ANESTEZIE - TERAPIE INTENSIVA SI NURSING SPECIFIC , 4 Supravegherea postoperatorie şi îngrijirile acordate pacienţilor operaţi


Supravegherea postoperatorie şi îngrijirile
acordate pacienţilor operaţi

Supravegherea postoperatorie a pacientului începe din momentul terminării intervenţiei chirurgicale, din înaintea de a fi transportat în cameră (salon) .
1) reîntoarcerea în cameră (salon) :
Pacientul este adus în cameră (salon) însoţit de medicul anestezist şi de asistenta de anestezie, care va urmări respiraţia şi modul în care este transportat şi asezat în pat .
Transportul pacientului operat :
- se face cu patul rulant sau căruciorul ;
- pacientul va fi acoperit pentru a fi ferit de curenţi de aer sau schimbările de temperaturv ;
- asistenta va urmări ca tubulatura (dren, sonde, perfuzi) să nu fie comprimată ;
- patul sau căruciorul va fi manevrat fără suscituri sau opriri şi porniri bruşte ;
- poziţia pe cărucior este decubit dorsal, cu capul într-o parte pentru a nu-şi înghiţi eventualele vomismente ;
- asistenta va urmări în timpul transportului : aspectul feţei (cianoză) respiraţia, pulsul şi perfuzia .
Instalarea operatului :
- se face într-o cameră cu mobilier redus şi uşor lavabil, curată, bine aerisită, în semiobscuritate, cu temperatura 18-200C (căldura excesivă deshidratează şi favorizează hipotermia), prevăzută cu instalaţi de oxigen şi aparatură pentru aspiraţie ;
- patul este prevăzut cu muşama şi aleză, fără pernă şi anexele pentru a evita escarele .
Poziţiile pacientului în pat :
  • transportul de pe cărucior pe pat va fi efectuat de către 3 persoane, ale căror mişcări trebuie să fie sincrone, pentru a evita bruscarea operatului ;
  • poziţia pacientului în pat este variabilă, în funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale :
a) cea mai frecventă poziţie este decubit dorsal ,cu capul într-o parte până îşi recapată conştiinţa . Pentru a favoriza irigarea centrilor cerebrali, patul va fi uşor înclinat ;
b) în alte cazuri poziţia este decubit lateral drept sau stâng, care se va schimba din 30 în 30 de minute pentru a uşura drenajul căilor respiratorii, poziţie ce împiedică lichidul de vărsătură să pătrundă în căile aeriene ;
c) în cazuri particulare (obezi, cardiaci, operaţii pe sân, pe torace) operatul va fi aşezat în poziţie semişezând - poziţie fowler - cu genunchii flectaţi cu un sul sub ei .
Aceste poziţi se pot menţine uşor într-un pat de reaminare, prevăzut cu mecanisme care permit manevrarea cu blândeţe şi instalarea comodă a pacientului .
2) supravegherea operatului :

- este sarcina fundamentală a asistentei meicale ;
- este permanentă în vederea depisării precoce a incidentelor şi complicaţiilor postoperatorii, precum şi pentru a sesiza mici modificări sau acuze subiective (durerea) şi să administreze la timp tratamentul prescris .
(1) elemente de supravegheat : supravegherea operatului se bazează pe date clinice şi pe rezultatele examenelor complementare .
a) date clinice
1. ASPECTUL GENERAL AL OPERATULUI :
- coloraţia pielii (normală este roz) sesizând paloarea şi cianoza ;
- coloraţia unghiilor, urmărind apariţia cianozei ;
- starea extremităţilor, paloarea sau răcirea nasului, urechilor, mâinilor şi picioarelor ;
- starea mucoaselor - limbă uscată sau umedă - care indică starea de deshidratare a operatului ;
- stare de calm sau agitaţie - toropeala sau agitaţie extremă exprimă o complicaţie chirurgicală (hemoragie internă, peritonită postoperatorie) .
2. DIFERITI PARAMETRI FIZIOLOGICI :
- tensiunea arterială se măsoară de câte ori este nevoie în primele două ore după operaţie, din 15 în 15 minute, din 30 în 30 minnute, în următoarele 6 ore şi din oră în oră pentru următoarele 16 ore, notând datele în foaia de reanimare ;
- pulsul se măsoară la 10-15 minute, urmărind frecvenţa, ritmicitatea, amplitudinea, care se notează . În caz de bradicardie şi tahicardie se anunta medicul .
- respiraţia - se notează frecvenţa, amplitudinea, ritmicitatea, se anunţă medicul în caz de tuse sau expectoraţie, sau de modificarea respiraţiei, medicul recomandând o aspiraţie pentru îndepărtarea mucozităţilor din faringe sau recomandă administrarea de oxigen ;
- temperatura se măsoară dimineaţa şi seara şi se notează .
