EMBRIOLOGIE SI GENETICA , 11 LEGILE LUI MENDEL

LEGILE LUI MENDEL

  Legile sau regulile mendeliene sunt enunţate în felul următor:
Monohibridismul şi legea purităţii gameţilor. Conform acestei legi, gameţii sunt întotdeauna puri din punct de vedere genetic, adică nu conţin decât unul dintre factorii ereditari pereche. Prin combinarea probabilistică a acestor gameţi puri, apare, în generaţia a doua, fenomenul segregării, în proporţie de 3 dominant la 1 recesiv.

Dihibridismul şi legea segregării independente a perechilor de caractere. Fiecare pereche de factori ereditari segregă independent de alte perechi de factori ereditari. Raportul de segregare în generaţia a doua este de 3 dominant la 1 recesiv pentru fiecare pereche de factori ereditari. În cazul a două perechi de caractere, raportul de segregare este de 9:3:3:1.

Legile mendeliene se aplică şi la specia umană. Omul nu constituie însă un material comod pentru cercetarea genetică, din punctde vedere al legilor lui Mendel, din următoarele motive:
  • Experimentul nu este conceput pe specia umană (imposibilitatea de „încrucişări" consangvine).
  • Este dificil de a urmări legile ce guvernează transmiterea caracterelor ereditare, deoarece la edificarea unui caracter participă mai multe sisteme.
  • La om există un număr mic de descendenţi realizat de un cuplu etc.