Anatomia si fiziologia omului , 27 SISTEMUL DIGESTIV 1

I.2. SISTEMUL LIMFATIC


Sistemul limfatic reprezinta o parte a sistemului circulator, fiind constituit din vase limfatice , ganglioni limfatici si organe limfoide. Principalele sale functii sunt:
  • redarea lichidului interstitial circuitului sangvin;
  • transportul lipidelor absorbite din intestin catre sange;
  • protectia organismului impotriva agentilor patogeni (imunitatea) prin intermediul limfocitelor, produse in maduva osoasa, organe si tesuturi limfoide.

1. Vasele limfatice
a. Capilarele limfatice, cele mai mici vase ale sistemului limfatic, sunt inchise la capete si formeaza retele vaste in majoritatea tesuturilor. Peretele lor este un endoteliu caracteristic, poros, care permita accesul lichidelor interstitiale, a proteinelor, microorganismelor si lipidelor absorbite din intestinul subtire.
b. Ducturile limfatice colecteaza limfa din capilarele limfatice. Peretele lor este asemanator peretelui venos, fiind alcatuit din trei straturi, cel intern prevazut cu valve. Limfa este propulsata de-a lungul ducturilor limfatice datorita acceleratiei gravitationale (cand circula de sus in jos) sau prin presiunea exercitata de contractile musculare si alte miscari ale corpului (cand circula in sens antigravitational). Ducturile limfatice dreneaza limfa din corp in doua vase limfatice mari: ductul toracic (dreneaza limfa din extremitatile inferioare, abdomen, regiunea toracica stanga, partea stanga a capului si gatului; in zona abdominala prezinta o dilatare numita cisterna chili; ductul toracic se varsa in vena subclaviculara stanga) si ductul limfatic drept (dreneaza limfa din extremitatile superioare, zona toracica dreapta si partea dreapta a capului si a gatului; se varsa in vena subclaviculara dreapta).

2. Ganglionii limfatici
Au forma unor boabe de fasole si sunt situati pe traiectul vaselor limfatice. Sunt inchisi in capsule de tesut conjunctiv fibros, din care pornesc spre interior septuri de tesut conjunctiv numite trabecule. Prezinta doua zone: corticala, la exterior, sub capsula conjunctiva, si medulara, la interior. Zona medulara este formata din tesut reticular ce contine celule fagocitare, al caror rol consta in purificarea lichidului ce ajunge la acest nivel. In tesutul reticular se gasesc si centrii germinativi, unde se produc limfocitele, care au rol in raspunsul imun. Limfa intra in ganglion prin mai multe vase limfatice aferente si il paraseste prin vase eferente, ce pornesc de la nivelul hilului (o depresiune de pe fata concava a nodulului).
Ganglionii limfatici se gasesc grupati in mai multe regiuni ale corpului. Principalele grupe sunt:
  • ganglionii popliteali si inghinali (pentru regiunea inferioara a corpului);
  • ganglionii lombari (pentru regiunea pelviana);
  • ganglionii cubitali si axilari (pentru regiunea superioara);
  • ganglionii toracali (in zona pieptului);
  • ganglionii cervicali (in zona gatului);
  • in peretele intestinului subtire se gasesc numerosi ganglioni limfatici si agregate de tesut limfatic numite foliculi limfatici sau Peyer.
3. Organele limfoide

a. Splina este situata in cavitatea abdominala, posterior si lateral fata de stomac, acoperita de peritoneu. Indeplineste roluri esentiale: producerea de limfocite si hematii, filtrarea sangelui si distrugerea hematiilor batrane. Prezinta o portiune rosie (pulpa rosie), pentru stocarea eritrocitelor batrane si o portiune alba (pulpa alba), ce contine centrii germinativi pentru producerea limfocitelor .

b. Timusul (vezi “ Glandele endocrine “);

c. Amigdalele, in numar de trei perechi (palatine, faringiene si linguale), se gasesc in zona faringelui; rolul lor consta in apararea contra agentilor patogeni ce patrund in gat, in nas si in urechi.

Organele limfoide au functii specifice in imunitate:
  • imunitatea nespecifica (innascuta), realizata prin mecanisme ca fagocitoza, febra si eliberarea de interferon;
  • imunitatea specifica (dobandita), care implica interventia limfocitelor si este directionata catre anumite molecule sau catre parti ale anumitor molecule numite antigene.