3. PIERDERILE LICHIDIENE SAU SANGUINE :
- urina : se reia, emisia de urină în prima parte a zilei, cantitatea de urină nu este abundentă, în două zile revine la normal .
  • se măsoară cantitatea şi se observă aspectul ;
  • dacă emisia de urină lipseşte se practică sondajul vezical .
- scaunul - se reia în următoarele 2-3 zile, precedat de eliminarea de gaze . Dacă nu se reia se face o clismă evacuatoare şi se foloseşte de tubul de gaze .
- transpiraţia - se notează când apare, deoarece când este abundentă apar pierderi importante de apă ;
- vomismentele - se notează cantitatea, aspectul şi caracterul (hiloasă, alimentară, sanguinolentă) ;
- pierderile prin drenaj se notează aspectul şi cantitatea pentru fiecare dren în parte .
4. ALTE SEMNE CLINICE :
- sunt urmărite de chirurg şi anestezist : starea abdomenului (balonare, contractare, accelere a peristaltismului intestinal) starea aparatului respirator .
b) examene complementare - completează datele clinice :
- radiografii pulmonare - în cazul operaţiei unor complicaţii pulmonare post-operatori ;
- teste de coagulare, de protrombină, teste de toleranţă la heparină ce permit depistarea complicaţiilor ca tromboza venoasă ;
- hemograma şi hemotocritul - indică exact pierderile sanguine, gradul de anemie ;
- examenul de urină - care relavă concentraţia de uree şi electroliţii din urină ;
- examenul clinic al lichidului de drenaj, special în cazul fistulei digestiv postoperatorii, compensarea exactă a pierderilor substituind o necesitate vitală .
(2) foaia de temperatură, foaia de reaminare, foi speciale de reaminare şi supraveghere
Datele clinice şi biologice vor fi consemnate de asistenta medicală în foaia de temperatură (de supraveghere) sau în foaia de reaminare .
Asistenta va completa corect şi la timp aceste foi, oferind echipei chirurgicale informaţii privind starea de sănătate postoperatorie a pacientului .
a) foaia de temperatură - se va nota :
- temperatura dimineaţa şi seara ;
- pulsul ;
- diureza ;
- valorile tensiunii arteriale ;
- scaunul ;
- ziua operaţiei, urmărind apoi numărătoarea zilelor (1,2,3…), ziua operaţiei nu se numerotează fiind denumită „ziua chirurgului” sau ziua 0 ;
- medicamentele administrate înainte şi după intervenţia chirurgicală, precum şi dozele ;
- îngrijirile pre şi postoperatorii (sondaj vezical, clismă) .
b) foaia de reaminare - completează datele din foaia de temperatură şi dă posibilitatea de a urmări bilanţul lichidian din zilele postoperatorii, până la reluarea tranzitului digestiv şi a alimentaţiei normale .
Este completată în serviciul de terapie intensivă pentru pacienţii care postoperator au nevoie de perfuzie mai multe zile după operaţie .

Se va nota :
  • cantitatea de lichide ieşite sau pierdute reprezentate prin :
  • volumul diurezei ;
  • volumul aspiraţiilor gastrointestinale şi al vărsăturilor ;
  • alte pierderi : dren, fistule, diaree, transpiraţii .
  • cantitatea de lichide intrate prin :
  • perfuzii cu seruri glucozate (cantitatea şi concentraţia) cu seruri clorurate, cu hidrolizate de proteine .
Perfuziile cu sânge, plasmă, masă eritrocitară, nu vor fi încorporate în capitolul intrări în bilantul lichidian, deoarece au un rol esenţial în refacerea masei sanguine diminuate în cursul actului operator şi nu reprezintă un aport hidric .
Băuturi - bilantul hidric reprezintă raportul dintre ingesta şi excreta .
Când cantitatea de lichide ingerate este mică, se va completa prin soluţii administrate parenteral, până la reluarea funcţiilor digestive . Semnele clinice prin care se traduce perturbarea raportului ingesta-excreta sunt : uscăciunea limbii, a pielii, manifestări de deshidratare, balonare .
c) foile speciale de reanimare şi supraveghere :
Sunt foi ce aparţin sectiei de terapie intensiva (STI) în care sunt internaţi pacienti cu intervenţii chirurgicale mari, fapt ce impune îngrijiri speciale, controale biologice numeroase (intervenţi pe cord deschis, transplant de rinichi, ficat, inimă) .
Pe aceste foi sunt notate date separate de cele trecute pe foaia de temperatură şi foaia de reaminare .
Aceste foi oferă date complete asupra stării operatului şi a evoluţiei sale post-operatorii .
