TEHNICI DE NURSING SI INVESTIGATII , 16 INSTRUMENTARUL MEDICAL

INSTRUMENTARUL MEDICAL

În practica curentă de îngrijire a bolnavilor se utilizează diferite instrumente medicale şi aparatură medicală. Instrumentarul medical trebuie întreţinut în condiţii perfecte, verificat permanent şi utilizat numai în scopurile pentru care a fost destinat. De aceea instrucţiunile, păstrarea şi conservarea lui trebuie respectate. Ele trebuie curăţate, dezinfectate şi sterilizate în aşa fel încât să nu existe posibilitatea infectării lor. Instrumentele medicale din metal sunt confecţionate din material de calitate superioară: oţel sau oţel carbon acoperit cu nichel sau crom sau oţel inoxidabil, fiind polizat.
Ele trebuie să fie netede, pentru a nu leza ţesuturile, bine polizate, cu marginile teşite pentru a nu provoca traumatisme. În prezent există şi instrumente medicale din diferite materiale plastice care nu se pot steriliza şi sunt de unică folosinţă.
S-ar putea face o clasificare a instrumentelor medicale în funcţie de scopul în care sunt folosite:
  1. Instrumente necesare examinărilor clinice (diagnostic).
  1. Spatula linguală - este formată dintr-o lamă metalică de 12-15 cm, şi prezintă două unduiri uşoare ca să se poată adapta pe suprafaţa limbii când se examinează cavitatea bucală şi faringele. Există şi spatule îndoite în unghiuri drepte şi care asigură o mai bună vizibilitate până în faringe. Spatula linguală este confecţionată din metal cromat sau nichelat, dar există şi spatule confecţionate din material plastic sau lemn.
  2. Termometrul medical - aparat care măsoară temperatura cutanată, expresie a volumului de sânge cu care tegumentele sunt irigate în unitate de timp.
  3. Panglica metrică - este o panglică de 150 cm şi divizată pe scară milimetrică. Se utilizează pentru măsurarea circumferinţei toracice, abdominale, a membrelor şi a perimetrelor la nou născuţi. Sunt confecţionate din material plastic.
  4. Oglinda frontală - se foloseşte pentru reflectarea luminii în cavităţile preformate care comunică cu exteriorul. Se foloseşte la examinările otorinolaringiene. Forma ei este rotundă cu suprafaţă concavă şi cu o distanţă focală de 15 cm. În centru are un orificiu pentru vizibilitatea examinatorului. Ea se articulează cu o bandă din material plastic reglabil cu care se fixează pe capul examinatorului. Este protejată de un capac de aluminiu care se dă la o parte când se foloseşte.
  5. Ciocanul de reflexe - este folosit în neurologie. El este format dintr-un mâner metalic la care se adaptează ciocanul confecţionat din cauciuc tare. Pentru copii ciocanul este mai mic, confecţionat în întregime din metal, dar cu garnitură de cauciuc la suprafeţele de lovire.
  6. Speculul nazal - instrument destinat dilatării orificiilor nazale pentru a vizualiza regiunile profunde ale cavităţiilor nazale. Este format din două braţe care în poziţie închisă au formă conică cu vârful rotunjit. Braţele fac corp comun cu cele două mânere care se mişcă în jurul unui ax. După introducerea braţelor într-una din orificile nazale se strâng mânerele, iar braţele se depărtează şi se vizualizează cornetele şi meatele nazale.
  7. Speculul auricular - se foloseşte pentru vizualizarea conductului auditiv extern şi a timpanului. Este confecţionat din garnituri, de 2-4 pâlnii cu diametrul vârfului de 4-7 mm, din argint sau oţel nichelat.
  8. Pelvimetrul - este un compas metalic, fin, polizat, cu două braţe ovale lungi de 40 cm, articulate la extremitatea superioară. Se foloseşte pentru măsurarea diametrelor bazinului. La 10 cm de axul articulaţiei se găseşte o scară gradată de la 0-50 cm.
  9. Valva vaginală - este utilizată la examinări şi tratamente ginecologice pentru îndepărtarea pereţilor vaginali. Are formă dreptunghiulară sau în formă de U. Cele dreptunghiulare se numesc simple, sunt canelate la una din ramuri, cealaltă ramură fiind fasonată pentru mâner. Cele în formă de U sunt numite duble şi sunt canelate la ambele ramuri în măsuri diferite. Dacă sunt reunite câte două se formează speculul ginecologic bivalv.
  10. Stetoscopul - este folosit pentru ascultarea organelor intratoracice şi a zgomotelor vasculare precum şi la măsurarea tensiunii arteriale. Se foloseşte în mod uzual stetoscopul biauricular. Este format dintr-un cornet sau pavilion de metal sau material plastic prelungit cu două tuburi de cauciuc de 40-50 cm. La aceste tuburi se adaptează câte un tub metalic arcuit, legate între ele cu o placă elastică. La cele două extremităţi libere tuburile de metal sunt prevăzute cu o olivă pentru a proteja urechea celui care ascultă. Dacă se înlocuieşte cornetul cu o cutie de rezonanţă închisă într-o membrană elastică din material plastic se obţine fonendoscopul. În obstetrică pentru ascultarea zgomotelor cardiace ale fătului se foloseşte stetoscopul monoauricular format dintr-un tub de lemn sau metal de 15-18 cm , care la un capăt are formă de pâlnie, iar la celălalt capăt se lărgeşte, adaptabil pentru urechea ascultătorului.
  11. Mănuşile de cauciuc - izolează mâna examinatorului de mediul înconjurător. Rolul lor:
- împiedică vehicularea infecţiei de pe mâinile personalului pe suprafaţa sau în organismul bolnavului
- protejează examinatorul de infecţii contactabile de la bolnav
Sunt confecţionate din cauciuc foarte subţire şi rezistent. Mănuşile de cauciuc pot fi sterile sau nesterile. Ele se folosesc o singură dată şi nu se resterilizează.
12.Tensiometru.
13.Deschizător de gură.
14.Taliometru. Pediometru
15.Cântar.
16.Oftalmoscop.

