EMBRIOLOGIE SI GENETICA , 8 DEZVOLTAREA APARATULUI EXCRETOR - DEZVOLTAREA APARATULUI GENITAL

DEZVOLTAREA APARATULUI EXCRETOR

Aparatul uro-genital îşi are originea într-o bandă de ţesut, întinsă din regiunea cervicală până în regiunea caudală a embrionului, numită creastă uro-genitală.
În ontogeneza şi filogeneza rinichiului, se succed trei etape: pronefros, mezonefros şi metanefros.

Pronefrosul

Pronefrosul reprezintă prima etapă în dezvoltarea rinichiului ce apare încă de timpuriu. La om, el este un organ abia schiţat, rudimentar, având o existenţă pasageră. Astfel, în ziua a 28-a nu mai există nici o urmă a pronefrosului.

Mezonefrosul

La sfârşitul săptămânii a 4-a, înainte ca pronefrosul să regreseze definitiv, apare a doua schiţă a rinichiului - mezonefrosul. El va da naştere, la bărbat, canalelor excretoare ale testiculului, iar la femeie dispare fără a da derivate.

Metanefrosul (rinichiul definitiv)

Metanefrosul (rinichiul definitiv) îşi face apariţia încă din săptămâna a 5-a, înainte ca mezonefrosul să involueze. Metanefrosul are o dublă origine: diverticulul metanefrogen sau diverticulul ureteral şi blastemul metanefrogen (porţiunea caudală a cordonului nefrogen).
La capătul terminal, diverticulul metanefrogen (mugurele ureteral) prezintă o dilataţie numită ampulă.

Din mugurele ureteral se va forma ureterul.
Sub acţiunea inductoare a blastemului metanefrogen, cu care ampula mugurelui ureteral este în contact, ampula proliferează şi se ramifică dihotomic, repetat, dând naştere pelvisului renal, calicelor mari, calicelor mici şi tubilor colectori ai rinichiului.




DEZVOLTAREA APARATULUI GENITAL

Organele genitale externe

La finele săptămânii a 5-a, sub cordonul ombilical, se formează o ridicătură conică numită tuberculul genital. Tuberculul genital creşte formând schiţa penisului, sau a clitorisului.

Diferenţierea testiculului

În ţesutul central care formează medulara testiculului, se diferenţiază cordoane celulare, pline, aşezate radiar, în care se observă celulele germinale. Aceasta este schiţa viitorilor tubi seminiferi.
Fiecare cordon testicular se divide în 3-4 cordoane flexoase numite tubi contorţi. Fiecare grup de tubi contorţi este separat de ceilalţi prin septuri conjunctive plecate de la albuginee spre mediastinul testicular, formându-se astfel lobulii testiculului.

Diferenţierea ovarului

În masa centrală a glandei apar îngrămădiri de celule indiferente printre care se văd şi rare celule germinale. Sub epiteliul germinativ, periferic şi înconjurând medulara primitivă, se produce o îngrămădire celulară care formează corticala primitivă a ovarului.
În decursul lunii a 3-a, ovarul creşte si epiteliul germinativ proliferează dând naştere corticalei secundare, în timp ce medulara şi corticala primară degenerează şi sunt invadate de o reţea vasculo-fibroasă. În acest mod ia naştere medulara definitivă.