CERCETARE ÎN NURSING , 6 GRUPELE PRINCIPALE DE BOLI ACUTE CARE NECESITA PREVENTIE

GRUPELE PRINCIPALE DE BOLI ACUTE CARE NECESITA PREVENTIE
Difteria, tetanosul și tusea convulsiva se previn prin administrarea de rutina a vaccinului DTP incepind din a doua luna de viata. DTP se face la copii până la vârsta de 7 ani. La copii mai mari de 7 ani și la persoanele adulte se face vaccinul anti-difteric-tetanic( DT).
- Difteria este o boala rara datorita faptului ca imunizarea este obligatorie. Cazurile care apar, sunt datorate lipsei sau a unei inadecvate imunizari. Imunizarea nu elimina prezenta bacilului Corynebacterium diphtheriae din nazofaringe și de pe piele. Analiza serica demonstreaza ca multi adulti nu sunt protejati impotriva difteriei. Difteria poate sa nu induca imunitate deoarece anumite particule care determina boala sunt nontoxicogene. Imunizarea activa trebuie efectuata imediat dupa insănătosire.
- Tetanosul: Sporii de Clostridium tetani sunt ubicuitari.

PROBLEME DE NUTRIȚIE
Pacienții trebuie informati în ceea ce priveste dieta ideala, adecvata virstei și necesitatilor metabolice la modul general și atunci cind exista o afectiune metabolica sau o boala care presupune respectarea unei anumite diete ei trebuie indrumati catre un nutritionist.
Regimul alimentar este foarte important pentru sănătate; există o tendință actuală mai ales în țara noastra a unui consum bogat în grasimi, colesterol și zahar, și a unei ingestii relativ scazute de fructe și vegetale proaspete consum care se asociaza mai devreme sau mai tirziu cu aparitia uneia din urmatoarele boli: ateroscleroza, boli cardiovasculare, cancer, diabet zaharat, obezitate care reprezinta cauzele actuale de morbiditate și mortalitate.

Tendinta actuala este de a consuma de preferinta cereale integrale, vegetale, fructe, pește și carne de pasăre (continutul în fibre al dietei protejeaza mai ales impotriva cancerului de colon, fiind recomandat ca dieta medie sa contina 20-30 g de fibre pe zi; alimentele care contin fibre sunt: piinea integrala, vegetalele verzi și galbene, anumite legume, citricele și cerealele).
Scăderea consumului de carne de porc, miel și vaca, ouă și alimente cu continut crescut de colesterol precum și inlocuirea partiala a grasimilor saturate cu grasimi polinesaturate( aportul total de grasimi (consumul de grasimi trebuie redus, și sa reprezinte cel mult 30% din calorii; aportul de acizi grasi saturati sa fie mai mic de 10% din calorii iar aportul de colesterol sa fie mai mic de 300 mg/zi).
Evitarea obezitatii.( o metoda sensibila și uzuala de detectare a obezitatii, implica calcularea indicelui masei corporale - BMI care se obtine prin raportarea greutatii corporale la înălțimea individului (kg/m2); riscurile sănătatii asociate cu obezitatea cresc progresiv cind BMI depaseste 30.; intre 25-30 avem o supraponderabilitate).( BMI normal= 22).
Aportul total de calorii trebuie sa fie de aproximativ 40-50 de calorii/kgcorp/zi- aceasta fiind valabil pentru un individ normoponderal și care desfasoara o activitate zilnica moderata.
Aportul total de grasimi trebuie sa reprezinte aproximativ 30% din totalul caloriilor:
- aportul de acizi grasi saturati trebuie sa furnizeze mai putin de 10% din calorii (grăsimea saturată este solida la temperatura camerei și este reprezentată mai ales de grăsimile animale).
- aportul de colesterol trbuie sa fie mai mic de 300 mg/zi.
