainte. Se întinde bine cearşaful curat pe jumătatea liberă a patului şi se aşează o pernă îmbrăcată în faţă de pernă curată , apoi se aduce pacientul în decubit dorsal cu multă blândeţe, sprijinindu-l în regiunea omoplaţilor şi sub genunchi.
Pentru a aduce bolnavul în decubit lateral stâng , asistenta din partea stângă procedează la fel ca şi în cazul întoarcerii în decubit lateral drept: prinde bolnavul de axila stângă, o ridică uşor, introduce mâna dreaptă sub umerii ei, îi sprijină capul pe antebraţ şi după aceeaşi procedură, întoarce pacientul în decubit lateral stâng aducându-l dincolo de cele două suluri de lenjerie. Asistenta rulează mai departe din partea dreaptă, lenjeria murdară o îndepărtează, introducând-o în sacul de rufe murdare ; apoi derulează lenjeria curată şi o întinde bine , iar bolnavul este adus în decubit dorsal, sprijinit de cele două asistente. Se efectuează colţurile după tehnica cunoscută. Pătura de deasupra bolnavului se împătură în trei şi se aşează pe un scaun; bolnavul rămâne acoperit cu cearşaful folosit până atunci. Peste acesta , asistenta aşează cearşaful curat împăturit anterior în trei, în formă de armonică, astfel că una din marginile libere să ajungă sub bărbia pacientului. Colţurile de sus ale cearşafului curat se ţin fie cu mâna, fie de către bolnav, fie de către o altă persoană. Cele două asistente care sunt de o parte şi de alta a patului, prind cu o mână colţurile inferioare ale cearşafului murdar şi printr-o mişcare în direcţia picioarelor bolnavului, îndepărtează cearşaful murdar şi acoperă în acelaşi timp bolnavul cu cearşaful curat. Se aşează pătura peste cearşaf răsfrângând marginea dinspre cap pe pătură. Se continuă aranjarea patului, se pliază pătura cu cearşaful deasupra degetelor de la picioarele bolnavului.
Pacientul poate fi aşezat în poziţie şezând- schimbarea lenjeriei se face în lăţimea patului
Se efctuează tot de către două persoane: una sprijină pacientul, cealaltă rulează lenjeria murdară, aşează şi derulează cearşaful curat pregătit în prealabil.
Atenţie: după efectuarea fiecărei proceduri, asistenta trebuie să se asigure că pacientul este aşezat cât mai confortabil.
Uneori aleza trebuie schimbată de mai multe ori /zi fără să fie nevoie de schimbarea cearşafului.
Înafară de procedura descrisă mai sus , se mai pot folosi alte două metode pentru schimbarea alezei:
Ridicarea pacientului cu ajutorul umărului este indicată deoarece produce o presiune intraabdominală nesemnificativă.
2 asistente:
  • se aşează de o parte şi de alta a patului, în dreptul bazinului pacientului
  • aşează pacientul în poziţie şezând
  • asistenta îşi apleacă coloana, fără gârbovire, lărgesc baza de susţinere prin depărtarea picioarelor, îşi flectează uşor genunchii
  • asistenta din dr. îşi fixează umărul dr. sub axila dr. a pacientului
  • asistenta din stg. îşi fixează umărul stg. sub axila stg. a pacientului a.î. braţele pacientului să se odihnească pe spatele asistenta
  • asistenta îşi introduc cât mai mult antebraţele de la mb. superior care are umărul fixat sub axilă sub coapsa pacientului
  • mâna liberă a asistentelor se sprijină pe suprafaţa patului mai sus de pacient pentru a asigura un punct de sprijin în plus în momentul ridicării
  • la comanda uneia din asistenta se începe ridicarea pacientului, ridicând treptat col. vertebrală şi transferând greutatea pe piciorul aflat în partea cefalică a patului
  • în momentul aşezării pacientului, asistenta îşi flectează din nou genunchii , astfel coloana vertebrală coboară, şi aşează pacientul confortabil
metodă de ridicare când pacientul nu poate să coopereze
  • asistentele aşezate de o parte şi de alta a patului, se apleacă spre pacient menţinând coloana dreaptă, îşi lărgesc baza de susţinere prin depărtarea picioarelor
  • Braţele din partea cefalică a patului se aşează în jurul spatelui pacientului, cât mai aproape de linia bazinului
  • Braţele dinspre picioare se introduc sub şezutul pacientului, mâinile asistentelor se unesc
  • Pacientul este rugat să-şi încrucişeze braţele pe piept
  • La comanda unei din asistente se efectuează ridicarea pacientului, ridicând treptat coloana vertebrală şi transferând greutatea spre piciorul situat spre partea cefalică

Poziţiile pacientului în pat



În funcţie de starea generală şi de boala sa, bolnavul ocupă în pat o poziţie activă, pasivă sau forţată.