3) îngrijiri acordate pacienţilor operaţi
De calitatea acestor îngrijiri depinde evoluţia postoperatori şi absenţa complicaţiilor .
În momentul trezirii şi până atunci asistenta va supraveghea permanent operatul pentru a împiedica eventualele incidente şi urmările lor :
- vărsăturile - asistenta va aşeza operatul cu capul într-o parte, fără pernă, pentru evitarea trecerii acestora în căile respiratori ;
- agitaţia : prezenţa asistentei este obligatoriu lângă pacient : la trezire în starea de semiconştienţă, operatul tinde să tragă pansamentele, drenurile sau sondele ;
- imprudenţe posibile : să vrea să coboare din pat, să vrea să bea apă (asistenta îi va da să bea o jumatate de linguriţă de apă după trezire dacă operatul nu a vomitat in ultimile 2 ore .
Imediat după trezire : asistenta va menţine pacientul în decubit dorsal primele ore, decubit lateral drept sau stâng, apoi semişezând (cei peste 50 ani), exceptând pacienţii operaţi cu rahianestezie .
  • asistenta va asigura confortul plasându-i bine perna, verificând ca cearceaful să nu aibe cute intinzând bine cearceaful înainte de culcare, îi va curaţa gura, menţinând-o umedă în permanenţă ;
  • lenjeria de corp va fi schimbată zilnic sau de câte ori este nevoie ;
  • bazinetul sau urinarul vor fi încălzite la temperatura corpului, apoi puse pacientului, iar după folosirea lor se face toaleta perianală ;
  • va recomanda pacientului mişcări în pat, să se întoarcă de pe o parte pe alta singur, să-şi mişte picioarele, mâinile, să se ridice în poziţie semişezând pentru a pregăti sculatul din pat precoce .
Primele zile postoperatorii : sunt cele mai dificile pentru pacient deoarece în aceste zile îngrijirile sunt foarte numeroase .
Aceste îingrijiri sunt de ordin general şi de ordin local
Îngriji de ordin general :
a) lupta împotriva durerii
Cunoscând caracterul dureriişi la indicaţia medicului se vor administra calmante .
După intervenţii chirurgicale asupra organelor interne, durerile pot fi superficiale, de origine parietală sau profunde de origine viscerală .
Durerile parietale - apar datorită tracţiunii musculare, asupra suturilor profunde, atunci când pacientul se mişcă, datorită unui hematom la nivelul plăgii, ceea ce duce la instalarea durerii prin distensie .
Pentru calmarea acestor dureri sunt suficente analgezice sau intervenţii chirurgicale în caz de hematom .
Durerile profunde - au mai multe cauze :
  • distensii viscerale ale tubului digestiv ;
  • congestie pelviană ;
  • colici abdominale ;
  • dureri legate de dren (este prea profund sau astupat) .
În cazul operaţiilor de membre durerea poate fi cauzată şi de un pansament prea strâns sau înbibat cu sânge sau secreţii . Nu sunt contraindicaţii în a schimba pansamentul .
Cel care prescrie analgezicele este medicul chirurg care a efectuat intervenţia chirurgicală .
b) lupta împotriva insomniei : se pot administra ceaiuri calmante, se asigură un climat de linişte şi se administrează hipnotice .
c) lupta împotriva anxietăţii :
Frica de durere, de complicaţii, de sechele face prezentă anxietatea operatului . Aici intervine rolul moral al asistentei medicale care va trebui să facă operatul să aibă încredere în echipa de chirurgi şi asistentă, medic şi să-l asigure ca vindecarea va fi fără complicaţii sau sechele .
d) lupta împotriva complicaţiilor pulmonare :
La persoanele învârstă, persoanele cu obezitate sau pacienţii pulmonari cronici, expuşi complicaţiilor pulmonare prin staza secreţiilor bronşice şi suprainfecţie, este necesară o profilaxie activă prin :
  • dezinfecţie nozofaringiană ;
  • evitarea frigului (noaptea) ;
  • exerciţi respiratorii de 2 ori pe zi ;
  • obligarea pacientului să scipe, provocarea tusei ;
  • asocierea aerosolilor cu antibiotice cu aerosoli cu produse fluidizante ale secreţiilor bronşice .
e) lupta împotriva distensiei digestive :
Toate intervenţiile chirurugicale abdominale sunt urmate de pareze intestinale, cu retenţie de gaze şi lichide intestinale . Acestea sunt de scurtă durată, nedepăşind 3 zile . Aceasta distensie abdominală devine nocivă când se prelungeşte şi antrenează întârziera tranzitul intestinal, împiedică o alimentaţie normală şi favorizează eviscerare postoperatorie .