- creșterea aportului de acizi grasi polinesaturati (acidul linoleic, linolenic și arahidonic) acestia avind proprietatea de a scadea colesterolul sanguine (acestia sunt reprezentati de grasimile vegetale, se numesc uleiuri și sunt lichide la temperatura camerei). Cele mai valoroase uleiuri sunt cele de masline, de porumb, de floarea soarelui toate presate la rece.
- aportul de proteine trebuie mentinut la mai putin de 1,6 g/kg de greutate corporala. Proteinele consumate trebuie sa provina mai ales din peste, icre, fasole, nuci, alune( proaspete și fara adaus de ulei și sare) și carne slaba mai ales de pui ;

Se recomanda reducerea la minimum a consumului de alimente conservate prin sarare, saramurare sau afumare(acestea din urma contin adesea substante carcinogene).
Scaderea consumului de zahar mai ales de dulciuri concentrate și monozaharide; se prefera sa se consume polizaharide ca de exemplu amidonul care este continut în fasole, cereale(orez, griu, porumb), cartofi, mazare.S-a considerat ca alimentele bogate în amidon ingrasa însă ceea ce este periculos nu este amidonul ci adaosul în exces de smintina, sare, ulei, unt, margarina deci a grasimilor. Cantitatea de glucide trebuie sa fie de aproximativ 50% din totalul caloriilor zilnice. Deci principala recomandare este de a nu consuma glucide simple ci numai glucide complexe. Alimentele cu un continut glucidic mai mare de 50% trebuie evitate. Se recomanda în special alimente cu un continut de glucide 10-50%( piine neagra, cartofi, orez, paste fainoase, fructe proaspete și sucuri de fructe) și care implicit au un continut crescut de fibre.
Aportul zilnic de sare trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu 6 g.(rolul consumului excesiv de sodiu în aparitia HTA este stiut. La toti indivizii se recomanda consum moderat de sare; unii pacienți hipertensivi nu raspund suficient la dieta hiposodata altii raspund foarte bine acestia fiind mai ales reprezentati de virstnici, cei cu antecedente familiale de HTA și pletoricii ei necesitind ajustarea tratamentului hipotensor).
Consumarea de bauturi alcoolice cu moderatie sau deloc. (Moderat inseamna: 2 pahare cu bere sau 2 pahare cu vin la masa și în nici un caz dimineata la prima ora). Aportul suplimentar de vitamine și minerale nu trebuie sa depaseasca aportul zilnic recomandat:
- K (potasiul) este macroelementul major intracelular, iar carenta produce: slabiciune musculara, hipotonie musculara( contribuie la buna desfasurare a activitatii musculare și nervoase). Se gaseste mai ales în fructe și legume dar și în alimentele de origine animala. Se pierde în cadrul unui tratament intempestiv cu diuretice, diaree, în perioadele de post cu deficit proteic major; se inlocuiesc pierderile cel mai bine cu suc de fructe.
- Na și Cl (sodiul și clorul): macroelemente implicate în mentinerea echilibrului hidroelectrolitic și acidobazic. Na are și el un important rol în mentinerea normala a activitatii musculare și nervoase. Carenta acestor elemente este foarte rara.Clorura de sodiu(sarea de bucatarie) se poate usor adauga alimentelor cind exista pierderi: caldura excesiva insotita de transpiratie abundenta, utilizare irationala a diureticelor, varsaturi. Clorul participa la formarea acidului clorhidric din sucul gastric.
- Mg (magneziul) este un alt macroelement care intervine în metabolismul calciului fiind parte componenta a tesutului osos și avind și rol de cofactor enzimatic.
- P (fosforul) macroelement prezent în os și necesar în cele mai multe procese metabolice din organism.
- Ca (calciul) reprezinta macroelementul cu cea mai mare pondere în structura organismului fiind prezent în os și deci necesar pentru dezvoltarea osoasa normala; de asemeni este necesar în cadrul unei activitati normale musculare și nervoase intervenind și în coagularea sanguina.