17.Sursă de lumină.


  1. Instrumente pentru injecţii şi puncţii

  1. Seringile - folosite pentru injectarea soluţiilor medicamentoase sau aspirarea soluţiilor patologice din organism. Seringile sunt formate dintr-un corp de pompă şi un piston. Corpul de pompă este confecţionat dintr-un cilindru de sticlă sau plastic, gradat cu zecimi de milimetru la seringile mici şi jumătăţi de milimetru la seringile mari. La una din extremităţi cilindrul rămâne deschis pe unde se introduce pistonul, iar la cealaltă extremitate corpul de pompă este parţial închis, lumenul cilindrului continuându-se cu un tub scurt numit ambou, pe care se fixează acul de injecţie. Pistonul este prevăzut cu un mâner, care se adaptează perfect la suprafaţa cilindrului ca să culiseze în interiorul cilindrului.
Seringile pot fi de mai multe dimensiuni: 1, 2, 5, 10, 20, 50 şi 60 ml. Există şi seringa dentară prevăzută cu două mânere şi seringa de tuberculină cu o capacitate de 1ml împărţit în 100 diviziuni.
  1. Acele de injecţie - sunt tuburi metalice fine şi subţiri adaptabile la o extremitate de amboul seringilor, cealaltă extremitate folosindu-se pentru injectarea soluţiilor medicamentoase. Acele sunt de diferite grosimi şi lungimi, calibrul lor se exprimă în unităţi de măsură G (gauge), iar diametrul exterior în milimetri şi zecimi de milimetri. Acele de uz curent sunt de calibru 27-15 G.

