Anatomia si fiziologia omului , 19 OVARUL ENDOCRIN , TESTICULUL ENDOCRIN

III.8. OVARUL ENDOCRIN


Functia endocrina a ovarului este realizata de celulele interne a foliculilor ovarieni si de celulele corpului galben .Foliculii ovarieni secreta, in prima etapa a ciclului ovarian, hormonii estrogeni (estrona, estradiolul, estriolul, cunoscuti sub numele de foliculina). Corpul galben secreta, in a doua etapa a ciclului ovarian, dupa ovulatie, progesteronul si inhibina.
Estrogenii:
determina scaderea secretiei de FSH, urmata de cresterea in dimensiuni a adenohipofizei;
influenteaza centrii hipotalamici responsabili de reglarea activitatii sexuale;
la fete, in perioada pubertatii, determina cresterea glandelor mamare si pigmentarea areolei mamare, precum si aparitia caracterelor sexuale secundare;
la femei, determina proliferarea mucoasei uterine si a glandelor acesteia, stimuleaza dezvoltarea stromei si a vaselor uterului, proliferarea musculaturii si a epiteliilor trompelor uterine;
au efecte metabolice: scad concentratia glucozei in sange, stimuleaza sinteza proteica, favorizeaza retentia apei si sodiului in organism si depunerea calciului in oase.
Progesteronul:
pregateste tractul genital feminin pentru nidatia ovulului fecundat si mentinerea sarcinii;
Inhibina:
  • inhiba secretia de FSH si LH.
Reglarea secretiei de hormoni ovarieni este realizata de catre adenohipofiza, hipotalamus si sistemul limbic. FSH initiaza si continua maturatia foliculilor ovarieni, iar LH determina formarea corpului galben. Secretia FSH si LH este controlata de hipotalamus prin feed-back. Aproximativ la fiecare 28 de zile, FSH si LH determina inceputul maturarii foliculilor ovarieni, dintre care doar unul singur ovuleaza (ovulatia reprezinta procesul de eliberare a folicului matur, care devine ovul fecundabil) in a 14-a zi a ciclului ovarian. Dupa ovulatie, celulele secretorii ale foliculului se transforma in corp galben, care secreta cantitati mari de foliculina si progesteron. Dupa circa 2 saptamani, corpul galben degenereaza, secretia de foliculina si progesteron scade mult si se instaleaza menstra. Urmeza apoi un nou ciclu ovarian. Asociat productiei ciclice de foliculina si de progesteron este si ciclul endometrial, cu urmatoarele faze:

faza proliferativa - sub influenta unor cantitati mari de estrogeni, are loc proliferarea endometrului (mucoasa uterului);
faza secretorie- se finalizeaza cu aparitia unor depozite considerabile de substante nutritive la nivelul endometrului, depozite necesare pentru implantarea si dezvoltarea oului;
faza menstruala- are loc daca ovulul nu a fost fecundat.





III.9.TESTICULUL ENDOCRIN


Functia endocrina a testiculului este indeplinita de celulele interstitiale Leydig, situate in tesutul conjunctiv dintre tubii seminiferi contorti si care secreta testosteron. Pe langa testosteron, care este un steroid, testiculul secreta si cantitati mici de hormoni estrogeni, asa cum ovarul endocrin secreta cantitati mici de testosteron.

Testosteronul:
  • produce dezvoltarea organelor genitale masculine;
  • determina aparitia caracterelor sexuale primare si secundare;
  • impreuna cu STH are o actiune anabolizanta asupra metabolismului proteic, stimuland dezvoltarea musculaturii, a oseinei si depunerea de calciu in oase.
Hiposecretia se manifesta prin eunucoidism, tulburare care se poate instala inainte de pubertate, provocand o pubertate tardiva si incompleta, sau dupa pubertate, determinand regresia caracterelor sexuale secundare.
Reglarea secretie de testosteron este realizata de adenohipofiza prin LH si ICSH (hormonal luteinostimulant al interstitiului endocrine testicular) care au rol stimulator asupra acesteia . Printr-un mecanism feed-back, testosteronul inhiba secretia de LH. Acest mecanism este controlat de hipotalamus.