Aceste sase minerale se numesc macrominerale și sunt esentiale pentru o nutritie corespunzatoare fiind necesare intr-o cantitate de 100mg/zi.
Exista și microminerale care sunt necesare intr-o cantitate de sub 100 mg/zi fiind reprezentate de crom, cobalt, cupru, iod, mangan, molibden, seleniu, zinc, fluor, fier. De regula deficienta acestor minerale este rara și simptomele deficientei nu sunt bine definite (sint nespecifice): de exemplu: anemie, probleme dermatologice, neurologice și sunt greu de distins de la vitamina la vitamina sau intre minerale sau sunt confundate cu alte dezordini metabolice. în cele mai multe tari industrializate deficienta de minerale este foarte rara și chiar de vitamine. Acele deficiente care au fost cel mai bine intelese trebuie prevenite astfel:
- Deficienta de fier: carenta de fier determina anemie feripriva. Rezervele de fier ale organismului se constituie în ultimile luni de sarcina astfel incit pina la virsta de 4 luni nu este nevoie sa se suplimenteze cu fier dieta sugarilor cu exceptia prematurilor care se nasc cu rezerve insuficiente de fier. Diversificarea alimentatiei dupa virsta de 4 luni asigura necesarul de fier de 0,5-1mg/zi. Preventia anemiei feriprive se face printr-o alimentatie echilibrata cu alimente care contin fier: carne, ficat, galbenus de ou, legume verzi, fructe și prin fier suplimentar în perioadele de necesitati crescute: sarcina(mai ales sarcini repetate), pubertate , pierderi menstruale abundente, indivizi cu statut socioeconomic defavorizat care dezvolta anemie din cauza saraciei sau ignorantei. Necesarul zilnic de fier este de 15-20mg.
- Deficienta de iod: iodul se gaseste în sarea de bucatarie iodata. Dieta inadecvata determina aparitia gusei endemice, iar deficienta cronica determina hipotiroidismul iar la copii cretinismul.
- Deficienta de calciu sau ingestia inadecvata cauzeaza la copil rahitismul și la adulti poate contribui la instalarea osteoporozei. De asemeni poate determina o mineralizare defectuasa a dintilor și fenomene de spasmofilie și tetanie. Profilaxia rahitismului este obligatorie și presupune evitarea nasterilor premature și administrarea de vitamina D și calciu femeii gravide în ultimile luni de sarcina. Profilaxia postnatala se face prin administrarea vitaminei D de la virsta de 2 saptamini și prin promovarea alimentatiei la sin obligatoriu cel putin trei luni. Calciul de obicei nu se administreaza de rutina, deoarece consumul unei cantitati suficiente de lapte asigura necesitatile zilnice ale sugarului, el fiind necesar în anumite circumstante: prematuritate, malnutritie, aport de lapte mai putin de 500ml/zi, dupa imobilizare în gips. Daca însă s-a luat decizia de a se administra calciu acesta se va da
sub forma de lactat sau gluconat de calciu 40mg/kgcorp/zi pentru sugarul alimentat natural și 140 mg/kgcorp/zi pentru sugarul alimentat artificial și evitarea excesului de fainoase.
- Deficienta de magneziu se asociaza frecvent cu cea de calciu, femeile fiind afectate cu predominanta. Ca tratament preventiv este o alimentatie bogata in: cereale integrale, fasole, alune, frunze verzi, germeni de griu. Administrarea de magneziu este foarte utila în profilaxia bolii coronariene, la pacienții alcoolici, la pacienți cu spasmofilie sau tetanie tinind cont ca la acestia deficitul este aproape constant. Se administreaza 400-500mg Mg ionic/zi, concomitent cu vitamina B6 care faciliteaza trecerea intracelulara a magneziului( deoarece cele mai multe deficite sunt intracelulare în prezenta unei magneziemii normale); în deficitele mixte de calciu și magneziu se administreaza concomitent 200mg calciu ionic/zi.