  1. Instrumente utilizate în tratamentul curent
  1. Pensa simplă - este o pârghie de gradul trei care se foloseşte pentru prinderea şi manipularea obiectelor şi ţesuturilor. Este formată din două braţe metalice sudate la una din extremităţi.
  2. Pensele anatomice - capetele de apucare ale acestor pense sunt prevăzute în partea lor interioară cu mici crestături care intră exact în şanţurile corespunzătoare din partea opusă. Suprafaţa exterioară a braţelor este netedă sau crestată. Sunt de dimensiuni variabile 10 şi 30 cm. Se folosesc pentru scoaterea firelor, manipularea unor obiecte, tamponare, etc.
  3. Pensa chirurgicală - pe partea interioară a extremităţii braţelor are dinţi lungi de aproximativ 2 mm. Are o lungime de 10-20 cm. Se foloseşte pentru apucarea ţesuturilor, pentru susţinerea marginilor plăgii în timpul suturii, etc.
  4. Pensa linguală - se foloseşte pentru apucarea limbii la pacienţii inconştienţi, comatoşi sau sub narcoză.
  5. Pensa pentru urechi - are braţe curbe şi se foloseşte pentru introducerea tampoanelor în urechi.
  6. Pensa ginecologică - este o pensă cu dinţi ascuţiţi. Este folosită pentru apucarea şi tragerea colului uterin.
  7. Pensele hemostatice - sunt pense cu dinţi (Koher)

    şi pensele cu fălci ovale prevăzute cu crestături transversale (pensa Pean).
    Braţele pensei hemostatice cu dinţi sunt mai lungi. Ele sunt prevăzute cu un dispozitiv de blocare cu cremalieră.
  8. Foarfecele - au o dimensiune de 14-17 cm lungime şi pot fi drepte, curbe sau frânte.
  9. Prestuburile - sunt dispozitive care servesc pentru închiderea şi reglarea tuburilor de cauciuc de la trusa de perfuzie, transfuzie, aspiraţie, alimentaţie artificială. Cele mai des folosite sunt Mohr şi Hoffmann.
  10. Bisturiul - este un instrument tăios format din mâner şi lamă, ambele metalice. În prezent există bisturiu cu mâner de plastic şi lamă metalică şi sunt de unică folosinţă.
  11. Lanţete de vaccinare - se folosesc pentru scarificarea pielii în vederea vaccinării.
  12. Sondele - sunt instrumente destinate pentru explorarea conductelor şi traiectelor pre sau neoformate pentru evacuarea unor cavităţi sau pentru introducerea unor medicamente sau lichide în cavităţi. Sondele sunt de diferite tipuri:
  • Sonda uretrală – folosită pentru evacuarea vezicii urinare la spălătura vezicală şi la drenarea vezicii urinare. Sondele uretrale pentru femei sunt din metal, cauciuc sau material plastic. Cele mai uzuale sonde vezicale pentru femei sunt sondele Petzer sau Malecot care sunt confecţionate din cauciuc moale. Extremitatea care se introduce în vezică este lărgită, iar cealaltă are formă de pâlnie. Introducerea în vezică se face prin folosirea unui mandren introdus în partea lărgită a sondei. Mai eficiente sunt sondele Foley care sunt prevăzute cu un balonaş gonflabil. Aceste sonde prezintă două lumene paralele, unul larg care reprezintă sonda propriu zisă, iar cel strâmt serveşte pentru umflarea balonaşului din apropierea vârfului sondei, împiedicând ieşirea din vezică. Sondele Foley se folosesc pentru sondajele vezicale la bărbat. Lungimea lor variază între 24-36 cm, iar grosimea sondei se exprimă în unităţile scării de gradaţie Charier, o gradaţie echivalând cu ⅓ mm din diametrul extern. Gradaţia a treia are diametrul 1mm, gradaţia a şasea 2 mm, gradaţia 18 are 6 mm.
