Biochimie
curs 2
Biomolecule
organice
Constiuenţii principali şi
caracteristici ai tuturor organismelor vii sunt compuşi organici ai
carbonului, înzestraţi cu structură şi funcţionalitate specifică
care asigură însăşi existenţa vieţii. De aceea se numesc
biomolecule organice.
La nivel de celulă există acizii
nucleici, care sunt purtători şi
transmiţători ai informaţiei genetice(asigură autoreproducerea
organismelor); proteinele
sunt simple elemente structurale (unele), sau componente ale
enzimelor care intervin în metabolismul substanţelor şi
metabolismul energetic; glucidele
servesc fie ca surse de energie, fie ca material de construcţie şi,
lipidele
constituie unul din elementele structurale ale membranelor şi în al
doilea rând, o formă de păstrare a energiei.
Se observă că, proteinele, lipidele şi glucidele
formează principalele trei categorii de constituenţi celulari
macromoleculari.
Aminoacizii
sunt “cărămizile” din care sunt constituite proteinele. Fiecare
proteină este construită din mai mulţi aminoacizi, legaţi între
ei. Corpul nostru preia proteinele din alimentaţie, le
transformă(descompune)în aminoacizi prin digestie, care apoi sunt
recombinaţi în proteine specifice organismului. Surplusul de
aminoacizi se poate transforma în glucoză, iar în anumite condiţii
pot ajunge chiar la grăsime.
Clasificarea
aminoacizilor:
- esenţiali – aminoacizii pe care organismul nu îi poate sintetiza(sau îi poate sintetiza în cantităţi foarte mici) se numesc aminoacizi esenţiali: valina, leucina, isoleucina, lizina, metionina, fenilalanina,treonina şi triptofanul. Valina, isoleucina şi leucina sunt numiţi şi aminoacizi cu lanţuri ramificate şi se găsesc în cantităţi mari în proteinele de origine animală.
- condiţionat esenţiali – anumiţi aminoacizi sunt necesari în cantităţi mai mari în anumite perioade,cum ar fi arginina la copii pentru creştere: histidina, cisteina, tirozina, prolina, glutamina.
- neesenţiali – sunt aminoacizii pe care organismul îi poate sintetiza din aminoacizii esenţiali. Acest lucru presupune însă un efort metabolic şi consum de energie
Proteinele sunt substanţe
alcătuite din lanţuri de aminoacizi, legaţi între ei. Proteinele
din alimente sunt prelucrate
în procesul de digestie, rezultând aminoacizii componenţi, în
forma liberă sau legaţi câte 2-3, forme
în care se absorb în organism.
Ele constituie principala bază a construcţiei
structurilor organice – în special ţesut muscular, osos şi
conjunctiv, dar intră şi în compoziţia enzimelor, a anticorpilor,
a celulelor, hormonilor proteici.
De
asemenea, daca există un surplus de proteine(aminoacizi), corpul nu
poate depozita o cantitate mare
şi de aceea le elimină sau le transformă în grăsime. Proteinele
aduc în organism aproximativ 4 calorii pe gram.
Sursele
de proteină care au toţi cei 8 aminoacizi esenţiali se numesc
proteine complete. În funcţie de diverşi factori poate creşte
necesarul din aminoacizii neesenţiali, peste capacitatea corpului de
a-i produce. Ei devin astfel “condiţionat esenţiali”.
Proteinele complete conţin toţi aminoacizii esenţiali, în
cantităţile necesare organismului. Acestea sunt proteinele de
origine animală. Sursele de proteină de origine vegetală nu conţin
toţi aminoacizii esenţiali în cantităţile optime, de aceea,
pentru asigurarea tuturor aminoacizilor trebuie să mâncăm
suficiente proteine de origine animală sau să combinăm diferite
surse de proteină vegetală.
Produse
animale: lapte,
brânzeturi (100g brânză = 25-30 g proteine),
carne (20% proteine),viscere (ficat,
rinichi, inima, splină, peşte), ouă.
- Leguminoase: fasole (20-25%), mazăre, soia (35%).
- Cereale : pâine (8%).
- Nuci, arahide, alune, cartofi, ciuperci
- Leguminoase: fasole (20-25%), mazăre, soia (35%).
- Cereale : pâine (8%).
- Nuci, arahide, alune, cartofi, ciuperci
Deci,
a se reţine că proteinele sunt substanţe nutritive constitutive
ale organismului.
În procesul de digestie proteinele din alimente sunt transformate în
aminoacizi. Organismul apoi separă şi foloseşte aminoacizii în
diferite scopuri. O parte vor fi folosiţi pentru
creşterea şi producerea de noi proteine necesare organismului, o altă parte vor fi folosiţi la refacerea ţesuturilor din corp, iar restul vor fi transformaţi în hormoni, anticorpi şi enzime.
creşterea şi producerea de noi proteine necesare organismului, o altă parte vor fi folosiţi la refacerea ţesuturilor din corp, iar restul vor fi transformaţi în hormoni, anticorpi şi enzime.
Necesarul
de proteine depinde de mai mulţi factori : vârsta, greutate
corporală, efortul fizic depus, diferite boli şi condiţii
medicale. Nou născuţii şi adolescenţii în creştere, precum şi
femeile însărcinate au un necesar de proteine crescut, precum şi
cei care se recuperează după o boală sau chiar suferă de anumite
boli. În general, pentru adulţi se recomandă un consum proteic, în
funţie de activitatea fizică :
- Sedentar 0,88 grame pe kilogram corp (Exemplu: 70 kg x 0,88=61,6 g proteine)
- Efort moderat 1,1-1,3 grame pe kilogram corp
- Efort intens 1,5-2 grame pe kilogram corp şi peste