Sistemul imun are doua componente:
  • sistemul imun umoral, care implica diverse tipuri de proteine numite anticorpi, care circula prin sange si plasma, lichide numite generic “ umori “; acest sistem actioneaza asupra agentilor patogeni prezenti in fluidele corpului;
  • sistemul imun mediat celular, se desfasoara prin actiunea unor celule speciale care circula prin sange si limfa; actioneaza asupra agentilor patogeni care au patruns deja in celulele gazda.
Sistemul imun intra in actiune atunci cand detecteaza prezenta unor substante straine in organism (antigene). Acestea pot proveni de la bacterii, de la virusuri, dar si de la tesuturi sau organe transplantate de la o alta persoana. Capacitatea de a distinge substantele proprii de cele straine reprezinta una ditre cele mai importante caracteristici ale sistemului imun. O alta trasatura remarcabila a sistemului imun este capacitatea de a-si “ aminti “ structura biochimica a antigenelor si de a reactiona prompt la un nou contact.
Termenul de imunitate se refera la protectia conferita de organism in urma unei expuneri anterioare la agenti patogeni, cand a sintetizat anticorpi (proteine care anihileaza antigenele). Astfel se explica imunitatea dobandita dupa o boala ca varsatul de vant sau rujeola: contractata in copilarie, confera imunitate la noi contacte cu virusul care o provoaca. Sistemul imun raspunde la un anumit antigen sintetizand anticorpi specifici.
Anticorpii constituie o clasa de proteine numite imunoglobuline. Imunitatea poate fi dobandita prin vaccinare, cand sistemul imun este adus in contact cu forme attenuate ale agentilor patogeni. Acestea nu pot provoca boala, dar seamana cu agentii care o provoaca.
Exista doua tipuri de imunitate:
  • activa: cand agentii patogeni patrund in organism pe cale naturala sau artificiala;
  • pasiva: dobandita in urma unui transfer de anticorpi, nu este de durata, deoarece sistemul imun nu a fost stimulat, iar anticorpii respectivi circula prin sange doar cateva saptamani sau luni (de exemplu, anticorpii care trec prin placenta de la mama la fat).
Limfocitele mediaza raspunsul imun in cazul ambelor sisteme imunitare. Exista doua tipuri de limfocite:
  • limfocite B: produc anticorpi si mediaza imunitatea umorala;
  • limfocite T: mediaza imunitatea celulara.
Ambele tipuri de celule rezulta prin diviziuni succesive ale unor celule initiale (stem) din ficat (la embrion) si din maduva osoasa (la adult). Celulele initiale destinate sa devina limfocite migreaza in timus, transformandu-se in limfocite T, sau raman in maduva osoasa devenind limfocite B. Limfocitele tinere migreaza apoi in organele limfoide, unde se matureaza. Limfocitele mature intra in circulatia sangvina si limfatica.

Boli ale sistemului imun:
  • artrita reumatoida: inflamarea articulatiilor, deoarece unii anticorpi ataca si distrug alti anticorpi, aflati in acelasi organism;
  • boala lui Hashimoto: producerea de autoanticorpi care ataca tiroida;
  • trombocitopenia: autodistrugerea trombocitelor proprii la contactul cu anumite medicamente;
  • hepatiata B: formarea complexului antigen-anticorp viral duce la periartrite (inflamarea peretilor arterelor si arteriolelor);
  • lupusul eritematos: producerea de anticorpi impotriva propriului ADN;
  • alergiile: reactii exagerate la antigene specifice; nu se cunoaste mecanismul acestui raspuns care pare inutil, dar care poate fi foarte periculos; reactiile alergice sunt extrem de rapide si pot fi provocate de cantitati infime de alergene; pot fi produse in cavitatea nazala si in bronhii, in tractul gastrointestinal sau la nivelul pielii. Anticorpii declanseaza reactia alergica prin legarea la celule speciale din tesutul conjunctiv. In momentul legarii, celulele respective elibereaza histamina, raspunzatoare de simptomele alergiei: stranut, iritatie nazala, mancarimi ale pielii, lacrimare. Uneori la contactul sistemului imun cu un alergen cum ar fi veninul de albine, se poate declansa socul anafilactic, care se traduce prin scaderea brusca a presiunii sangvine ca urmare a eliberarii unei cantitati mari de histamine, ceea ce poate duce la moarte rapida.









