Anatomia si fiziologia omului , 15 HIPOFIZA

III. SISTEMUL ENDOCRIN


Unitatea functionala a organismului se realizeaza prin actiunea conjugata a sistemului nervos si a sistemului endocrin.
Sistemul endocrin cuprinde totalitatea glandelor cu secretie interna din organism. Glandele endocrine au in structura lor epitelii secretorii ale caror celule isi varsa produsii, numiti hormoni, direct in sange. Hormonii sunt substante active cu actiune specifica reglatoare a metabolismului celular. Prin actiunea lor, hormonii contribuie la dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Sistemul endocrin poate fi considerat ca un sistem morfo-functional complex, coordonat de sistemul nervos, avand rolul de a armoniza, pe cale umorala, activitatea organelor interne. Astfel, se realizeaza integrarea activitatii organelor interne in ansamblul functiilor organismului.
Dupa natura biochimica, hormonii pot fi:
  • sterolici - deriva din colesterol (hormonii sexuali, hormonii corticosuprarenalei);
  • proteici - deriva din proteine ( marea majoritate a hormonilor ).
Principalele glande endocrine sunt: hipofiza, tiroida, paratiroidele, glandele suprarenale, pancreasul endocrin, epifiza, timusul, ovarul endocrin si testiculul endocrin.

III.1. HIPOFIZA

Hipofiza sau glanda pituitara are dimensiunile unui bob de fasole si 0,5 g greutate. Este localizata la baza encefalului, in saua turceasca a osului sphenoid. Este formata din trei lobi:
  1. lobul anterior (75% din masa glandei),
  2. lobul mijlociu (2%), ambele de origine epiteliala, constituind adenohipofiza,
  3. lobul posterior (23%), de origine ectodermica, neurohipofiza.
Hipofiza este legata de hipotalamus prin tija pituitara, care cuprinde sistemul circulator port hipotalamo-hipofizar Popa-Fielding si tractul hipotalamo-hipofizar. Prin sistemul port, factorii de eliberare si inhibare din nuclei hipotalamici mijlocii ajung in adenohipofiza. Prin tractul hipotalamo-hipofizar, produsii de neurosecretie ai nucleilor hipotalamici anteriori ajung la neurohipofiza.

1. Lobul anterior
Este constituit din cordoane celulare, care formeaza epiteliul secretor al glandei. Acesta cuprinde celule specifice pentru fiecare dintre hormonii secretati. Adenohipofiza secreta hormonul somatotrop si hormonii glandulari tropi.


a. Hormonul somatotrop (STH), hormonul de crestere, are ca actiune principala stimularea cresterii armonioase a intregului organism. Intervine in dezvoltarea celulelor, activeaza transportul aminoacizilor in celule si stimuleaza sinteza tisulara a proteinelor, cu efect asupra cesterii oaselor, muschilor si viscerelor; intensifica oxidarea lipidelor, asigurand energia necesara sintezei proteice; are efect de crutare a glucidelor, deci rol hiperglicemiant; stimuleaza secretia glandelor mamare.
Hipersecretia de STH inainte de pubertate determina gigantismul (crestere exagerata in inaltime, talie peste 2 m), iar dupa pubertate produce acromegalia (crestere exagerata a extremitatilor membrelor, oaselor fetei, buzelor, limbii si a unor viscere).
Hiposecretia de STH determina la copii nanismul hipofizar ( sau piticism, caracterizat prin dimensiuni reduse ale corpului, fara afectarea functiilor psihice si intelectuale. La maturitate produce casexia hipofizara, caracterizata prin atrofii ale organelor, caderea parului, a dintilor si unghiilor, regresia organelor genitale, sterilitate si in final moarte.
Secretia este controlata de hipotalamus prin 2 neurohormoni: unul cu rol inhibitor (somatostatina) si unul cu rol stimulator. Alti factori stimulatori sunt: hipoglicemia, inanitia, starile de stress, somnul.

b. Hormonii glandulari tropi
  • Hormonul adenocorticotrop sau corticotropina (ACTH) stimuleaza cresterea, dezvoltarea si activitatea secretorie a glandelor corticosuprarenale. Hipersecretia de ACTH determina hipertrofierea corticosuprarenalei si hipersecretie de hormoni ai acesteia, avand ca urmare tulburari metabolice. Secretia este controlata prin mecanism nervos de catre hipotalamus, printr-un hormon eliberator de corticotropina si prin mecanism umoral de feed-back negativ declansat de concentratii crescute ale hormonilor corticosuprarenalei asupra adenohipofizei.
  • Hormonul tireotrop sau tireotropina (TSH) stimuleaza cresterea, dezvoltarea si secretia de hormoni ai glandei tiroide. Secretia este controlata prin mecanism nervos de catre hipotalamus, printr-un hormon eliberator de tirotropina si prin mecanism umoral de feed-back negativ declansat de concentratii crescute de hormoni tiroidieni asupra adenohipofizei.
  • Hormonii gonadotropi controleaza functiile gonadelor feminine si masculine; controleaza secretia glandelor mamare la femeie; ei sunt:
  • hormonul foliculostimulant (FSH) care determina la femei cresterea si maturarea foliculilor ovarieni si secretia hormonilor estrogeni, iar la barbati stimuleaza dezvoltarea tubilor seminiferi ai testiculelor si spermatogeneza.
  • hormonul luteinizant (LH) care determina la femei ovulatia si aparitia corpului galben de sarcina, iar la barbati stimuleaza secretia hormonilor androgeni.

Secretia este controlata prin mecanism nervos de catre hipotalamus, prin hormonul eliberator de gonadotropine si prin mecanism umoral de feed-back negativ declansat de concentratii crescute ale hormonilor sexuali asupra adenohipofizei.
  • Hormonul luteotrop (LTH) sau prolactina stimuleaza la femei secretia corpului galben si secretia lactata, iar la barbati nu se cunoaste actiunea lui. Secretia este controlata de hipotalamus prin 2 neurohormoni: unul cu rol stimulator si unul cu rol inhibitor. Alti factori stimulatori sunt: efotul fizic, stresul, somnul, graviditatea.

2. Lobul mijlociu
Lobul mijlociu al hipofizei secreta hormonul melanocitostimulant (MSH) care stimuleaza sinteza de melanina in melanocite, cu rol in procesele de pigmentare a pielii.



3. Lobul posterior
Lobul posterior este constituit din axoni ai neuronilor din nuclei hipotalamici anteriori si celule gliale. Neurohipofiza constituie un depozit de hormoni produsi de hipotalamusul anterior. Hormonii neurohipofizari sunt: vasopresina si ocitocina.
  1. Hormonul antidiuretic (ADH) sau vasopresina contribuie la mentinerea volumului normal al lichidelor extracelulare in organism, prin stimularea absorbtiei de apa la nivel renal. Are efect antidiuretic, prin reducerea cantitatii de urina eliminate. Secretat in doze mari determina vasoconstrictie si hipertensiune arteriala, dar are efecte metabolice. Stimuleaza peristaltismul intestinal.
  2. Ocitocina favorizeaza nasterea, prin stimularea contractiilor musculaturii netede a uterului gravid, si alaptarea, prin stimularea contractiei celulelor mioepiteliale ale canalelor galactofore din glandele mamare.