Aportul de vitamine:
- Vitamina A (retinol): RDA (recommended daily allowances- doza zilnica) este de 800-1000 micrograme retinol. Sursele principale sunt reprezentate de: legumele cu frunze verzi și legume galbene și portocalii precum și în ficat, pestele și untura de peste, untul. Deficienta de vitamina necesita suplimentarea zilnica, însă o alimentatie echilibrata asigura deplin necesitatile zilnice. Este esentiala pentru vedere (deficitul producind hemeralopie), în reglarea structurii și functiei membranelor celulare, în procesul de crestere al oaselor și dintilor, precum și în functionarea normala a gonadelor.
- Vitamina D (colecalciferol): RDA este de 5 micrograme( 200 UI) pe zi. Este sintetizata în piele sub influenta razelor ultraviolete. Are rol în absorbtia calciului și în metabolismul osos. Deficienta acestei vitamine determina rahitismul la copii, și la adulti osteomalacia. Preventia este obligatorie incepind din saptamina a doua de viata cu 400 UI/zi oral.
- Vitamina E (tocoferol): RDA este de 8 micrograme/zi. Se gaseste în vegetale, seminte și simburi, în cereale și în uleiurile lor. Deficienta este foarte rara. Este un antioxidant care protejeaza grasimile polinesaturate de oxidare, și indeparteaza peroxizii care se formeaza din acizii polinesaturati, contribuind astfel la protectia membranelor celulare; deficienta producind hemoliza eritrocitelor data de lipsa de protectie impotriva peroxizilor și cretinurie prin afectare musculara. Este data ca adjuvant în diverse boli, însă cu certitudine nu se stie cit este de eficienta.
- Vitamina K: RDA este de 65 micrograme/zi. Are rol în coagularea singelui. Se gaseste în vegetalele verzi și este sintetizata de bacteriile intestinale. Deficienta este extrem de rara și duce la hemoragie mai ales la nou nascuti inainte de maturizarea tractului digestiv( care au tub digestiv steril).
- Vitamina B1 (tiamina): RDA este de 1,1-1,5mg/zi. Are rol de cofactor enzimatic în metabolismul glucozei și al acizilor grasi. Se gaseste în carnea de porc, organe, oua, vegetale verzi, cereale integrale, nuci. Dieta inadecvata duce la dezordini în metabolismul carbohidratilor și afectarea activitatii unor enzime în eritrocite și leucocite, iar clinic apar manifestari neurologice( tulburari de somn, depresie, ameteala, dureri de cap, oboseala cronica), și la nivelul aparatului cardiovascular( Beriberi). Alcoolismul cronic asociat cu dieta inadecvata determina sindromul Wernicke- Korsakoff, astfel incit Vitamina B1 se administreaza de rutina la alcoolicii cronici, pentru a preveni acest sindrom.
- Vitamina B2 (riboflavina): RDA este de 1,3-1,7mg/zi. Este precursoare a unor coenzime implicate în procesele de oxidoreducere, iar dieta inadecvata( ea se gaseste in: lapte, vegetalele verzi, nuci, alune, carne slaba) determina leziuni ale mucoaselor, ale pielii(dermatita seboreica), la nivelul gurii( cheilita, stomatita angulara, glosita) și leziuni corneene.
- Vitamina B6 (piridoxina): RDA este de 1,6-2mg/zi. Are rol de cofactor pentru multe enzime din metabolismul glucozei, și în sinteza proteinelor. Se gaseste in: ficat, peste, nuci, cereale integrale, seminte de floarea soarelui, soia, germeni de griu. Dieta inadecvata determina manifestari clinice: leziuni la nivelul pielii și mucoaselor, anemie sideroblastica, disfunctii neuronale pina la convulsii și modificari de personalitate. Suplimentarea în scop preventiv este necesara în anemii, la alcoolici, și în tratamentul cu izoniazida la pacienții cu tuberculoza pentru consolidarea imunitatii.