II. SISTEMUL DIGESTIV
A. ANATOMIA SISTEMULUI DIGESTIV


Sistemul digestiv cuprinde totalitatea organelor în care se realizează digestia alimentelor şi absorbţia nutrimentelor. În tubul digestiv are loc prelucrarea mecanică, fizică şi chimică a alimentelor, absorbţia lor şi eliminarea resturilor nedigerate. Glandele anexe contribuie prin secreţiile lor la procesele de digestie.
Sistemul digestiv este format din: tub digestiv si glande anexe.


II. 1. TUBUL DIGESTIV

Peretele tubului digestiv este format din patru tunici:


Tunici
TIP DE TESUT
LOCALIZARE
Mucoasa
- epiteliu pavimentos pluristratificat necheratinizat;

- epiteliu cilindric unistratificat;
- cavitatea bucală, faringe, esofag;

- în restul tubului digestiv;
Submucoasa
- ţesut conjunctiv lax;
- în tot tubul digestiv;
Musculara
- ţesut muscular striat;


- ţesut muscular neted, cu doua straturi: intern (fibre circulare) şi extern (fibre longitudinale);
- cavitatea bucală, faringe, 1/3 superioară a esofagului;

- în restul tubului digestiv, cu urmatoarele particularităţi:
* la stomac 3 straturi: în plus unul cu fibre oblice;
* la colon, stratul extern formeaza 2-3 benzi (tenii);
* între segmentele tubului digestiv există sfinctere;
Externă (adventicea )
- ţesut conjunctiv lax;


- ţesut conjunctiv dens;
- faringe, esofag şi porţiunea terminală a rectului;

- în restul tubului digestiv, acoperit de peritoneu;
1. Cavitatea bucala

Cavitatea bucală este primul segment al tubului digestiv, este desparţită de arcadele alveolo-gingivo-dentare în două părţi: vestibulul şi cavitatea bucală propriu-zisă.
Vestibulul bucal este un spaţiu în formă de potcoavă, limitat între arcade, pe de o parte, buze şi obraji, pe de altă parte. Vestibulul comunică cu cavitatea bucală propriu-zisă prin spaţiile interdentare şi prin spaţiul retromolar. În vestibulul superior se deschide canalul Stenon (canalul excretor al glandei parotide), în dreptul molarului II superior.


Cavitatea bucală propriu-zisă este delimitată înainte şi pe laturi de arcadele alveolo-gingivo-dentare, în sus de bolta palatină, care o separă de fosele nazale, în jos de planşeul bucal pe care se află corpul limbii şi glanda sublinguală. Posterior, cavitatea bucală comunică cu faringele prin istmul gâtului,circumscris superior de vălul palatin, pe margini de pilierii anteriori (arcurile anterioare), iar în jos de limbă. Bolta palatină este formată în partea anterioară de palatul dur. Scheletul palatului dur este acoperit de mucoasa palatină şi este format în două treimi anterioare de procesele palatine ale osului maxilar, iar în treimea posterioară de lamele orizontale ale osului palatin. Vălul palatin (palatul moale), continuă înapoi palatul dur şi se prezintă ca o membrană musculo-membranoasă mobilă, care are doua feţe şi două margini.Una din feţe este anterioară, concavă, acoperită de un epiteliu pluristratificat pavimentos moale, cea de a doua faţă este posterioară, convexă, acoperită de un epiteliu cilindric simplu. Dintre cele două margini, una este anterioară şi aderă la palatul dur, cea de-a doua este liberă. Marginea liberă prezintă central o proeminenţă, numită lueta (omuşorul), iar lateral se prelungeşte cu două arcuri: unul anterior, prin care coboară muşchiul palatoglos, celălalt posterior, prin care coboară muşchiul palato-faringian. Între cele două arcuri se află amigdala palatină, formaţiune cu rol în apărarea organismului împotriva infecţiilor.
Planşeul bucal este format din cei doi muşchi milohioidieni, întinşi între linia milohioidiana a mandibulei şi osul hioid. Sub muşchiul milohioidian se aflî muşchiul digastric. Pe planşeul bucal se află glandele sublinguale şi corpul limbii. Pereţii cavităţii bucale sunt vascularizaţi de ramuri provenite din artera carotidă externă. Sângele venos ajunge în vena jugulară internă. Limfaticele cavităţii bucale ajung în ganglionii cervicali situaţi în jurul venei jugulare interne. Inervaţia senzitivă este asigurată de ramuri din nervul trigemen.