Sonda Nelaton – are formă dreaptă fără frânturi sau îngustări.
Sonda Mercier are un cioc care face cu corpul sondei un unghi obtuz, care asigură angajarea mai uşor a sondei spre vezică.
Sonda Tieman – are ciocul curbat, subţiat aproape ascuţit cu o foarte uşoară umflătură la vârf care trece uşor prin părţile strâmte ale uretrei.
- Sondele gastrice – sunt tuburi de cauciuc sau material plastic lungi de 75-150 cm, cu un diametru de 8-12 mm, unul din capete este închis şi rotunjit, iar orificiile de deschidere aşezate lateral. La 45 cm de la acest capăt tubul este marcat. Când marcajul 45 ajunge la arcada dentară sonda este în stomac.
Sonda Levin – este confecţionată din material plastic, este flexibilă, prezintă indicatoare circulare şi este bine tolerată de bolnav. Sondele intestinale au o lungime mare, de trei metri.
Sonda Miller - Abbott – are o lungime de trei metri şi are două canale, unul mai larg prin care se face drenajul intestinal şi unul mai subţire prin care se umflă aer sau apă.
  1. Deschizătorul de gură sau depărtătorul de maxilar - este folosit pentru deschiderea forţată a cavităţii bucale şi menţinerea maxilarelor în stare îndepărtată, în cursul manevrelor de investigaţie şi tratament, în gură, faringe, esofag, etc..
  2. Casoletele - sunt cutii rotunde sau dreptunghiulare de metal, închise cu un capac în care se împachetează materialele moi pregătite pentru autoclavare (tampoane, feşi, câmpuri, perii, instrumente, etc.).
  3. Tăviţa renală - este o tavă sau farfurie în formă de rinichi cu marginile rotunjite, confecţionată din metal emailat, inox sau material plastic. Se foloseşte pentru colectarea salivei, tampoanelor, pansamentelor, etc.
  4. Clepsidra (ceasul de nisip) - este format din două recipiente de sticlă ovale sau cilindrice, unite între ele printr-un canal îngust şi fixate pe un stativ. Unul dintre cilindri este umplut cu nisip care curge în celălalt când este aşezat deasupra , în timp de 2-5-10 minute şi 15-20-30 minute. Folosite pentru măsurarea şedinţelor de iradiere, băilor, durata sterilizării, etc. Nu se mai folosesc instrumente, există sisteme de măsurat audiovizuale electronice.
  5. Tuburile de cauciuc şi material plastic - sunt folosite ca şi accesorii pentru diferite dispozitive, ca şi irigatoare, aparate de alimentaţie artificială, aspiraţia secreţiilor, etc.
  6. Tuburile de sticlă sunt utilizate pentru legarea tuburilor de cauciuc, pipete, etc.
  7. Pipetele - sunt tuburi de sticlă, drepte sau cu bulă, cu o extremitate efilată, iar la celălat capăt sunt prevăzute cu o mică pară de cauciuc. Cu ele se aspiră şi se picură soluţiile medicamentoase în ochi, nas şi urechi. Toate instrumentele medicale se sterilizează printr-o anumită formă care înseamnă distrugerea sau îndepărtarea tuturor formelor de existenţă a microorganismelor.

