Omeprazolul derivat din Ulcosilvanil medicamentul descoperit în 1973 de doctorul Ioan Puscaş


     Putina lume stie ca toate medicamentele moderne pentru ulcer deriva din medicamentul descoperit in 1973 de dr. Ioan Puscas, renumitul Ulcosilvanil. Fie ca se numeste Pantoprazol, Omeran, Nexium, Controloc, toate au la baza aceeasi substanta activa din Ulcosilvanil, medicamentul minune recunoscut pentru o rata de vindecare de aproape suta la suta. Doar prudenta il face pe Puscas sa spuna ca aceasta rata este undeva peste 90 la suta. Cand se descoperea Ulcosilvanilul, ulcerul se trata doar chirurgical. Imediat dupa descoperirea medicala fabuloasa, Puscas primeste de la o importanta companie americana, Cyanamid, din New York, o oferta de colaborare de doua milioane de dolari. Doctorul Puscas alege sa ramana acasa, in Salaj. -   

Omeprazolul este un medicament care reduce cantitatea de acid produsă de stomac. Omeprazolul face parte din grupul de medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni.



Omeprazolul se utilizează în tratamentul următoarelor boli: refluxul gastroesofagian, gastrita, ulcerul peptic şi ulcerul duodenal precum şi al altor boli cauzate de aciditatea gastrică mărită.  

Omeprazolul poate fi prescris, de asemenea, în combinaţie cu antibioticele, pentru tratarea ulcerului gastric cauzat de infecţia Helicobacter pylori. 


Ulcosilvanil, comprimate


Prospect Ulcosilvanil, comprimate

Compozitie

Comprimate continand    acetazolamida 400 mg, bicarbonat de potasiu 140 mg, bicarbonat de sodiu50 mg, citrat de sodiu 150 mg, oxid de magneziu 180 mg, hidroxid de aluminiu coloidal 80 mg (flac. cu 60 buc.).


Actiune terapeutica 

acetazolamida in doze mari inhiba secretia gastrica, linisteste durerea, favorizeaza vindecarea si pre formarea ulcerului gastric si duodenal; se apreciaza ca restul componentelor adauga proprietati antiacide si diminueaza unele efecte nedorite ale acetazolamidei: pierderea de saruri de potasiu si sodiu, eliminarea unui exces de fosfati si oxalati, tendinta de precipitare a sarurilor de calciu in urina.


Indicatii 

Boala ulceroasa.


Doze si mod de administrare 

Oral, 25 mg acetazolamida/kilocorp si zi sau 3-6 comprimate/zi, fractionat in 3 prize, dupa mese, timp de 10-l4 zile, apoi intretinere cu 3-4 comprimate/zi timp de 3-5 saptamani; dozarea trebuie indidualizata in functie de starea clinica, chimismul gastric si imaginea radiologica. Pentru profilaxia recaderilor se pot administra 3-4 comprimate/zi in curs de 2-3 saptamani, de 2 ori pe an (primavara si toamna).


Contraindicatii 

Stari de acidoza, hiponatriemie si hipokaliemie, boala Addison, insuficiente hepatica si renala severe, alergie sau intoleranta la acetazolamida si sulfamide, sarcina in primul trimestru; prudenta la diabetici, in guta, la cirotici, la bolnavi cu galucom cronic congestiv cu unghi inchis si in prezenta litiazei reno-ureterale (se recomanda ingestia abundenta de lichide). Acetazolamida scade eficacitatea antidiabeticelor orale si a litiului; mareste riscul toxic al salicilatilor. Datorita efectului diuretic acetazolamida ureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sporti).


Reactii adverse

Usoare parestezii ale extremitatilor si fetei, rareori somnolenta si astenie, mialgii, dureri osoase; ocazional eruptii la nivelul pielii si unor mucoase.



Ioan Pușcaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ioan Pușcaș
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic Modificați la Wikidata
Ioan Pușcaș (n. 10 iulie 1932, Treznea, județul Sălaj4 aprilie 2015, Șimleu Silvaniei)[1] a fost un gastroenterolog român, format la școala medicală din Cluj, a cărui valoare este recunoscută și peste hotare. Ioan Pușcaș a fost unul dintre cei mai renumiți medici ai Sălajului și una dintre personalitățile cele mai cunoscute ale țării. Dr. Ioan Pușcaș este primul Cetățean de Onoare al orașului Șimleul Silvaniei, pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea. El a purtat cu sine în cei aproape 50 de ani de profesie mesajul generos al întemeietorilor Școlii românești de medicină. A fost medic la spitalul care îi poartă numele în localitatea Șimleul Silvaniei.
Mormântul doctorului Ioan Pușcaș, lângă cel al părinților săi, în curtea bisericii din satul natal Treznea, județul Sălaj
În 1972 a brevetat Ulcosilvanilul, un medicament cu rată de vindecare de 100% pentru ulcerul gastric.[2] Pușcaș a afirmat că, în 1970, l-a vindecat pe Fidel Castro de ulcer.[3]
De-a lungul carierei sale medicale, Ioan Pușcaș a obținut două medalii de aur pentru descoperiri medicale și a avut 42 de brevete de invenții.[4]
A publicat 17 cărți de specialitate, mare parte din ele fiind traduse în engleză, portugheză, spaniolă, japoneză.[4]