Anatomia si fiziologia omului , 18 GLANDELE SUPRARENALE

III.7. GLANDELE SUPRARENALE


Glandele suprarenale sunt o pereche de glande situate la polii superiori ai rinichilor. Fiecare glanda are o zona corticala, corticosuprarenala, dispusa la periferie (80 % din masa glandei), care inconjoara complet zona medulara, medolusuprarenala (20 %). Cele doua zone difera din punct de vedere embriologic, anatomic si functional.

Corticosuprarenala - secreta trei categorii de hormoni, pe baza de colesterol:
Mineralocorticoizii- au ca reprezentant principal, aldosteronul, cu rol in reglarea metabolismului mineral. Determina reabsorbtia Na+ ( si retentie de apa ) si eliminarea K+ la nivelul tubilor distali si colectori ai nefronilor. Se mentine echilibrul acido-bazic si presiunea osmotica normala a mediului intern. Hipersecretia determina boala lui Conn, caracterizata prin cresterea masei sangelui circulant si hipertensiune arteriala.
Glucocorticoizii, reprezentati de cortizol, intervin in metabolismul intermediar al glucidelor. Au efecte:

    • metabolice- cresc eliminarile de azot, produc hiperglicemie, cresc lipemia si stimuleaza catabolismul proteic;
    • sangvine - cresc numarul de elemente figurate;
    • digestive - scad absorbtia lipidelor, cresc secretia de HCl si pepsinogen;
    • renale - scad permeabilitatea tubilor distali pentru apa, stimuland eliminarea excesului de apa, cresc filtrarea glomerulara;
    • nervoase - cresc sensibilitatea la stimuli olfactivi si gustative, induc modificari ale EEG si iritabilitate, scad puterea de concentrare.
Excesul de glucocorticoizi provoaca boala lui Cushing caracterizata prin obezitate, hiperglicemie, hipertensiune arteriala.
  • Hormonii sexoizi ( sexosteroizi ) sunt secretati in cantitati foarte mici si au actiuni asemanatoare cu cei secretati de gonade. Impreuna cu acestia contribuie la aparitia si dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la pubertate. De asemenea, stimuleaza anabolismul proteic.
Excesul de hormoni sexoizi, determina sindromul androgenital, caracterizat la femei, prin “ masculinizare “, iar la copii prin stoparea cresterii si aparitia unei pubertati precoce.
Hiposecretia de hormoni ai corticosuprarenalei, determina boala lui Adison care se manifesta prin melanodermie (colorarea pielii in brun), astenie, scaderea eficientei neuromusculare, tulburari gastrointestinale si cardiovasculare, scadere in greutate, diminuarea functiei imunitare.
Reglarea secretiei se realizeaza prin mecanisme neurohormonale de tip feed-back. Un caz aparte il reprezinta reglarea secretiei de aldosteron in care intervin, pe langa sistemul hipotalamo-hipofizar, variatiile volumului sangvin si ale concentratiei K din sange si din lichidul interstitial.

Medulosuprarenala este considerata un ganglion simpatic de dimensiui mari, deoarece contine neuroni postganglionari simpatici care si-au pierdut axonii si secreta hormoni: adrenalina (epinefrina) si noradrenalina (norepinefrina). Acesti hormoni au efecte similare cu ale stimularii simpaticului, dar in timp ce adrenalina stimuleaza in special metabolismul energetic, noradrenalina are actiuni vasculare mai intense. Cei doi hormoni au efecte multiple in organism.

Mod de actiune
Adrenalina
Noradrenalina
la nivelul sistemului nervos
- stimuleaza sistemul reticulat activator ascendent, determinand o stare de alerta corticala;
- determina anxietete si frica;

- aceleasi efecte, dar mai reduse;
la nivelul sistemului cardiovascular
- creste forta de contractie a miocardului, frecventa cardiaca si viteza de conducere;
- produce vasodilatatia vaselor coronare, pulmonare si a celor din muschii scheletici;
- produce vasodilatatie usoara a vaselor gastrointestinale;

- efecte similare, dar mai reduse


- vasoconstrictie usoara;



- vasoconstrictie;
- vasoconstrictie foarte usoara a vaselor din creier;
la nivelul musculaturii netede si viscerale
- relaxeaza musculatura tractului digestiv, a bronhiilor si a vezicii urinare;
- produce contractia sfincterelor digestive, a splinei, a muschilor erectori ai firelor de par, a muschilor dilatatori ai pupilei;

- aceleasi efecte, dar mai reduse;
- aceleasi efecte, dar mai atenuate;
in metabolism
- hiperglicemie, glicogenoliza hepatica si musculara;
- stimuleaza metabolismul lipidic prin mobilizarea acizilor grasi din depozite;

- aceleasi efecte, dar atenuate.

Reglarea se face exclusiv pe cale nervoasa; in conditii care necesita o adaptare rapida (hipoglicemie, frica, frig, hipotensiune, durere, efort fizic) se secreta cantitati mari de hormoni si se modifica raportul dintre cei doi hormoni: in stress emotional predomina noradrenalina in timp ce in situatii neobisnuite predomina adrenalina. In timpul somnului, secretia celor doi hormoni este redusa.