D. Instrumentar chirurgical:

  • Pense anatomice.
  • Pense chirurgicale.
  • Pense hemostatice – Péan, Kocher.
  • Bisturiu.
  • Foarfece chirurgical.
  • Sondă canelată.
  • Stilet butonat.
  • Portac Hagedon.
  • Ace chirurgicale. Aţă chirurgicală. Agrafe chirurgicale.
  • Pense prins câmpuri – pensa cărăbuş.
  • Depărtătoare.
  • Mănuşi chirurgicale.
  • Substanţe antiseptice pentru tegumente şi pentru plagă.

  • Truse cu material pentru pansamente – comprese tifon, feşe, meşe.
  • Vaselină – pentru tuşeu rectal.
E. Instrumentar obstetrical:
  • Masă ginecologică.
  • Valve vaginale.
  • Specul vaginal.
  • Materiale pentru recoltarea secreţiilor genitale.
  • Stetoscop obstetrical.
  • Histerometru.
  • Pelvimetru.
  • Dilatatoare.
F. Instrumentar - îngrijiri şi tratamente curente:
  • Mănuşi de cauciuc
  • Seringi. Ace.
  • Truse de reanimare.
  • Tăviţă renală.
  • Sonde urinare.
  • Bazinete.
  • Irigator.
  • Termofor.
  • Pungă de gheaţă.
  • Vase colectoare din inox.
  • Casolete.
  • Trocare diferite.
  • Prestuburi – Mohr (clemă), Hoffmann (cu şurub).
G. Instrumentar din cauciuc şi material plastic
  • Mănuşi de cauciuc.
  • Sonde:
  • Sonde uretrale:
    • Nelaton.
    • Pezer.
    • Foley.
    • Thieman. Mercier.
    • Sonde ureterale.
  • Sonde digestive:
    • Sonda gastrică – Faucher.
    • Sondă esofagiană Black-Moore.
    • Sonda duodenală – Einhorn.
    • Sondă intestinală Miller-Abott.
  • Sonde de intubaţie traheală.
  • Sonde pentru administrarea oxigenului – canule, ochelari etc.
  • Sonde aspiraţie – gastrică, duodenală, intestinală, respiratorie.
  • Tuburi de dren. Tub de gaze.
  • Perfuzoare.
  • Prestuburi material plastic.
  • Canule:
  • Orofaringiană (pipa Gueddel)
  • Laringiană. Traheală. Canule de aspiraţie etc.
  • Rectală. Vaginală.
  • Pungi colectoare.
  • Termofor, pungă de gheaţă.
H. Instrumentar metalic
  • Spatulă linguală (apăsător de limbă).
  • Deschizător de gură.
  • Pensă de prins limba (pensă în inimă).
  • Specul auricular. Specul nazal. Specul vaginal. Specul anal.
  • Valvă vaginală. Dilatatoare de col. Pense ginecologice.
  • Pelvimetru. Histerometru.
  • Casolete de diferite mărimi.
  • Pensă de servit.
  • Trusă chirurgicală:

  • Pense anatomice. Pense chirurgicale.
  • Pense hemostatice – Péan, Kocher, Mickulicz.
  • Bisturiu.
  • Foarfece chirurgical.
  • Sondă canelată.
  • Stilet butonat.
  • Portac Hagedon. Ace chirurgicale, agrafe chirurgicale.
  • Depărtătoare Farabeuf.

  • Valve abdominale.
  • Depărtătoare Volkmann.
  • Depărtătoare autostatice.
  • Pense de compresiune.
  • Pensă pentru fixat câmpuri chirurgicale – pensa cărăbuş.
  • Instrumente pentru intervenţii pe oase:
  • Răzuşe. Retractor de tip Percy. Ferăstraie chirurgicale.
  • Cleşte chirurgical.
  • Trepan. Daltă, ciocan chirurgical.
  • Broşe chirurgicale, şuruburi.
  • Întorcător de pleoape.
  • Canulă rectală. Canulă vaginală.
  • Tăviţă renală inox.
  • Vase colectoare din inox.
I. Instrumentar chirurgical :
  • Instrumente tăioase şi de disecţie.
  • Bisturiu.
  • Foarfece chirurgical.
  • Sondă canelată.
  • Stilet butonat.
  • Instrumente de protecţie a ţesuturilor sau depărtătoare.
  • Depărtătoare Farabeuf.
  • Valve abdominale.
  • Depărtătoare Volkmann.
  • Depărtătoare autostatice.
  • Instrumente de apucat ţesuturile.
  • Pense anatomice.
  • Pense chirurgicale.
  • Instrumente de hemostază, compresiune şi prindere.
  • Pensa Péan.
  • Pensa Kocher.
  • Pensa Mickulicz.
  • Pense de coprostază – de compresiune.
  • Pensa în inimă.
  • Pensa de fixat câmpuri operatorii.
  • Instrumente pentru injecţii şi puncţii.
  • Ace de diferite mărimi.
  • Seringi.
  • Trocare diferite.
  • Prestuburi – Mohr (clemă), Hoffmann (cu şurub).
  • Instrumente pentru intervenţii osoase.
  • Răzuşe.
  • Retractor de tip Percy.
  • Ferăstraie chirurgicale.
  • Cleşte chirurgical.
  • Trepan.
  • Daltă, ciocan chirurgical.
  • Broşe chirurgicale.
  • Şuruburi.
  • Instrumente pentru sutură.
  • Ace chirurgicale.
  • Aţă chirurgicală.
  • Portac Hagerdon.
  • Agrafe Michel.
  • Pensă de prins agrafe.
  • Ace Dechamp.
  • Ace Reverdin.
  • Termocauter.
  • Bisturiu electric.
  • Instrumente cu caractere mixte sau speciale.

  • Casolete de diferite mărimi.
  • Truse metalice.
  • Truse de mănuşi chirurgicale.
  • Fierbătoare electrice.
  • Truse ginecologice.