- Vitamina B12 (cobalamina): RDA este de 2 micrograme/zi(necesitatile sunt crescute pe perioada gestatiei). Se gaseste: ficat, rinichi, lapte, deci numai în produse de origine animala. Are rol de cofactor enzimatic,in hematopoeza, în metabolismul acidului folic, și în mentinerea integritatii tecii de mielina. Deficienta de vitamina este foarte rara. Suplimentarea cu scop preventiv de vitamina B12 este necesara numai la persoane strict vegetariene, la cei cu afectiuni ale stomacului și ileonului( sindrom de malabsorbtie, aclorhidrie, gastrectomie), la cei cu boli hepatice, la hipertiroidieni și la alcoolicii cronici. Deficienta de vitamina B12 determina anemie megaloblastica, megaloblastoza în maduva osoasa, neuropatie periferica prin alterarea formarii tecii de mielina( parestezii, ataxie, incetinirea proceselor cognitive, depresie, confuzie și uneori psihoza), leziuni ale suprafetelor mucoase, glosita și eliminarea de acid metilmalonic în urina.
- Acidul folic (folatul): RDA este de 180-200 micrograme /zi( necesitatile sunt crescute pe perioada graviditatii și lactatei, la cei cu sindroame de malabsorbtie, la alcoolicii cronici). Sursele de acid folic include pe cele secretate de bacteriile intestinale, precum și cele din: ficat, drojdie de bere, vegetale verzi. Intervine ca coenzima în metabolismul aminoacizilor și în sinteza AND-ului. Deficienta include anemie megaloblastica, megaloblastoza în maduva osoasa, și tulburari gastrointestinale.
- Niacina (acidul nicotinic și nicotinamida): RDA este de 15-19 mg/zi. Sursele sunt reprezentate de: acidul nicotinic deriva din metabolismul triptofanului (10%), restul provine din alimente: drojdie de bere, ficat, legume și carne. Niacina are rol de cofactor enzimatic în numeroase reactii de oxidoreducere. Deficienta produce pelagra.
- Acidul pantotenic: RDA este de 5-10 mg/zi. Este larg raspindit în alimente. Este un precursor în sinteza CoA.
- Biotina: este secretata de bacterii intestinale intr-o cantitate suficienta astfel incit chiar în lipsa ingestiei deficienta nu este cunoscuta decit rar. Are rol de coenzima în reactii de carboxilare. Deficienta determina dermatita seboreica, anorexie, greata, și dureri musculare, fiind determinata precum am spus nu numai de o dieta inadecvata dar mai ales de factori favorizanti: tratament antibiotic care distruge flora microbiana producatoare de biotina și ingestia de avidina care se gaseste în albusul crud și care impiedica absorbtia biotinei.
- Vitamina C (acidul ascorbic): RDA este de 60mg/zi. Sursele de vitamina sunt reprezentate de: citrice, capsuni, pepene galben, coacaze negre, precum și marea majoritate a legumelor crude sau minimum preparate. Pe masura ce legumele se deshidrateaza ele pierd vitamina. De asemenea se recomanda ca legumele conservate prin refrigerare, inainte de a fi folosite pentru gatit sa nu se lase sa se dezghete. Vitamina C este un cofactor în sinteza colagenului, este necesara în sinteza norepinefrinei și epinefrinei, are efect antioxidant protejind celulele impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi, și nu în ultimul rind favorizeaza absorbtia fierului. Deficienta produce scorbutul: cu afectarea pielii și intirziere în vindecarea ranilor, impiedica mineralizarea osoasa și dureri la nivelul articulatiilor, fragilitate vasculara pina la diateza hemoragica, anemie. Exista o serie de situatii cind necesarul de vitamina este crescut însă este de retinut ca în orice situatie megadozele sunt nocive: stresul, fumatul, consumul de aspirina, alcoolul, și cei ce se drogheaza. Foarte important: persoanele care au deficienta de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza și cei cu talasemie nu vor primi doze mari de vitamina C.