Curs
6
Vitamina
|
Surse
alimentare
|
Principalele
functii indeplinite in organism
|
Simptomele
carentei vitaminice
|
VITAMINELE
HIDROSOLUBILE
|
|||
Vitamina
C (acid ascorbic)
|
Legume si fructe (In special spanac, tomate, brocoli, cartofi, capsuni, portocale si alte citrice) |
Rol
antioxidant. Participa in multiple reactii biochimice din
organism. Esentiala in cresterea cartilajului, oaselor si
dintilor.
Creste
rezistenta la infectii si grabeste vindecarea tisulara. |
Deficit
moderat: gingivoragii.
Deficit
sever: scorbut. |
Vitamina
B1 (tiamina)
|
Carne de porc, ficat, legume, cereale, nuci |
Coenzima
in reactiile metabolismului glucidic (cu rol in producerea
ribozei) si a mai multor aminoacizi.
Contribuie
la buna functionare a sistemului nervos. |
Incetinirea
cresterii, confuzie mentala, edeme.
Deficit
sever: Beri-Beri. |
Vitamina
B2 (riboflavina)
|
Ficat, carne, lapte si produse lactate (iaurt, branza) | In organism se combina cu acidul fosforic si formeaza doua coenzime care actioneaza ca transportori de oxigen in cateva sisteme oxidative importante din organism. Rol in functionalitatea SNC, a aparatului vizual, tegumentelor. |
Leziuni
corneene, cheiloza (inflamatia si craparea comisurilor bucale).
Carenta
de riboflavina se asociaza frecvent cu deficitul de tiamina sau
niacina |
Niacina
(acid nicotinic, nicotinamida)
|
Ficat, carne, peste, alune. Se poate sintetiza din triptofan (l1 mg de niacina din 600 mg de triptofan). |
Coenzima
in reactiile de sinteza a lipidelor, de utilizare a energiei din
carbohidrati si in procesul respiratiei tisulare.
Rol
trofic pentru tegumente, nerv, tract gastro-intestinal. |
Leziuni
tegumentare, gastro-intestinale, anorexie, iritabilitate, vertij.
Deficit
sever: pelagra. |
Acid
folic
|
Ficat, legume. | Coenzima in metabolismul aminoacizilor si proteinelor. Important in crestere. Important pentru maturarea eritrocitelor. | Diaree, anemie. |
Vitamina
B6 (piridoxina, piridoxal, piridoxina)
|
Carne, peste, legume, cereale. | Coenzima in numeroase reactii din metabolismul proteinelor si aminoacizilor. | Iritabilitate, dermatita in jurul ochilor, varsaturi, convulsii, litiaza renala. |
Vitamina
B12
|
Carne, peste, oua, lapte si produse lactate. |
Coenzima
in reactiile de sinteza ale acizilor nucleici.
Asigura
cresterea.
Rol
trofic pentru sistemul nervos.
Importanta
pentru maturarea hematiilor. |
Deficit sever: anemie pernicioasa, tulburari neurologice (demielinizarea fibrelor nervoase mari din maduva spinarii, in special din cordoanele posterioare). |
Biotina
|
Ficat, rinichi, galbenus de ou, lapte, legume proaspete. | Coenzima in reactii de sintreza a lipidelor, in metabolismul aminoacizilor si glucidelor. | Oboseala, depresie, greata, dermatita, dureri musculare. |
Acid
pantotenic
|
Ficat, rinichi, carne, galbenus de ou, legume (larg raspandita In aproape toate alimentele) | Coenzima in metabolismul energetic, fiind in principal incorporata in coenzima A | Deficitul este rar deoarece acidul pantotenic se gaseste in majoritatea alimentelor. |
VITAMINELE
LIPOSOLUBILE
|
|||
Vitamina
A (retinol, carotenoizi)
|
Retinol:
ficat, unt, lapte integral, branza, galbenus.
Provitamina
A: morcovi, legume, dovleac, cartofi, caise. |
Rol
in procesele vizuale. Este necesara pentru cresterea normala a
majoritatii celulelor din organism si in special a celor
epiteliale.
Rol
in procesul de crestere a oaselor si dintilor. |
Deficit
moderat: hemeralopie, descuamare tegumentara, acnee, diaree,
infectii gastrointestinale, incetinirea cresterii.
Deficit
sever: xeroftalmie. |
Vitamina
D (D2 - ergocalciferol, D3 - colecalciferol)
|
Untura
de peste, galbenus, ou.
Sintetizata
la nivelul tegumentului sub actiunea luminii solare. |
Rol in metabolismul fosfocalcic (creste absorbtia intestinala a calciului; rol antirahitic la copil). |
La
copii: rahitism.
La
adulti: osteomalacie. |
Vitamia
E (tocoferol)
|
Ulei vegetal, margarina, legume (In special spanac, salata), boabe de cereale, galbenus, unt, ficat. | Rol antioxidant. Rol structural pentru mentinerea integritatii membranei celulare. Efecte antiinflamatoare. | Deficitul apare aproape exclusiv in inanitie. Posibil anemie, la copiii cu greutate mica la nastere. |
Vitamina
K (K1 - fitokinona, K2 - farnokinona; K3 - menadiona)
|
Spanac, varza, urzici, brocoli, margarina, uleiuri vegetale. | Intervine in procesul de coagulare a sangelui. Sinteza factorilor II, VII, IX, X la nivel hepatic este dependenta de vitamina K. | Deficitul apare foarte rar deoarece vitamina K este sintetizata continuu de catre bacteriile din tractul intestinal. La nou nascuti, care nu au inca flora bacteriana capabila sa sintetizeze vitamina K apare deficitul datorita lipsei din alimentatie. Deficitul poate apare In urma malabsorbtiei lipidelor din tractul gastrointestinal. |