Poziţia activă – pacientul se mişcă singur, nu are nevoie de ajutor
Poziţia pasivă – pacientul nu poate să-şi schimbe singur poziţia, şi-a pierdut forţa fizică, are nevoie de ajutorul altei persoane; bolnavi grav, adinamici
Poziţia forţată – pacientul are o postură inadecvată; poziţia poate fi:
  1. determinată de afecţiunea de bază (în tetanos, meningită)
  2. ca o reacţie de apărare a organismului (în crizele de dureroase de ulcer sau în colica biliară)
  3. ca o măsură profilactică în prevenirea unor complicaţii (prevenirea emboliei în cazul tromboflebitei)
  4. ca măsură terapeutică (folosirea aparatelor de extensie – condiţie esenţială a tratamentului)
  5. alte poziţii forţa.
Asistentele trebuie să cunoască poziţiile pe care le iau pacienţii în pat, poziţia în care aceştia trebuie aduşi cu ocazia unor îngrijiri şi examinări speciale şi manoperele prin care se asigură schimbările de poziţie.
Poziţia
Cum se realizează
Afecţiunile/situaţiile care o impun
Observaţii
Decubit dorsal
Poziţia Fowler
Culcat pe spate cu faţa în sus
-fără pernă
-cu o pernă subţire
-cu 2 perne (poziţie obişnuită şi comodă)
-după puncţie lombară
-unele afecţiuni ale coloanei vertebrale (suprafaţă tare)
-anemii post-hemoragice
-unele afecţiuni cerebrale
-pacienţi slăbiţi
-adinamici
-operaţi
-Previne contractura muşchilor abdominali
-Este mai confortabilă cu genunchii îndoiţi-pozitie Fowler
-menţinută timp îndelungat=dureri lombare : se introduce un sul subţire la nivelul coloanei lombare
Zone explorate: capul, gâtul, toracele anterior, plămânii, sânii, inima, abdomenul, extremităţile, zonele de palpare a pulsului.
Semişezând
-culcat pe spate
-toracele formează cu linia orizontală un unghi de 30-45º
Se realizează:
-cu un nr. mai mare de perne
-cu rezemător mobil
-cu somieră articulată
Ca pacientul să nu alunece, se aşează sub regiunea poplitee o pernă îndoită sau un sul din pătură învelit într-un cearşaf răsucit la extremităţi şi introdus sub saltea . Sub tălpi se pune un sprijinitor.
-afecţiuni cardiace şi pulmonare
-perioada de convalescenţă
unele categorii de operaţii
-vârstnici
-primul ajutor dat pacienţilor cu afecţiuni cardiorespiratorii
-Menţinerea îndelungată necesită măsuri de prevenire a escarelor (colaci de cauciuc sub regiunea fesieră) şi a altor complicaţii.
-Este interzisă pacienţilor cu
  • tulburări de deglutiţie
  • comatoşilor

Şezând
În pat:
-trunchiul formează cu membrele inferioare un unghi drept;
-pacientul are coapsele flectate pe bazin şi gambele sunt în semiflexie pe coapse;
-genunchii sunt astfel ridicaţi
Poziţia se realizează:
-prin ridicarea părţii cefalice a somierei articulate (cu ajutorul manivelei);
-cu sprijinitorul de perne
-sau se vor pune 4-5 perne aşezate în trepte ; capul se va sprijini cu o pernă mică
-sub braţele pacientului se poate aşeza câte o pernă ; pentru a împiedica alunecarea se aşează sub regiunea poplitee o pernă îndoită sau un sul din pătură învelit într-un cearşaf răsucit la extremităţi şi introdus sub saltea . Sub tălpi se pune un sprijinitor.
În fotoliu: este aşezat confortabil, bine îmbrăcat şi acoperit cu pătură
-în stare gravă
-dispneici, în caz de pneumonii întinse
-insuficienţă cardiacă
-în perioada acceselor de astmă bronşic
-vârstnici
-după anumite intervenţii chirurgicale (glanda tiroidă)
-În vederea examinării pacientului, poziţia şezând realizează expansiunea completă a plămânilor şi permite o mai bună examinare a părţii superioare a corpului.
-Pacienţii slăbiţi d.p.d.v.fizics-ar putea să nu poată sta în această poziţie ; ei vor fi aşezaţi în decubit dorsal cu extremitatea cefalică a somierei ridicată.