Limba este un organ musculo-membranos mobil, care, pe lânga rol în masticaţie şi deglutiţie, mai are rol şi în vorbirea articulată, în supt şi ca organ de simţ, datorită prezenţei, la nivelul limbii, a papilelor gustative. Limba prezintă un corp situat în cavitatea bucală şi o rădăcină , spre faringe. Rădăcina limbii este fixată de hioid prin membrana hioglosiană şi de baza epiglotei prin trei ligamente gloso-epiglotice. Între aceste ligamente, care ridică repliuri, se află două adâncituri numite valecule. Între corpul şi radacina limbii se afla şanţul terminal, anterior de care se dispun papilele caliciforme, sub forma literei “V“. Fata inferioara a corpului limbii este legata de mucoasa planşeului bucal prin frâul limbii. De o parte şi de alta a frâului limbii se află o proeminenţă, numită caruncula sublinguală, în care se deschid canalul glandei submandibulare şi canalul glandei sublinguale. Pe rădăcina limbii (faţa ei posterioară) se află amigdala linguală. În structura limbii se descriu un schelet osteofibros, muşchi striati şi o mucoasă.
  • Scheletul osteofibros este format din osul hioid şi două membrane fibroase: septul limbii şi membrana hioglosiana întinsă de la hioid spre limbă.
  • Muşchii limbii sunt: intrinseci, proprii limbii (muşchiul transvers, muşchiul vertical, muşchiul lingual longitudinal superior, muşchiul lingual longitudinal inferior, stâng şi drept) şi extrinseci (stiloglos, hioglos, genioglos), cu un capăt prins pe oase sau muşchii palatoglos sau amigdaloglos, şi cu celălalt pe palatul moale sau amigadala palatină.
  • La exterior, limba este acoperită de mucoasa linguală, care se continuă cu mucoasa bucală, având în structura sa un epiteliu pluristratificat, pavimentos, necheratinizat. Pe faţa dorsală a limbii şi pe marginile ei se găsesc papilele linguale, care oferă limbii un aspect catifelat.
    • Papilele circumvalate (caliciforme) formeaza “V“-ul ligual cu deschiderea spre înainte şi sunt in numar de 7-11. Fiecare dintre aceste papile prezintă, în centru, o ridicătură centrală, înconjurată de un şanţ circular în care se găsesc numeroşi muguri gustativi.
    • Papilele foliate sunt localizate de-a lungul porţiunilor posterioare ale marginilor limbii. Au forma unor foi de carte, prezentând 8-10 pliuri mucoase, dispuse perpendicular.
    • Papilele fungiforme au forma asemanatoare unor ciuperci şi sunt mai răspândite înaintea “ V “-ului lingual.
Toate aceste trei categorii de papile au în structură muguri gustativi. La nivelul limbii, se mai descriu şi papile filiforme, formaţiuni conice, cu vârful ramificat. Ele sunt situate pe faţa dorsală a limbii şi pe marginile ei; au rol mecanic, deoarece nu au muguri gustativi.
Vascularizaţia limbii este asigurată de artera linguală. Sângele venos ajunge în vena jugulară internă. Limfaticele ajung în ganglionii submandibulari şi cervicali.
Inervaţia muşchilor limbii este asigurată de nervul hipoglos şi de nervul glosofaringian, inervaţia senzorială gustativă prin nervii VII. IX, X, V.

Dinţii sunt organe dure ale aparatului masticator, având rol şi în vorbirea articulată. La om, există două tipuri de dentiţii:
  • temporară (de lapte) formata din 20 dinţi; apare dupa 6-8 luni şi este completă în jurul vârstei de 2-3 ani;
  • permanentă (definitivă) formată din 32 dinti; apare între 6-13 ani, (exceptând molarul III maseaua de minte) care apare mai târziu (18-20 ani) sau deloc.
Toţi dintii, prezintă
coroană, de culoare albă, depăşeşte alveola dentară, fiind vizibilă în cavitatea bucală.
col este regiunea mai ingusta, situata intre radacina si coroana, la nivelul lui se afla inelul gingival (mijloc de fixare al dintelui).
radacină. este inclusa in alveola si poate fi unica (incisivi, canini, premolari), dubla (molari) sau tripla (molari).