Până la reluarea tranzitului intestinal, se practică tubul de gaze, clisme evacuatoare mici şi repetate, purgative uşoare care favorizează reluarea funcţiilor intestinale . Se administrează şi produse care favorizează reluarea pristaltismului intestinal sau în anumite cazuri se instalează o aspiratie continuă cu o sondă gastroduodenală .
f) lupta împotriva stazei venoase :
La bolnavii imobilizaţi la pat, lupta contra stazei venoase se va efectua prin mişcări active si contracţii musculare statice ale membrelor inferioare alternate cu perioadele de repaus (10 contracţii succesive - pauză) repetate de mai multe ori pe zi, prin flexia şi extensia degetelor de la piciore, flexia si extensia genunchilor, mişcări de pedalare în pat, antrenând şi circulaţia şoldului .
Sculatul din pat precoce reprezintă metoda cea mai eficace pentru prevenirea complicaţiilor venoase
În afara contraindicaţiilor, toţi operaţii se vor ridica din pat în seara zilei intervenţiei sau a 2 zi dimineaţa .
Această metodă este benefică deoarece favorizează şi amplitudinea respiratorie, ventilaţia pulmonară, tusea şi expectoraţia, accelerează reluarea tranzitului intestinal şi influenţează în mod pozitiv psihicul bolnavului .
Înainte de ridicarea din pat se va verifica dacă pacientul nu prezintă edeme ale membrelor inferioare, se va masura T.A.tensiunea arterială culcat şi în ortostatism .
Ridicarea se va face treptat şi cu ajutorul asistentei medicale .
g) lupta împotriva complicaţiilor de decubit : escarele - sunt produse de o imobilizare la pat de o lunga durata .
Pentru a preveni apariţia escarele :
  • lenjeria de pat şi de corp permanent curată, uscată şi bine întinsă, fără cute, fără frimituri pe pat ;
  • mentinerea curată şi uscată a pielii, care după baie se va unge ;
  • schimbarea de poziţie - la fiecare 2 ore ;
  • masajul regiunilor expuse escarelor ;
  • folosirea saltelelor anti escare .
h) rehidratarea :
După intervenţii chirurgicale, în speial pe tubul digestiv, alimentaţia normală se reia după o perioadă relativ lungă . Până la reluarea acesteia este necesar să se administreze o raţie hidrică, electrolitică şi calorică suficient acoperirii necesităţilor cotidiene .
Necesităţile de apă ale organismului sunt, în medie 2000-2500 ml pe zi .
Această cantitate va fi furnizată sub formă de :
- ceai 300 ml în prima zi administrate cu linguriţa ;
500 ml a 2 zi;
1000 ml a 3 zi;
- perfuzii - rehidratare venoasă completează necesitatea zilnică, se va ţine cont de starea cardiacă şi renală a operatului, iar ritmul picaturilor nu va fi rapid .
Perfuziile venoase aduc organismului necesarul de apă, electroliţi şi calorii .
Eficacitatea rehidratării va fi controlată prin cantitatea de uronă eliminată, prin curba diurezei .
i) alimentaţia şi realimentaţia :
În cazurile simple, de chirurgie obişnuită se va ţine cont de următoarele principii :
  • bolnavul va bea lichide atunci când nu vomită ;
  • va mânca după ce a avut scaun precoce sau după emisia de gaze ;
  • nu va consuma fructe crude sau glucide în exces .
În ziua operaţiei, pacientul va bea apă cu linguriţa, rehidratarea fiind completată cu perfuzii .
După 24 ore va primi - ceai, citronade, zeamă de supă de zarzavat. a 2 zi - ceai, citronadă îndulcită, lapte cu ceai zeamă de la supa de zarzavat, a 3 zi - iaurt, fidea sau tăieţei cu lapte, piure de cartofi, biscuiţi .
După reluarea tranzitului intestinal : carne de pui , peşte alb şi se revine treptat la alimentaţia obişnuită : cremă de lapte, concentart de lapte, zahăr (1700 calorii) .
În cazuri speciale - o anorexie rebelă sau vărsături realimentarea este deficită şi alimentele vor fi mixate, mesele vor fi servite în cantităţi mici, repartizate în 6-7 reprize, cu valoare calorică mare .
În cazul alimentării prin sondă nazală permanentă se vor folosi soluţii nutritive ce ajung până la 3000 decalorii : ou crud, lapte, zeamă de carne, carne mixată .
Câteva precauţii prin alimentaţia prin sondă :

  • ritmul curgerii lichidului trebuie să fie acelaşi ca la perfuzie ;
  • se testează treptat toleranţa la alimentele introduse ;
  • alimentele trebuie menţinute la temperatura corpului ;
  • la sfârşit se va introduce apă, atât pentru curăţirea sondei cât şi pentru a se administra necesarul apă .