-Pacienţii cu insuficienţă cardiacă în cursul acceselor de dispnee nocturnă, se aşează de mai multe ori la marginea patului cu picioarele atârnate; sub tălpi se aşează un taburet.
Zone explorate: capul, gâtul, spatele, toracele posterior, plămânii, sânii, axila, inima, extremităţile superioare.
Decubit lateral
Poate fi drept sau stg:
-culcat pe o parte
-capul sprijinit pe o singură pernă
-mb. inf. flectate uşor
-sau mb.inf.ce este în contact cu suprafaţa patului întins, iar celălat îndoit
-spatele sprijinit cu o pernă sau un sul sau cu rezemătoare speciale
-în pleurezii
-meningite
-după intervenţii intratoracice
-după intervenţii renale
-în cazul drenajului cavităţii pleurale
Se mai impune:
  • în cursul efectuării toaletei
  • schimbării lenjeriei
  • administrării clismelor şi supozitoarelor
  • măsurării temperaturii pe cale rectală
  • pentru puncţia lombară
  • în cursul sondajului duodenal
  • drenajului postural
  • - pentrua împiedica apariţia escarelor
-între genunchi şi maleole se introduc inele de vată
-sub trohanterul mare, un colac de cauciuc îmbrăcat
  • vârstnicii, adinamicii vor fi întorşi la intervale regulate de 1-2-3 ore pentruprevenirea complicaţiilor
  • dacă pacientul are un mb.inf:
- paralizat
- fracturat
- dureros
- operat
acesta va fi menţinut în cursul manoperei de întoarcere de către asistentă şi aşezat pe un suport pregătit în prealabil.
Zonele ce pot fi explorate : inima (decubit lateral stg) ; poziţia este ideală, pentru a auzi murmurul cu sonor redus.
Poziţie (declivă) Trendelenburg
-Decubit dorsal, eventual lateral, cu capul mai jos decât restul corpului
Se realizează prin:
-ridicarea etremităţii distale a patului
-diferenţa între cele 2 extremităţi ale patului poate varia de la 10 la 60cm
-sub capul pacientului se poate pune o pernă subţire
-se protejează capul pacientului cu o pernă aşezată vertical la căpătâiul patului
-pentru evitarea alunecării de pe masa de operaţie, pacientul este fixat în chingi sau rezemătoare speciale de umăr
-pe masa de operaţie în cazul sincopelor din cursul anesteziei generale
-în anemii acute
-pentruautotransfuzii
-pentruoprirea hemoragiilor membrelor inf.şi organelor genitale feminine după intervenţii ginecologice
-după rahianestezie
-pentrua favoriza drenajul secreţiilor din căile respiratorii superioare
  • favorizează o bună circulaţie pentru centrii vitali
  • în decubit lateral se aşează at.când este pericol de aspirare a secreţiilor
Poziţie proclivă (Trendelenburg inversat)
- oblică cu capul mai sus
- pentru extensia coloanei cervicale (tratament ortopedic)

Decubit ventral
- culcat pe abdomen
- capul într-o parte pe o pernă subţire
- membrele superioare aşezate la stga şi la dr.capului
- cu faţa palmară pe suprafaţa patului
- cu degetele în extensie
Sub glezne:
- o pernă cilindrică
Sub torace şi abdomen se pot aşeza perne subţiri, moi
- în paralizia unor grupuri musculare; hemiplegie
- în escare extinse
- drenarea unor colecţii purulente
- inconştienţi
- este poziţia de noapte pentrusugari şi copii mici
- nu este posibilă fără pernă pentruanumite boli cardiace şi pulmonare
Poziţie ginecologică
  • decubit dorsal
  • cu genunchii îndoiţi
  • coapsele îndepărtate
Se poate realiza:
  • în pat
  • pe masa de examinare
- pe masa ginecologică care are sprijinitor pentru membre inferioare, iar sub placa de şezut are o tăviţă mobilă
  • pentruexamene ginecologice şi obstetricale
  • facilitează introducerea speculului vaginal-valvelor
  • pentruexaminări rectale (rectoscopie, tuşeu rectal)
- Examinarea se face după golirea vezicii urinare şi a rectului
- poziţie jenantă şi inconfortabilă
- nu se prelungeşte prea mult examinarea
- pacienta tb.menţinută bine acoperită
Poziţia genupectorală
  • pacientul aşezat pe genunchi, aceştia fiind uşor îndepărtaţi
  • aplecat înainte
pieptul atinge planul orizontal (masa de examinat)
- pentru explorarea zonei rectale
- este o poziţie jenantă, inconfortabilă
- pacienţii cu artrită sau alte deformări articulare nu o vor putea practica