In coroana dintelui se afla camera pulpara, care la nivelul radacinii se continua cu canalul dentar. Cavitatea si canalul dentar contin pulpa dintelui, care are in structura sa tesut conjunctiv, vase si nervi ce patrund prin orificiul dentar de la nivelul radacinii. In afara camerei pulpare si a canalului dentar, dintele este format dintr-un tesut calcificat, numit dentina (ivoriu), de culoare alba. La nivelul coroanei, dentina este dublata de un tesut dur, smaltul, iar la nivelul radacinei de cement. Smaltul este cea mai dura structura a dintelui si are in compozitia sa fosfat de calciu, de magneziu, floruri de Na si K. Cementul dur este de natura osoasa si face parte din mijloacele de sustinere ale dintelui.
Vascularizatia dintilor este asigurata de arterele alveolare, ramuri din artera maxilara interna. Sangele venos ajunge in vena maxilara. Limfaticele dintilor ajung in final in ganglionii submandibulari si cervicali.
Inervatia dintilor este asigurata de nervul trigemen.


2. Faringele

Faringele este un conduct musculo-membranos, dispus de la baza craniului pana in dreptul vertebrei C6 unde se continua cu esofagul. Are forma unui jgheab deschis anterior, care se ingusteaza de sus in jos, cu lungimea de 15 cm. Fata posterioara a faringelui delimiteaza, impreuna cu coloana vertebrala tapetata de muschii prevertebrali, spatial retrofaringian. Fetele laterale ale faringelui, la nivelul capului, vin in raport cu spatiul mandibulo-faringian cuprins intre mandibula si faringe, iar la nivelul gatului cu lobii laterali ai glandei tiroide, cu artera carotida comuna, vena jugulara interna si nervul vag situate intre cele doua formatiuni vasculare.
Cavitatea faringelui este divizata in trei etaje:



nasofaringele
(rinofaringele)
bucofaringele
(orofaringele)
laringofaringele
peretele superior
- baza craniului; la acest nivel se afla amigdala faringiana;
- valul palatin;
- corespunde planului orizontal care trece prin hioid si comunica cu bucofaringele;
peretele inferior
- valul palatin;
- plan orizontal dus prin osul hioid; comunica cu laringofaringele;
- se continua cu esofagul;
peretii laterali
- prezinta orificiul trompei lui Eustachio, inconjurat de amigdala tubara;
- corespund celor doua arcuri (anterior si posterior) ale valului palatin, intre care se afla amigdala palatine;
- corespund santurilor laringofaringiene;
peretele anterior
- comunica cu fosele nazale prin doua orificii, numite coane;
- comunica cu cavitatea bucala prin istmul gatului;
- comunica cu laringele prin aditus larigis (intrarea in laringe);
peretele posterior
- corespunde coloanei vertebrale;
-corespunde coloanei vertebrale;
- corespunde coloanei vertebrale;
In structura faringelui se afla o aponevroza intrafarigiana, muschi si o mucoasa. La exterior este acoperit de adventitia faringelui formata din tesut conjunctiv lax. Aponevroza intrafaringiana se gaseste la nivelul peretilor laterali si posterior ai faringelui si se insera superior pe baza craniului; are o structura fibroasa si este rezistenta. Muschii faringelui sunt striati, grupati in muschi constrictori (prin contractia lor micsoreaza diametrul antero-posterior si transversal al faringelui) si ridicatori (prin contractia lor ridica faringele in timpul deglutitiei ).
La interior, faringele este captusit de o mucoasa care are in structura sa un epiteliu cilindric ciliat la nivelul rinofaringelui si un epiteliu pluristratificat pavimentos necheratinizat la nivelul bucofaringelui si laringofaringelui. La exterior, faringele este acoperit de adventitia faringelui, care se continua cu adventitia esofagului.
Vascularizatia faringelui este realizata de ramuri din artera carotida externa. Sangele venos este drenat in vena jugulara interna. Limfaticele ajung in ganglionii cervicali.
Inervatia senzitiva si motorie este asigurata de nervul glosofaringian, dar si de nervul vag.